Otče naš, Iže jesi na nebesjeh! Da svjatitsja imja Tvoje, da priidet Carstvije Tvoje, da budet volja Tvoja, jako na nebesi i na zemlji. Hljeb naš nasušnij dažd nam dnes; i ostavi nam dolgi našja, jakože i mi ostavljajem dolžnikom našim; i ne vovedi nas vo iskušenije; no izbavi nas ot lukavago.
Nema šanse-kad skonta da si Serb-đaba se moliš...
Kako , bre , Dragoljube :
Nema šanse-kad skonta da si Serb-đaba se moliš
Nabroj nam koliko raznih naroda Ti je poznato da su u svojoj istoriji bili napadani na sopstvenoj teritoriji i to od najvecih vojnih sila tog vremena , a da su ih sve ispratili i "videli im ledja " , a oni ostali na sopstvenoj teritoriji i to cak i vracali nazad one koje su bivale "privremeno okupirane" ?
Koliko naroda je u svojoj istoriji bivalo proterivano i proterano sa svog ognjista i cak im i vladari dozivljavali sudbinu koju su doziveli , a da se i taj narod i njegova drzava zadrzala "svoj na svome" ?
A za razliku od Srba , bivalo je naroda i mnogobrojnijeg i bogatijeg i ucenijeg i naroda koji je znao da broji i svoje , ali i tudje novce , cak i bolje od vlasnika tih novacaa ...!
Samo sto , sad trenutno , "nesto ne mogu da se setim imena tih , nekih naroda" ...
Ah , daa...!
Mi Pravoslavni se upravo tako molimo kad izgovaramo "Molitvu Gospodnju" :
" ...da bude Volja Tvoje..." , a ne kao sto neki misle kao sto govore " ...da bude volja moja..." ...
I nismo u prethodnih , recimo , oko 2.000 godina izgovarali nesto poput ovoga :
"...Dogodine u Srbiji ...
Dogodine u Srbiji...
Dogodine u Srbiji ..."...
Vec smo tu , u Srbiji i mi , ali i nasi :
Jerbo , Dragoljube , kako ono govorase Bata Zivojinovic :
"Tak`i smo Ti mi , Srbi" ...
"Zivi , klani , ne doklani ; zivi soljeni , ne dosoljeni..."...
Nikad culi , a ni videli ni Nicea , ni Zaratrustu , ni Lajbnica , ni Hegela , ali se molimo i kolena preklapamo pred Onim Sa Krsta i Krsnog Raspeca i eto jos nas ima koji se i Krstimo sa Tri Prsta u Ime Oca i Sina i Svetoga Duha . Amin .
Ne iz Inata.
Ne iz Straha .
Ne iz Interesa ...
Vec iz Vere , Nade i Ljubavi u Sina Bozijeg i u Oca i u Duha Svetoga i njihovog covekoljublja .
A , opet da ti kazem , Dragoljube , ne dao Bog nikome da prodje i da prolazi kroz sta su prolazili i prolaze Srbi , jer oni nisu Srbi , da bi prosli sve ovo i ovako kako sam prethodno naveo .