Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Brankich dobro je, imas takav super nepusacki staz, niposto to ne dovodi u opasnost :worth:
Tija, na dobrom si putu. Ocigledno kriziras aliii to ce proci, ne daj se, samo naprijed, iskoristi ovu situaciju, to su olaksavajuce okolnosti za dobar pocetak. Meni se motalo neko vrijeme po glavi da prestanem ali nikako da presjecem i sve se nadam da cu se razboliti pa da mi bude lakse :dash: eto koliko je to blesavo. No nista od toga morala sam sama to presjeci i taaaakooo sam sretna sad sto jesam. A kafa, e to ne izbacujem, upravo imam veliku solju pored sebe i pijuckam je pomalo i u svakom gutljaju uzivammm. :).
Meni je danas dan 9 i nikakvih kriza vise nema, jedino sto je neprijatno je kad se ujutro probudim imam malo bljutav ukus u ustima pa ujutro jos malo izbacujem neki slajm, ali pretpostavljam da otrov pomalo napusta moje tijelo.
Samo naprijed, nastavi tako pa da se zajedno foliramo kako nam je lijepo bez gadura. :p

:sad2: kud mi dade ovaj link. Pa nista. Ostavljam onda i kafu. Smanjivacu pomalo ove dve nedelje od 4.juna je vise ne pijem. Kad sam vec ovde na grupnoj terapiji. :)
Pazi dr Borovic je nepusac i dok prica to moze da zasmeta, znas ono ,,jadnici''... :D Ali fakat je da kaze mnogo toga i korisnog.
Ja, vidis, uopste nisam jela voce dok sam pusila. Kupim, znam da bi trebalo da da jedem, ali potpuno zaboravim. Tek kad sam ostavila cigare pocela sam da jedem voce i to odusevljeno kao da nikad pre toga nisam probala. Sad jedva cekam bostan, a pre nisam htela ni da probam. Ali jabuka mi je ipak favorit!
A izostri se i culo mirisa. Pa sam kad sam prestala da pusim konacno raskrstila sa losom navikom da pranje sudova ponekad ostavim za ujutru. Smetaju mi mirisi iz kuhinje kroz zatvorena vrata. :D Ali se zato oseti kad se izadje napolje i misris trave i proleca, kao kad sam bila klinka. Uopste se izostre sva cula. Imala sam utisak da sam dok sam pusila zivela priguseno, kao kad gledas tv sa previse stisanim tonom. Iskreno i zute minute sad dozivljavam mnogo drasticnije nego pre, ali sve to podrazumeva jedan punji, kvalitetniji zivot.

lrma76, i ja sam cekala da se razbolim pa da ostavim cigare. :) To je zato sto sam slusala kako ljudi pricaju da su se razboleli i tad bacili cigare. Ali ja se razbolim i na prvi znak poboljsanja, odmah upalim sva srecna i kazem sebi da cu sigurno ostaviti cim ozdravim, sad sam ionako nervozna sto moram da lezim, sto nista ne radim. Cim mi bude bolje, casna rec, stvarno ostavljam! :D Kakva je to zavisnost i koliko tera coveka da laze sam sebe... Isto tako sam cekala da mi se smuce, ono kao kad prepusis. Ni to mi se nikad nije desilo.
Nego cestitam! Vec deveti dan! :super:

Dobro jutro (buduci) nepusaci
Kako ste danas?
Ja se osjecam super. Nikakvih kriznih momenata nema. I znam i zasto. Ovaj put sam stvarno odlucila. Posmatram pusace i nesto mi ih zao, zao mi sebe sto sam i ja tako slaba i jadna bila. Sta tu ima lijepo? Ne izgleda lijepo uopste, nego pateticno, asocijalno, jadno nekako.

Tija pokusaj i ti malo promijeniti nacin razmisljanja, sad izgleda kao da se odrices necega sto ti je bilo lijepo i kao da nemas puno motivacije. Ne treba ti to, to je otrov koji usisavas u sebe, unistavas pluca, usmrdis se, pozute ti zubi, izbora se koza, smrdljivi prsti, dah, bljak! Kad prelomis to neces imati problem ni sa zamjenom. Ne treba ti nista kad izbacis cigarete. Pijes tecnosti i kreces se i uzivas u svakom novom nepusackom danu. Sve je ljepse kad ne pusis. Uzivaj u svemu i divi se sebi sto si se oslobodila!! Jednom kad to dopre do tebe nije tesko uopste. Lako je!

Brankich, ne igraj se. Ja licno ne bih smjela ni dima jednog povuci, prestajala sam vise puta i svaki put sam na ovaj nacin pocela. Cisto sebi da potvrdim da je stvarno ruzno i da mi ne fali, pa onda jedna jedina cigaretica mi nece nauditi, ali ta jedna je samo pocetak.

Lulnice, ako smijem da te pitam, koji su tvoji motivi da ne pusis? Kako ide?

pozz svima, zelim vam divan smoke free day

Kao što sam i napisala, ima ih tri:

1.Pre svega zbog zdravlja.Loše se osećam već skoro 3 godine :( Malo aritmije, malo pluća, opao mi je imunitet, par kapilara mi je popucalo :sad2: i tako...

2.Pošto još uvek nisam mama - hoću i da se očistim od toksina da bebi bude lepše i prijatnije tokom 9 meseci :heart:

3.A primetila sam i da oni koji ne puše imaju lepšu kožu, kosu, manje bora,... pa je i lepota jedan od razloga koji me je motivisao. :D

Eto :aha:

Inače mi je dobro, nemam kriza, ne razmišljam o cigaretama ...evo već 9-ti dan! :D
:cao:

e, znas sta mi je bilo najjace kada sam ostavila cigarete ... sto sam ponovo pocela da otkrivam svoje culo ukusa, sve sta sam pila i jela je imalo sasvim drugaciji ukus, a kafaaa mmm , meni je to bio vrhunski dozivljaj pa se tako i ja navukoh na kafu. Pila sam je mnogo vise nego sto sam dok sam pusila. Malopre , dok sam tragala na netu za Dr. Borovicem :) , naisla i na clanak o kafi pod nazivom bajke o crnom zrnu... http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=75&articleId=389 i sada razmisljam, idem korak po korak , ne mogu sada sve odjednom da batalim
a definitivno, obzirom da smo zavisnici , logican sled je da trazimo zamenu, ja sam za sada na cajevima , sto moram , a i sto mi dodju kao bolja zamena od hrane . Pijem zeleni i rtanjski , i blizu su oba da mi mogu mozda nekada zameniti kafu..
Voce definitivno i to ispred svih jabuke! Volim ja i jagode i ostale vocke, na zalost nisam imala tu naviku da svakodneno u ishrani imam voce , ali kad se covek zaboli onda sve roka nemilice i testirala sam sve vocke, jabuke su mi definitivno najvise pomogle.

Ja sam kafu smanjila otprilike u isto vreme kada i cigarete. Pila sam tri šoljice dnevno - a već godinu i po dana pijem samo 1 i to jutarnju ("tursku") :).
Još i to da izbacim i biću zadovoljna! ;)
Tokom dana pijem, nezaslađeni,zeleni čaj i mnogo više vode nego ranije. Ne volim kupovne sokove - ali nikad ne odbijam domaće! ;)

Voće i ja jedem svakodnevno i to pre svega narandže i jabuke, minimum 1 neljeljno banane,... tako tokom zime.
A sada će svega biti od voća - tako da možemo svi da se "očistimo", ozdravimo i uživamo! :D

:cao:

Poslednja izmena:
Kada se ostave cigarete, sami pokusavamo i hranu da redukujemo. Tako da automatski zdravije zivimo, smanjujemo kafu, pijemo vise caja, jedemo vise voca i povrca, i uz to ono sto je jako vazno, mnogo njih pocinje sa fizickim aktivnostima. Eto velikih prednosti nepusaca! A kada se setim dok sam bila pusac, nikada nisam doruckovala na vreme, (iako su mi svi govorili da je dorucak najvaznjiji, kao da to i sama nisam znala), nisam imala red za rucak, ako neko naidje opet pijem kafu, pusim do besvesti, i zbogom rucku, nisam gladna. Vecera kako tako, a o vocu i pocrcu da ne pricam, jako malo sam ga jela. Trcala bih samo ako bi me neko pojurio! Eto, sada sam napokon izmenila svoj nacin zivota i to na bolje, a kako citam i vi ostali!!!:klap:

pa ja nemogu bas reci da nisam zdravo zivjela mimo cigareta, ja sam stekla dobre navike od prve trudnoce, dojenja ...pa nadalje, tad naravno nisam ni pusila, zdrava hrana, redovno jelo, dosta kretanja a od rodjenja najmladjeg djeteta prije 2 i po godine sam krenula intezivnije da se bavim sportom, prvo pomalo trcanje i fitnes a onda i zumba i vec dugo imam ustaljene navike (3-4 puta sedmicno), ali eto to pusenje mi je kvarilo sve pogotovo u zadnje vrijeme kad sam sve vise pusila
Nisam osjetila da mojoj kondiciji nesto fali niti da mi se vidno narusava zdravlje, ni kasljucanje nisam imala. Meni je smetalo ujutro ruzan okus u ustima i to sto uprkost tome prvu cigaru kad radim zapalim u pola 9 i odmah 2 zaredom pa onda u 10 pa tako citav dan.. to moranje i bezveze na onako izmuceno grlo, pa nije ni lijepo ni ukusno nego gadno. I onda djeca su mi veliki motiv. Interesantno, sebi trujem tijelo, njima ne, jer nikad ne pusim u kuci niti ako su oni oko mene osim mozda ponekad na godisnjem, ali bilo bi mi strasno da neko od njih pocne pusiti onako rano kao sto sam ja (ili uopste!!) Pa kakav sam ja to primjer? Osim toga sto se vise informisem vise shvatam kakav sam bila rob sve ove godine, sta mi je to trebalo? Ne dam se vise, ni dim necu nikad vise da povucem pa makar ostatak zivota provela na ovom forumu da olaksam ili izbjegnem krize :D
A kafaaa, e to necu da izbacim i ne vjerujem da je bas tako losa. Ja inace pijem iz velike solje, jednu ujutro i jednu popodne a ponekad i vise s gostima i kad spremam ispit pa nocu ucim onda isto pijem kafu. I kad ne pusim ljepsa mi je, dodje mi kao utjeha ili nagrada :)
uf raspisah se ja...nego tako malo me zanimalo kakvi su vasi motivi za nepusenje pa se raspisala o mojim haha...
pozzz :heart: :bye:

pa ja nemogu bas reci da nisam zdravo zivjela mimo cigareta, ja sam stekla dobre navike od prve trudnoce, dojenja ...pa nadalje, tad naravno nisam ni pusila, zdrava hrana, redovno jelo, dosta kretanja a od rodjenja najmladjeg djeteta prije 2 i po godine sam krenula intezivnije da se bavim sportom, prvo pomalo trcanje i fitnes a onda i zumba i vec dugo imam ustaljene navike (3-4 puta sedmicno), ali eto to pusenje mi je kvarilo sve pogotovo u zadnje vrijeme kad sam sve vise pusila
Nisam osjetila da mojoj kondiciji nesto fali niti da mi se vidno narusava zdravlje, ni kasljucanje nisam imala. Meni je smetalo ujutro ruzan okus u ustima i to sto uprkost tome prvu cigaru kad radim zapalim u pola 9 i odmah 2 zaredom pa onda u 10 pa tako citav dan.. to moranje i bezveze na onako izmuceno grlo, pa nije ni lijepo ni ukusno nego gadno. I onda djeca su mi veliki motiv. Interesantno, sebi trujem tijelo, njima ne, jer nikad ne pusim u kuci niti ako su oni oko mene osim mozda ponekad na godisnjem, ali bilo bi mi strasno da neko od njih pocne pusiti onako rano kao sto sam ja (ili uopste!!) Pa kakav sam ja to primjer? Osim toga sto se vise informisem vise shvatam kakav sam bila rob sve ove godine, sta mi je to trebalo? Ne dam se vise, ni dim necu nikad vise da povucem pa makar ostatak zivota provela na ovom forumu da olaksam ili izbjegnem krize :D
A kafaaa, e to necu da izbacim i ne vjerujem da je bas tako losa. Ja inace pijem iz velike solje, jednu ujutro i jednu popodne a ponekad i vise s gostima i kad spremam ispit pa nocu ucim onda isto pijem kafu. I kad ne pusim ljepsa mi je, dodje mi kao utjeha ili nagrada :)
uf raspisah se ja...nego tako malo me zanimalo kakvi su vasi motivi za nepusenje pa se raspisala o mojim haha...
pozzz :heart: :bye:

Pozdrav Irma, i samo da pojasnim, ja sam pocela tako da zivim jer mi je bilo tako lakse da ostavim cigarete. Kada sam jela na primer dobro slanu i jacu hranu, toliko mi se javljala zelja da posle jela zapalim da je to bilo cudo. E onda sam pocela da trazim po internetu razne stvari kako da olaksam sebi da ostavim duvan i opredelila se za to sto sam napisala. Tako mi je bilo lakse, hahha svako ima neki metod, mozda vam je moj metod cudan, ali kod mene pali!:bye:

Iako ima vec dve nedelje kako nisam popila kafu, ipak nisam bas sigurna da cu da je izbacim skroz... Jedna solja kafe dnevno .. nema pojma, verujem da zaista ne mogu da funkcionisem ako ujutro ne popijem kafu i sada dok lezim kod kuce i nista ne radim i nefali mi, ali kada pocnem sa poslom....
A sto se tice dr Borovica, nisam mu zamerila to jadnici ... pa sta da mu zamerim kad je u pravu 100% , ali lik je fenomenalan.

Nikada nisam palila cigaretu pre dorucka, nikada nisam bila od onih likova , jaooo nemam cigare u 3 posle ponoci jurim trafiku, ako imam pauzu na poslu i ne mogu da stignem i rucak i cigaretu, uvek sam birala rucak ....Desavalo mi se prvu cigaretu zapalim tek posle podne, ali tada kad ih dohvatim , ne ispustam.
Jedna od najvaznijih izmena kod ostavljanja cigareta je je izmena navika u ishrani.. Ja se nisam bas najispravnije hranila... dorucak je uvek obavezan bio burek :sad2: mada evo i bez bureka sam vec dve nedelje . Sada za dorucak jedem voce i pijem caj , bolje se osecam .
Eh, sada dok slusam dr.Borovica i setih se jos jedne stvari, kesice ispod ociju ... kada sam ostavila cigarete prosli put , kesice ispod ociju su gotovo nestale i koza mi je bila mnogo drugacija.

Nikada nisam palila cigaretu pre dorucka, nikada nisam bila od onih likova , jaooo nemam cigare u 3 posle ponoci jurim trafiku, ako imam pauzu na poslu i ne mogu da stignem i rucak i cigaretu, uvek sam birala rucak ....Desavalo mi se prvu cigaretu zapalim tek posle podne, ali tada kad ih dohvatim , ne ispustam.
Jedna od najvaznijih izmena kod ostavljanja cigareta je je izmena navika u ishrani.. Ja se nisam bas najispravnije hranila... dorucak je uvek obavezan bio burek :sad2: mada evo i bez bureka sam vec dve nedelje . Sada za dorucak jedem voce i pijem caj , bolje se osecam .
Eh, sada dok slusam dr.Borovica i setih se jos jedne stvari, kesice ispod ociju ... kada sam ostavila cigarete prosli put , kesice ispod ociju su gotovo nestale i koza mi je bila mnogo drugacija.

Što se tiče dr.Borovića - sve što priča je tačno (sa aspekta medicine), ali ima jedna velika mana. ON NIKADA NIJE PUŠIO. Samim tim neke stvari su njemu potpuno nepoznate. Ako već voliš da slušaš ili gledaš, nađi na youtube kurs Alana Kara (traje nekih 90 minuta, ali je na engleskom), ili skini knjigu Alana Kara (imaš je na netu; ako ne možeš, pošalji mi svoj mail na pp, pa ću ti je ja poslati u pdf formatu). Mislim da je on kao bivši pušač bolji savetnik (u smislu psihičkih teškoća kod ostavljanja duvana).

pozdrav svima,
Vendika u pravu si to s jelom, nesto sam o tome procitala ali neznam gdje, moracu se i ja malo bolje informisati o tome. Ja inace volim dobro zacinjenu hranu ali to je jos iz pusackih dana, mozda je pametnije to izbjegavati.
liki70 slazem se s tobom, onaj ko nikad nije pusio, nema pojma o zivotu ;), mislim stvarno taj covjek u svemu u pravu to stoji ali on nemoze nikako znati kako je biti pusac, kako je imati krizu, kako se osjecaju pusaci. Evo ja zavrsila citanje Allen-a Carr-a, to je bivisi pusac i tacno zna o cemu govori, ja sam se prepoznala u mnogo tome sto opisuje! Preporucila bih je svakome ko zeli prestati ili je prestao, bas je dobra knjiga.
Tija, na kakve zdravstvene tegobe mislis? Evo ja ti mogu reci sve sto je mene mucilo do sada: vrtoglavice, osjecanje depresije i tuge, kasljucanje i pomalo izbacivanje slajma, glavobolja, nesanica ali samo kratko i nemiran lagan san, cudni snovi..to je to. Mislim da je sve proslo sad. Jela sam puno vise nego obicno prve nedelje ali sad sam opet u redu, jedem normalno i opet se bacam na sport (pauzirala 3 nedelje zbog raznoraznih okolnosti). Osjecam se dobro, super, sretna sam. Ali eto danas na pauzi na poslu dvoje zapalise i mene opet uhvati neka krizica. Grozno, ali brzo i prodje. Idemo naprijed. Prodje 10 dana i sutra cu sebi kupiti neki pokloncic :)
Laku vam noc, pozz

Bravo Irma, na pravom si putu da postanes zauvek nepusac! Dopada mi se tvoje razmisljanje, i mislim da si sasvim sigurna u sebe i svoju odluku! Veliki pozdrav i samo tako nastavi! A sto se tice hrane, kako sam pisala zaista mi se vise trazila cigareta kada sam se hranila kao 80% nas, odnosno, nisam vodila racuna o tome sta unesem u organizam. Doduse, ni sada nisam neka koja je bas karakter, jedem i ja zacinjeno, ali ne previse, zapeceno meso i slicno, ali ne preterujem u tome jer se plasim ako se dobro nakrkam hahah trazice mi se cigareta. Zato, sistem je odlican, em nema cigareta, em nema suvisnih kilograma hahaha! Bravo ja!!! :klap:

mesec dana bez cigareta!!! jedem kao necastivi, sto je rezultiralo gojenjem, ali niko nije savrsen! najveci mi je problem sto mi dodje ponekad da izmeracim slatko jednu... ne bih ja to zvao krizom. pre je zelja koja, kako neko vec napisa, brzo prodje. SRECAN SAM!!! :orkestar::vatromet::jede:

Eto, svi se zale na prevelik apetit i tezinu posle ostavljanja, a meni je to bila pozitivna stvar nakon sto sam ostavio cigarete. :) Bas mi je bilo drago sto sam se vratio, cak i malo presao staru tezinu.

i prosli put kada sam ostavila cigarete bio je pocetak leta... nekih 5 kg u sred leta dobiti je bas bilo uzass. Prihvatila to kao prateci efekat i opet bila srecna. Sada ponovo pred pocetak leta...super , bice zabavno ... Zato sada sebe pripremam za jednu zescu dijetu i promenu ishrane.. da se razumemo, izbacivanje bureka sa menija je za mene ozbiljan pocetak te dijete
deveti dan... Prosli put nisam pusila sest meseci, tako do sestog meseca nemam osecaj radosti.... samo prolazim ponovo sta sam vec jednom prosla...
Supstance koje stavljaju u cigarete nas cine vecim ovisnicima, secam se situacije: odlucila da prestanem, u glavi raskrstila i smatrala sam da je to dovoljno... ali onda svi propratni efekti , vrtoglavica, stanje bolesti , nesanica, zatvor, nekoliko puta sam se razbolela posle ostavljanja cigareta (u sred leta, ja dobijem temperaturu) . Uzas totalni, ja nikada nisam imala problem sa bilo kakvom bolesti zavisnosti ,ali stvarno mislim da je ovo cista narkomanija... :( tok koji je prvi poturio slogan slobode bih poslala na robiju

Da se razumemo, nista nije krivo za gojaznost coveka kao sto je to nezdrava ishrana. Uostalom, ta vasa tezina tokom pusackog staza nije bila prirodna(!), tako da u tom pogledu mozete samo biti srecni.

Elem, da se vratim na ishranu. Imao sam situaciju da na treningu od svih najduze istrajem u vezbama trbusnjaka (dajem primer samo), a nikada u zivotu nisam imao plocice, tokom najaktivnijeg perioda treniranja sam imao i dalje malo sala iako sam bio u top formi. Zasto? Prosto je! Zato sto odradimo ponekad i dupli trening pa "nagradimo" sebe pljeskavicom i coca colom. I nije bitna kilaza, mozete imati 5 kila manje od onoga koliko je vama potrebno a da opet imate salo, nekad mozete imati i koj kilogram viska u odnosu na ono sto se cini optimalnim ali da je savrseno rasporedjeno tako da je estetski savrseno.

Zar bi ste da budete mrsavi i pozuteli od cigareta?! Korigovana ishrana ce doprineti da imate normalnu kilazu, nikakvo izgladnjivanje, jednostavno drugaciji rezim. Dodatak kilograma je mozda i najgluplji razlog za neostavljanje cigareta.

Demister, to su potpuno u pravu. Ja sam bila u soku dokle ide moja ne neinformisanost, vec losa informisanost kad je u pitanju ishrana i fizicka aktivnost. Tek kad sam dobila taj visak kilograma ja sam procunjala malo po netu i razbila iluzije. Da se te plocice ne postizu trbusnjacima ma koliko ih radio, koliko korigovanom ishranom, da se necu prebildovati u teretani :eek: i slicne gluposti koje sam negde pokupila. Mora da se jede da bi se smrsalo, a ne trpeti gledan i preskakati obroke, samo korigovati ishranu.

Demister, to su potpuno u pravu. Ja sam bila u soku dokle ide moja ne neinformisanost, vec losa informisanost kad je u pitanju ishrana i fizicka aktivnost. Tek kad sam dobila taj visak kilograma ja sam procunjala malo po netu i razbila iluzije. Da se te plocice ne postizu trbusnjacima ma koliko ih radio, koliko korigovanom ishranom, da se necu prebildovati u teretani :eek: i slicne gluposti koje sam negde pokupila. Mora da se jede da bi se smrsalo, a ne trpeti gledan i preskakati obroke, samo korigovati ishranu.

Uopšte se ne treba opterećivati kilogramima. Sprotista koji ima 100kg sasvim lepo izgleda i nema sala, a čovek iste visine i mase koji po ceo dan sedi i dimi je jedna gomila sala.

Mislim da na gojaznost posle prestanka pushenja svakako utiche grickanje, tj zamena cigareta hranom, ali i sledeche stvari:
1) metabolizam se usporava
2) organizam se zbuni i ne reshava otrovnih materija na adekvatan nachin
3) zatvor
4) zadrzzavanje "pushachkih" navika u ishrani

Sve ove probleme reshavamo urednom ishranom i chishchenjem organizma
metabolizam pokrechemo obaveznim doruchkom pre 10 sati, i obrocima u isto vreme, dobro je da pijemo chaj od pershuna za izbacicanje vishka vode, laganija ishrana, klistir i suve shljive, pijemo puno vode (shto vechina pushacha ne radi!), smanjimo unos mesa i jakih zachina i ugljenih hidrata, koji su nam bili potrebni dok smo bili pushachi da bi nadoknadili seratonin i dopamin koji vishe ne proizvodimo jer pushimo.
Za one koji zapadnu u postpushachku depresiju, vazze ova ista pravila promene ishrane, dodajte i puno kretanja na svezzem vazduhu i sve che brzo prochi bez muke.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back