На данашњи дан 24.03.1999. године...

Ako hocs da ciiras, onda citiraj sve...dakle i ono sto sam citirao u PRVOM postu na ovoj temi, a sto je napisao prethodni sagovornik:

"Nije bilo većeg cinizma i neljudskosti kad su tkz. "humanitarno" bombardovanje SRJ nazvali "milosrdni anđeo""

E pa da ponovim....ova recenica (prva iznad, pod navodnicima, koju NISAM ja napisao) je LAZ!

Ovo (medju drugim detaljima, kao sto je npr. upotreba kasetnih bombi kakve je posedovala i VJ) pada u oci...kakva laz, samo da mi je znati ko je ovo izmislio...

Onda imaš klona sa potpuno istim nick name-om, avatarom i IP adresom :) ;)
Jok, ovo je napisao moderator...

A što se tiče kasetnih bombi...

http://www.yurope.com/kosovo/arhiva/kosovo-3/0051.html
7. februar 2000.
NATO OPTUZEN DA JE PRKRSIO MEDJUNARODNI ZAKON NA KOSOVU
Pise: ANDREW MARSHALL iz Vasingtona

NATO je prekrsio medjunarodni zakon svojim vazdusnim napadima na Jugoslaviju prosle godine, kaze ugledno telo za zastitu ljudskih prava u izvestaju objavljenom juce.

Ovaj izvestaj organizacije `Human Rights Watch` je narocito kritican kada je u pitanju upotreba kasetnih bombi. Sjedinjene Drzave su prestale da koriste ovu municiju negde na pola rata, ali je Britanija nastavila da ih koristi, sto je dovelo do ozbiljnih pitanja o brizi vlade za civilne zrtve.

NATO je ubio najmanje 500 civila tokom kosovskog konflikta, zakljucuje ovaj izvestaj nakon poseta mestima mnogih napada. "Organizacija `Human Rights Watch` nije nasla nikakve dokaze o ratnim zlocinima," kaze se. Ali se i dodaje: "Istraga jeste zakljucila da je NATO prekrsio medjunarodni humanitarni zakon".

U izvestaju se kaze da je NATO mozda prekrsio Zenevsku konvenciju u pet oblasti: vrsio je vazdusne napade koristeci kasetne bombe blizu naseljenih zona; napadao je ciljeve sumnjive vojne legitimnosti; nije preduzimao adekvatne mere da upozori civile o napadima; preduzeo je nedovoljne predostrozne mere da identifikuje prisustvo civila kada je napadao pokretne mete; i izazvao je velike civilne zrtve time sto nije preduzimao dovoljno predostroznih mera da proveri da u ciljevima nema koncentracije civila.

Vecina napada je rezultirala od promasaja vojnih ciljeva. Ali "devet incidenata su bili rezultat napada na ne-vojne ciljeve, a koje organizacija Human Rights Watch smatra nelegitimnim", ukljucujuci tu i Srpsku radio i televiziju u Beogradu.

Najmanje jedna petina onih koji su umrli poginuli su od kasetnih bombi, koje se rasprskavaju u komadice u sirokoj zoni. "Sve u svemu, da su SAD i Britanija koristile kasetne bombe moze da potvrdi sedam incidenata sirom Jugoslavije [jos pet su moguci ali nisu potvrdjeni]," kaze se u izvestaju. "Nekih 90 do 150 civila je umrlo od upotrebe ovog oruzja."

To otkriva da su SAD prestale da koriste ovo oruzje nakon prethodno tajnog predsednickog naloga. "Siroko rasprostranjeni izvestaji o civilnim zrtvama od upotrebe kasetnih bombi i medjunarodna kritika ovog oruzja kao potencijalno nasumicnog, u stvari, dovela je ... do izvrsne naredbe SAD bez presedana, sredinom maja, da prekine njihovu daljnju upotrebu u ovom sukobu," kaze se u izvestaju. "Bela Kuca je izdala ovu naredbu samo par dana nakon sto su civili poginuli od NATO-vih kasetnih bombi u gradu Nisu 7. maja."

Ali Britanija, prema izvestajima samog RAF-a, je nastavila da koristi ovo oruzje. "Kasetne bombe nije trebalo da budu koriscene u napadima na naseljene zone, a kamoli ciljeve u gradovima, s obzirom na rizik," kaze se. "Ipak, RAF je nastavio da baca kasetne bombe, ukazujuci na potrebu za univerzalnim, a ne nacionalnim, normama kada je u pitanju upotreba kasetnih bombi". U izvestaju se takodje kaze da postoje "neki dokazi" da su jugoslovenske snage koristile civile kao ljudske stitove.

Ovo telo poziva NATO da "utvrdi nezavisnu i objektivnu komisiju ... koja bi ... razmotrila potrebu da se izmeni doktrina odredjivanja ciljeva i bombardovanja da bi se osiguralo da bude u skladu sa medjunarodnim humanitarnim zakonom".

http://news.beograd.com/srpski/clan...je_prekrsio_medjunarodni_zakon_na_kosovu.html

A o "Milosrdnom anđelu" sam se ogradio... i zato priznaj da si lupio glupost i nemoj više da se vadiš ovako providnim opravdanjima.

Onda imaš klona sa potpuno istim nick name-om, avatarom i IP adresom :) ;)
Jok, ovo je napisao moderator...

A o "Milosrdnom anđelu" sam se ogradio... i zato priznaj da si lupio glupost i nemoj više da se vadiš ovako providnim opravdanjima.

Dobro, ocigledno moram da objasnjavam kao da razgovaram sa malom decom, a ustvari razgovaram sa ljudima koji ne zele da cuju sta sagovornik kaze....dakle, citirao sam samo jednu recenicu iz podugackog teksta na pocetku posta:

"Nije bilo većeg cinizma i neljudskosti kad su tkz. "humanitarno" bombardovanje SRJ nazvali "milosrdni anđeo"

i na to odgovorio sa:

"Ovo (medju drugim detaljima, kao sto je npr. upotreba kasetnih bombi kakve je posedovala i VJ) pada u oci...kakva laz, samo da mi je znati ko je ovo izmislio..."

Dakle pada u oci da je, prema autoru teksta, kao odraz najvece neljudskosti kampanje navodno nazivanje bombardovanja "milosrdni anđeo", sto je laz.
Kao sto se u mom odgovoru vidi, U ZAGRADI je, kao primer, navedeno da je jos jedan detalj - upotreba kasetnih bombi, a to je oruzje koje je posedovalo (za koriscenje ne znam, ali je sasvim moguce) i RV VJ, pao u oci. Komentar "LAZ" se, naravno nije odnosio na ovo, vec samo "pada u oci" i to je jasno svakom ko ume da cita.

Nisu nama to radili već Miloševiću...E sad što smo glup narod i uvek izaberemo nekog ko će terati inat celom svetu e tu smo krivi mi................

e136.gif

"To što se tamo činilo je jedno od najvećih divljaštava u istoriji."
Španski Pilot Kaže Da Su SAD Naredile Napade Na Civile U Jugoslaviji
Chris Marsden
18. juna 1999.
14. juna španski sedmični list je objavio članak koji detaljno opisuje kako su američki komandanti NATO-a naređivali napade na civilne mete. Ovaj članak u Articulo 20 (Artikal 20 je provizija u španskom ustavu koja garantuje slobodu govora) je baziran na intervjuu sa kapetanom Adolfo Luis Martin de la Hoz-om, NATO pilotom iz Španije. Jelena Karović je prevela taj članak, koji je cirkulirao Network for Peace in the Balkans (BalkanPeaceNetwork@listbot.com).

Krajem maja kapetan de la Hoz se vratio u Španiju, pošto je učestvovao u bombardovanju od početka rata, kao pilot aviona F-18. On kaže da su SAD vodile operaciju i da je NATO odlikovao medaljama one koji su bombardovali civilne mete.

"Prije svega, želim razjasniti da većina, kažem većina mojih kolega, ako ne i svi, su uglavnom protiv rata, a posebno protiv ovog varvarskog rata," de la Hoz kaže. "Naši najgori neprijatelji su naše sopstvene vlasti, ministar odbrane i čitav njegov tim, članovi vlade, koji ne znaju ništa o ratu i koji ga podržavaju bez informisanja samih sebe o bilo čemu, a što je najgore, oni su krivi što lažu španskom narodu putem novina, radija i televizije, stranih dopisnika i agencija štampe," on je izjavio.

De la Hoz odbija tvrdnju da su neprestana NATO bombardovanja civilnih meta bila slučajna. "U više navrata je naš pukovnik protestvovao komandantima NATO-a zato što biraju ciljeve koji nemaju vojne svrhe. Oni su ga izbacili s psovkama i govoreći da mi treba da znamo da će Amerikanci podnijeti žalbu španskoj armiji, jednom preko Brussels-a i potom ministru odbrane."

"Jednom smo dobili šifrovano naređenje od sjevernoameričkih vođa da trebamo izbaciti kasetne bombe na Prištinu i Niš. Pukovnik je to potpuno odbio, i nekolko dana kasnije, stiglo je naređenje za njegov premještaj."

Izjave de la Hoz-a razotkrivaju nešto o nacionalnim zategnutostima između imperijalističkih sila koje leže ispod površine "ujedinjene" NATO-ve ofanzive. On sa žali da su španske vojne snage bile podređene stalnom "ponižavanju i vrijeđanju" zbog američke kontrole nad operacijom.

"Naređenja daju samo sjevernoamerički generali, i niko drugi. Mi smo nule, baš kao što će biti i naše zamjene. Ali to nije sve. Ovdje kažu da su španski komandanti i piloti vodili nekoliko operacija. Sve same laži. Sve misije koje smo mi vršili, sve do jedne, su bile planirane od strane visokih američkih vojnih vlasti. Čak šta više, one su sve bile detaljno isplanirane, uključujući avione za napad, mete i vrste municije koje smo trebali izbaciti. Mi nismo nikad ništa određivali, i naše misije su bile ograničene na letove preko granica Makedonije, Albanije, Bosne i Slovačke."

On grdi španske vlasti za njihovu servilnost Bijeloj Kući, Pentagonu i CIA-i. On rezerviše poseban bijes za NATO-vog Generalnog Sekretara, "našeg vlastitog Javier Solane" kojega on opisuje kao "marionetu koju su amerikanci tu postavili da radi ono što mu oni kažu da treba da radi."

De la Hoz opisuje sliku ekstremnog nezadovoljstva među španskim vojnim snagama koje su učestvovale u kosovskoj kampanji. Komentirajući u vezi službenih izjava da su španski piloti bili "disciplinovani i rodoljubivi" i "da su bili koncentrisani na složenost njihove vojne misije", on kaže, "mi smo čitali toliko pogrešnih izjava, toliko laži da smo se složili da ne pročitamo ni jedne novine dok se ne vratimo. Naša ljutnja je ogromna."

On je završio jednim jezivim opisom stvarnog lica NATO-vog rata, kojeg vlasti prikrivaju.

"Nijedan novinar nema pojma što se događa u Jugoslaviji. Oni uništavaju ovu zemlju, bombardujući je novim oružjem, otrovnim nervnim gasovima, površinskim minama spuštenim sa padobranima, bombama koje sadrže uranijum, crnim napalmom, steralizacijskim kemikalijama, prskanjem otrova na usjeve i oružjem o kojem mi još ništa ne znamo. Sjeverni Amerikanci čine jedno od najvećih varvarstava koje se može počiniti protiv čovječanstva. Dosta jako loših stvari će se govoriti u budućnosti o tome šta se tamo dogodilo, zato što, sudeći po tome što smo mi pričali sa britanskim i njemačkim oficirima, ovo je bilo određeno sa namjerom da se Evropljani podijele i da nas drže potlačene mnogo decenija....

"Budite sigurni da ja ovo ne govorim da bi se opravdao i da bi naglasio 'mea culp' što sam u tome učestvovao, zato što nikad neću moći zaboraviti da je to što se tamo činilo jedno od najvećih divljaštava u istoriji."
http://www.wsws.org/sh/1999/jun1999/span-j18.shtml

Eremita ja predlažem i imaš moju potpunu podršku pa čak i finansijsku ako treba da pređeš u teroriste jer si idealan za to.......Okači ove slike na sebe i još par kilograma TNT-a i zatrči se u SAD ambasadu i postaćeš večito slavan i zauvek ćemo te pamtiti kao Srpskog heroja.................Veći efekat ćeš postići tako za Srbiju nego prepucavanjem na forumima..................

Strrrašno!!! :-)
Ja sam za to da se što pre krene sa psiho testovima glasača. Zamisli kad ovakve nesreće glasaju, nije ni čudo dokle smo došli.

I meni je strašno kad tebe vidim ovde a ne dole na KiM da ratuješ za Srbiju "pravi " Srbine i "patriJoto"..........................A psiho testove bolje da ne uvedu jer ih ti nećeš proći pa šta će onda Srbija bez takvih "patriJota"........................

Девет година од агресије НАТО на СРЈ

НАТО бомбардовање СРЈ
Интервенција НАТО против бивше СР Југославије, у којој је погинуло око 3.500 људи и после које је уведен међународни протекторат над Косовом и Метохијом, чије су привремене институције пре нешто више од месец дана једнострано прогласиле независност покрајине, почела је на данашњи дан пре девет година.
БЕОГРАД, 24. марта
045-1.jpg
Поводом обележавања девете годишњице од почетка НАТО бомбардовања, председник Владе Србије Војислав Коштуница присуствоваће парастосу жртвама НАТО агресије на СР Југославију 1999. године у Цркви светог Марка у Београду.
"Сада је више него јасно да је сурово рушење Србије у НАТО бомбардовању имало само један прави циљ, а то је да се покрајина Косово и Метохија претвори у прву НАТО државу на свету", изјавио је у недељу увече Коштуница поводом годишњице НАТО бомбардовања.
Он је тим поводом још оценио да "бесправна изградња огромне америчке војне базе 'Бондстил' и Анекс 11 Ахтисаријевог плана који утврђује да је НАТО коначан орган власти на Косову, откривају прави циљ зашто је Србија безумно разарана и због чега је 17. фебруара противправно проглашена НАТО држава".

Тог 24. марта 1999. године, без одлуке Савета безбедности УН, почели су ваздушни напади НАТО снага који су трајали скоро три месеца и у којима су уништавани не само војни циљеви, већ и енергетска постројења, мостови, густо насељене четврти градова, возови, цивилни конвоји... Иако су пре тога сви преговори међународне заједнице и тадашњег југословенског врха о питању Косова и Метохије пропали, мало ко је веровао да ће напад заиста уследити.
045-2.jpg
Одлуку о нападу донео је 23. марта 1999. године тадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана након пропалих преговора у Рамбујеу и Паризу, јер су тадашње власти у Београду одбиле да прихвате војни анекс уговора за решење косовске кризе, који је практично предвиђао окупацију СРЈ.

Ваздушни удари почели су 24. марта у 19.45 минута. Прва мета били су војни аеродроми у Приштини, Подгорици, Батајници и Ужицу, као и циљеви у Куршумлији, Новом Саду, Панчеву, Крагујевцу и Лучанима. Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља агресије бар неколико пута није нашао на мети НАТО бомби и ракета, док је Црна Гора, углавном, била поштеђена тако масовног бомбардовања.
Током 78 дана ваздушне кампање назване "Милосрдни анђео" погинула су, према подацима државних органа, 1.002 припадника Војске Југославије и полиције Србије и око 2.500 цивила, међу којима 89 малишана, а око 10.000 људи је рањено и повређено.
Београд је нападнут првог дана агресије ракетирањем Јакова и аеродрома у Батајници.
У више градова и мањих места - Алексинцу, Куршумлији, Цхуприји, Нишу, Новом Саду, Мурину, Ваљеву, Сурдулици... срушене су скоро комплетне градске четврти или насеља, уз велики број цивилних жртава. Бомбардоване су, поред војних циљева, и избегличке колоне на подручју Косова, путнички воз у Грделичкој клисури, мост у Варварину, пијаца у Нишу... Погођени су и болница "Драгиша Мишовић" и кинеска амбасада у Београду, када је погинуло десетак недужних цивла.
Пројектилима са осиромашеним уранијумом највише је гађано подручје Косова и Метохије.
045-3.jpg

Уништени су скоро сви предајници Радио-телевизије Србије, укључујући Торањ на Авали и, 23. априла два часа после поноћи, погођена зграда РТС-а, где је 16 радника убијено, а четворо теже повређено.
У бомбардовању су уништена 54 објекта путне инфраструктуре, 148 стамбених зграда, око 300 школа, болнице и зграде државне управе, а теже и лакше је оштећено 176 споменика културе, од којих 23 средњовековна манастира и велики број цркава широм Србије, али и неколико џамија и објеката исламске културе.
Уништена је трећина електронског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије (Панчево и Нови Сад), а снаге НАТО су први пут употребиле и такозване "графитне бомбе", којима је, у више наврата, онеспособљаван електроенергетски систем Србије.
Према проценама стручњака, материјална штета причињена бомбардовањем процењује се између 30 и 100 милијарди долара.
НАТО снаге су изводиле нападе на СРЈ са бродова у Јадрану и из четири ваздухопловне базе у Италији, а у неким операцијама учествовали су и стратешки бомбардери који су полетали из база у западној Европи и САД. Током агресије извршено је 2.300 ваздушних удара по 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона НАТО лансирало је око 1.300 крстарећих ракета и бацило 2.900 бомби не само на војне, већ и на цивилне циљеве. Уз употребу најубојитијег оружја, северноатлантска алијанса је у рату против наше земље употребила и забрањено наоружање и изручила 36.000 "касетних бомби" и 15 тона муниције са радиоактивним примесама, којом је бомбардовано укупно 112 локација.
045-4.jpg
Интервенција је после више дипломатских иницијатива окончана потписивањем Кумановског споразума, а три дана касније почело је повлачење југословенских снага са Косова и Метохије.
Генерални секретар НАТО Хавијер Солана издао је наредбу о прекиду бомбардовања 10. јуна, када је и СБ УН усвојио Резолуцију 1244.
На Косово и Метохију је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља са задатком да чувају мир и осигурају безбедно окружење и повратак избеглица до постизања трајног решења.

Приликом прошлогодишњег обележавања Дана сећања на жртве интервенције, командант Копнених снага Војске Србије генерал-пуковник Младен Ћирковић рекао је да је Резолуција СБ УН имала супротан ефекат, јер је више од 250.000 Срба било приморано да напусти своје домове на Косову, спаљена су бројна српска села и уништене многе светиње.
Аналитичари сматрају да ће, када се отворе тајне архиве, историчари бити у прилици да осветле стварне разлоге бомбародовања "Милошевићеве Србије". Чланови Београдског форума за свет равноправних оценили су да је војни циљ интервенције био стварање НАТО базе на Косову, док су "прави циљеви агресије јаснији после 17. фебруара ове године када је једностраном одлуком албанске скупштине и координисаним признавањем створена НАТО држава на делу територије Србије".
045-5.jpg
Та војна интервенција је, према мишљењу чланова тог форума, била супротна Повељи УН, међународном праву, свим конвенцијама које регулишу основна права човека, чак и статуту НАТО, јер је, како пише у његовом првом члану, регионална одбрамбена организација која може деловати само на територији својих држава-чланица.

Они су, такође, затражили од надлежних државних органа да поднесу јавности национални извештај о последицама употребе недозвољеног оружја у НАТО бомбардовању, јер су тада коришћена хемијска и биолошка оружја, укључујући и муницију са осиромашеним уранијом чије су последице тешке и дуготрајне.
НАТО је на захтев Србије прошле године послао листу са координатама где су избачене бомбе на нашу земљу, што је требало да послужи српском Центру за разминирање да пронађе и уништи неексплодиране бомбе. Према тој листи, НАТО је бацио 1.080 касетних бомби на 218 координата у Србији, али су се земље чланице овог војног савеза оградиле од било какве одговорности или правне обавезе, укључујући и могуће инциденате до којих може доћи при њиховом уништавању.
Према саопштењу НАТО, војна алијанса је муницијом са осиромашеним уранијумом гађала 95 циљева током 112 напада.
Из Центра Србије за разминиравање је тада указано да у добијеним подацима нема тзв. елипсе површине, што значи да није наведено потенцијално загађено подручје после експлозије касетне бомбе.
Тањуг

Само да се потсетимо шта нам је урадила милосрдна Европа са предводницом Америком- није на одмет.

Да... одлично си се сетила. Треба свих наредних 78 дана да се сваки дан потсећамо шта је било, шта су радили, шта су писали, како су лагали, како су цивиле убијали и државу нам урушавали и уништавали........

п.с. Баш ме интересује ШТА СУ РАДИЛИ 11.маја... морам то да пронађем...

297.gif

Back