Nemci o đeneralu Mihailoviću i Srbima uopšte

• Začetnik teme Začetnik teme Koča
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oba ova pisma, inače, nemaju odgovarajući memorandum Vrhovne komande, pečat, ni broj pod kojim su zavedena za razliku od originalnih dokumenata Vrhovne komande JVuO. Sam Draža se potpisivao kao đeneral dok u ovom slučaju stoji general

Cak da je oba pisma pisao advokat Barsic (sto verovatno je ), Mihailovic je bio upoznat sa sadrzajem pisma, i potpisao ga, pa mozes prestati bulazniti i praviti se naivan

Mihailovic je rekao da je potpis njegov, a da on nije pisao pismo.Kao oficir zna da je odgovoran za ono sto potpise.Ali ne znaci da ja treba da verujem Mihailovicu, ako je on rekao da nije pisao to pismo.On je na optuzenickoj klupi, naravno da ce pokusati da laze
Ako mi mislis pricati smesnu pricu , o tome kako je potpisao 30 tabaka bele artije, da ima zlu ne trebaloda deli obozavaocima, to je toliko smesno, i neodgovorno, da jedino neki fanatik ce verovati u takvu glupost

Прекини да ми се правиш глуп и одговори на питање.
како је у првом писму натпис Врховна команда успео да заврши испод текста, а у другом изнад?

Прекини да ми се ту фолираш.
Још једном питам:
како је у првом писму натпис Врховна команда успео да заврши испод текста, а у другом изнад?

:mrgreen:

to je ono sto mu najvise remeti teoriju...ali i sve ostalo sto sam pobrojao u tackama...neverovatno na sta je sve spreman...ne znam samo da li laze samog sebe ili pokusava druge da obmanjuje i pravi budalama...

...i sad ide ono kao ''uzmi Latasovu knjigu...'' :zcepanje:

И шта си ми доказао њоме? Да ме сматраш слепим?
Питање још једном док коначно не одговориш:

Колико видим корисник сабљар мене и Кочу сматра или лудима или слепима.
Дакле, поставио сам му питање:
Не само што ми није дао конкретан одговор, него је у исправци поруке рекао.
Cetnici su cuda napravili od omota za knjigu, koji je napravljen kolazom, pre photoshopa, optuzujuci coveka za falsifikat...Iliceva knjiga, tako draga cetojkama...
Подсетио бих га да је то друго писмо које он називачетничким фалсификатом, објављено у комунистичком Зборнику.
Такође бих подсетио на то да га је Коча већ дискредитовао по питању ,,колажа'' и са тим ћу за сада да завршим.

pogledaj stranu 192
http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf

zasto se tekst ne bi pomerao za potrebe akomodacije na jednoj strani.Cetnici su cuda napravili od omota za knjigu, koji je napravljen kolazom, pre photoshopa, optuzujuci coveka za falsifikat...Iliceva knjiga, tako draga cetojkama...:)

pre svega nije rec o ''tekstu'' nego o DOKUMENTU...kako se to na DOKUMENTU POMERA TEKST DA BI STAO NA STRANU??? :hahaha:

i odgovori na pitanje?

Подсетио бих га да је то друго писмо које он називачетничким фалсификатом, објављено у комунистичком Зборнику.
Такође бих подсетио на то да га је Коча већ дискредитовао по питању ,,колажа'' и са тим ћу за сада да завршим.

da, bas me diskreditovao.....autor kolaza:
Slusaj prijatelju evo je knjiga na stolu slika je montirana za potrebe da se izjednace svi
klaboracinisticki pokreti kad ne zanm, knjiga je izdata u Leskovcu 1996. autor je Nikla
Ilić (inace neces verovati moj dobar prijatelj) sef UDB-e za Leskovac do 1966. Vise te
necu ubedjivati. Sta jos oces da kazes da sam ja napravio falsifikat na korici dodavao
ljoticevca i ostale izmislio celu stvar? Ustalom objasnio sam ti ako si dobrnameran sta je
bio cilj zasto smo stavili sliku . Prvo zato sto ima veze s temom ili se pravis da ne vidis
drugo da da nekom ,,nepristrasnom" zasmeta i da se zapodene diskusija i da se digne
citanost i frekventnst teme cemu inace sluze slike. Ono amatersko iznosenje podataka
pripisacemo tvom visokom profesionalizmu....

toliko o diksteditiranju...:D

da, bas me diskreditovao.....autor kolaza:

toliko o diksteditiranju...:D

a to je autorova izjava...jeste, stavio si je pod citat...mora da je njegova :hahaha::hahaha::hahaha:

a ja se bas pitao sto ste je skinuli sa znaci.net

Postavi stranicu knjige na kojoj pise da je slika sa naslovne strane ''kolaz''...autor je bio duzan to da napise...ako nije, rec je o falsifikatu...lako je posle, nakon sto se falsifikat izvali, traziti glupava objasnjenja...

Da ne pricam o izjednacavanju pokreta...jos priznaje! A ako je to i hteo sta na slici rade pripadnici saveznicke misije??? :hahaha:

Poslednja izmena:
ista tehnika kao i tvoja ; copy-paste, ili copy-cut-paste...

molim? o cemu govoris?

to nije odgovor na moje pitanje...a i dalje nisi dao odgovor na Nenadovo? Kako je tekst na dokumentu sa vrha presao na dno...kako se to pomera tekst na dokumentu? dakle ne pricamo ovde o tekstu dokumenta, prepisu, vec o njegovom skenu???

Poslednja izmena od moderatora:
molim? o cemu govoris?

to nije odgovor na moje pitanje...a i dalje nisi dao odgovor na Nenadovo? Kako je tekst na dokumentu sa vrha presao na dno...kako se to pomera tekst na dokumentu? dakle ne pricamo ovde o tekstu dokumenta, prepisu, vec o njegovom skenu???

Неће одговорити ни на твоје, као што није ни на моје...

sta i da odgovori...sam se zakopo...ali fascinantan je nacin na koji pokusava da objasni, tj demantuje postojanje dva falsifikata...da covek ne poveruje...mislim da je u nekim ranijim postovima tvrdio da je jedan od dva falsifikata Samardzicev, tj da ga je Samardzic podmetnuo, napravio razliciti...a kada se uverio da zaista postoje u komunistickoj literaturi, eto cemu pribegava...a tone sve dublje i dublje...iz lazi u laz...

Poslednja izmena:
Tito i Draza.jpg

sta i da odgovori...sam se zakopo...ali fascinantan je nacin na koji pokusava da objasni, tj demantuje postojanje dva falsifikata...da covek ne poveruje...mislim da je u nekim ranijim postovima tvrdio da je jedan od dva falsifikata Samardzicev, tj da ga je Samardzic podmetnuo, napravio razliciti...a kada se uverio da zaista postoje u komunistickoj literaturi, eto cemu pribegava...a tone sve dublje i dublje...iz lazi u laz...

Ево овде ме је оптужио да подмећем четнички фалсификат.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/357325-Комунистички-фалсификати/page6
Пост му датира из 29.12.2010. 17:28
Каже:kakvu garantiju ti dajes da to nije cetnicki falsifikat originala, radjen za ovu priliku ?
А овде
Пост од данас у 15.19
stvaljeno na jednu stranicu, u horizontalnom polozaju,pa su napravljene dve stranice jedna do druge i nalazi se na stranici 192 , Latasove knjige "Saradnja etnika D.M. sa okupatorima i ustasama 1941-45.
to je tebi dokaz falsifikata, i onom cetnickom istoricaru, koji pise udzbenike pune lazi , i truje decu cetnickom mitologijom?
И шта да му човек каже после два поста у оваквој супротности један са другим...
П.С. Види ПП

Ево овде ме је оптужио да подмећем четнички фалсификат.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/357325-Комунистички-фалсификати/page6
Пост му датира из 29.12.2010. 17:28
Каже:kakvu garantiju ti dajes da to nije cetnicki falsifikat originala, radjen za ovu priliku ?
А овде
Пост од данас у 15.19
stvaljeno na jednu stranicu, u horizontalnom polozaju,pa su napravljene dve stranice jedna do druge i nalazi se na stranici 192 , Latasove knjige "Saradnja etnika D.M. sa okupatorima i ustasama 1941-45.
to je tebi dokaz falsifikata, i onom cetnickom istoricaru, koji pise udzbenike pune lazi , i truje decu cetnickom mitologijom?
И шта да му човек каже после два поста у оваквој супротности један са другим...
П.С. Види ПП

odlicno brate da si ovo nasao...sad svi mogu da vide o kakvom se manipulatoru i falsifikatoru radi, ako do sada to nisu uocili...a bilo je bezbroj ovakvih slucajeva...ako se i posle ovoga pojavi, vala svaka mu cast :mrgreen:

Tvoj problem je u cemu? :)
Kako napraviti od originala falsifikat? To smo videli puno puta...

Da ponovimo ;

Pavelic o sastanku sa generalom DJukicem aprila 1945. godine ostavlja sledece svedocanstvo:
"Једне вечери око 10 сати половицом травња 1945, саобћено ми је с Маркова трга, да је велики жупан из Брода на Сави јавио брзогласно на Министарство унутрашњих послова, да су к њему дошла два човјека, који су се представили као србијански часници,те да су тражили дозволу за слободан пролаз кроз Хрватску. Тко су ти србијански часници, каковој србијанској војсци припадају, и куда желе ићи, није ми чиновник, што је вршио ноћну службу у поглавном жупанству, знао ништа поближе рећи. Напосе ме је занимало, каковој војсци припадају, јер је, како је познато, у Србији тада било неколико разних војски, као Недићева, Михаиловићева,Љотићева, а можда и још која. Одредио сам стога да ме одмах споје изравно с великим жупаном Саболићем у Броду, и он ми се је за којих четврт сата јавио на брзоглас, те ми ствар разложио,како слиеди:
- Тога су се дана пријавила у уреду Велике жупе два човјека у грађанском одиелу и изјавила, да су србијански часници и да желе говорити с великим жупаном. Њему су, када их је примио, саобћили, да су часници из стожера генерала Драже Михаиловића, који се налази на риеци Дрини на хрватској страни, те имају налог, да се обрате на најближу хрватску вишу област, до које буду могли доћи, и да у његово име затраже дозволу за слободан пролаз његове војске преко хрватскога подручја у правцу према Словенији, односно Јулијској Крајини у Италији. Велики им је жупан одговорио,да он не може издати такове дозволе, него да о томе може дониети одлуку једино влада у Загребу, којој ће он њихову жељу одмах саобћити. Услиед тога се они налазе сада у његову уреду и чекају на одговор из Загреба.
Ја сам ствар на брзу руку промислио, и било ми је одмах јасно, да се одлука о тој ствари не може донети на пречац, него да треба прије тога установити разне појединости, а напосе установити, колико има те војске, у каквом се стању налази, и напокон одредити точно пут, којим има проћи, те уједно подузети све потребите мјере, да се тај пролаз проведе без икакових упадица.
Напосе ми је било познато, да су постројбе генерала Михаиловића биле тешко заражене пјегавим тифусом, па је и у том правцу требало одредити потребите мјере. То ми је било познато, јер је који тједан прије тога био управљен на мене апел за помоћ проти пјегавцу.Једнога ми је дана, наиме, био саобћио народни заступник др Саво Бесаровић, да је у Загреб стигао из Београда један одвјетник, по имену др Брашић, који да има велику мисију, и да би желио са мном разговарати. Ја сам га примио заједно са др Бесаровићем, и том ми је згодом др Брашић саобћио, да је он поузданик генерала Михаиловића, и да се у том својству обраћа на мене с молбом, да би хрватска влада ставила на располагање извјесну количину цјепива проти пјегавом тифусу, јер да је људство генерала Михаиловића јако заражено том пошасти. Цјепиво је генерал Михаиловић добивао прије од Ниемаца, ну након што се је њемачко заповједништво повукло из Србије, то су остали без икаквога заштитнога средства и лиека проти тој пошасти. Рекао ми је, да је ствар најжурније нарави.
Иако су постројбе генерала Михаиловића биле нама непријатељске, нисам им могао ускратити ту помоћ из чисто људских разлога, а,разумије се, и из обћих санитарних разлога, па сам одмах упитао здравствену област хрватских оружаних снага, да ли има на располагању довољно цјепива, а кад ми је одговорено да има, и да се може извјесна количина ставити одмах на располагање без икакова уштрба по нашу војску, одредио сам, да се др Брашићу одмах преда та количина, да је он особно с влаком однесе,дочим да ће се евентуално потребите веће количине ставити на располагање касније из министарства здравства.
Што се тиче принципиелнога питања пролаза свих србијанских постројби преко нашега државнога подручја, било ми је одмах јасно, о чему се ради. Када су се њемачке јединице повлачиле из Србије, превозили су са својим транспортима и поједине групе разних србијанских постројби. Но када су наше области то сазнале, саобћено је Ниемцима, да се то не смије без наше дозволе извршавати, а када се је, унаточ томе, неколико случајева поновило,онда су наше области физички сприечиле сваки даљи такав покушај. Генерал се Михаиловић није стога могао више поуздати у одпремање својих људи преко Ниемца, а вјеројатно ни они нису више хтјели на себе преузимати ту задаћу, јер им није било у интересу имати на повлачењу неприлика с нашим областима и нашим појединим јединицама, па је стога сматрао потребним обратити се на нас и исходити дозволу за пролаз. Ја сам тако сматрао, да је наша људска дужност, или, боље речено, да је потпуно у сугласју с традиционалном племенитошћу хрватског војника, да се покаже човјеком и према непријатељу, када је овај већ фактично стављен изван могућности да се бори, и нисам видио никакове запреке томе, да се тај пролаз не дозволи, када је било очито, да би све то Михаиловићево људство дошло иначе у бољшевичке руке, и било ‘ликвидирано’. Требало је тек, како је горе речено, риешити извјесне предпоставке, па сам стога рекао на брзогласу Саболићу,да ту господу упути, да дођу особно у Загреб, гдје ће добити одговор, односно да их он, ако су спремни доћи у Загреб, најкраћим путем допреми. Он их је, држећи отвореним брзоглас, позвао у своју уредску собу и то им саобћио, ну они су одговорили, да немају налога ићи до Загреба, па да се зато морају прије обратити на генерала Михаиловића, извиестити, и онда по даљнем налогу поступити.
Након неколико дана су се повратили к великом жупану и саобћили му, да су добили налога, да иду у Загреб, и он их је особно у своме самовозу довезао, јер је и онако морао по службеном послу путовати у Загреб.
Када је Саболић стигао у Загреб с овим часницима, јавио се је одмах главном равнатељу редарства Лисаку; овај ме је о томе обавиестио, и ја сам одредио, да их добро смјесте и да им ставе на располагање све, што им је потребно, те да их сутрадан прије подне доведу к мени.
Сутрадан ми је јавио у уреду побочник пуковник Герваис, да су дошли односни србијански часници, ну да нису само двојица, него тројица. Када су дошли к мени у уредску собу, представили су ми се, и то први генерал Ђукић, затим један зракопловни бојник,коме се имена не сјећам, дочим је трећи био, не србијански часник,него Предавец, младић од својих двадесет шест или седам година,син покојнога хрватскога заступника и подпредсједника Хрватске Сељачке Странке Јосипа Предавца. Он ме је одмах пред осталом двојицом замолио, да би послије разговора са свима, њега задржао, јер да би желио разговарати са мном на саму.
Генерал Ђукић ми је одмах разложио жељу генерала Михаиловића, то јест да издам дозволу, да његово људство може несметано проћи кроз Хрватску на путу у Италију, јер да је за њих борба свршила у домовини, односно, да се налазе у стању, у коме не могу водити више борбе. Генерал Михаиловић особно не ће ићи,него ће остати и даље у планинама. Ја сам њихов пролаз одмах начелно одобрио, а затим сам циелу ствар предао заповједништву трећег усташког сбора, преко чијега је подручја тај пролаз имао бити изведен, и које је ствар провело. Уједно је то заповједништво предузело бригу и око ових часника те их удомило за вриеме њихова боравка у Загребу и до довршења тога пролаза, који је био под заштитом трећега сбора у реду проведен."

pismopavelicupolitika.jpg

pismostepincupolitika.jpg

drazinopismobarsicu.jpg

Mihailovic kaze da je potpis njegov, ali da nije napisao pismo.Susta istina.Napisao ga je Barsic, sa punim znanjem Mihailovica, a Mihailovic ga je potpisao.Da nije bilo tog pisma , ne bi bilo sastanka predstavnika mihailovica, ne bi bilo svedocenja Pavelica u 'Uspomenama"

Istina boli , ali ne vredja.Istina je da su cetnici saradjivali sa NDH od 1942, i da je Mihailovic to zano i odobravao, i situaciji kada nije imao saveznika , 1945, Pavelic je bio prihvatljiv saveznik.

Poslednja izmena:
Да ли је могуће да се овај појавио иако и даље није одговорио на питања која смо му Коча и ја поставили?
И да још поново потура исто писмо за које смо доказали да је фалсификат?
И да опет потура исту причу о Павелићевим емисарима на коју сам му већ неколико пута одговорио?
Катастрофа...

Па добро, да му одговорим и за те наводне Павелићеве емисаре још једном, мада сам му одговорио и на теми о Дражиној рехабилитацији и о комунистичким фалсификатима.

Коришћена литература:
Милослав Самарџић, Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета, 15 том, поглавља Надмудривање са Мачеком и Тумачења одласка делегације у Загреб

...У литератури је већ доказано да су оба писма од 15.4.1945. фалсификати начињени за потребе процеса одржаног лета наредне године. То се види већ на осн. порекла писама. Једини правник у експертској групи за припрему оптужнице против Драже Јоспи Хрнчевић питао је тужиоца Милоша Минића да ли су писма нађена у заробљеној четничкој, Степинчевој, Павелићевој или ма којој другој архиви. Минић је одговорио одречно, али је писма оставио. 52)
Дража је на процесу рекао да писма нису његова, нити да су писана по његовим инструкцијама. ,,Потпис може да буде мој'' додао је док је бранилац Ђоновић показао суду један документ ,,на коме је Михаиловићев потпис невероватно сличан али ипак фалсификован.'' И тужилац и суд признали су да је потпис који је показао Ђоновић фалсификован ,,како би избегли анализу других, или елиминисали доказну вредност свих бланко потписа. 53). Била је наиме пракса да Дража шаље бланко потписе у великом броју, нарочито удаљеним јединицама за потребе унапређивања, давања пуномоћја, овлашћења итд.

Други докази да су фалсификована.

Наиме, у стенографским белешкама са суђења (страна 97) факсимил писма Степинцу објављен је на једној страни, док је 39 година касније, у зборнику четничких докумената (том 4, страна 991), факсимил објављен на две странице. У овој другој верзији разликују се места адресе и датума, као и последњег пасуса, који је сада прешао на другу страну, и натписа ''Врховна команда''. Дакле, исто писмо написали су два пута, па су најпре заборавили да униште једно, а потом и да су већ објавили оно друго. А оба писма немају карактеристичан меморандум Врховне команде, печат, ни број под којим су заведена(као ни писмо Брашићу). У писмима Степинцу Дражу су потписали као ''генерала'', док се он увек потписивао као ''ђенерал''. 54) Фалсификатор је и у овом случају био Хрват, јер је у писму Степинцу остало неколико кроатизама: ''Комунистички вал'', ''Хрватскога простора'', ''Задатцима'', ''А напосе хрватскога народа''...55) У оба писма фалсификатор није погодио Дражин стил, а има и доста неписмених реченица попут ове:,,са своје стране ја изражавам своју наду...''Писмо Брашићу има и грешку у обраћању ,,срдачно вас поздравља ваш ђенерал Драг. М. Михаиловић.'' Наиме, испод Ваш не потписује се титула већ само име. Дражи као школованом официру и дипломати такве грешке се нису дешавале.56)
Али шта је најбитније што само потврђује да су писма фалсификована?
Немање предисторије писама, коју видимо у примеру покушаја придобијања мачековаца и домобрана. Примера ради, ево шта Дража пише генералу Парацу:
,,Настаните на придобијење официрског кора...Мило ми је што сте успоставили везу са мачековцима...Препоручите мачековцима интензивнији рад на терену, јер и по нашем мишљењу испуштају ситуацију из руку...'' 47) Таквих Дражиних наредби за Павелића и Степинца нема.
Дакле, чињеница је да су писма фалсификована.

Довољно је само погледати фотографије писама која су већ окачена као довољан доказ фалсификата.

Идемо даље.
Наиме, комунисти тврде да је Дража Павелићу послао Владимира Предавеца, Ранка Брашића(не Јанко!), и генерала Светислава Ђукића(не Светомир!).
Шта је у свему овоме тачно?
Тачно је следеће: фебруара 1945. одлучено је да се у Загреб пошаље Владимир Предавец, а у Љубљану Богдан Бојкић, са лажним ллегитимацијама, писменим овлашћењима и писмом за Мачека.(тада им није успело да се пребаце на хрватску територију.) Ранко Брашић је марта 1945. од Драже добио овлашћење преговора са ХСС-ом и домобранима у Загребу, са упозорењем да се пази да не буде ликвидиран од усташа јер је био препознатљив по флеци на лицу.51)
Е сад ћемо да видимо како је Предавец прешао на хрватску територију и отишао у Загреб у његовом писму Живку Топаловићу лета 1945. (са њим је Дража послао и генерала Ђукића):
,,Прилика се за то(прелазак) пружила изненада. 15.4. о.год. усташе су у околини Брода изазвале сукоб са одредима ЈВУО који је имао врло тешке последице за домаће становништво. На иницијативу католичког свећеника др Марка из једног села код Дубочца дошло је са мјесним властима до разговора о томе како да се избјегне пролијевање крви и уништавање имовине цивилног становништва до чега нам је нарочито стало јер је пријетила опасност да се поново оживи српско-хрватски сукоб на терену, од чега би наравно само партизани имали користи. У тим разговорима учествовао је и вел. жупан из Брода који није био усташки расположен, др Урурмовић. Разговарао сам са њим изм. осталога и о потреби контакта изм. Д.М. и др Мачека и он је обећао да ће настојати да ми ту везу омогући. Од ген. Михаиловића и ЦНК добио сам тада 16.4. о.год. нове пуномоћи које сам вам већ показао и вратио се у Брод др Урумовићу који је у међувремену разговарао са својим познаницима у Загребу и добио од њих обећање да ће ми омогућити да одем код др Мачека и да са њим разговарам. О писму које носим разуме се да ни тада ни касније усташама нисам ништа рекао.
Упозорен сам од др Урумовића да он не зна тачно преко кога ће та веза ићи али да у том погледу не смем имати никаквих скрупула. Тај сам услов на своју руку прихватио и дао се превести у Загеб где сам на врло фин начин стављен под контролу војног редарства и одведен др Павелићу. Он је већ био о цијелој ствари обавијештен и покушао је увјеравати како се споразум треба са њим правити.''49).
Пре него што наставим са писмом, рећи ћу да оно обара сва Павелићева писанија о ономе што му је Предавец рекао. Пре тога да се подсетимо шта је према Павелићу рекао Предавец: Као убеђени Југословен приступио сам четницима...Тако је било до пре неколико мјесеци када се састао конгрес кога је ген. Михаиловић сазвао у својству члана југословенске владе, те му и предсједавао...Након довршеног конгреса, позвао ме је ген. Михаиловић и саобћио ми да се више не води борба за Југославију него само за Краљевину Србију и да се нема више ни након побједе савезника успоставити Југославија него обновити Краљевина Србија. Затим је додао да услед тога престаје и моја функција у његовом главном стожеру као Хрвата...''59)
Итд, итд. Ту ни једна ставка није тачна:
1. конгрес се састао 27.1.1944.
2. председавао је др Живко Топаловић
3. Предавец је учествовао па Дража није морао да му преноси закључке.
4. Закључено је да се обнови југословенска краљевина.
5. Предавец је одлучен да представља Хрвате, јер они једини нису довели никога на Конгрес.
6. Предавец је имао пуну слободу кретања.
7. Предавец није иступио из покрета.
Све то значи да је Павелић лажов.
Наставак Предавчевог писма:
Ја у том погледу нисам имао никаквих овлашћења па према томе у те преговоре нисам ни могао ући. Тражио сам од њега само то да одобри контакт са др Мачеком. Он том приликом није дао никакав одговор него ме је вратио опет војном редарству. Након неколико дана поднио сам му у заједници са г. Ранком Брашићем (који је од већ раније био у Загребу) писмен захтјев да нам везу одобри да јући му једно оббразложење са свим могућим обзирима. Негде послије 20.4. он је коначно одобрио да можемо поћи до г. др Мачека. Тада се међутим супротставила једна нова препрека: др Мачек је одбио да нас прими(вјеројатно сумњајући у исправност такве везе.) Након тога није нам преостало ништа него да др Мачеку поново поднесемо писмени меморандум у коме смо настојали да му објаснимо став Д.М. и ЦНК уколико је то било могуће обзиром на чињеницу да је писмо ишло преко потпуно непоузданих људи. Ја сам у међувремену затражио од војног редарства да ме према датој ријечи и обећању од др Урумовића пусти да одем у Љубљану...То је сва истина о неким преговорима са Антом Павелићем. Ко год тврди нешто више од тога или чак иде тако далеко да претпоставља и закључивање неког споразума, чини то или из необавештености или злонамјерности.''

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back