На данашњи дан 24.03.1999. године...

Na danasnji dan pre devet godina je pocelo bombardovanje kojim nam je preceno vise od deset godina, tacnije jos od pocetka 90-tih. Na taj dan su zapadne sile definitivno okrenule ledja nekada prijateljskoj Srbiji, zahvaljujuci pre svega, katastrofalnom politikom tadasnjeg rukovodstva zemlje zajedno sa svojim koalicionim pratnerima...

Citavih deset godina pre toga su nas cekali, trazili da se urazumimo, da zajedno sa ostalima budemo celina jednog jakog saveza i novog sveta, a mi smo trebali da u tom savezu budemo najjaci na Balkanu, to nam se mnogo puta nudilo.

Ali........., znamo kako smo prosli, i nikako da se urazumimo. Zahvaljijuci politicarima tadasnjim, ali ima ih danas na zalost sa istim idejama, dogodilo se ono sto jeste...

Zao mi je onih nevinih ljudi koji su stradali izgubili zivote, onih koji su izgubili domove, onih kojima su nestali najblizi, vojnike koji su casno dali zivot za Otadzbinu neka im je vesna slava i hvala...

Interesntno razmisljanje,
ali ja bih otisao jos dalje u normalnom promisljanju o uzrocima i posledicama Nato bombardovanja. Naravno saosecajuci sa nevino stradalima u tom divljackom cinu bombardovanja jedne zemlje.
Citajuci danas na netu o Sporazumu u Rambujeu koji je predhodio bombardovanju, dolazim do zakljucka da je on ipak trebao da se potpise i time otkloni opasnost, tada jos samo pretnje bombardovanjem. Narocito sa ovom sadasnjom realnoscu na Kosovu.
Jeste da bi tada doslo do delimicne okupacije Kosova od strane NATO snaga i povlacenje nase vojske i policije ali zar se to sve posle nije odigralo uz ogromne civilne i vojne zrtve koje su stradale zbog necije lose i pogresne politicke i vojne procene.
Setimo se i nasih prijatelje rusa koji su i tada ostro protestvovali dok su nas bombardovali i upucivali na pozdrave i podrsku da izdrzimo.

24.03.1999. – PO PRVI PUT...

Agresija NATO pakta protiv SRJ će u istoriji ratovanja ostati upamćena po mnogo čemu što se dogodilo prvi put: deset država članica NATO-a sa 650 miliona stanovnika i površinom od 25 miliona kvadratnih kilometara napalo je 10 miliona jugoslovena (zapravo, Srba) i njihovu otadžbinu od 100 hiljada kvadratnih kilometara – 250:1! Najveća planetarna vojna i ekonomska sila tako je, bez objave rata, zločinački (ali u ’’humanitarnoj misiji’’) napala jednu zemlju čiji ukupan broj stanovnika ne dostiže broj stanovnika njenog najvećeg grada, a čije celokupne devizne rezerve, tada, nisu bile veće od vrednosti raketa i bombi koje su samo prvog dana bile ispaljene na nju!

U ovom ratu, baš kao i u kultnom filmu scenariste Pedija Čajevskog i reditelja Sidnija Polaka, po prvi put su ljudi ubijani zarad povećanja gledanosti tv programa! Nije ni malo slučajno što su se najbrutalniji, odnosno, ’’najatraktivniji napadi’’ na civilne objekte u većim gradovima dešavali upravo noću i pred zoru: dakle, u onom terminu, po američkom vremenu, u kome se celokupna prosečna američka porodica nakon večere okuplja pred televizorom, spremajući se da uživa u najnovijem CNN serijalu ’’Genocid nad Srbijom’’ – direktno prenošen iz Beograda, Novog Sada, Niša... A, priznaćete, paljevine, eksplozije i vatra, noću, na tv ekranima deluju ’’spektakularno’’!

U ovom zločinu NATO-a, po prvi put je jedna moderna evropska država, osnivač UN i pobednik nad fašizmom, postala ogromna laboratorija ’’in vivo’’, poligon za ispitivanje novih metoda za ubijanje stanovništva, kao i novih postupaka za ’’ukalupljivanje neukalupljenih’’ u kalupe orvelovske ’’antiutopije’’ u vidu Novog svetskog poretka. Najzad, verovali ili ne, po prvi put u istoriji ljudske civilizacije, optužnica za ratne zločine podignuta je – protiv žrtava ratnih zločina!

Prvi put, stanovništvo jedne zemlje, razvrstano je na legitimne vojne ciljeve i ’’kolateralnu štetu’’. Dajući sebi, kao agent 007, ’’dozvolu za ubijanje’’, NATO u legitimne vojne ciljeve svrstao: stambene zgrade, mostove, pruge, predajnike, fabrike, hotele, reke, njive, dalekovode i trafo-stanice, operacione sale pa i čitave bolnice, škole, pošte, rafinerije, toplane... Ono drugo, preostalo, postalo je, razume se, ’’kolateralna šteta’’: žene, deca, seljaci na njivama, radnici u fabrikama, novinari, putnici u vozovima i autobusima, diplomate u stranim ambasadama, ljudi na ulicama, pijacama, ljudi na spavanju u svojim kućama – pa čak i jedno trogodišnje dete na svojoj noši! Po prvi put u istoriji elektronskih medija (i medija uopšte) bačene su bombe – na jedan televizijski program! Tv signal i ljudski životi u Aberdarevoj ulici u Beogradu, ugasili su se, istovremeno...

Jedino što se nije desilo po prvi put, jeste – da su, na žalost, u istoriji ljudske civilizacije, varvari ponovo zagospodarili svetom. Kao i da su se našli Srbi koji i danas sve njihove zločine nastoje da umanje, ili čak opravdaju.

Ali, to već nije problem NATO-a. To je posao za nas.

Учињено је уз невиђено кршење међународног права и уз коришћење једне хладноратовске формације у агресији на једну суверену земљу.... а јел знаш зашто баш друга ?

@Iron Lord

Е, матори немој сада да зарибаш, кад си финташ и кад уваљујеш пловке, немој баш тако да се повлачиш из дискусије... можеш ти то :roll:

...samo jod da dodam da je i tada bilo glasova razuma u politickom i vojnom vrhu koji su se zalagali i upozoravali na eventualne posledice konfrontacije sa Nato zemljama a uzimajuci u obzir uvek slabu diplomatiju i skoro nikakve saveznike.
Samo da napomenem gen. Momcila Perisica i njegovog cuvenog govora u Gornjem Milanovcu posle koga je sklonjen; i njegovog upozorenja da moze doci do velikih civilnih zrtava ako nastavimo da se inatimo i ne popustamo u smislu bilo kakvih sporazuma i dogovora sa zapadom, samo da ne dodje do razaranja i civilnih i vojnih zrtava.
Do kojih je nazalost doslo, a finale te promasene politike se dogodilo 17. Februara na Kosovu.

jel se secate kako ste doziveli prvi udar ,ja znam da sam se tako napio da se ne secam svega od jedno 10 uvece(mladost, ludost ***.) al znam da je bas rokalo par puta bas onako posteno ,jel ste silazili u podrum da poyebavate uspanicene tetke i matore penzose koji su uz sah i vinjak filozofirali o "tajnim ruskim raketama koje Sloba cuva za sudnji cas "?

...samo jod da dodam da je i tada bilo glasova razuma u politickom i vojnom vrhu koji su se zalagali i upozoravali na eventualne posledice konfrontacije sa Nato zemljama a uzimajuci u obzir uvek slabu diplomatiju i skoro nikakve saveznike.
Samo da napomenem gen. Momcila Perisica i njegovog cuvenog govora u Gornjem Milanovcu posle koga je sklonjen; i njegovog upozorenja da moze doci do velikih civilnih zrtava ako nastavimo da se inatimo i ne popustamo u smislu bilo kakvih sporazuma i dogovora sa zapadom, samo da ne dodje do razaranja i civilnih i vojnih zrtava.
Do kojih je nazalost doslo, a finale te promasene politike se dogodilo 17. Februara na Kosovu.

Е види, ја мислим да су браћа Андерсон писала пре више од једног века.... Како си тако безочан па конструкција Бондстил базе није могла да чека ! хе :P

Е види, ја мислим да су браћа Андерсон писала пре више од једног века.... Како си тако безочан па конструкција Бондстил базе није могла да чека ! хе :P

Pristao bih i na gradnju Bondstila na teritoriji srbije,
jer bi mala Milica Rakic i ostale nevine zrtve ostale u zivotu.

jel se secate kako ste dozivei prvi udar ,ja znam da sam se tako napio da se ne secam svega od jedno 10 uvece(mladost, ludost ***.) al znam da je bas rokalo par puta ,jel ste silazili u podrum da poyebavate uspanicene tetke i matore penzose koji su uz sah i vinjak filozofirali o "ruskim raketama koje cuvamo za sudnji cas "?

Secamo se...mislim da je na Novom Beogradu prvi udar bio u rezervoare toplane...izasao sam na terasu i video dim...posle sam cekao do kasno u noc da nesto preleti, ali ni jedan avion se nije pokazao. Kasnije ih je bilo poprilicno, preletali preko moje zgrade kao da je na njoj bio VOR ili TACAN predajnik...

Pre podne negde oko 10-11 gomila podnabulih krmeljivih faca je sa jastucima pod miskom izlazila iz sklonista...kakav je to prizor bio...

Pristao bih i na gradnju Bondstila na teritoriji srbije,
jer bi mala Milica Rakic i ostale nevine zrtve ostale u zivotu.

па знаш како ти си као онај боксер што стално промашује врећу !
Шта мислиш колико тек онда '99 становништва принудним "прираштајем" имале Крњача, Борча и Калуђерица ? :evil:

Secamo se...mislim da je na Novom Beogradu prvi udar bio u rezervoare toplane...izasao sam na terasu i video dim...posle sam cekao do kasno u noc da nesto preleti, ali ni jedan avion se nije pokazao. Kasnije ih je bilo poprilicno, preletali preko moje zgrade kao da je na njoj bio VOR ili TACAN predajnik...

Pre podne negde oko 10-11 gomila podnabulih krmeljivih faca je sa jastucima pod miskom izlazila iz sklonista...kakav je to prizor bio...
kod nas je prvi put roknuo oko 20 h u prvom udaru secam se da smo kod druga na krovu kuce ljustili pivo i neku rakiju i drali se,urlali i navijali za nas PVO (koji naravno nije mogao da dobaci ni do pola od aviona ) , na uzasavanje komsiluka koji je vec poceo da bezi u sklonista i podrume , a nama je u tim godinama bilo posebno zanimljivo videti nekad ozbiljne ljude nase komsije i komsinice u potpuno neverovatnim situacijama ,mi smo tada sa 15, 16 godina bili mirniji i stalozeniji od vecine matoraca , sve u svemu nevarovatno iskustvo u nasim dotadasnjim zivotima.

odakle ti ovaj tekst majke ti :)

bez objave rata????
pa ono, ako si par meseci pre 24.3 bio zakopan u juzno americkoj dzungli na mestu gde ljudska noga nikad nije krocila, onda sigurno nisi znao da ce doci do toga :):)

Neverovatno da neko ne pravi razliku između pojmova: zvanična objava rata i ''znati nešto o nečemu''...!?
Istine radi, moram ti reći da tada nisam bio u južnoameričkoj džungli, već na jednom golf-turniru u Avganistanu na granici sa Pakistanom - ali, što se tebe tiče, sigurno je da iz jedne specijalne ustanove u Kovinu odavni nisi nos promolio!

jel se secate kako ste doziveli prvi udar ,ja znam da sam se tako napio da se ne secam svega od jedno 10 uvece(mladost, ludost ***.) al znam da je bas rokalo par puta bas onako posteno ,jel ste silazili u podrum da poyebavate uspanicene tetke i matore penzose koji su uz sah i vinjak filozofirali o "tajnim ruskim raketama koje Sloba cuva za sudnji cas "?

ja sam vezbao letenje Bell-a 206 na Flight Simulatoru :)

Нема потреба да се трудиш, већ си испао - јер не само што је другоразредно него је и потпуно небитно да ли је неко написао АндерсОн или АндерсЕн.........

Hmmm...izgleda da sam glup danas...kakve veze sad Andersen ima sa bracom Anderson?

Back