Koliko vas na ovom forumu koristi Linux?

koristio sam pre 15 godina dok su bili dobri, posle sam batalio jer nemam vremena da se bakcem sa njihovim sistemima da li ovo radi kako treba ili ne radi.
Занимљива констатација, обзиром да користим Линукс од 2008, нисам сигуран шта треба да значи "пре 15 година кад су још били добри" обзиром да је данас далеко бољи избор доступних програма, подршка за различите хардвере... Избор дистрибуција које су подобне за кориснике који не желе да се баве одржавањем оперативног система је данас у односу на пре 15 година повелик.

• Podržavam
Reactions: Eru
Занимљива констатација, обзиром да користим Линукс од 2008, нисам сигуран шта треба да значи "пре 15 година кад су још били добри" обзиром да је данас далеко бољи избор доступних програма, подршка за различите хардвере... Избор дистрибуција које су подобне за кориснике који не желе да се баве одржавањем оперативног система је данас у односу на пре 15 година повелик.
Ja sam prvi put probao 2010 godine i sasvim lepo su radile neke distribucije za razliku od poslednji put kad sam probao....nocna mora, uvek je nesto falilo sto me strasno iritiralo.

Jasno mi je da je stvar izbora, ali sam pitao jer mi je ovo skroz strana materija. Bukvalno sam googlao šta ljudi preporučuju i naiđoh na linux Mint. Pogledaj interfejs, deluje vrlo primamljivo. Instaliram kao glavni OS i vrlo sam zadovoljan različitim opcijama i jednostavnošću određenih stvari naspram Windows-a. Ima mane s obzirom da neke stvari nisu pravljene za Linuks još uvek te moram naći zamenu za neke stvari, ali to je druga priča.

Pogledajte prilog 1833429

Kad dobijem ovakav update, da li je neophodno da ja to odmah rešim ili bez žurbe?
Обзиром да користим "тестинг грану" тј да увек имам последњу проверену верзију језгра (тренутно 6.17.х) слободно надогради језгро кад се појави надоградња.
Наравно, није морање да то буде одмах осим ако се не објави неко упозорење да је са новом надоградњом крпе неки безбедносни пропусти.
Иначе Линукс Минт је прерађен Убунту који се опет развија на бази Дебиан тестинг гране.
Да ли је "бољи" од осталих - мени лично не, али за многе кориснике - поготово оне који желе стабилнији систем који неће често надограђивати на нове верзије (као нпр Убунту) јесте добар избор.

• Voli
Jasno mi je da je stvar izbora, ali sam pitao jer mi je ovo skroz strana materija. Bukvalno sam googlao šta ljudi preporučuju i naiđoh na linux Mint. Pogledaj interfejs, deluje vrlo primamljivo. Instaliram kao glavni OS i vrlo sam zadovoljan različitim opcijama i jednostavnošću određenih stvari naspram Windows-a. Ima mane s obzirom da neke stvari nisu pravljene za Linuks još uvek te moram naći zamenu za neke stvari, ali to je druga priča.

Kad dobijem ovakav update, da li je neophodno da ja to odmah rešim ili bez žurbe?
Шта ти тачно недостаје од апликација ?
Минт је актуелан једно 6-7 година, ништа ново, али за почетника је добро мада увек може и друга дистрибуција за почетника.
Слободно апдејтуј кад добијеш апдејт.
Ја волим рецимо Дебиан, тамо имаш "велики" апдејт свака три месеца, а између тога неке мале ситне фајлове, све ради како треба и то је то.
Немој да трошиш време на размишљање око апдејта.
Фокусирај се на апликације које тражиш. Или покрени Windows преко виртуелне машине ако ти нешто посебно треба

Шта ти тачно недостаје од апликација ?
Минт је актуелан једно 6-7 година, ништа ново, али за почетника је добро мада увек може и друга дистрибуција за почетника.
Слободно апдејтуј кад добијеш апдејт.
Ја волим рецимо Дебиан, тамо имаш "велики" апдејт свака три месеца, а између тога неке мале ситне фајлове, све ради како треба и то је то.
Немој да трошиш време на размишљање око апдејта.
Фокусирај се на апликације које тражиш. Или покрени Windows преко виртуелне машине ако ти нешто посебно треба
U principu, s obzirom da je Microsoft Teams konkurentna firma, jedino mogu web verziju što je ok.
Discord imam regularno software ali ne radi mi video/audio uvek i zbog toga isto koristim web verziju.
U suštini, meni kompjuter treba samo za rad, ne igram igrice (možda ponekad Dungeon Siege 1,2 ili Stronghold). Sve u svemu sam veoma zadovoljan. Malo se namučim oko toga gde i kako pronaći neke stvari, pa c/p u terminal komande, a nemam pojma šta radim i koliko mogu ujebati nešto jer ja samo cepam sudo (kako gpt predlaže). Ali pošto mi je to novo okruženje, treba vreme da se naviknem, premda mnogo brže idem kroz fajlove i sve se brže startuje.

Са тим опрезно. Можеш да сачекаш јер се мени дешава да ми вај фај нестане. Сачекаш мало дол се све испегла па инсталирај.

• Podržavam
U principu, s obzirom da je Microsoft Teams konkurentna firma, jedino mogu web verziju što je ok.
Discord imam regularno software ali ne radi mi video/audio uvek i zbog toga isto koristim web verziju.
U suštini, meni kompjuter treba samo za rad, ne igram igrice (možda ponekad Dungeon Siege 1,2 ili Stronghold). Sve u svemu sam veoma zadovoljan. Malo se namučim oko toga gde i kako pronaći neke stvari, pa c/p u terminal komande, a nemam pojma šta radim i koliko mogu ujebati nešto jer ja samo cepam sudo (kako gpt predlaže). Ali pošto mi je to novo okruženje, treba vreme da se naviknem, premda mnogo brže idem kroz fajlove i sve se brže startuje.
Имаш Тeams za linux!

Упакован је у флатпак или снап.
Flatpak: flatpak install flathub com.github.IsmaelMartinez.teams_for_linux (отворите PackageManager-a ako ste na Linux Mint и само клик)
Snap: sudo snap install teams-for-linux (отворите само Sofware Center ako сте на Ubuntu)

ZorinOS има и snap i flatpak инсталиран тако да ћете пронаћи обе верзије.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Са тим опрезно. Можеш да сачекаш јер се мени дешава да ми вај фај нестане. Сачекаш мало дол се све испегла па инсталирај.
Можда да провериш који вај фај имаш и које драјвере имаш инсталиране те да додаш још неки ако треба?
У принципу кроз неки управник пакета лако је у претрази унети WIFI и потом одабрати потребне пакете. Дистрибуције које имају за основу Дебиан тестинг не би требало да имају проблчеме са драјверима у складиштима.
Иначе да не буде забуне Линукс Минт не користи последња издања језгра тако да није за очекивати неке проблеме због надоградње језгра.
Код мене на Дебиан тестинг од проблема може да буде само кад на ред дође неко предиздање нове верзије радног окружења (у мом случају Гном шел), а што се тиче верзије језгра практично су најновија која су се показала као већ испеглана.

Све у свему на Минту ако настане неких проблема након ажурирања пакета јесте само до гпроблема које су направили програмери који развијау Минт тј радно окружење...

• Podržavam
Имаш Тeams za linux!

Упакован је у флатпак или снап.
Flatpak: flatpak install flathub com.github.IsmaelMartinez.teams_for_linux (отворите PackageManager-a ako ste na Linux Mint и само клик)
Snap: sudo snap install teams-for-linux (отворите само Sofware Center ako сте на Ubuntu)

ZorinOS има и snap i flatpak инсталиран тако да ћете пронаћи обе верзије.
Vec sam nabikao na web verziju. Radi sve super. Dok je instaliran kao softver (iako nisam testirao), cenim da ce biti isti problem kao sa discordom.

Ako radi, ne diram. :p

Debian 13. S obzirom da mi je donekle bitna privatnost. Ubuntu je na tom planu malo klimav, verovatno i mint.
Bio sam prethodno na debian 12 sinamon. Ali sam imao puno problema kog isntaliranjam raznih aplikacija pošto stvari ne rade kao na standardnom debijanu
Debijan 13 radi so sat
Сад сам заинтересован, која је тачно разлика између Дебиана са Гном шелом, КДЕ или пак "циметом" као радним окружењима.
Притом неко време сам на истом систему имао и КДЕ и Гном радна окружења па сам приликом пријаве на налог одлучивао које ћу радно окружење користити иту није било никаквих проблема по питању рада - просто се користе или програми везани за одређено окружење или просто они програми које желимо.

Другим реичма - Дебиан је оперативни систем/ дострибуција а корисник сам одређује које радно окружење ће користии..

Debian 13. S obzirom da mi je donekle bitna privatnost. Ubuntu je na tom planu malo klimav, verovatno i mint.
Bio sam prethodno na debian 12 sinamon. Ali sam imao puno problema kog isntaliranjam raznih aplikacija pošto stvari ne rade kao na standardnom debijanu
Debijan 13 radi so sat

Није све само козметичке природе. Рецимо ако ти имаш подршку за HDR онда да би гледао на Линуксу он долази искључиво Wayland сесије и то пре свега GNOME > 48 и KDE Plasma > 6.1. X11 нема подршку за HDR и највероватније неће ни имати.

HDR capable graphics driver: AMDGPU and NVIDIA (550.54.14+) are confirmed to work. :pivce:

To значи Linux Mint нема подршку (а чисто сумњам да ће га и имати јер X11) за HDR нити има тренутни Ubuntu LTS и Kubuntu LTS већ долази следеће године кад буде изашао нови Ubuntu LTS. Наравно постоји опција за Ubuntu/Kubuntu кориснике а то је да се привремено пређе на Ubuntu/Kubuntu обичан а онда када буде изашао LTS да се надогради на њега.

Poslednja izmena:
Koristim ja arch linux na desktopu, laptopu i imam neki media/torrent/file server na ubuntu server-u (onaj bez GUI).
Sta znam, ok je. Na dekstopu igram igrice, sve radi.

Ne kazem da nema mana, ali windows mi se iskreno smucio.
Poceli su da me nerviraju sa onim reklamama u start meniju, pa forced windows update-s, pa ai koji su mi ugurali u sistem sto necu da koristim, pa rewind, novi settings umesto control panela, sva podesavanja su istumbali...
I to je za mene bilo to. Necu vise da koristim windows i cao.

Vise sebe vidim kao buduceg korisnika MacOS-a u nekoj daljoj buducnosti.

Koristim ja arch linux na desktopu, laptopu i imam neki media/torrent/file server na ubuntu server-u (onaj bez GUI).
Sta znam, ok je. Na dekstopu igram igrice, sve radi.

Ne kazem da nema mana, ali windows mi se iskreno smucio.
Poceli su da me nerviraju sa onim reklamama u start meniju, pa forced windows update-s, pa ai koji su mi ugurali u sistem sto necu da koristim, pa rewind, novi settings umesto control panela, sva podesavanja su istumbali...
I to je za mene bilo to. Necu vise da koristim windows i cao.

Vise sebe vidim kao buduceg korisnika MacOS-a u nekoj daljoj buducnosti.
Windows ti nagura kroz grlo nove apdejte hteo ti ili ne. Kažeš reklame, to je verovatno u jedanaestici nešto, pošto nisam koristio.
Meni sve radilo sporo na Windows-u, kao da je očajno upravljanje komponentama. Svaki novi update sve je više kočio kompjuter.

Windows ti nagura kroz grlo nove apdejte hteo ti ili ne. Kažeš reklame, to je verovatno u jedanaestici nešto, pošto nisam koristio.
Meni sve radilo sporo na Windows-u, kao da je očajno upravljanje komponentama. Svaki novi update sve je više kočio kompjuter.
Windows je car za enterprise. Imas aktivni direktorijum za centralno administriranje usera, racunara, imas sistem centar za remote konekcije i deployment softvera, imas GPO da kreiras polise da zakljucas racunare (da koristnici ne mogu da koriste flesh, cd rom na primer.). Ja za ove stvari nisam cuo da postoje na linux sistemima. Mislim da ima nesto slicno kao LPO (lokalne polise) na linuxu, ali ne znam da li moze samo na jednom serveru da se to podesi pa da se propagira na sve ostale kao na Windows-u u globalnim polisama.

Linux je zato car za servere tipa web server, aplikativni, mail server, file server, print server. Mnogo mi se svidja firewall kako je jednostavan da se podesi, ssh, prava nad folderima, samba...

Po meni Mac je neka sredina. Linux, ali je zakljucan kao Windows i ima hardver koji znas da je podrzan i sve radi. Nema tu sta da pametujes i cackas. Ukljucis i radi. Dok na Linuxu imas da podesavas, da cackas, da se drndas. Ali isto tako mozes da ga podesis da bude bas ono sto ti hoces ako umes sto nijedan drugi sistem ne moze.

Linux bas sija kao serverski sistem. Instaliras, podesis i zaboravis za njega. Kao desktop sistem je cimanje, ali ako te ne mrzi da ucis i da cackas, vidis koliko nemas pojma jer je u windowsu sve automatski podeseno, konfigurisano i ima vise layera koje ti ne znas ni kako funkcionisu, a na linuxu sve moras da podesis.

Za mene je bio najveci sok kad sam morao da formatiram diskove i da ih mountujem.

Prvo treba da formatiras disk i izadje ti 80+ razlicitih formata. :O
Pa onda mozes da biras sektore i cilindre odakle dokle ce particija da se pruza po disku. :O
Pa onda moras da kreiras fajl sistem.
Pa da nadjes UUID od diskova.
Pa da ih upises u fstab.
i na kraju da ih testiras kroz opciju uname

• Podržavam
Сад сам заинтересован, која је тачно разлика између Дебиана са Гном шелом, КДЕ или пак "циметом" као радним окружењима.
Притом неко време сам на истом систему имао и КДЕ и Гном радна окружења па сам приликом пријаве на налог одлучивао које ћу радно окружење користити иту није било никаквих проблема по питању рада - просто се користе или програми везани за одређено окружење или просто они програми које желимо.

Другим реичма - Дебиан је оперативни систем/ дострибуција а корисник сам одређује које радно окружење ће користии..
He znam tačno da objasnim razliku. Bio sam eksperimentisao sa N8N Ai Agentima pa sam morao i doker da instaliram da bih radio sa konterima, i na sinamonu je to bilo sve nekako komplikovanije nego da sam imao debijan gnome ili kde. Doker kompose jednostavno nikad nije proradio.
Bilo je dosta lutanja pa sam i Groka upregnuo za pomoć da bi nekako našao rešenja pošto rešenja koja se nude za debijan u sinamonu nisu funkcionisala, uvek je trebalo još po nešto da se odradi,
Sad sam na debijan 13 GNOME ali sam se manuo eksperimentisanja sa AI agentima pa nisam probao kako bi sve to išlo.

Prvo treba da formatiras disk i izadje ti 80+ razlicitih formata. :O
Pa onda mozes da biras sektore i cilindre odakle dokle ce particija da se pruza po disku. :O
Pa onda moras da kreiras fajl sistem.
Pa da nadjes UUID od diskova.
Pa da ih upises u fstab.
i na kraju da ih testiras kroz opciju uname
Сваки почетак је тежак.
Не треба ти толико знање.
fstabgen -U /mnt >> /mnt/etc/fstab

Ово најчешће ради радњу.
Ако не, можеш и ручно.
Ако је уређај /dev/sda2, у fstab упишеш баш тако /dev/sda2 oстатак оставиш као што пише и промениш екстензију на рецимо ext4
И на Windowsu мораш да избришеш партицију и креираш фајл систем. То је свуда исто.
Сектори и цилиндри ти не требају, само форматираш и то је то.
Покренеш cfdisk изабереш колико ће партиција заузимати у гигабајтима и то је то.

Windows je car za enterprise. Imas aktivni direktorijum za centralno administriranje usera, racunara, imas sistem centar za remote konekcije i deployment softvera, imas GPO da kreiras polise da zakljucas racunare (da koristnici ne mogu da koriste flesh, cd rom na primer.). Ja za ove stvari nisam cuo da postoje na linux sistemima. Mislim da ima nesto slicno kao LPO (lokalne polise) na linuxu, ali ne znam da li moze samo na jednom serveru da se to podesi pa da se propagira na sve ostale kao na Windows-u u globalnim polisama.

Jedna reč. Linux grupe. Bez njih za ovo ti treba da budeš inače sudo ili root. Dakle u ovom slučaju samo dodeliš sebe u Linux grupi. Isto važi i za virtualbox, virtualbox (odnosno bilo kakav program za virtualizaciju drugog sistema) zahteva root pristup po defalut-u a da bi koristio kao $USER moraš sebe da staviš u grupu vboxusers.

Kreni od Slackware-a pa lagano da učiš o njima. Kod Slackware-a ništa od toga nije podešeno, nije napravljen ni napravljen običan korisnik već samo root.

Drugo rešenje deinstaliraš udiskie i možeš da se slikaš. Udisk2 ili udiskie (mininalistička verzija, popularna kod WM-ova) je program koji ti omogućava da bez root-a kačiš usb-ove.

I na kraju ultimativno a to je da sve što ne koristiš ili slabije koristiš jednosno to izbrišeš iz fstab-a i onda ne može niko sem root korisnik po potrebi.

Poslednja izmena:

Back