Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Sta kaze nas arheolog Marko Aleksic

Evo što spominje kao dokaz za pokrštavanje Srba prije 9 stoljeća.

Strojimirov pečat - autentičnost uopće ne dovodi u pitanje. Doslovno se ništa ne zna otkud je dospio na aukciji u Njemačkoj. Ovaj to sve uzima zdravo za gotovo kao "arheolog"

Crkva svetog Petra i Pavla - to je za njega srpska crkva ukrašena 20ih godina 9 stoljeća. Ne može nikako biti srpska s obzirom na vrijeme i područje?

Višeslavova krstionica - Lik govori o "srpskom knezu Višeslavu" :lol:. Temelji se isključivo na pretpostavki Βοισέσθλαβος (iz DAI) = Višeslav.

Pa onda laže o mogućoj dataciji ranokršćanskih crkava na Bilimišću i Brezi. Nije 8 stoljeće nego su starije barem 2 stoljeća i nemaju veze sa Srbima.

Hit mi je "Toma Arhiđakon govori o širenju kršćanstva u širem zaleđu Splita, gde su bili.....S... Srbi"...To Markane

Dosta neozbiljno za jednog ozbiljnog arheologa.

Strojimirov pečat - autentičnost uopće ne dovodi u pitanje. Doslovno se ništa ne zna otkud je dospio na aukciji u Njemačkoj. Ovaj to sve uzima zdravo za gotovo kao "arheolog"

А зашто би доводио када постоје озбиљни научни радови који говоре о томе?

Да ли ти можда познајеш неког другог кнеза Стројимира који је владао под крај 9. вијека?

Crkva svetog Petra i Pavla - to je za njega srpska crkva ukrašena 20ih godina 9 stoljeća. Ne može nikako biti srpska s obzirom na vrijeme i područje?

Višeslavova krstionica - Lik govori o "srpskom knezu Višeslavu" :lol:. Temelji se isključivo na pretpostavki Βοισέσθλαβος (iz DAI) = Višeslav.

Pa onda laže o mogućoj dataciji ranokršćanskih crkava na Bilimišću i Brezi. Nije 8 stoljeće nego su starije barem 2 stoljeća i nemaju veze sa Srbima.

Hit mi je "Toma Arhiđakon govori o širenju kršćanstva u širem zaleđu Splita, gde su bili.....S... Srbi"...To Markane

Kakvi crno laganje o mogućoj dataciji u Brezi?

Tu se poziva na hrvatske arheologe koji su tu radili i ustanovili da je pogresno datovana.

A ovo su, inače (nezavisno od Aleksića) reči na tu temu Danijela Džina:

1000025756.jpg

From Justinian to Branimir
The Making of the Middle Ages in Dalmatia

Неозбиљни археолози имају дипломе и рад на терену како Стројимиров печат нико не доводи у питање он се научно не бави људима са форума нити њима нешто доказује већ научној заједници.
Како ти можеш мислити шта хоћеш научно би морао оспорити то што хоћеш али немаш научног капацитета за то.
Дакле све се своди на спиновање и затрпавање тема глупостима.

Pogledajte prilog 1744541

Od 27:40 doslovno kaze;

,,...sve to je ukazivalo da se ne radi o crkvi vec o svetovnoj gradjevini. I kada sam malo bolje istrazio taj spomenik ustanovio sam da, ne samo da on može da se veže za drugu polovinu osmog veka, što su vec učinili moje kolege iz Hrvatske"

@Ebisclaus

Марко Алексић на питање о Србима пре 7. века одговара "Хајде нешто да нађемо па онда о томе да причамо а не да причамо а после да нађемо!
Ђорђу Јанковићу нису признали те радове али Данијелу Џину у Хрватској јесу!"

(Као и Флоријану Курти)

S obzirom na citat iznad i na sve ostalo...kako netko može doći zaključka da je to dokaz za pokrštavanje Srba prije 8 stoljeća? I zašto u Langobardskom stilu?

Cijenjeni forumaši Mrkalj, F[alsifikat]DDD bi rekli da je langobardski stil dokaz da građevina nema veze sa Srbima.

Марко Алексић на питање о Србима пре 7. века одговара "Хајде нешто да нађемо па онда о томе да причамо а не да причамо а после да нађемо!
Ђорђу Јанковићу нису признали те радове али Данијелу Џину у Хрватској јесу!"

(Као и Флоријану Курти)

Belosvetska zavera, bre.

Inače, nije Florijan nego Florin.

Ne samo na tome, nego na radu Mate Suica i analizi materijala same krstionice. Materijal s kojim je pravljena krstionica potice iz zaljeva Boke Kotorske.

Lik stalno spominje neke "hrvatske kolege" i "novija istraživanja". Koje kolege i koja istraživanja?

Boka ima materijal kojeg recimo Šibenik i Split nemaju? U Hrvatskoj nije bio nikakav "prezbiter Jovan"?

Uostalom zašto je to uopće Višeslavova krstionica? To je Ivanova krstionica. Višeslav služi kao vremenske odrednica. ("U vrijeme kneza Višeslava") .

Ja uopće ne vidim na što se temelji Aleksićeva izjava "krstionica srpskog kneza Višeslava". Ajde da je baš iz Boke...Nije li ta Boka u Duklji? Koča Dukljane nikad nije zvao Srbima.

Mislim da je ponajveći problem kod dijela srpskih povijesničara i arheologa(a to se onda naravno preliva i na društvo) šta sve prikupljene nalaze i zapise gledaju kako uklopit u njihovu već zacrtanu povijesnu priču radi čega se onda gube u vrimenu i prostoru. Podsjećaju me nekad na vjernike koji na sličan način funkcioniraju kad od dokaza traže da im podrže ono šta piše u njihovim svetim knjigama umisto da gledaju kako od prikupljenog materijala izvuć neke objektivne zaključke. Ima i kod nas takvih primjera, al oni su ipak na marginama pa i predmet izrugivanja dok u Srbiji takvi imaju puno više prostora kojeg vješto koriste, a sve to dobar dio naroda onda guta i uzima ka sveto pismo.

Mislim da je ponajveći problem kod dijela srpskih povijesničara i arheologa(a to se onda naravno preliva i na društvo) šta sve prikupljene nalaze i zapise gledaju kako uklopit u njihovu već zacrtanu povijesnu priču radi čega se onda gube u vrimenu i prostoru. Podsjećaju me nekad na vjernike koji na sličan način funkcioniraju kad od dokaza traže da im podrže ono šta piše u njihovim svetim knjigama umisto da gledaju kako od prikupljenog materijala izvuć neke objektivne zaključke. Ima i kod nas takvih primjera, al oni su ipak na marginama pa i predmet izrugivanja dok u Srbiji takvi imaju puno više prostora kojeg vješto koriste, a sve to dobar dio naroda onda guta i uzima ka sveto pismo.

Meni se Aleksić sviđa, ali oko nekih stvari se točno vidi da se i kod njega radi o "wishful thinking". Posebno što se tiče te krstionice.

Zbunjujuće i kako crkvu sv. Petra i Pavla kod Novog Pazara koristi kao dokaz pokrštavanja Srba u 7. stoljeću. Zbog ukrasa iz 9. stoljeća. S Bugarima ne može imati nikakvu vezu? Sve neke labave pričice.

Da se razumijemo. Isti k** kod Hrvata...osobno mislim da su Srbi za nijansu veće mitomančine od Hrvata, ali tu su negdje blizu.

Back