Na koji način ste ludi

loptica doskocica

Ističe se
Poruka
2.850
Na ovo pitanje podsetila me objava koju sam videla na instagramu. Da li mislite da je svako lud na svoj način? Da li težite "normali" ili tražite zajedničko ludilo? Da li vas u životu vodi mozak, principi? Kako razumete ovu objavu? Za sebe smatram da jesam luda na neki način. Moglo bi dublje da se uđe u to. Ali dovoljno je za ovu objavu.🙂

Bolje nemoj ništa da napišeš ako te mrzi da pišeš.
Hoćeš da muvaš neku ženku koja je atraktivna, privlačna (iebozovna), pametna, fina...
Pođi od toga da su je muvali stotinu njih pre tebe,.. ii..
Nisu je smuvali.. a muvali su je na raznorazne "ludosti"...
Znači, treba ti drugačija ludost.

Jer, najveća je mudrost, pronaći pravu ludost .:kafa:

jesam li sad bio jasan gospodžice loptice ?
@loptica doskocica

Hoćeš da muvaš neku ženku koja je atraktivna, privlačna (iebozovna), pametna, fina...
Pođi od toga da su je muvali stotinu njih pre tebe,.. ii..
Nisu je smuvali.. a muvali su je na raznorazne "ludosti"...
Znači, treba ti drugačija ludost.

Jer, najveća je mudrost, pronaći pravu ludost .:kafa:

jesam li sad bio jasan gospodžice loptice ?
@loptica doskocica
Jesi. I nemoj više da dopisuješ jer me zbunjuješ 🙂

Ljudi imaju tendenciju da precenjuju svoja nestandardna ponašanja, koliko god blaga bila.

Neko složi čarape jednu pored druge uredno po bojama i kaže "evo ti ga ovaj moj OCD".... a istina je da je OCD ozbiljna bolest koja teško narušava kvalitet života, a slaganje čarapa po bojama u fijoci je daleko od bilo kakve bolesti.

Ili u Americi, na nemirno i živahno dete odmah zalepe dijagnozu da ima ADHD i krenu da mu daju Ritalin. A istina je da su neka deca prosto živahnija od drugih i da nemirno dete nije nužno bolesno.

Ili neko se rastuži malo i odmah da sam sebi dijagnozu depresije, a depresija je hiljadu kilometara daleko od povremenog neraspoloženja koje svaki čovek ima ponekad.

U prevodu, 95% nas smo savršeno normalni sa svim svojim specifičnostima, sve je to jako, jako daleko od pravog ludila. Te benigne sitnice koje neko gleda kao "ludilo" su zapravo detalji koji definišu naš karakter i čine da budemo baš ono što jesmo.

Pa Erazmo Roterdamski u satiričnoj knjizi Pohvala ludosti govori o tome da su žene lude 😏. I zato je boginja ludosti žena... Ali on posle razlaže priču vrlo afirmativno za ludost, i kaže da smo bez nje nesrećni na mnogo načina. .. tako kaže da ljudi nisu ludi ne bi se opijali ne bi radili niz nepromišljenih stvari, bili bi uvek smrtno ozbiljni. Ne bi se zaljubljivali, ne bi se igrali, ali ide dalje, da nisu ludi teolozi se ne bi samohvalili, ljudi se ne bi gordili, muškarci ne bi izigravali mačo mene pred ženama, filozofi ne bi lupetali, itd.. Da nema ludosti ne bi bilo žurki i opijanja, ali ni mnogih budalastih stvari koje ljudi rade 😁

Čovek nije uvek samo racionalno biće i potrebno je da se malko prepusti svojoj potrebi da bude makar malo luckast. 🙃

A ovo što tip priča, kaže da treba bežati od onih koji nisu svesni sebe.. tako to razumem

Kako razumete ovu objavu?
Podsetila me na naslov knjige Erich Fromm-a,
“Abnormalnosti normalnih”
U kojoj on postavlja tezu da su mnoga ponasanja koja se smatraju “normalnima” u drustvu zapravo abnormalnosti i da treba slediti neke univerzalne ljudske vrednosti.
Tako da je upitno: sta je ludost?
I ko je tu zapravo lud?

Podsetila me na naslov knjige Erich Fromm-a,
“Abnormalnosti normalnih”
U kojoj on postavlja tezu da su mnoga ponasanja koja se smatraju “normalnima” u drustvu zapravo abnormalnosti i da treba slediti neke univerzalne ljudske vrednosti.
Tako da je upitno: sta je ludost?
I ko je tu zapravo lud?
Da. Šta je kriterijum za normalnost? Ono što većina prihvati? Kod mene sigurno ne. Neki uzor, ideal?

Ljudi imaju tendenciju da precenjuju svoja nestandardna ponašanja, koliko god blaga bila.

Neko složi čarape jednu pored druge uredno po bojama i kaže "evo ti ga ovaj moj OCD".... a istina je da je OCD ozbiljna bolest koja teško narušava kvalitet života, a slaganje čarapa po bojama u fijoci je daleko od bilo kakve bolesti.

Ili u Americi, na nemirno i živahno dete odmah zalepe dijagnozu da ima ADHD i krenu da mu daju Ritalin. A istina je da su neka deca prosto živahnija od drugih i da nemirno dete nije nužno bolesno.

Ili neko se rastuži malo i odmah da sam sebi dijagnozu depresije, a depresija je hiljadu kilometara daleko od povremenog neraspoloženja koje svaki čovek ima ponekad.

U prevodu, 95% nas smo savršeno normalni sa svim svojim specifičnostima, sve je to jako, jako daleko od pravog ludila. Te benigne sitnice koje neko gleda kao "ludilo" su zapravo detalji koji definišu naš karakter i čine da budemo baš ono što jesmo.
Istina da se prilepljuju etikete samo tako. I da se ljudi svrstavaju u kategorije ili bolesti. A daleko smo od toga.

Zanimljivo,
Vidis i na netu se to vrti.
Mene često pitaju "kakav si ti covek"
Uvek kažem los sam čovek.to ih izgledami zbuni
A često mi poznanice kažu "ti si lud":hahaha:
Isto kažem jesam:D
Interesantno kako vecina odmah počne da filozofira ovde.

Back