Knjiga o Blamu, Aleksandar Tišma. Moram, stideći se, da priznam da sam ja ranije mislila da se radi o blamu, ono kad se izblamiraš. Iako znam za to prezime (Nada Blam, glumica i brat joj Miša, džez muzičar), nije mi palo na pamet da bi neko tako naslovio roman u kome piše o nekom liku. Možda Priča o Blamu, Roman... ali dobro, nemamo svi isti način razmišljanja.
Malo sam se mučila s knjigom, iako nemam ništa konkretno da joj zamerim. Priča o jevrejskoj porodici u Novom Sadu u vreme Drugog svetskog rata s akcentom na raciji. Poslednjih godina saznajem o toj raciji u kojoj je stradalo hiljade ljudi. Definitivno o njoj nismo učili u školi. Valjda da ne narušimo dobrosusetske odnose s Mađarskom. Kako se istorija prilogađava, ccc.
Uglavnom, Blam Mihailo je jedini iz svoje porodice preživeo raciju, logore, rat. I to zahvaljući tome što se oženio Srpskinjom, i uzeo hrišćanstvo, ali sa ženom nije baš mnogo usrećio, osim što je preživeo. Imali su jedno dete za koje sumnja da je njegovo. Njegova Janja (žena) je bila prilično druželjubiva.
I tako malo pratimo njegov sadašnji, prilično čemeran život, malo se on i pripovedač vraćaju u prošlost pričajući o njegovoj porodici, sestri Esteri koja je prišla komunistima i ubijena u pucnjavi sa žandarmima, njegovoj mladalačkoj ljubavi Lili, školskim drugovima, od kojih je neke zamišljao šta bi i kako bi se ponašali da su i dalje živi, da ih sretne, posredniku koji je prodao njihovu kuću sa kojim se sreo u Sinagogi koje je pretvorena u koncertnu dvoranu, o razmišljanjima da li je ljubavnik njihove stanarke - Mađar, taj koji ih je potkazao i posle se uselio u njihovu kuću, kako se ko zahvalio kad je došao na vlast za pomoć pruženu u nevolji. Ne mogu ni da se setim svega što je dotaknuto, pomenuto, nešto detaljnije opisano, nešto samo natuknuto na skromnih 212 strana romana. Skromnih za sve to što je u njih stalo. Zaslužio je da ga čitam koncentrisanije i koncentrovanije, ali me ipak nije dovoljno snažno privlačio.
Dobitnik je Ninove nagrade za 1976. godinu, doduše za roman Upotreba čoveka.
I još jedno moje neznanje. Zbunilo me što je Tišma dva puta dobio Ninovu nagradu a nigde se ne navodi kao dvostruki dobitnik. Drugi put 2011. A umro je 2003. a posthumno se ne dodeljuje. Kako sad to!? Dok nisam malo bolje obratila pažnju da se taj drugi zove Slobodan. I on kaže da živi u senci Aleksandra Tišme koji "ima licencu na to prezime". Sa velikim uvažavanjem priča o njemu i kaže da se ne može porediti s njim. Vrlo skromno od jednog pisca. Nisam baš primetila da ih mnogo poseduje tu vrlinu. Sad ću morati i Slobodana da upoznam. Jel ga neko čitao?