Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Na šta je Ajnhard mislio kad nije uopšte pomenuo Hrvate? Znači da ne postoje.

E to je tvoje tumačenje istorijskih izvora samo ovaj put sa druge strane. Ne razumeš? Oš na nemačkom?

To je doslovno tvoje tumačenje povijesti :hahaha:

I što si riješio. Jel ono veliki dio Dalmacije ili nije?

Jašta brate.Nas je pomenuo a njih nigde.
Šta misliš al bi ga tupili ovde na forumu da je Ajnhard pomenuo Hrvate a Srbe nije. Balavili bi do iznemoglosti.

Gottschalk vas ne spominje a za razliku od Einharda je on osobno bio na tom području :per: A Trpimir je "kralj"

Ne pričam samo o vjerskim običajima već po peti put spominjem da su također nađeni i razni predmeti(igle, kopče, ostaci pletera..) koji se također pronalaze u starim naseljima, grobovima ili crkvama po ostatku Hrvatske. Ovaj odg. ide i forumaša Pumpaj jer ste u principu komentirali istu stvar i usput zahvaljujem na ispravci. Uglavnom poanta ostaje jer bojim se i pomislit kako su ljudi u Srbiji svatili Einharda(pretpostavljam da je i on Dalmaciju gleda u tim granicama) i to da ste naselili veći dio te regije. A i kako vam je to prezentirano od raznih "stručnjaka" u javnosti.
To bi vi hteli da budu vezani za Hrvate ali nisu niti je to neko dokazao. Koliko znam radi se o ostacima vezanim za Franke i franačku vladavinu. A naravno vi kao stari falsifikatori preveli da se radi o Hrvatima.

To je doslovno tvoje tumačenje povijesti :hahaha:

I što si riješio. Jel ono veliki dio Dalmacije ili nije?

Gottschalk vas ne spominje a za razliku od Einharda je on osobno bio na tom području :per: A Trpimir je "kralj"
Не спомиње ни Хрвате а ово је врло чест синоним латински за Србе.

Svjedočanstvo_opata_Gottschalka_o_Trpimirovoj_vojni.jpeg

"trepimirus rex Sclavorum

Jašta brate.Nas je pomenuo a njih nigde.
Šta misliš al bi ga tupili ovde na forumu da je Ajnhard pomenuo Hrvate a Srbe nije. Balavili bi do iznemoglosti.
A sad zamisli da jedan car piše kako su Hrvati bili sluge i da je u isto vrime postojala Velika Srbija :D Srića je bilo obrnuto jer bojim se i pomislit kako bi dio vas to svatia i na koji bi način koristili te zapise jednog cara Konstantina. Nevezano, al odakle ste uopće pokupili naziv Velika Srbija i kad se to dovodilo u kontekst s vama ranije kroz povijest?

I baza mi je kako Hrvati ne postoje ka etnonim iako za njih pronalazimo poprilično dokaza da su se tako sami nazivali i da su nas tako drugi nazivali dok za Srbe ne pronalizimo ni jedan dokaz da su se tako sami nazivali do 12. ili 13. st. Al mi smo zato izmišljena nacija i ne postojimo ka etnonim 🤣

Klasični primjer onoga šta sam maloprije napisa o džaku koji prolazi s dva, a ruga se onom šta prolazi s četri da je glup..

Не спомиње ни Хрвате а ово је врло чест синоним латински за Србе.

Pogledajte prilog 1744385

"trepimirus rex Sclavorum

Eno sad je Trpimira Srbin :besna: "Slaven je sinonim za Srbe" Hahahahahhahahahahah Koji si ti bolesnik

A šta je taj Trpimir u drugim izvorima? Paštun? Kinez? Srbin?

O tome sam upravo pisao na drugoj temi.
Strojimirov pečat (na kojem ne piše što je on) je pečat nekog Srbina jer se neki Srbin Strojimir negdje drugo spominje (DAI).

Ista metodologija ne vrijedi za Trpimira :hahaha: koje licemjerje

A sad zamisli da jedan car piše kako su Hrvati bili sluge i da je u isto vrime postojala Velika Srbija :D Srića je bilo obrnuto jer bojim se i pomislit kako bi dio vas to svatia i na koji bi način koristili te zapise jednog cara Konstantina. Nevezano, al odakle ste uopće pokupili naziv Velika Srbija i kad se to dovodilo u kontekst s vama ranije kroz povijest?

I baza mi je kako Hrvati ne postoje ka etnonim iako za njih pronalazimo poprilično dokaza da su se tako sami nazivali i da su nas tako drugi nazivali dok za Srbe ne pronalizimo ni jedan dokaz da su se tako sami nazivali do 12. ili 13. st. Al mi smo zato izmišljena nacija i ne postojimo ka etnonim 🤣

Klasični primjer onoga šta sam maloprije napisa o džaku koji prolazi s dva, a ruga se onom šta prolazi s četri da je glup..
1. Nauči da pišeš i da se izražavaš, makar na službenom jeziku koji nazivamo hrvatski.
2. Pročitaj o istoriji Srba i Hrvata i trudi se da to razumeš.

Jel piše da je Srbija bila do Save? Prešao Savu i pobjegao kod Srba/Bugara/Romeja/Arapa.

Stranac koji je osobno bio na terenu nije validan izvor? :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Дакле Франци успостављају римску тему Далмацију и човек који је царски писар и биограф није валидан извор? Биограф и Луја Побожног којем је долазио Борна?!?
Па шта је неко требао бити Борнин ћале да би био валидан извор?

Eno sad je Trpimira Srbin :besna: "Slaven je sinonim za Srbe" Hahahahahhahahahahah Koji si ti bolesnik

A šta je taj Trpimir u drugim izvorima? Paštun? Kinez? Srbin?

O tome sam upravo pisao na drugoj temi.
Strojimirov pečat (na kojem ne piše što je on) je pečat nekog Srbina jer se neki Srbin Strojimir negdje drugo spominje (DAI).

Ista metodologija ne vrijedi za Trpimira :hahaha: koje licemjerje

Da, to jeste primer tog licemerja.

Poslednja izmena:
Ti bre raštimovani, ako ne razumeš jezik šta tražiš ovde? Ako si glup nisi nepismen. Čuj, prešao Savu i otišao Egipćanima :hahaha:

Exercitus de Italia propter Lindeviticum bellum conficiendum in Pannoniam missus est, ad cuius adventum Lindevitus, Siscia Civitate relicta, ad Sorabos (quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur) fugiendo se contulit, et uno ex Ducibus eorum, a quo receptus est, per dolum interf ecto, Civitatem eius in suam redegit ditionem, missis tamen ad exercitum Imperatoris Legatis suis, ad eius praesentiam se velle venire promisit.

Дакле Франци успостављају римску тему Далмацију и човек који је царски писар и биограф није валидан извор? Биограф и Луја Побожног којем је долазио Борна?!?
Па шта је неко требао бити Борнин ћале да би био валидан извор?

Einhard nije izvor. On prepisuje što nađe u svojim izvorima. Što znači "veliki dio Dalmacije" čovječe. Daj nam ti pokaži što je veliki dio a što je mali dio. To je tebi precizan podatak?

Gottschalk je izvor. On je na terenu.

Exercitus de Italia propter Lindeviticum bellum conficiendum in Pannoniam missus est, ad cuius adventum Lindevitus, Siscia Civitate relicta, ad Sorabos (quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur) fugiendo se contulit, et uno ex Ducibus eorum, a quo receptus est, per dolum interf ecto, Civitatem eius in suam redegit ditionem, missis tamen ad exercitum Imperatoris Legatis suis, ad eius praesentiam se velle venire promisit.
Dobro izguglo si. I?

Nisam našao dobar primer, da. Zašto samo tih nekoliko plemena ako znamo da ih je bilo mnogo? A zašto Konavljane.

Kako zašto; pa odmah je Konavle pored Dubrovnika.

To je sve percepcija iz vizura romejskog gradova u primorju. Seti se, Dubrovčani su plaćali porez. Očigledno je da su u najranijim počecima plaćali porez Konavljanjima.

Zabeleženost tih plemena treba razumeti iz vizura Dubrovnika, Kotora, Splita,...i obaveza prema direktnim susedima. Isto tako i po ostatku Balkanskog poluostrva znamo samo za direktne susede npr. Soluna, za plemena na. Peloponezu i slično. Baš tako i u Dalmaciji oni imaju uvid samo u ono sa čim se direktno dodiruju kao i drugde. Sa Slovinjem (Slavonijom) se Grci (u unutrašnjosti) ne dodiruju i zato Porfirogenit mi ne zna suštinski ništa o Slovinjanima. Država Ljudevita Posavskog za Romejskog carstvo praktično da ni ne postoji.

Poslednja izmena:
Vidiš ko dolazi od hrvatskih članova, sve gori od goreg, trol do trola, IQ 46. Kod nas ima licemerja ali i objektivnih. Ko je od njih normalan? Ja sam za sve ovo vreme pronašao jednog starog člana godinama ne piše.

Mnogo si agresivan i isfrustriran ali barem si samog sebe savršeno opisao. Ne spadaš u grupu objektivnih. Licemjer si i diletant koji se u panici izvlači spikama o inteligenciji i snima pravopis kao neka baba. Svaki razgovor s tobom završio sa "falsifikat" kao pokvarena ploča. I tvojima je neugodno čitati koliko si ograničen F[alsifikat]DDD.

Poslednja izmena:
To bi vi hteli da budu vezani za Hrvate ali nisu niti je to neko dokazao. Koliko znam radi se o ostacima vezanim za Franke i franačku vladavinu. A naravno vi kao stari falsifikatori preveli da se radi o Hrvatima.
Krivo znaš jer se u tim radovima može pronać poprilično toga šta je pronađeno na tim lokacijama i šta nedvosmisleno upućuje da je tamo živia isti narod ka i u okolici Splita ili Zagreba.

Ako se nekad moglo prodavat priče danas je to znatno teže jer svaki nalaz prolazi razna testiranja, a virujem da tu sudjeluju i stručnjaci iz drugih zemalja. Sve i da nisu većina radova(ne kažem da ovi jesu jer to ne znam) budu objavljivani u raznoj stručnoj literaturi koja podliježe raznim tecenzijama pa ih se onda može opovrgnut ako neko ima drugačije dokaze ili saznanja. Isto tako dobar dio tih stručnjaka drži predavanja kako na domaćim skupovima tako i vani di drže predavanja na tu temu pa im se i tu može proturječit ako se ima razloga za to.

Uglavnom ima načina, a to nije gostovanje na tv pinku di ćeš držat monolog o još jednoj uroti i lažima/falsifikatima/krvotvorevinama iz ustaške kužine.

Back