Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

Prabugar.jpg
ZASTO OVU SLIKU NIJE STAVIO GORE ...???

Poslednja izmena:
Da malo razjasnim....
Kvantitativno, kako kod Madjara tako i kod Bugara genetski azijato-mongoli (haplogupa C i Q) daleko od toga da su bili dominantni. Veci deo proto-bugara je pripadao haplogrupi R1b koja je poreklom srednjeazijska ali se smatra evropeidnom.

Možda, ali ne bismo mogli sa sigurnošću reći.

Valjda su oni znali kako su im ljudi izgledali:

Zaboravio sam ime nalazišta, ali mislim da je ovo skoro otkriveno.

Poslednja izmena:
nikakve verovatno ,.nisam hteo to da kazem ,vec sam reko ovako bzvz da fizicki bugari imaju slicnosti ....

Za sada nemamo geneticku potvrdu prisustva mongoloidnih rasa u genomu Bugara (kao ni kod Madjara).
Slicnost nekih naroda ima dosta veze i sa geografskim polozajem. Spanci su na primer velikom vecinom R1b1b2 i tamne su puti za razliku od recimo Iraca koji su isto tako R1b1b2 ali se spolja drasticno razlikuju.

Мађари су, слично (прото) Бугарима, асимиловали већину локалног становништва (словене, мађарски језик има доста позајмица из словенских језика), али за разлику од Бугара, нису изгубили свој језик, већ га је локално становништво које су ту затекли временом примило.

Зато и гентска истраживања то не потврђују, јер већина становништва данашње Мађарске није мађарског етничког порекла. Прави Мађари, они који су дали име држави и постали нуклеус нације су били азијатско коњичко племе.

Mađari žuta rasa? Pa još istorijska činjenica? :think:

Mađari nisu žuta rasa. Nisu ni mongolskog porekla i manje-više u ozbiljnoj istoriografiji se to zna. Priča o Mađarima kao narodu mongolskog porekla je zasnovana na mitu o Atili Hunskom kao rodonačelniku dinastije Arpadovaca, što su izmislili sami Arpadovci. Inače, kakve veze Mađari imaju sa Mongolima - niti liče, niti im je jezik takav, a evo kažu da ni genetska istraživanja to ne potvrđuju, mad ja na ta genetska istraživanja dve pare ne dajem.

Jedno su današnji Mađari a drugo proto-Mađari, ili kako sam ja rekao "izvorni".

Po genetskim istraživanjima su najvećim delom slovenskih korena, a samo jedno objašnjenje postoji za to...

Poslednja izmena:
Mađari žuta rasa? Pa još istorijska činjenica? :think:

Mađari nisu žuta rasa. Nisu ni mongolskog porekla i manje-više u ozbiljnoj istoriografiji se to zna. Priča o Mađarima kao narodu mongolskog porekla je zasnovana na mitu o Atili Hunskom kao rodonačelniku dinastije Arpadovaca, što su izmislili sami Arpadovci. Inače, kakve veze Mađari imaju sa Mongolima - niti liče, niti im je jezik takav, a evo kažu da ni genetska istraživanja to ne potvrđuju, mad ja na ta genetska istraživanja dve pare ne dajem.

E vidis, ja dajem vise para na genetska istrazivanja nego na sva ostala zajedno. Ona su za sada jos uvek u fazi politizacije ali kako bude prolazilo vreme, rezultati ce da budu sve precizniji.

Citao sam jednom tekst nekog naseg arheologa (ne secam se koga ali je moguce da je bio Jankovic) o tome kako je istrazivao grobnice po Vojvodini pa su tamo nasli ljude vrlo neobicne antropoloske slike. Kada su vec zavrsili sa iskopavanjima, sretnu coveka koji je bio antropoloski vrlo slican onima cije su ostatke nasli. Ispostavilo se da je on madjar sa azijatskim crtama.

Madjarski jezik je ugro-finski, dakle azijatskog porekla i tu nema sta da se mudruje. \ Starobugarski je bio turkofoni jezik (poznata cinjenica u nauci) ali je on nestao. U Rusiji imas narod Tatare (isto ugro-finci) koji se "na oko" mogu podeliti na 2 kategorije- ciste azijate i na ciste evropljane. Uzbeci i Tadzici imaju istu rasnu podgrupu R1a1 kao slovenski narodi ali su "na oko" cistokrvni azijati.
Turkmeni imaju istu vecinsku rasnu podgrupu kao Englezi ali su spoljasnje azijati!!!
U cemu je trik? Pripadnici srednjeazijskih naroda R1a i R1b po svom dolasku u Evropu dobijaju evropejski izgled preko zena! Zene mogu da izmene izgled potomstva posto poseduju genetske mehanizme za to.

Ljudi mnogo prave greske po povodu "lice" ili "ne lice"... Zajednicki predak Spanaca i Iraca je datiran negde na 4500 godina unazad. Pripadaju istoj rasnoj podgrupi a lice k'o nebo i zemlja.

Poslednja izmena:
Typical Serbian examples of racism and ignorance. Go on, your discussion is really entertaining!

:super:

Nije u pitanju nikakav rasizam nego sagledavanje cinjenica. Ja sam se recimo jako iznenadio kada sam video koliki su Bugari nacionalisti i koliko im je milo da svojataju tudje. Razumem kada postoji argument za svojatanje ali ne razumem kada se sve to zasniva na tome sto je neki tamo Car vladao nekim podrucjem 10 godina i to je automatski danas Bugarska.

Nece moci.

Da malo razjasnim....
Kvantitativno, kako kod Madjara tako i kod Bugara genetski azijato-mongoli (haplogupa C i Q) daleko od toga da su bili dominantni. Veci deo proto-bugara je pripadao haplogrupi R1b koja je poreklom srednjeazijska ali se smatra evropeidnom.

Да се још мало разјасни:

Синти, европски Роми, Цигани, у највећем броју припадају својој оригиналној хаплогрупи R2, ( најсроднијој са R1b) , за разлику од ових других, повели су и своје жене и нису се мешали са европским женама. Задржали су средњеазијске антрополошке особине. ( Мада се то врло тешко физички разликује у примеру шпанских Рома у односу на Шпанце, искључивши Каталонце и Баске).

gipsy-kings-tour.jpg

Пут мушке ДНК је био са Иберијског полуострва на Британска острва. Ирски и шпански R1b разликују се антрополошки утолико што су Ирци мешавина са митохондријалном хаплогрупом U, док се шпанско-португалски атлантскомедитерански тип базира на западноафричкој митохондријалној хаплогрупи H . Не заборавимо да је учешће мајке 50%, код доминантних типова и више.

Back