- Poruka
- 7.184
Ако је манастир православни у њему има фресака. Можда се на основу тога може одредити време обнове?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U manastiru postoje freske iz 15.veka.Ако је манастир православни у њему има фресака. Можда се на основу тога може одредити време обнове?
Stjepan Pavicic, hrvatski istoricar o slavi Subica, Kotromanica itd....Pojma nisam imao. Svaka čast na podeli ove informacije sa javnošću.![]()
Ако је тако и ако су фреске заиста из 15-ог века онда су ствари мање-више јасне.U manastiru postoje freske iz 15.veka.
Takodje oslikana je freska Jelene Subic za koju se pretpostavlja da je bila ktitorka manastira
Не знам конкретно за овај случај, али могуће је. Има примера да су српски владари градили или обнављали манастире ван своје земље, нпр. по Светој Гори и Јерусалиму..Priča da je srpski kralj gradio manastir daleko izvan svoje jurisdikcije je isto tako praktično nemoguće.
Milutin je izgradio nekoliko manastira izvan granica svog kraljevstva.Priča da je srpski kralj gradio manastir daleko izvan svoje jurisdikcije je isto tako praktično nemoguće.
Хм, не знам како је то код католика. Додуше не знам да ли се код православаца мењало, али је сада могуће да један супружник буде католик и да не промени веру. С тим што му ваљда деца морају бити православци (али ово последње узми с резервом , нисам 100 посто сигуран).Srpska princeza kad se udavala za Šubića je prije toga sasvim sigurno krštena u katoličku vjeru da bi se vjenčanje moglo obaviti jer zbog raskola crkve nisu međusobno priznavani sakramenti.
Sveta Zemlja i Sveta Gora u Grčkoj je drugačiji status.Не знам конкретно за овај случај, али могуће је. Има примера да су српски владари градили или обнављали манастире ван своје земље, нпр. по Светој Гори и Јерусалиму..
Ma je, u kojoj paralelnoj stvarnosti?Milutin je izgradio nekoliko manastira izvan granica svog kraljevstva.
Medjutim ovde to nije bio slucaj jer je Dalmacija bila u drzavi Nemanjica.
Ок, слажем се. Само кажем да није немогуће. Хипотетички, може постојати договор за тако нешто, иако су у питању католици и православци.Sveta Zemlja i Sveta Gora u Grčkoj je drugačiji status.
Kao što je poznato prilikom crkvenog raskola 1054. su se obje stane optuživale za herezu i jedna drugu ekskomunicirale iz crkve.Хм, не знам како је то код католика. Додуше не знам да ли се код православаца мењало, али је сада могуће да један супружник буде католик и да не промени веру. С тим што му ваљда деца морају бити православци (али ово последње узми с резервом , нисам 100 посто сигуран).
Хм, католичко крштење се у православној признаје. Православци папу не сматрају неким , како би рекао, богохулником. Проблем је , с православне стране, у рангу папе. С православне стране он је у рангу цариградског патријарха- има звање части (први међу једнакима), нема звање власти.Kao što je poznato prilikom crkvenog raskola 1054. su se obje stane optuživale za herezu i jedna drugu ekskomunicirale iz crkve.
Koliko znam katolička crkva tek od Drugog vatikanskog koncila 1965. priznaje pravoslavni i protestantsko crkveno bogoslužje za ispravnim tj. priznaje njihovo davanje sakramenata pa ne traži da ih vjernici ponovno primaju u se slučaju vjenčanja i sličnog u katoličkoj crkvi. Pretpostavljam da negdje od tog vremena i pravoslavne crkve priznaju katoličke sakramente.
Danas su odnosi među crkvama opušteniji nego prije 700 godina, iako se to opet razlikuje među autokefalnim pravoslavnim crkvama.Хм, католичко крштење се у православној признаје. Православци папу не сматрају неким , како би рекао, богохулником. Проблем је , с православне стране, у рангу папе. С православне стране он је у рангу цариградског патријарха- има звање части (први међу једнакима), нема звање власти.
Папе, патријарскима признају ранг једнак кардиналу. Ту су те највеће разлике, после иду оне 'ситније'.
Ти си вероватно боље упућен, у католичким црквама нема фрески? Јесам ли у праву?
Па, како више читам о томе, нисам сигуран. Чини ми се да су односи на сличној дистанци, зависи од временског тренутка, али то је то. Цркве су у принципу споре организације.Danas su odnosi među crkvama opušteniji nego prije 700 godina, iako se to opet razlikuje među autokefalnim pravoslavnim crkvama.
Е ово нисам никако успео да скапирам , хвала.Freski ima u katoličkim crkvama.
Mislim na freske, prisjeti se da je Mikelanđelo skoro više poznat po svojim freskama u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu nego po skulpturamaЕ ово нисам никако успео да скапирам , хвала.
Само да не буде забуне, мислиш на фреске не на иконе?
Чек, чек, не мислим на класично осликавање цркава. Нпр. да ли постоје фреске на којима задужбинар приноси своју задужбину Богу или свецу којем је црква посвећена? Да ли има на зидовима класичних портрета светаца?Mislim na freske, prisjeti se da je Mikelanđelo skoro više poznat po svojim freskama u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu nego po skulpturama
Razlika je u iskustvu pojedine pravoslavne crkve sa katolicima. Ruska pravoslavna crkva je natjerala državu da protjera sve katoličke misionare i svećenike iz Rusije. Vjerojatno na njih gledaju kao na špijune.Па, како више читам о томе, нисам сигуран. Чини ми се да су односи на сличној дистанци, зависи од временског тренутка, али то је то. Цркве су у принципу споре организације.
Ima fresaka svetaca, ali nema fresaka dužbinara u stilu pravoslavnih.Чек, чек, не мислим на класично осликавање цркава. Нпр. да ли постоје фреске на којима задужбинар приноси своју задужбину Богу или свецу којем је црква посвећена? Да ли има на зидовима класичних портрета светаца?
Добро, то су они тренуци о којима причам. Мисионарење у смислу преобраћања становништва није дозвољено.Razlika je u iskustvu pojedine pravoslavne crkve sa katolicima. Ruska pravoslavna crkva je natjerala državu da protjera sve katoličke misionare i svećenike iz Rusije. Vjerojatno na njih gledaju kao na špijune.
Ја сад не знам како изгледа унутрашњост Крке, али такве неке ствари би нам могле помоћи да сазнамо од када је она православни манастир. Нпр. имала би значаја та фреска из 15-ог века. Како она изгледа, ту би можда могли нешто закључитиIma fresaka svetaca, ali nema fresaka dužbinara u stilu pravoslavnih.
Sumnjam da ima tako nešto, već bi netko o tome pisao da ima nešto tako staro i zanimljivo.Ја сад не знам како изгледа унутрашњост Крке, али такве неке ствари би нам могле помоћи да сазнамо од када је она православни манастир. Нпр. имала би значаја та фреска из 15-ог века. Како она изгледа, ту би можда могли нешто закључити
Ако је манастир православни у њему има фресака. Можда се на основу тога може одредити време обнове?