Bojim se da tesko. Mozda na nekom totalnom minimumu... nekako. Ja imam Radeona 4870 koji na trenutke posustaje kad u kadar bane neki pozadinski deo staze koji ima previse detalja.
LM, posle mnogo, mnogo godina bez neke potrebe za brzinom... a i igricama uopste, KLL je resio da se vrati korenima malo. Mogu reci da mi se NFS: Shift pojavio u pravom trenutku da dolije ulje na gorecu zelju da se oseti brzina i isprekidana postane puna linija. Torrent, download, leechera je jos uvek vise od seedera, par dana smora, extract, mount, setup, key-gen, install in progress, copy/paste crack, run... Au, kakva grafika.
Donekle sam zaboravio dokle smo dogurali. Ovo je jos malo pa 2010, skoro 16 godina ranije je izasao prvi Need for Speed da ponudi resenje svima koji mastaju o high-end automobilima. Radio pod DOS-om, VGA rezolucija je jos uvek bila pojam, pixeli ko lego kocke, automobili se razlikuju po, tek da se kaze da se razlikuju. Izigrali smo se i sa tim posteno, inace nam EA danas ne bi pravio 13ti nastavak. Iako licno nisam nikad voleo prva dva dela i misljenja sam da je u to vreme bilo daleko interesantijih voznji, opstekomercijalni uspeh serijala me ocigledno demantuje. EA je ubo pravi recept, rekao je ono sto su svi hteli da cuju: to je McLaren F1, to je Ferrari F50, to je Lambo Countach i legneda je rodjena. Iako su onda mogli da vam pod tim imenima prodaju sta hocete, ljudi su se uziveli u ulogu brzih momaka.
Danas, Shift nudi, rekao bih, nikad vise automobila. Licenciranih logoa i karoserija u stine detalje je zaista mnogo i siguran sam da ce svako naci nekog svog ljubimca.
Ono sto mi se jako svidelo na prvi utisak, iako su me slike sa Neta prevarile, je da se NFS konacno opet vraca korenima. Osnovni koncept da se vozi po otvorenim putevima, a koji je bitno narusen Undergorundom i njegovim izvodima, je konacno u Shiftu opet dobio svoje mesto. Istina ne u originalnom obliku u potpunosti, ali svakako dodje kao veliko osvezenje (i olaksanje) od nocnih ulica velegrada i ljutih Fast&Furious momaka. Okretanje NFS-a kad GrandTourolikim trkama ne ogranicenim samo na trkacu stazu se cini kao konacni korak napred. Uz razne race modove, ukljucujuci i za prethodnike karakteristican Drift, nikad kompleksnije tuning i sminkerske opcije, kao i zanimljivo formiranje igrackog profila izmedju preciznog&postenog i agresivnog&zlog karaktera voznje, Shift obecava puno sati kompleksne zabave.
Ono sto je mene najvise zanimalo kao amaterskog ljubitelja automobilzima je fizicki model. Mogu reci da jos uvek ne mogu da se dogovorim sa sobom sta mu kog djavola fali. Na trenutke mi se cini prilicno realnim, a onda opet mi nije jasno zasto mi je lakse da igram simulatore poput Live for Speeda ili rFactora. Mozda gresim dusu, nisam jos uvek stigao do najjacih automobila, cak stavise daleko sam, ali ovi slabiji se nekad mnogo cudno ponasaju. Takodje, za zbunjivanje je odgovoran i nacin prenosenja komandi, koji ocigledno ima neki mali lag. Pricam o tastaturi naravno.
Iako sam se uvek potajno nadao da ce NFS da evoluira u ozbiljnu simulaciju, bar opciono... moram podvuci da arkadni stil ne znaci nuzno i nekvalitet. Ja licno sve nastavke serijala prvo poredim sa 4. delom, High Stakes. Zasto bas s njim? Zato sto je imao najbolje balansiran gameplay izmedju ozbiljnosti i zabave. Dovoljno obiman da mesecima drzi paznju, a dovoljno prost da se brzo savlada i ne opterecuje, sto je igru cinilo jako pitkom i zabavnom.
Shiftu ovaj deo upravo najvise fali. Ja razumem da ce mnogo vode morati da protece Dunavom, dok se EA ne odvazi da NFS digne na visi nivo postojanja, ali praviti arkadni model koji igru cini teskom zahvaljujuci cudnom fizickom modelu i frustrirajucim komandama... jednostavno ne ide.
Sve na kraju kad se sabere i oduzme, Shift je dobra novina u serijala posle Underground potopa (da se razumemo Underground je vrlo dobra ekskurzija u drugaciji auto-svet, ali sa mnogo nepotrebnih re-pe-teova). Dosada sigurno najbogatiji Need for Speed koji je izasao, cime bi skoro po automatizmu mogao da se proglasi i najboljim, ali cinjenica da mu najvise fali one duse koju je imao High Stakes ili barem Hot Pursuit mu jos uvek osporava to mesto. Ovako, moze da se stavi najvise na tron odlicnog komercijalnog blockbastera.
Svejedno, nije ni prvi ni poslednji, donosi preko potrebne promene u NFS, a s njima da jednog dana moze da osvane i NFS koji bi konacno napravio revoluciju kakvu je napravio njegov cukun-cukun-cukun... deda.
Moja ocena bi bila: 87/100