Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hajdemo zajedno Vendika, hocemo li da odredimo datum i da pokusamo...neka to bude neka nedjelja, najbolje... ako bude zestoka kriza da mozemo spavati... da odredimo dan i da guramo..... ja nikome necu govoriti u kuci jer ce me njihovo pogledi i prica o tome nervirati... pa nisam sigurna da cu uspjeti. Ako si odlucila idemo zajedno... kako cemo onu jutarnju, prvu pregurati, kava bez????

Valjda je svima jasno, pa i tebi da ti nemaš volje da ostaviš. Sedi i dogovori se sama sa sobom, ovako samo gubiš vreme i dodatno ubeđuješ sebe da je nemoguće ostaviti.

Bila sam u apoteci i kupila tabex. Apotekarka ga nahvali samo tako (poznajem ženu, nije htela samo da mi uvali tablete). Kaže, njena sestra je pila tabex nekoliko dana i cigarete su joj se ogadile, bilo joj je muka kada zapali uz tabex. I onda je izbacila tabex, a cigarete zadržala.
Fora kod tabexa je što oprvih 5 dana smanjuješ broj cigareta na minimum (što i nije neki problem ako ti se stvarno povraća od njih), a šeti dan ukidaš cigarete.
A ja ću sa tabexom da počnem od petka jer ide vikend kada se sakrijem od dece da bih pušila (da im ne dajem loš primer), pa se javljam kako napredujem.
DRŽITE MI PESNICE

Poslednja izmena:
U svemu,pa i pusenju i odvikavanju,covek mora da bude posten prema sebi.
Niko se od nas nije rodio sa cigaretom,niti je predodredjen za p[usaca,niti mu je zivot zavisio od cigarete,niti...
Jednostavno se zajjebes pa probas to sranjje,a droga ko droga,ti sto je proizvode imaju interes da si pusac a ne da si zdrav,i onda nastaju muke,jako losa navika se stvori.
Ali to je losa navika,nista vise,nije to bolest.Bolest je od Boga,ovo je od lude glave.Bolest moras da lecis ili umires,ovo sranje nemoj da pusis i resio si problem.
I kakva muka,zasto muka,treba analizirati sebe zasto hoces da puysis.Evidentno je da duvan smrdi kao tvor,da tui nema nista lepo.A ti bi opet da ta goovnna stavljas u usta,zasto? Kad utvrdis zasto lakse ces to baciti.
Meni je trebalo,kao i Bosketu,godinu dana da mi se probava stabilizuje nakon pusenja,jednostavno taj otrov se talozi u venama i ubija te na lep nacin,ali te ubija sigurno.I kakav si primer deci,o tome vec i da se ne prica,jako los.Drugo,svetska intencija je u borbi protiv pusenja,to je globalni problem.Ako si pusac postajes gradjanin drugoga reda,sam sebe potcenjujes sto bukvalno moras da se krijes da bi pusio to gomno,a i ne znam vise gde smes javno da puisis,jedino u svom stanu,a i tu da ne navikavas decu ides na terasu na -20C.:)

Sve ja to dobro znam i kanim se već 2 godine da prestanem. Čitala sam ja ovaj forum i ranije, ali kao da nisam imala hrabrosti da se javim.
Problem je u stvari što sam ja osoba sa veoma jakim karakterom, i ono što zacrtam mora da bude. A samoj sebi nikada nisam rekla "nema više pušenja". Verovatno iz straha da neću postići ono što sam zacrtala. Mnogo mi pomaže ovo iščitavanje foruma koje traje već nekoliko dana. Pročitala sam i onog Alana Kara. Dobar je, ali ništa spektakularno. Na stranu to.
Konačno sam samoj sebi rekla: od petka pijem tabex; petak- utorak pušim do tih 5-6 (a i manje); od srede - NEMA VIŠE CIGARA.:zblesav:
Inače sam je jedan od retkih pušača koji se ceo svoj pušački staž rekreativno bavi sportom (3-5 puta nedeljno po sat). Pa se i nadam da neću imati problem sa gojenjem ili zatvorima.
Mnogo mi znači podrška bivših pušača, oni me razumeju. Od muža nema vajde, on nikada nije ni probao cigaretu.
Hvala veliko i javljam se neizostavno

Poslednja izmena:
Sve ja to dobro znam i kanim se već 2 godine da prestanem. Čitala sam ja ovaj forum i ranije, ali kao da nisam imala hrabrosti da se javim.
Problem je u stvari što sam ja osoba sa veoma jakim karakterom, i ono što zacrtam mora da bude. A samoj sebi nikada nisam rekla "nema više pušenja". Verovatno iz straha da neću postići ono što sam zacrtala. Mnogo mi pomaže ovo iščitavanje foruma koje traje već nekoliko dana. Pročitala sam i onog Alana Kara. Dobar je, ali ništa spektakularno. Na stranu to.
Konačno sam samoj sebi rekla: od petka pijem tabex; petak- utorak pušim do tih 5-6 (a i manje); od srede - NEMA VIŠE CIGARA.:zblesav:
Inače sam je jedan od retkih pušača koji se ceo svoj pušački staž rekreativno bavi sportom (3-5 puta nedeljno po sat). Pa se i nadam da neću imati problem sa gojenjem ili zatvorima.
Mnogo mi znači podrška bivših pušača, oni me razumeju. Od muža nema vajde, on nikada nije ni probao cigaretu.

Ni sama ne znas koliku podrsku imas od muza koji nikad nije zapalio cigaretu.Zena i ja smo ostavili istoga dana,dogovorili smo se samo da vise necemo da pusimo u stanu,sto je meni znacilo da vise necu da pusim,pa nisam budala da idem u hol a pusim.Necui i tacka.Ona je jos jedan dan izlazila napolje i onda bacila i ona.Nezgodno bi i meni bilo da je ona nastavila da pusi,to jako smrdi,uzasno,pusac ne moze da oseti a nepusaci cute i trpe.Nemoj da malo pusis pa da vidis kako pusaci smrde.
Sa probavom meni nije bio problem zatvor,.naprotiv,voda od stolice,mesecima...to je strasno,narocito prva dva meseca,katastrofa i ne daj Boze nikome.Jako dugo sam bio pusac i nikada nisam prekidao.Prekinuo sam u trenutku i vise nisam zapalio.Nikakve zvake i slicne budalastine,nista.
I evo,druga godina tako i mnogo mi je lepo.Najtezi je prvi dan,pa prva sedmica,pa dva meseca.Nakon toga imas u podsvesti to gomno,droga je to,stalno te podseca,ali nije vise tako zeznnuto kao prva dva meseca.

Poslednja izmena:
Možda sam se loše izrazila. Podrška je enormna. Mislim da bi on bio najsrećniji čovek na svetu kada bih mu saopštila da više ne pušim. U pitanju je razumevanje, a njega dobijam na ovom forumu. Svima vama je bilo teško da batalite, lomili ste se, imali krize. Ne zavaravam se ja da će to meni biti kao dlanom o dlan posle 20 godina svakodnevnog drogiranja cigarama (iako nisam pušila više od pakle dnevno).
I još nešto, nikome iz svoje okoline nisam ništa rekla, niti ću. Imam vas sa foruma i vaši saveti i podrška su ono što mi treba.
A mojim bližnjim ću saopštiti kada izguram nedelju dana bez cigareta (tada će moja odluka biti ispoštovana, samo da izdržim tih nedelju dana). Za to vreme ću vama ovde cviliti i kukati, a vi ćete mi, kao i svima ostalima, dati volje i snage da istrajem.:heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Poslednja izmena:

Sjano! Ja sam prestala koristechi Zyban, ali chujem da mnogima vishe prija Tabex. Mada, moram priznati, kada sam prvi put uzela lek, i shvatila da DELUJE, uzpanichila sam se i batalila - LEK. :lol: Sam lek po sebi reshi fizichke krize, ali chovek i dalje mora sam da se izbori sa problemom koji ga i tera da pushi, shto je mnogo lakshe kada se ne muchi sa krizama od fizichke zavisnosti. Shto bi rekli:"Kako pojesti celog slona?" - "Zalogaj po zalogaj!" tako i sa ostavljanjem pushenja. Nismo ni pushachi postali preko nochi, vech postepeno, tako da bitno je krenuti.
Ovo je zaista rat, i dobichemo ga svi - bitku po bitku! Vazzno je ne odustati - NIKAD.

'Žvake i slične budalaštine' nisu budalaštine. Malo se osloni na Tabex, mnogo na svoju volju, i biće to ok :)
Što se tiče muža nepušača, to jeste olakšavajuća okolnost i poželjna atmosfera. Ja sam imala otežavajuću okolnost - brat sa kojim živim je, naravno, nastavio da puši dve, tri pakle dnevno, a zahtev da se ne puši u mojoj sobi je video kao histeriju i 'kučka' sindrom :D Ali ipak sam izdržala (prvi put, doduše, samo 9 meseci)

Razumevanje i punu podršku imaš i ovde. Pa tako... Samo napred! :)

Poslednja izmena:
Možda sam se loše izrazila. Podrška je enormna. Mislim da bi on bio najsrećniji čovek na svetu kada bih mu saopštila da više ne pušim. U pitanju je razumevanje, a njega dobijam na ovom forumu. Svima vama je bilo teško da batalite, lomili ste se, imali krize. Ne zavaravam se ja da će to meni biti kao dlanom o dlan posle 20 godina svakodnevnog drogiranja cigarama (iako nisam pušila više od pakle dnevno).
I još nešto, nikome iz svoje okoline nisam ništa rekla, niti ću. Imam vas sa foruma i vaši saveti i podrška su ono što mi treba.
A mojim bližnjim ću saopštiti kada izguram nedelju dana bez cigareta (tada će moja odluka biti ispoštovana, samo da izdržim tih nedelju dana). Za to vreme ću vama ovde cviliti i kukati, a vi ćete mi, kao i svima ostalima, dati volje i snage da istrajem.:heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Iz mog lichnog iskustva, mogu ti rechi da i nepushachi mogu biti podrshka ako dobiju TACHNE instrukcije shta da rade. Izguraj nedelju - dve, dok se ne stabilizujesh, a onda ukuchane zamoli da:
1) ne budu razocharani ako ponovo zapalish, vech da te podsete na odluku da prestajesh i podrzze da pregurash krizu. NE znachi da chesh zapaliti ikad vishe, ali ovo smanjuje pritisak. Mnogi se posle kriju od ukuchana i to daje opet cigareti onu prvobitnu, mladalachku drazz :D
2) Pushachi se teshko nose sa stresom i kritikom. Zamoliti ukuchane da vas uvek hvale. npr, ako i krizirash i zzelish da zapalish, oni da te pohvale kako si se izborila tih nedelju dana
3) pravite male proslave za svaki jubilej...prvo sati, dani, meseci a kasnije eto, godine bez cigarete.
4) zamoliti ih da se fokusiraju na pozitivne aspekte nepushenja, radije nego na isticanje loshih strana pushenja...izbegava se stvaranje osechaja krivice koji vodi ka stresu koji vodi ka...znate vech
5) sitni pokloni zbog uspeha u ostavljanju pushenja su jako stimulativni
6) zamoliti za razumevanje zbog ponashanja koje mozze biti izmenjeno
7) solidarisanje u menjanju rutina u kuchi mnogo mozze da znachi. Promena ishrane za sve, uchestvovanje u shetnjama ili sportu i slichno je lakshe kada to rade svi ukuchani.
8) zamoliti ih da vam ne daju savete kako je lako ne pushiti. Oni misle da to znaju jer su oduvek nepushachi, a mi treba da postanemo bivshi pushachi. To je sasvim druga kategorija, jer nash organizam je izmenjen.

Iz mog lichnog iskustva, mogu ti rechi da i nepushachi mogu biti podrshka ako dobiju TACHNE instrukcije shta da rade. Izguraj nedelju - dve, dok se ne stabilizujesh, a onda ukuchane zamoli da:
1) ne budu razocharani ako ponovo zapalish, vech da te podsete na odluku da prestajesh i podrzze da pregurash krizu. NE znachi da chesh zapaliti ikad vishe, ali ovo smanjuje pritisak. Mnogi se posle kriju od ukuchana i to daje opet cigareti onu prvobitnu, mladalachku drazz :D
2) Pushachi se teshko nose sa stresom i kritikom. Zamoliti ukuchane da vas uvek hvale. npr, ako i krizirash i zzelish da zapalish, oni da te pohvale kako si se izborila tih nedelju dana
3) pravite male proslave za svaki jubilej...prvo sati, dani, meseci a kasnije eto, godine bez cigarete.
4) zamoliti ih da se fokusiraju na pozitivne aspekte nepushenja, radije nego na isticanje loshih strana pushenja...izbegava se stvaranje osechaja krivice koji vodi ka stresu koji vodi ka...znate vech
5) sitni pokloni zbog uspeha u ostavljanju pushenja su jako stimulativni
6) zamoliti za razumevanje zbog ponashanja koje mozze biti izmenjeno
7) solidarisanje u menjanju rutina u kuchi mnogo mozze da znachi. Promena ishrane za sve, uchestvovanje u shetnjama ili sportu i slichno je lakshe kada to rade svi ukuchani.
8) zamoliti ih da vam ne daju savete kako je lako ne pushiti. Oni misle da to znaju jer su oduvek nepushachi, a mi treba da postanemo bivshi pushachi. To je sasvim druga kategorija, jer nash organizam je izmenjen.

Kako ovo lepo zvuči, skoro bajkovito! :D

Kako ovo lepo zvuči, skoro bajkovito! :D

Pa shta znam, moja porodica se slozzila i pomogla bash na ovaj nachin, kada sam im objasnila da ako zaista hoche da me podrzze, treba da nauche kako, da ne bi - u dobroj nameri - pogorshali stvari. Poslednje shto treba osobi koja ostavlja su pridike, predavanja o shtetnosti duvana (ZNAMO), "prover karaktera" nudjenjem cigareta, prebacivanja zbog nervoze ili kriza i razocharenje zbog eventualnih manjih padova. Moraju da razumeju, a i mi, da je ostavljanje cigareta proces koji traje i ima svoje razlichite faze.
Josh neshto: primetila sam na ovom forumu, da se vremenski intervali u kojima se ponovo javljaju psihichke krize poklapaju kod vechine, prva na godinu dana, sledecha posle dve godine.

Pa shta znam, moja porodica se slozzila i pomogla bash na ovaj nachin, kada sam im objasnila da ako zaista hoche da me podrzze, treba da nauche kako, da ne bi - u dobroj nameri - pogorshali stvari. Poslednje shto treba osobi koja ostavlja su pridike, predavanja o shtetnosti duvana (ZNAMO), "prover karaktera" nudjenjem cigareta, prebacivanja zbog nervoze ili kriza i razocharenje zbog eventualnih manjih padova. Moraju da razumeju, a i mi, da je ostavljanje cigareta proces koji traje i ima svoje razlichite faze.
Josh neshto: primetila sam na ovom forumu, da se vremenski intervali u kojima se ponovo javljaju psihichke krize poklapaju kod vechine, prva na godinu dana, sledecha posle dve godine.

Zanimljivo,nisam nikakvu krizu osetio na prvoj godini,proslavili smo to,popila se i neka votka i viski,i nista.Cak sam taj sledeci mesec potpuno zaboravio da je 21.01,ulazak u cetrnaesti mesec,setio sam se toga posle deset dana.:)
Sustina: Bez cigareta se moze.

Mnogi misle suprotno,a sta cu da radim ako ne pusim.Ma uzas kakva je to droga,sta li stavljaju u te cigarete mamicu im hohstaplersku.:)

[/B]

Zanimljivo,nisam nikakvu krizu osetio na prvoj godini,proslavili smo to,popila se i neka votka i viski,i nista.Cak sam taj sledeci mesec potpuno zaboravio da je 21.01,ulazak u cetrnaesti mesec,setio sam se toga posle deset dana.:)
Sustina: Bez cigareta se moze.

Mnogi misle suprotno,a sta cu da radim ako ne pusim.Ma uzas kakva je to droga,sta li stavljaju u te cigarete mamicu im hohstaplersku.:)

Nije kod svih isto. Imao si srechu da nemash krize i da je ishlo lako, hvala bogu. Nazzalost, mnogi imaju probleme razne i ne treba ih minimizirati. Chak sam primetila, da se simptomi razlikuju kod iste osobe shodno tome da li ostavlja prvi, drugi ili ko zna koji put. Nekima je najlakshe prvi put kada ostavljaju, ni n osete, ali zato ako propushe ponovo ( shto se njima njalakshe desi,, jer misle, lako chu ostaviti opet) muku muche drugi put. Kod drugih je pak situacija takva da im je sama pomisao da ne pushe ravna ideji da prestanu da dishu, ali zato iz drugog puta pobede strah i prestanu.
U svakom sluchaju, uvek ima reshenje koje je taman za onoga koji prestaje, zato je dobro chitati celu ovu temu, pa nachi svoje nedoumice i nachine na koje su ih drugi pre nas reshili...

Ja sam prvi put propušio posle 1.5, a drugi posle vise od 2,5 god, ali to nikakve veze sa krizom nema. Prosto zaboraviš koliko su đubre, pa rešiš da ispušiš jednu, onako iz gluposti, ko nekad..

Verujem, i osećam divljenje i ogromno poštovanje prema takvim porodicama. Nisu moji loši, ali su zakleti pušači, pa podrška ponekad izostaje. Imala sam utisak kao da na neki način moja odluka njih ugrožava. Onda čovek shvati da mora da se osloni na sebe i pristane da bude 'crna ovca' (kad je već sistem vrednosti malko poremećen).
Elem, već neko vreme se ovde osećam kao licemer. Kad sam se prvi put javila pre dva meseca, bio mi je četvrti dan apstinencije. Sedmog dana sam imala potpuno iznenadni, ničim najavljeni smrtni slučaj u porodici, i od tada pušim konstantno. Nisam prijavljivala jer sam mislila da ću se izboriti sa sobom i brzo vratiti u borbu, ali za to nemam još uvek snage, a ovo nije tema 'smrtni slučaj, depresija i kako se izboriti sa tim'.
Tako dođoh do ideje da se 'povučem' na neko vreme, nije u redu da drugima govorim kako mogu, a ja sama ne mogu. Proradiće i ti lekići za oko mesec dana, pa eto mene ovde opet. Jer zaista želim! A do tad, srećno svima koji se bore! :)

Verujem, i osećam divljenje i ogromno poštovanje prema takvim porodicama. Nisu moji loši, ali su zakleti pušači, pa podrška ponekad izostaje. Imala sam utisak kao da na neki način moja odluka njih ugrožava. Onda čovek shvati da mora da se osloni na sebe i pristane da bude 'crna ovca' (kad je već sistem vrednosti malko poremećen).
Elem, već neko vreme se ovde osećam kao licemer. Kad sam se prvi put javila pre dva meseca, bio mi je četvrti dan apstinencije. Sedmog dana sam imala potpuno iznenadni, ničim najavljeni smrtni slučaj u porodici, i od tada pušim konstantno. Nisam prijavljivala jer sam mislila da ću se izboriti sa sobom i brzo vratiti u borbu, ali za to nemam još uvek snage, a ovo nije tema 'smrtni slučaj, depresija i kako se izboriti sa tim'.
Tako dođoh do ideje da se 'povučem' na neko vreme, nije u redu da drugima govorim kako mogu, a ja sama ne mogu. Proradiće i ti lekići za oko mesec dana, pa eto mene ovde opet. Jer zaista želim! A do tad, srećno svima koji se bore! :)

Potpuno te razumem,i znam da je kretenizam reci bilo kome:Nemoj da pusis,to je stetno.To zna i budala.Druga stvar je u pitanju,sta ce da ti cigareta pomogne u nevolji? Tu smo u strasnoj zabludi,neko se dohvati alkohola,neko droge,neko duvana.I nikome nista od toga ne moze niti ce da pomogne,samo ce da mu napravi stetu.I mi to sve znamo a opet gresimo.:)

Nemoj ichi sa foruma, naprotiv. Ostani i zajedno chemo. Kao shto sam rekla, ostavljanje je proces, i sastavljen je iz chitavog niza posebnih bitki. Upraavo je ovde tema depresija, emotivni problemi pushenje i kako se izboriti sa tim. JEr to je deo psihichke zavisnosti, da nam je u podsvest ubachena ideja da pushenje pomazze kod teshkih emotivnih stanja. Mislim da je veliki deo reshavanja problema pushenja zapravo reshavanje problema kako se izboriti sa stresom, negativnim emocijama, strahom i nesigurnostima.
Chak i dok pushish, a posebno tada zapravo pripadash ovoj temi ukoliko ti je zzelja ili namera da prestanesh. A tebi jeste, imash sva potrebna znanja i sad samo polako.
Kada sam ja pre dve godine prestala, posle mesec dana me je strefio prvi smrtni sluchaj u porodici, a posle dve nedelje drugi, josh tezzi. Odluchila sam da svu svoju energiju usmerim na to da odrzzim status nepushacha, jer to shto bih zapalila nishta ne bi promenilo. Niti olakshalo. I onda mi je to bila svetla tachka u crnilu: sve se raspada ali bar ne pushim i to je trajni uspeh, a ako propushim dodajem sebi na uzzase josh i osechaj da sam gubitnik. I uspelo je. Sad, poshto si ti vech propushila, pushi i ostani na forumu. Pishi kako mozze drugima, jer ti znash da mozze, uspela si vech jednom u tome I OPET CHESH.

Ako je sad proshlo najgore, mozzesh da pochnesh bitku tako shto chesh da chinish stvari koje ubrzavaju izlazak iz depresivnog stanja, jer to pomazze i za ostavljanje cigareta. Ostavila sam skoro ovde na temi post shta se sve mozze preduzeti, a magnezijum sa b vitaminom chini chuda. (posebno B6)
Inache, pushachi slabo vode rachuna o sebi i svojim potrebama. Ne volimo se preterano, nazzalost. Napravi plan o redovnoj ishrani, urednom spavanju i shetnjama po danu. Pomazze i to drastichno i to ODMAH. Chudotvorno, prosto.
Vodi dnevnik, zapishi svoje muke i osechanja i biche ti lakshe i bolje.
I onda, kada prikupish snagu, napunish baterije, odredi datum i sve ponovo. Ako si uspela jednom, uspechesh svaki put sve dok to jednom ne bude konachno. Ja sama prestajem od 1993 aktivno, i kada sam na kraju sabrala pushachki stazz, shvatila sam da zapravo moj nepushachki stazz izmedju iznosi skoro 40% tog vremena i uopshte nije zanemarljivo. Sada sam promenila mishljenje o ostavljanju. Dok sam smatrala da prestanesh pa si onda pobednik ako vishe NIKAD ne zapalish, sada znam da su nashi receptori oshtecheni i da sam pobednik AKO NIKAD NE ODUSTANEM.
Dakle, ko god se sapleo i pao, propushio ponovo, neka se ne kazznjava vech neka se prikupi i nastavi borbu. Mozzemo mi to, ipak je to samo jedna hemikalija i korporativna globalna zavera protiv nas, ali mi imam SVEST i UPORNOST.

Ja sam prvi put propušio posle 1.5, a drugi posle vise od 2,5 god, ali to nikakve veze sa krizom nema. Prosto zaboraviš koliko su đubre, pa rešiš da ispušiš jednu, onako iz gluposti, ko nekad..
To je upravo kriza. Nemash vishe krize zbog fizichke zavisnosti, to da, ali "ideja" da bi mogao da popushish jednu je simptom psihichke krize. I onda nash mozak ubrzano pochinje da daje opravdanja i uverenja da to nije strashno, samo jednu, bash je bilo lepo nekad nechemo se opet navuchi, ne mi, pa mi smo ostavili...tako izgleda psihichka kriza. Pochnesh da razmishljash o cigareti i moguchnosti da je ipak konzumirash - "samo jednom"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back