Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

Pređi na prvjenac i zdraviji je. :)
"U prvom, najopširnijem dijelu Cetinjskoga ljetopisa, Povijest o Skenderbegu Crnojeviću, prvi put je objavio stvarni autor Martin Skadranin u Rimu (1508 -1510) na latinskom jeziku (dr B. Šekularac, isto, 30-33), u kojoj se zetsko-crnogorsko ime poistovjećuje sa ''Ilirikom, slovenskom krajinom đe zateče Venete'' i sa tada još živo prisutnim imenom Veneti (Ljutići iz Polablja, sasvim različitog porijekla i etničkoga bića od Rašana/Srba), koji se dosta često pominju (isto, 57. i na više drugih mjesta). Poglavlje iz Cetinjskoga ljetopisa objavio je P. A. Rovinski koje je naslovio Knjiga za Černogorce – va senat venetski (S. Petersbrg, 1882). Ovđe riječ venetski znači, zanago, crnogorski, što je još jedan od dokaza da je postojala i tada svijest o tome da su Crnogorci roda venetskog, da su Veneti ili Ljutići iz Polablja. Pominju se i u četvrtoj glavi Cetinjskog ljetopisa, zvanoj Knjiga za Crnogorce i u službu crnogorsku (iliti Na senat venetski)."

:hahaha: :hahaha: :hahaha:
i onda Veneti nasele centralnu Srbiju u XVIII, podignu ustanak kao Srbi i zemlju nazovu Srbijom iako su etnicki razliciti od Srba :lol: treba da budes uzor svima u toj ustanovi u kojoj boravis

I dalje nastavljaš odrediti neku beznačajnu činjenicu samo upoređivanjem i traženjem neke bezsmislene razlike a time ustvari ništa nisi dokazao. Iskreno ja ne vidim razliku nego samo veliku sličnost između svih nas, manje više i čokalija, iz čega mogu da zaključim da je to jedan narod isti i po jeziku i po običajima a i po vjeri. Da kažem toliko su slični toliko su jedinstveni po svim osnovama jednoga naroda da je ta mala razlika među njima nebitna spominjanja, još iskrenije relevantno i principijelno razlike nema. Svima je nama poznato da je migracioni talas dolazio iz tih južnijih krajeva pravcem ka sjeveru i sjevero zapadu, čega je i sam narod bio svjestan te činjenice da vuče korjenje sa juga ali ti dinarski doseljenici o kojima ti misliš da su u procentima današnjeg življa djela Srbije Crnogorci, nisu tolikim djelom iz izvorne autentične prave Crne Gore, jeste da su sa prostora današnje Crne Gore ali to ne znači da su Crnogorci bili. Koliko znam konkretan naziv za te doseljenike je "Erovci - Ere" što mi uopšte simbolično ne kazuje ni slovo o Crnogorcima. Daću ti primjer na meni ja sam Zmijanjac ali moji preci su vjekovima ranije bili doseljeni iz Dalmacije na Zmijanje a pre toga iz Hercegovine gdje i dan danas imam pobratime i niko od nas nije ikada sebe smatrao Crnogorcima nego Srbima i samo Srbima. Ja nisam spominjao relativnost etničnosti naroda koji živi na prostirma Hercegovine i Crne Gore, nego samo činjenicu da oblast - regija ili kako god da nazoveš Hercegovina nije Crna Gora ! Uzgred svega ovog možda bi trebao malo da poradiš na svome pravopisu.

:flert:

Razlike su razlike pa bile smislene ili nesmislene. Svaka razlika upućuje na neko neslaganje. Samo prisustvo razlika isključuje istovjetnost.
O kad će te prestati da nas učite što je Crne Gora. A što je ono što nije prava autentična CrenGora?
Poštujem tvoja ujerenja ali za tvoje pretke bih ipak tražio pismenu potvrdu. Ako je nema ne mogu prihvatiti toje svjedočenje.
Da Hercegovina nije Crna Gora i isto tako Crna Gora nije Hercegovina.
Trudim se znaš ovaj novi jezik pa se nešto ne snalazim najbolje.

Fali vam kilo Mađara, Švaba, dva Petra i Aleksandar
feler.gif

Nema razlike zaista.Radi se o istoj ili vrlo srodnim etničkim grupama. To su Dinarci jedna posebna rasa i u nju ne spadaju ostali narodi. Mogao si slobodnu ubaciti i Malisore iz sjeverne Albanije. Središte kulturno, istorijsko i državno ovoga prostora je Crna Gora. Mada višeglasnog pjevanja nema u Crnoj Gori to je više specijlnost sjevrozapadnih prostora Dinaraca.
Dinarci ti dođu nešto kao Iliri originalni a ostali su blijed kopije.

Poslednja izmena:
Nema razlike zaista.Radi se o istoj ili vrlo srodnim etničkim grupama. To su Dinarci jedna posebna rasa i u nju ne spadaju ostali narodi. Mogao si slobodnu ubaciti i Malisore iz sjeverne Albanije. Središte kulturno, istorijsko i državno ovoga prostora je Crna Gora. Mada višeglasnog pjevanja nema u Crnoj Gori to je više specijlnost sjevrozapadnih prostora Dinaraca. Dinarci ti dođu nešto kao Iliri originalni a ostali su blijed kopije.

Dobro, pitao sam te da li postoji neka razlika i ti si potvrdio da je nema. Da ne kažem da je slično reći ću da je ovo sve jedno te isto. Radi o sličnim napjevima, možeš primjetiti da im je melos pjevanja isti. Sve grupe iz reda su srpske grupe a u njih ubrajam i crnogorce, osim bunjevaca i muslimana mada i za njih sam prilično siguran da imaju u sebi srpskoga. Zašto upravo srpskoga? Pa zato što ne mogu da razumijem čiji bi drugih bilo? Počemu su Dinarci posebna rasa i koje osobine olikuju njih? Koji to ostali narodi ne pripadaju dinarskoj rasi? Po čemu znaš kakve su ilirske svojine i karakteristike? Kakve veze imaju Iliri o kojima skoro pa da ni obručnog opisa nema sa ljudima iz dinarskih brda?

Migration_of_Serbs_pl.png

Ova slika sve govori dovoljno o nama. :tick:

Dobro, pitao sam te da li postoji neka razlika i ti si potvrdio da je nema. Da ne kažem da je slično reći ću da je ovo sve jedno te isto. Radi o sličnim napjevima, možeš primjetiti da im je melos pjevanja isti. Sve grupe iz reda su srpske grupe a u njih ubrajam i crnogorce, osim bunjevaca i muslimana mada i za njih sam prilično siguran da imaju u sebi srpskoga. Zašto upravo srpskoga? Pa zato što ne mogu da razumijem čiji bi drugih bilo? Počemu su Dinarci posebna rasa i koje osobine olikuju njih? Koji to ostali narodi ne pripadaju dinarskoj rasi? Po čemu znaš kakve su ilirske svojine i karakteristike? Kakve veze imaju Iliri o kojima skoro pa da ni obručnog opisa nema sa ljudima iz dinarskih brda?

Migration_of_Serbs_pl.png

Ova slika sve govori dovoljno o nama. :tick:

dijete se igralo bojicama

sta je to sta u sebi ima srpsko?

Odlike dinarske rase su svima poznate. Tipični dinarci su Iliri. Sloveni čije se mnoštvo plemena pokrenulo uporedo sa kretanjem Mongola iz Azije su na Balkan došli sa raznih strana i sigurno ne svi u isto vrijeme. Dva zadnja plemena (Srbi i Hrvati) su došla sa Obrima u Panoniju. Znači ona crvena fleka nešto visočije (1cm) i nešto ulijevo (1/2cm) a mora ga gledali nijesu kao ni u prapostojbini. Jedino po čemu se Srbi i Hrvati izdavajau od desetine slovenskih plemena na Balkanu jeste što su stigli posljednji. Oni raniji su se već stopili s domorodcima i postali domordodci. Drmorodci naučeni na životne uslove sredine đe su živjeli kojih 100-tinak milenijuma i nevjerovatnim natalitetom uspjevaju premnožiti došljake i oni praktično nestaju poslije dvije tri generacije. To tako ide ovuda.

I na kraju što bi ste vi radili ovđe bez mene? Prepričavali deretićeve gluposti do beskraja :)
Ovako me izbručite kolektivno, vama lakše a meni milo jer sam vas nečemu naučio.

Poslednja izmena:
Odlike dinarske rase su svima poznate. Tipični dinarci su Iliri. Sloveni čije se mnoštvo plemena pokrenulo uporedo sa kretanjem Mongola iz Azije su na Balkan došli sa raznih strana i sigurno ne svi u isto vrijeme. Dva zadnja plemena (Srbi i Hrvati) su došla sa Obrima u Panoniju. Znači ona crvena fleka nešto visočije (1cm) i nešto ulijevo (1/2cm) a mora ga gledali nijesu kao ni u prapostojbini. Jedino po čemu se Srbi i Hrvati izdavajau od desetine slovenskih plemena na Balkanu jeste što su stigli posljednji. Oni raniji su se već stopili s domorodcima i postali domordodci. Drmorodci naučeni na životne uslove sredine đe su živjeli kojih 100-tinam milenijuma i nevjerovatnim natalitetom uspjevaju premnožiti došljake i oni praktično nestaju poslije dvije tri generacije. To tako ide ovuda.

I na kraju što bi ste vi radili ovđe bez mene? Prepričavali deretićeve gluposti do beskraja :)
Ovako me izbručite kolektivno, vama lakše a meni milo jer sam vas nečemu naučio.

Tipični dinarci su Iliri??? Šta je pisac htio reći?

Formice, tebi opet nije dobro... kako ćeš ti nekoga nešto naučiti, kad ne znaš osnovne stvari... npr. pleme Srbi nije došlo sa Avarima(Obrima)... ne praviš razliku između plemena Srba i naroda Srba(koji je nastao od srpskog i drugih slovenskih plemena i Vlaha, romanizovanih starosjedilaca Balkana i drugih neslovenskih elemenata)...

A najsmješnija mi je tvoja priča o drmorodcima? :hahaha:
Formice bolan, šta su ti drmorodci??? :lol:

Odlike dinarske rase su svima poznate. Tipični dinarci su Iliri. Sloveni čije se mnoštvo plemena pokrenulo uporedo sa kretanjem Mongola iz Azije su na Balkan došli sa raznih strana i sigurno ne svi u isto vrijeme. Dva zadnja plemena (Srbi i Hrvati) su došla sa Obrima u Panoniju. Znači ona crvena fleka nešto visočije (1cm) i nešto ulijevo (1/2cm) a mora ga gledali nijesu kao ni u prapostojbini. Jedino po čemu se Srbi i Hrvati izdavajau od desetine slovenskih plemena na Balkanu jeste što su stigli posljednji. Oni raniji su se već stopili s domorodcima i postali domordodci. Drmorodci naučeni na životne uslove sredine đe su živjeli kojih 100-tinak milenijuma i nevjerovatnim natalitetom uspjevaju premnožiti došljake i oni praktično nestaju poslije dvije tri generacije. To tako ide ovuda.

Eto, meni nisu baš poznate osobine dinarske rase? Da li bi bio ljubazan pa da mi malo bolje objasniš u čemu se ogledaju te njihove odlike? Malo prije si tvrdio da su Dinarci kao Iliri a sad su Iliri tipični. Malo me to zbunjuje i začuđuje kako se to brzo mijenja. Nešto sumnjam u to da su se Sloveni naselili sa svih strana svijeta na ove prostore jer prilično sam siguran da ne potiču iz Egipta i da nisu bili dobri moreplovci. Baš je čudna ta tvoja teorija o domorodcima, kako li su uopšte uspjeli da sačuvaju jezik. Ja i ti Formice ili se ne slažemo ili se ne razumijemo izgleda mi treba prevod sa domorodačkog na srpski.

:think:

Tipični dinarci su Iliri??? Šta je pisac htio reći?

Formice, tebi opet nije dobro... kako ćeš ti nekoga nešto naučiti, kad ne znaš osnovne stvari... npr. pleme Srbi nije došlo sa Avarima(Obrima)... ne praviš razliku između plemena Srba i naroda Srba(koji je nastao od srpskog i drugih slovenskih plemena i Vlaha, romanizovanih starosjedilaca Balkana i drugih neslovenskih elemenata)...

A najsmješnija mi je tvoja priča o drmorodcima? :hahaha:
Formice bolan, šta su ti drmorodci??? :lol:

Već ste toliko promjenili jezik da sam nerazumljiv :)

Eto, meni nisu baš poznate osobine dinarske rase? Da li bi bio ljubazan pa da mi malo bolje objasniš u čemu se ogledaju te njihove odlike? Malo prije si tvrdio da su Dinarci kao Iliri a sad su Iliri tipični. Malo me to zbunjuje i začuđuje kako se to brzo mijenja. Nešto sumnjam u to da su se Sloveni naselili sa svih strana svijeta na ove prostore jer prilično sam siguran da ne potiču iz Egipta i da nisu bili dobri moreplovci. Baš je čudna ta tvoja teorija o domorodcima, kako li su uopšte uspjeli da sačuvaju jezik. Ja i ti Formice ili se ne slažemo ili se ne razumijemo izgleda mi treba prevod sa domorodačkog na srpski.

:think:

Pa rekoh maloprije već ste za dva mjeseca toliko promjenili jezik a sam vam nerazumljiv. Osvrni se i šini koji prvjanac u smiraj dana da se smire misli jer tad se otvaraju vrata viših umnih moći.

formice ti si historičar ili samo nacionalist?

srbi, hrvati, crnogorci su plemena koja su se naselila na balkan krajem 6 veka , na poziv rimskog cara zbog obrane od avara.

hrvati su naselili prostor od drave do jadrana, srbi su naselili meziju, a crnogorci duklju. i svi su primili kršćanstvo u 8 i 9 veku.

srbija: pri dolasku na teritoriju, tvore se kneževine , a krajem 8 .st tvori se država. 1168. godine na vlast dolazi Stefan Nemanja. Nemanjina država je obuhvaćala područja: Zahumlje, Neretvanska Krajina, Makarsko primorje, Travunja, Duklja, Kosovo, Metohija bez Prizrena, Južno i Veliko Pomoravlje, oblast između Drine i Velike Morave, te gornje i srednje Podrinje. 1217. papa Honorije III daje dozvolu da se Srbija proglasi kraljevinom. Na najvećem vrhuncu moći Srbija je bila za vreme cara Stefana Dušana, kada je obuhvaćala teritoriju današnje Srbije (bez Vojvodine), Crne Gore, južne Dalmacije (bez Dubrovnika), Albanije, Makedonije, Tesalije i Epira. Smrću Dušanovog sina, cara Stefana Uroša 1371, rasulo se Srpsko carstvo i ugasila loza Nemanjića.

hrvatska-Prvi vladar koji je u svoj vladarski naslov stavio hrvatsko ime i koji sebe u darovnici iz 852. sebe naziva milošću Božjom knez Hrvata je Trpimir osnivač narodne dinastije Trpimirovića. Knez Branimir o svom dolasku na vlast u pismu obavještava papu Ivana VIII. U uzvratnom pismu papa obavještava Branimira da je blagoslovio njega, njegov narod i državu, što je ustvari prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Kameni ulomak iz šopota kraj Benkovca spominje Branimira kao kneza Hrvata, i to je najstariji kameni zapis hrvatskog imena.prvi kralj Hrvatske postaje Tomislav iz loze Trpimirovića oko 925. godine. Tomislav, koji je vojno porazio Mađare i kao bizantski saveznik potukao bugarsku vojsku, ujedinio je Posavsku i Primorsku Hrvatsku Stjepan Držislav postaje prvi hrvatski okrunjeni kralj s titulom kralj Hrvatske i Dalmacije

crna gora:1042. - Formira se nezavisna država Zeta na teritoriji od Kotora (Cattaro) do Skadra (Shkodër/Scutari).
ime Crna Gora (Montenegro) po pisanim dokazima se prvi put spominje u vrijeme drzave Zete 1296.u jednom spisu u Manastiru Sv. Nikole, a oko 1430. ime Crna Gora (Montenegro)je u opštem korištenju.

tvoje teorije o nepostojanju crne gore i hrvatske ne drže vodu, isto kao što ne drži vodu ni teorija du su hrvati pokatoličeni srbi jer su svi slaveni preuzeli istu veru( jer su bili mnogobošci koji su verovali u veštice, prirodu) koja se 1054 podjelila na zapadno i istočno rimsko carstvo ( u kojem je hr bila pod zapadnim-katolici, a srbija pod istočnim- pravoslavci)

mislim da bih trebao znati više historiju , a ne bacati podatke izašle iz nekih nacionalističkih ideja. svatko voli svoju državu ali neke stvari koje govoriš su smešne

Poslednja izmena:

srbi, hrvati, crnogorci su plemena koja su se naselila na balkan krajem 6 veka , na poziv rimskog cara zbog obrane od avara.

hrvati su naselili prostor od drave do jadrana, srbi su naselili meziju, a crnogorci duklju. i svi su primili kršćanstvo u 8 i 9 veku.

Crno..šta ? Gde se spominje "narod" s tim imenom ?
Che cazzo?

srbi, hrvati, crnogorci su plemena koja su se naselila na balkan krajem 6 veka , na poziv rimskog cara zbog obrane od avara

Gdje se tačno pominju Crnogorci pri pozivu rimskoga cara u pomoc od Avara? Da je rimski car pozvao možda 100.000 Srba i 50.000 Hrvata s razmjerom tim bi bilo fair 5.000 Crnogoraca. To mora da je bilo neko malo pleme relativno gledano :whistling:.

Pa rekoh maloprije već ste za dva mjeseca toliko promjenili jezik a sam vam nerazumljiv. Osvrni se i šini koji prvjanac u smiraj dana da se smire misli jer tad se otvaraju vrata viših umnih moći.

Mislim da stvarno nije uredu od tebe da ne objasniš svoje lične tvrdnje! Osobi kojoj bi uistinu stalo do onoga pri čemu stoji bi učinila sve da njene lične tvrdnje učvrsti toliko da ih niko ne stigne povaljati.
A tebi, izgleda nema nadogleda ili nećeš da se nadmašuješ onako umjetničko naučno ali bez fantazije molim.

:rida:

Već ste toliko promjenili jezik da sam nerazumljiv :)

E hajde da ti održim kratko besplatno predavanje o srpskom jeziku...

U srpskom jeziku postoje glasovne promjene... koje odražavaju duh našeg jezika, našeg izgovora... njih nije uveo Vuk Karadžić kako neke budale govore... one su u govoru postojala i ranije... tada se samo u pravopis uvodi pravilo da se piše kao što se govori (uz vrlo mali, gotovo beznačajan broj izuzetaka)...

E, u slučaju imenice (jednine)domorodac i (množine) domoroci... imaš nepostojano a, jednačenje po zvučnosti i gubljenje suglasnika "t", zato što se sadrži u suglasniku "c"...

Međutim, za tebe su ovu španska sela, a što si pokazao svojim nepravilnim pisanjem "domorodci" što je nepravilno, a i nemoguće izgovoriti, a na jednom mjestu si napisao i "drmorodci", što sam ja pomislio da je neka nova crnogorska riječ za incest... od "drmati" + "rod"... :hahaha:

E Formice, sljedeći put naplaćujem predavanja! :bye:

srbija: pri dolasku na teritoriju, tvore se kneževine , a krajem 8 .st tvori se država. 1168. godine na vlast dolazi Stefan Nemanja. Nemanjina država je obuhvaćala područja: Zahumlje, Neretvanska Krajina, Makarsko primorje, Travunja, Duklja, Kosovo, Metohija bez Prizrena, Južno i Veliko Pomoravlje, oblast između Drine i Velike Morave, te gornje i srednje Podrinje. 1217. papa Honorije III daje dozvolu da se Srbija proglasi kraljevinom. Na najvećem vrhuncu moći Srbija je bila za vreme cara Stefana Dušana, kada je obuhvaćala teritoriju današnje Srbije (bez Vojvodine), Crne Gore, južne Dalmacije (bez Dubrovnika), Albanije, Makedonije, Tesalije i Epira. Smrću Dušanovog sina, cara Stefana Uroša 1371, rasulo se Srpsko carstvo i ugasila loza Nemanjića.

hrvatska-Prvi vladar koji je u svoj vladarski naslov stavio hrvatsko ime i koji sebe u darovnici iz 852. sebe naziva milošću Božjom knez Hrvata je Trpimir osnivač narodne dinastije Trpimirovića. Knez Branimir o svom dolasku na vlast u pismu obavještava papu Ivana VIII. U uzvratnom pismu papa obavještava Branimira da je blagoslovio njega, njegov narod i državu, što je ustvari prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Kameni ulomak iz šopota kraj Benkovca spominje Branimira kao kneza Hrvata, i to je najstariji kameni zapis hrvatskog imena.prvi kralj Hrvatske postaje Tomislav iz loze Trpimirovića oko 925. godine. Tomislav, koji je vojno porazio Mađare i kao bizantski saveznik potukao bugarsku vojsku, ujedinio je Posavsku i Primorsku Hrvatsku Stjepan Držislav postaje prvi hrvatski okrunjeni kralj s titulom kralj Hrvatske i Dalmacije

crna gora:1042. - Formira se nezavisna država Zeta na teritoriji od Kotora (Cattaro) do Skadra (Shkodër/Scutari).
ime Crna Gora (Montenegro) po pisanim dokazima se prvi put spominje u vrijeme drzave Zete 1296.u jednom spisu u Manastiru Sv. Nikole, a oko 1430. ime Crna Gora (Montenegro)je u opštem korištenju.

tvoje teorije o nepostojanju crne gore i hrvatske ne drže vodu, isto kao što ne drži vodu ni teorija du su hrvati pokatoličeni srbi jer su svi slaveni preuzeli istu veru( jer su bili mnogobošci koji su verovali u veštice, prirodu) koja se 1054 podjelila na zapadno i istočno rimsko carstvo ( u kojem je hr bila pod zapadnim-katolici, a srbija pod istočnim- pravoslavci)

mislim da bih trebao znati više historiju , a ne bacati podatke izašle iz nekih nacionalističkih ideja. svatko voli svoju državu ali neke stvari koje govoriš su smešne

Nijesam istoričar ja sam metalurg koji se usput bavi i heraldikom. Heraldika je neobična jer ne priznaje izmišljotine.
Rimski carevi nemaju nikakve vezes anaseljavanjem Slovena jer ih oni nijesu ništa ni pitali. E sad oni da bi pokazao svoju veličinu tobože ih poziva i naseljava. Tim glupostima ne mogu čak ni ja povjerovati.
U Nekim ukrajinskim hronikama lijepo piše da su Slovenske plemenske poglavice odgovarale omladinu da sa Obrima idu da pljačkaju Rim. Tu se poimenice pominju plemena među njima i Hrvati i Srbi.
Kad su Obri nestali Srbi i Hrvati su ostali đe su se zatekli i toje sva priča. Naduvane lažave grčke budale nijesu imale pojma ko je ko na Balkanu. Ostalo je istorija koju opisuješ i tako je uglavnom i bilo. Ima tu još jedna stvar. Ne može se današnjimočima gledati na to doba. Radi se o plemenima koja ulaze u feudalni sistem. Feudalni vladari su plemeniti i ne misle da su isti sa neplemenitima koji rintaju koliko mogu a plemeniti ratuju i uglavnom se zafrkavaju. Tadašnje države nijesu nacionalne nego feudalni posjedi gospodara koji su bili u vazalnom odnosu sa suverenima. Sve njih su čuvale uglavnom najamničke vojske i to Njemci za platu. Naročito suvereni nijesu davali domorocima da dođu do kakvog oružja nego su im čak i alatke oduzimali kad se ne koriste. O nekakvoj narodnoj ili etničkoj svijesti u toj onesviješćenoj masi potpunih neznalica nema ni pomena. Nešto malo etnočke svijesti je postojalo kod plemenitih naročito na nižim stepenima dostojanstva ali se i to vrlo brzo gubilo u zavisnosti od toga ko bi im bio suveren, a suverene su mijenjali kao mi danas čarape.
Crna Gora je postojala makar i kao vazalna a interno nezavisna zemlja.
Ako pogledaš bilo koju hronološku tablicu đe su poređani redom po godinama vladari nekih zemalja svuđe ćeš naći da Hrvatska i Srbija u jednom trenutku nestaju i javljaju se tek u XIX ili XX vijeku, ja to tumačim da ih nije bilo. Zamisli sad narod koji 200 ili 300 generacija postoji u neprijateljskom okruženje bez i jednog jedinog pismenog čovjeka. Dobro je ostalo išto u njihovim glavama. Ali taj narod je uspio vjekovima da održi svoj duh i svoju svijest da je različit od vladara i vrlo sličan sa komšijama koje govore vrlo sličnim jezikom i imaju vrlo slične običaje. Taj takav onesviješćeni narod nema pojma kojoj etničkoj grupi pripada naročito ne kojem plemenu pripada. Među taj i takav narod ulijeću nacionalističke aždaje koje počinju ubjeđivati jedne da su ovi druge da su oni i slično. Toimnije išlo glatko jer i pored besprimjernog neznanja ti ljudi nijesu glupaci. Ali ni aždaje nijesu od juče i dođu do magičnog rješanja. Podijelili su narod po vjeri (kakva je podjela i inače postojala) pa su pravoslavcipostali Srbi,katolici Hrvati a muslimnima su smišljali "Istragu poturica" koja se ipak nikad i niđe dogodila nije (i ako ju je Petar II Petrović iz Njguša opisao u svom djelu Gorski vijenac). Ostalo nam je uglavnom jasno.
Ja mislim d su se stvari tako događale a o zvaničnim istorijama mislim mnogo ružno i kako sam fino vaspitan čovjek neću ih ni pomenuti.

E umalo zaboravih jesam nacionalista taman koliko i svako ovđe. Ne vidim ništo ružno u tome da se svoj narod i svoja nacija vili nešto više no druga (ipak je košulja bliža od jaketuna). Takođe svoje komšije više cijenim i više sam im blagonaklon nego nekim udaljenim narodima koji su nam ostali u ružnom narodnom sjećanju. Možda sam netaktičan u kritikovanju pogrešnih stavova ama mislim da nijesam zapravo niđe pogriješio.

Poslednja izmena:
Mislim da stvarno nije uredu od tebe da ne objasniš svoje lične tvrdnje! Osobi kojoj bi uistinu stalo do onoga pri čemu stoji bi učinila sve da njene lične tvrdnje učvrsti toliko da ih niko ne stigne povaljati.
A tebi, izgleda nema nadogleda ili nećeš da se nadmašuješ onako umjetničko naučno ali bez fantazije molim.

:rida:

A što da odgovorim na pitanje "Evo ja ne znam ko su ti dinarci pa mi reci"
Pa moram se nasmijati :D

Back