мудрост

divno receno
i shvatio si moju zelju:D

Када је моја ћерка полазила на факултет рекао сам јој нешто овако. Ако хоћеш да пропаднеш у животу не треба ништа да радиш, пропаст ће сама доћи. А ако желиш да успеш мораћеш пуно да радиш. Тако је и са мудрошћу; добијеш је онолико колико јој се даш:ok:

Када је моја ћерка полазила на факултет рекао сам јој нешто овако. Ако хоћеш да пропаднеш у животу не треба ништа да радиш, пропаст ће сама доћи. А ако желиш да успеш мораћеш пуно да радиш. Тако је и са мудрошћу; добијеш је онолико колико јој се даш:ok:

super

To mu je posao, drugo je manje bitno.

Ono jes da ce nesto nauciti od dragoljuba, ali ego ne dozvoljava da neko bude bolji, uostalom kao i ti.

- - - - - - - - - -

Zanimljivo je ulazenje u lik i delo forumasa u odnosu na filozofske teme,

ne verujem da je znacajno znati sta je ribar jeo pre neki dan dok je smisljao

kako da vas izvadi iz pasulja filozofije.
Ne analizira niko lik forumasa ribara - sve to je on sam izdeklamovao, hvaleci prvo sebe, zatim svoju uzu i siru porodicu - vecu, sine, ceru, zeta, suru, ma svu rodbinu, onda garise pecarose iz kafane... Nema sexualne picanterije koju nije turio na forum. On to kao da poduci mladje! No, ok, nije to ni za koga loše kad nije njemu. Al su mu loše, perverzne kritike neistomisljenika i obracuni s Bogom. To mu zamjeram!

Naravno ,u prirodi kauzalitet ne postoji-postoje događaji koji slede po nekim drugim (formulama)zakonitostima
i proporcijama,ali to nije "zato što" niti je sinteza teze i antiteze oko čega se u Anti Diringu tako lepo izblamirao
Fridrih Engels iz čega je sledila pouka da se samo misaoni proces može analizirati i sintetizovati dijalektićki
jer je samo taj proces u prirodi dijalektićan.
Zašto? Pogrešno je pitanje jer pita o misaonom procesu,a Natura nije misaoni proces!
Mudrost,naprotiv dostižemo kad uspemo misliti adijalektićki-prirodno...Prvo sledi prosvetljenje o prirodi,a onda i o nama samima...
Put ka mudrosti je jednostavan,ego tu može da se slika...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

A o duhovnosti?
Pa moje telo je duhovno!
Svašta...:roll:

- - - - - - - - - -

Čitajte deco Prusta-Put ka Svanu ...
Jesam se načitao,a sad ste vi mlađi na redu...Manite se kompjutera...:sad2:

Sve je ovo bla bla truć, isto kao da si napisao trmmmndl lla.
Nema nikakvo konkretno značenje. Prodaješ maglu.

- - - - - - - - - -

Mudrac se ne bavi tuđim manama i ne razmeće svojim znanjem i vrlinama.
Ako ga neko priupita za savet, dobro će razmisliti, a možda neće ni odgovriti,
samo će se nasmešiti,
jer zna da savet budali ne vredi davati.
I zna prave odgovore na sva pitanja, pa i ona koja se niko još nije dosetio da postavi.
Mudrost nije urođena, a ne da se svakom ni da je stekne.
Samo životno iskustvo može da iskuje pronicljiv um u um mudraca.
Ponekad je lakše naći mudraca među neškolovanim jednostavnim ljudima
nego među akademicima.

Znam jednog sa Kornata, i on je ribar, ali i vlasnik životne esencije
Znam još jednog, pustinjak je iz Atakame.
Potomci Sokrata. :)

Upravo ti ovde pokušavaš da oivičiš mudraca,
da mu daš definiiciju ko je i kakav je i da mudrac ne napada.
Pravi mudrac ne napada zato jer živi u izolaciji da bi se potpuno posvetio duhovnosti a ako s nekim i saobraća to radi tako da ne remeti svoju auru.
Ali kad bi mudrac imao učenika, mlatio bi ga štapom po glavi svaki dan, od ujutro do uveče. Nadam se da nećete iz ovoga izvući pogrešne zaključke.

Elem, ajde da pojam mudraca spustimo na najnižu moguću tačku tako da probamo da bude jasno vidljiv.
Znači zaboravite na trenutak ovaj je rekao ovo bla bla, sinapse u mozgu itd, od toga se ne živi.
Da krajnje uprostim stvar, razlika izmedju mudrosti i nemudrosti je istovetna sa razlikom izmedju kratkotrajnih uživanja i dugotrajnog osećaja koji je posledica širenja svesti.
U 20im pa i u 30im čovek može da živi od kratkotrajnih uživanja.
Ali već u 30im rekao bih, najkasnije u 40im a trebalo bi ustvari već u 20im da mu se u glavi postavi pitanje, zar je ovo sve?
Tj kratkotrajnim uživanjima angažuješ 30, 40% sebe jer do krat. uživanja se dolazi lako, bez mnogo truda pogotovo ako si inteligentan.
Ali sa 30, 40% angažmana ti ne možeš biti ispunjen 100%, možeš biti ispunjen samo 30,40%. I kažeš sebi, hoću više, hoću mnogo više, i od sebe i od života. (!) Istovremeno skontaš da je to što te ispunjava 30,40% jeftino a da su stvari koje bi te više ispunile skuplje. Skuplje u smislu da se treba mnogo više angažovati dati osetiti razumeti, jednostavno mnogo više sebe uložiti. Naravno kad više sebe uložiš možeš i više sebe izgubiti zato Dragoljub igra na sigurno, ne daje više od 30% i priča priču da je ispunjen 100% - magla. To je pecanje s obale jer se nema hrabrosti izaći na otvoreno more.
Znam da su danas ljudi u strahu i da većina razmišlja i u najvažnijim životnim stvarima trgovački, da dam što manje a da dobijem što više ali to na polju emocija i psihologije, mentalnog i duhovnog je samoporažavajuće. Ono što nas kratkotrajno ispunjava je pun stomak i seksualno zadovoljstvo, nemam ništa protiv toga. Ali ono što nas dugotrajno zadovoljava ne proizilazi iz spoljašnje stvarnosti nego iz unutrašnje. Zato kažem da spoljašnja stvarnost može da ima jak uticaj do 30- 40 godine. U 40im je teško živeti od kratkotrajnih uživanja, iz prostog razloga što si iskusan i osećaš da ti to više nijie dovoljno i da hoćeš nešto više.U nekom trenutku praviš zaokret u smislu da otvaraš srce otvaraš um ispravljaš kičmu, čistiš srce izoštravaš duh, ne dozvoljavaš sebi mlitavost nikakve vrste. odatle dolazi nešto dugotrajnije. Naravno da se i tada može živeti od kratkotrajnih osećaja ali tada u pomoć mora da priskoči ego sa svojim projekcijama tipa, dobro sam ja prošao, ma odlično, pa ipak sam uspeo sve da povežem, mnoge sam nadmudrio ergo sum mora da sam mudar, sve u svemu ja sam vrlo zadovoljan..
Sad da dođemo do suštine, pročistiti srce i um to je i dalje nešto nedefinisano i svak za sebe mora da nađe konkretan način u sopstvenom životu. Znači da spustimo mudraca na zemlju, kakav je osećaj biti mudrac, kako se mudrac oseća?
Blago. Znam da se ovaj pridev najviše upotrebljava u negativnom kontekstu da bi se opisali ljudi koji su kao ovce.
Ali ogromna je razlika izmedju ljudi koji su blagi jer još i nisu probudili svoje strasti i onih koji su ih umirili ili čak prevazišli.
Znači dobija se neki blag a dobar osećaj koji konstantno traje i nigde ne žuriš trčiš žudiš nemaš potrebu da se ističeš da se svađaš da grabiš.
Totalno si kul, otvoren i sve što dođe u tvom pravcu i dobro i loše i ludo i opičeni podjednako prihvataš. I gospodariš svojim životom.
Znam da ljudi vole adrenalin, onaj pozitivni koji nas tako lako digne i uživamo u njemu, ne kažem da toga nestane, pričam o pozadini, pozadina nije šuplja i neispunjena kao kod hedonista, pozadina je blaga i puna nekog estetski finog osećaja. Jer ta pozadina je važnija od površine naše ličnosti.
E, ono protiv čega se ja borim je podmetanje kukavičjeg jajeta.
Znači ne možeš pričati o duhovnosti o saznajnosti o širokim vidicima mudrosti a istovremeno o hedonizmu kao posledici svega toga. To je spajanje nespojivog, to je laž to je zabluda.
Ako ti je seks još uvek u prvom planu znači da jednostavno nisi prevazišao grubu energiju, ne poznaješ taj osećaj blagosti koji najbrže dođe od boga ako te pogleda a dolazi i od truda samog sebe da grube energije transformišeš u fine.
I onda si totalno fin :)
Sve priče o sinapsama i raznim filozofima i pristupima su šuplja priča, ako gruba energija i dalje vlada našim sinapsama i drangulijama.
Jednom rečju to znači biti mudroser
Fine energije su cilj, kao da si lagano lagano pripit a sve vidiš i osećaš jasno, s punoćom.

Poslednja izmena:
Vidimo se momci u realu-tamo ste pored mene nevidljivi obićno i takvi mi ne trebaju-drkađija pun grad,a prava ekipa
slišnih rezona mojim...Nešto mi nije mnogo ni žao vas nekolicine-vaš izbor...:manikir:

- - - - - - - - - -

Odoh na reku...Par drugara su već tamo-valja okvasiti durboke...

Многи би радо потражили мудрост, али где почети потрагу? У ком правцу? За почетак није лоше знати да је мудрост, најближе речено, уметност живљења.
Могло би се закључити да је мудроме живот бољи или бар наклоњенији, као да је могућ неки утицај на квалитет живота. И то је занимљиво: ако ми имамо утицај постоји ли онда судбина? И ако постоји како ми можемо утицати на нешто што је већ одређено? Логика једног интелектуалца би рекла да није могуће променити нешто што је непромењиво: Али мудрост нам открива да и поред тога ми имамо моћ да учествујемо у креирању судбине? Свето Писмо нас учи да смо ми умови једног већег, једног Божанског ума, а то нас чини божанским умовима. А у једном уму који није ограничен временом може свашта да се створи.

Људи нису ни свесни каква нам је моћ дата од Бога кроз слободну вољу. Воља је алат којим ми можемо да обликујемо своју истину свој ум, а кроз њих и свој живот.
Свето писмо нам открива да је извор живота у нама самима, у делу ума који се зове истина. Наша уверења, убеђена, икуства, васпитање итд. чине нашу истину која обликује наш ум а кроз ум и наш доживљај свега у нашем животу. Животна радост није у догађајима већ у нашем доживљају тих догађаја. Права молитва би била: Боже дај ми да будем радостан ма шта се дешавало. Ова молитва практично описује једног мудраца. А Христос је узео дете за пример мудрости, Дечији ум који је ослобођен духовне прљавштине овога света омогућава деци да се стално радују. Њима није ништа прљаво, ничег се не стиде, брзо праштају а то су услови да би се живело у радости.
Из овог угла гледано Христове речи да на шамар треба окренути и други образ делују много смисленије.
Јер нашом вољом ми одлучујемо шта ћемо чинити и то ће изврашити промене у нашем уму јер човек постаје оно шта од своје воље ради.

Poslednja izmena:
Људи нису ни свесни каква нам је моћ дата од Бога кроз слободну вољу. Воља је алат којим ми можемо да обликујемо своју истину свој ум, а кроз њих и свој живот.

Кроз твог измишљеног пријатеља на небу ништа нам није дато. То прво.

А друго, човек нема слободу воље. Нема је у деловању.

Ево ти овај блог у коме сам то објаснио а имаш и тему:
https://forum.krstarica.com/entry.php/7319-Sloboda-volje

Моћ човековог ума је д кроз смисао мотивиђше себе да хоће и та моћ да осмисли мотиве који би покренули његову вољу га чини господаром своје воље.

Моћ човековог ума је д кроз смисао мотивиђше себе да хоће и та моћ да осмисли мотиве који би покренули његову вољу га чини господаром своје воље.

То твоје "осмишљавање мотива" не чини никог господаром своје воље. То је обично изношење противомотива, при чему воља остаје непромењена.

Ево да ти то објасним на примерима као што сам то већ радио на сличним темама:

Узмимо овај призор:

images

Он побуђује вољу привлачењем. Воља пред њиме виче... "хоћу!" (ако је неко гладовао неколико дана... тај вапај би надкрилио све остало, тако да не потцењујемо овај пример).

Сада. Ако би човек имао слободу над својом вољом он би могао да то "хоћу" промени тек тако у "нећу", а то је оно што је немогуће.
Јер та воља остаје недодирљива таква каква је, а једино неки противмотив може зауставити човеково деловање у смеру њеног задовољења не промене. Значи, ако неко сазна рецимо да је ова торта штетна за њетово здравље,то ће можда спречити да је једе али неће спречити да делује као мотив на његову вољу која и даље после тога виче..."хоћу".
Мотиви су они који ту воде коло а не промена нечије воље.

Други пример:
Шеташ улицом и пролазиш поред банке. У тој банци има новца.

Тај новац делује као веома привлачан мотив, зар не? Замисли шта би све могао урадити са тиме?

Међутим, на мисао о присвајању тог новца.. одједном асоцијативном методом, појављује се у твојој свести оваква слика која делује као противмотив

untelefonsicatevanimicurigratii-1400779715.jpg

И то делује нужно. Јер ма како је имати новац јак мотив, ту испред тебе, који делује у свој својој опажајној садашњости, мисао на бити у затвору је много јачи мотив који га потире.

И призивао сада поред њега у својој свести гомилу других мотива, о одласку на ХАВАЈЕ рецимо, ИСПУЊЕЊУ многих СНОВА итд. победиће онај најачи и покренуће те нужно, и ти ћеш наставити својим путем ...остваљајући банку иза себе.

пс. Непостајање слободе воље у деловању давно је доказано у филозофији. Пред тиме немаш шансе аргуементима. Остају ти једино псиохолошки механизими одбране а зарад очувања твојих затуцаних религијских догми.

Ti Ozi u ovom problenu, jednostavno,nisi otišao dalje od klasićne filozofije.Kvantna fizika nas određuje i kao determinirane (predestinacija) i kao
slobodne!Naime,na mikro nivou je svet haotićan,a na makro-našem nivou determinisan-uređen.
Takođe,pojedine (mikro) radnje u životu su slobodne,ali ukupno je životni put determinisan (rođenje,bitisanje i neizbežna smrt)...
Inače,sudstvo ne bi imalo svrhu i kažnjavanje za učešće u sudbinskom putu bi bilo smešno i nefunkcionalno.
Takođe ,sloboda jednog može da ugrožava slobodu drugog,ali na "mikro" nivou.Slobodan si da ideš kud hoćeš,ali ima da se kući vratiš!:lol:

Ti Ozi u ovom problenu, jednostavno,nisi otišao dalje od klasićne filozofije.Kvantna fizika nas određuje i kao determinirane (predestinacija) i kao
slobodne!Naime,na mikro nivou je svet haotićan,a na makro-našem nivou determinisan-uređen.
Takođe,pojedine (mikro) radnje u životu su slobodne,ali ukupno je životni put determinisan (rođenje,bitisanje i neizbežna smrt)...

Каква квантна физика. Научни метод нема приступ оваквим питањима о слободи воље. То је предмет филозофије која указује на непосредно искуство а не на епрувете и реторте.

Неслобода или слобода воље не може се емпиријски доказивати нити оспоравати.

А колико си ти то питање слободе воље у филозофији разумео видимо из примера, како ти кажеш, микро радњи у којима смо по теби слободни.
Није тачно. Немамо слободу воље у деловању ни на микро, ни на макро плану.
Без мотива не можеш померити мали прст. А када наиђе одгворајући мотив померићеш прст нужно и никакве слободе у томе немаш.

Inače,sudstvo ne bi imalo svrhu i kažnjavanje za učešće u sudbinskom putu bi bilo smešno i nefunkcionalno.
Takođe ,sloboda jednog može da ugrožava slobodu drugog,ali na "mikro" nivou.Slobodan si da ideš kud hoćeš,ali ima da se kući vratiš!:lol:

Slobode volje nema u delovanju individue (u empirijskom karakteru kako bi rekao Kant) Medjutim, ima je u sustini (u inteligibilnom karakteru).

U tom smislu je svaki pojedinac odgovoran. Ne zbog onoga sto radi, vec zbog onoga sto jeste.

Svako je dakle odgovoran za ono sto jeste, jer ono sto cini nuzno proistice iz onog sto jeste, i u tom smislu je odgovoran ..bez obzira na nuznost cinjenja.

А ту је заправо интересантно да се приликом позивања на одговорност, и уопште осећања одгворним за своја дела, људи позивају на нешто метафизичко иако тога нису ни свесни.

Каква квантна физика. Научни метод нема приступ оваквим питањима о слободи воље. То је предмет филозофије која указује на непосредно искуство а не на епрувете и реторте.

А колико си ти то питање слободе воље у филозофији разумео видимо из примера, како ти кажеш, микро радњи у којима смо по теби слободни.
Без мотива не можеш померити мали прст. А када наиђе одгворајући мотив померићеш прст нужно и никакве слободе у томе немаш.

Slobode volje nema u delovanju individue (u empirijskom karakteru kako bi rekao Kant) Medjutim, ima je u sustini (u inteligibilnom karakteru).

U tom smislu je svaki pojedinac odgovoran. Ne zbog onoga sto radi, vec zbog onoga sto jeste.

Svako je dakle odgovoran za ono sto jeste, jer ono sto cini nuzno proistice iz onog sto jeste, i u tom smislu je odgovoran ..bez obzira na nuznost cinjenja.

А ту је заправо интересантно да се приликом позивања на одговорност, и уопште осећања одгворним за своја дела, људи позивају на нешто метафизичко иако тога нису ни свесни.

Ti i tvoja Kanta ste žešće opaljeni mokrom čarapom...Nije to argument ,već zaključak!
Odavno sam kod njega shvatio kompulziju,a ti se nje čuvaj!
Naime,njegov praktićni um tako negira svu umetnost ,svaku kreaciju,novotariju,a koje su van dobra i zla iako su s namerom
lepog i dobrog stvarani...Ljudski napredak je po Kantu nemoguć!I po tebi!
Hajde razmisli i mani se pri tom Kanta...
Jeste Imperativ odlićno smislio,a i razgraničio misli na iskustvene i lične (zavrzlame apriorne!),ali ex machina sudbinska malo morgen!
Pričaš o kompulziji!
I nije filozofija do tog došla več kompulzivni Imanuel Kant!:hahaha:

Колико видим ти немаш основну представу шта то значи радити свољом. Радити с вољом значи радити с љубављу: без страха, без да се мора, без икаквог притиска који би чинио да то радимо зато што морамо. Да би нешто било од слободне воље то човек мора прво у свом уму да осмисли, да му додели смисао, затим то мора да буде на неки начин корисно за њега да би био мотивисан да то ради, значи мора у свом уму да се мотивише. Затим је потребна одлучност да се устраје у томе кад ђаво почне да нас наговара да не чинимо то. Дакле све те ствари човек мора да научи да би био господар од своје воље, јер и нагони знају да делују против наше воље, Рецимо нагон за продужењем врсте ће нас наводити да не помажемо другима је у овом свету само јачи преживљава. Значи ако изразимо вољу да чинимо добро из љубави према ближњима ми ћемо у себи самоме имати непријатеља који ће покушати да утиче да ми своју вољу не остваримо до краја. Владати својом вољом је слично вожњи аута, тако да ко не зна да вози сигурно неће моћи да изрази своју вољу. Људи као ти будући да нису власни над својом вољом нису у стању да разумеју како се вољом влада па им изгледа као да човек и нема своју слободну вољу.
Дух који покреће наше тело већину ствари ради по навици, и када ми пожелимо да нешто урадимо на другачији начин већ и са њим имамо проблема јер ће он стално покушавати да то уради на устаљен начин. Али будући да је Божији закон за духове да је наша воља изнад њихове воље, Када ми јасно изразимо своју вољу они морају да поступе у складу са њом. То је диван тест за човека који истражује границе своје воље јер може јасно видети кад је под вољом духова а када је успео да се сам изрази. Ево причам ти ствари које ниси ни сањао а сумњам да ћеш и разумети шта причам.
Пријатељу, о таквим се стварима не филозофира него се испитују у реалном животу и онда се добије јасна слика.

Tebe je Ozi dobro razumeo...Mi se sporimo oko nečega što s tvojim izmišljenim Božom nema nikakve veze...Idi se klanjaj
nebesnom ocu tvog svemira,a nas oslobodi tvojih infatilnih bajki...:manikir:

Са Богом или без њега слобода воље је нешто што се може испитивати и свакоки човек ако се не преда филозофирању може да открије има ли слободне воље или нема.
И свако ко мало буде преиспитивао себе видеће какви сте ти и Ози и колика је ваша памет. А онај ко баш хоће да вам верује на реч заслужује да га преварите.

Са Богом или без њега слобода воље је нешто што се може испитивати и свакоки човек ако се не преда филозофирању може да открије има ли слободне воље или нема.
И свако ко мало буде преиспитивао себе видеће какви сте ти и Ози и колика је ваша памет. А онај ко баш хоће да вам верује на реч заслужује да га преварите.

Moj savet je da me niko ne sluša jer ja ništa i ne znam...Vas koji sve znate ni toliko , jer je to "znanje" prepuno autogolova...
Bolje je ovako nerešeno...0:0...:lol:

https://forum.krstarica.com/showthread.php/780201-мудрост?p=34641711&viewfull=1#post34641711

U trenutku suocavanja sa sobom covek je najslabiji i tada shvata ono o cemu nije razmisljao, a i to je samo empirijski zakljucak, jer svest ima svoje granice za svakog pojedinacno kao i prelaze iz svesnog u emotivno ili direktno u nesvesno.

Racionalnost nema cvrsta utemeljenja.
Ako se posmatra povrsno sve je racionalno i logicno. Ali svaki pokusaj dublje analize "racionalnog" zavrsi na drugoj strani.
Zato treba plitko ali vispreno opažati. Ako ne postavljamo previse pitanja ostacemo u racionalnom.
Naucnici su u prednosti, ogradjeni su aksiomima, teorijama i teoremama i ne usudjuju se da posmatraju iza njih. Zive u svojoj ogradici, imaju kofice i lopatice, proucavaju strukturu peska nikada se ne pitajuci otkud pesak tu.
Teska pitanja bi ih sasvim sigurno odvela u iracionalnost.

To nikako ne znači da su nekorisni, nego znaci da nisu naucnici vec zanatlije, merači.

- - - - - - - - - -

Ovo tvoj odgovor i argumenti?!
Da li si ti sasvim kako treba? Pa to je čista nauka s dokazima kao kuća!
Nemam ja s tobom šta da raspravljam-ti bi da si u pravu po svaku cenu makar i po cenu istine!:roll:
:

:D:D:lol:

Ja i Dragoljub se nikako ne podnosimo :hahaha:

Ok dragi Dragoljube, jedno pitanje u vezi s čistom naukom, gde si ti u svemu tome?
I dalje ostajem pri svom mišljenju, dok se grube energije ne transformišu u fine, svo prikupljeno
znanje nije upotrebljivo gruboj energiji, služi joj samo za pimplanje i žongliranje.

- - - - - - - - - -

Kakve istine ta moliću lepo ;)

- - - - - - - - - -

A može i ovako,
Imamo "aparat", od grla do genitalija, koji percepira ovu stvarnost.
S tim aparatom stalno osciliramo od sreće do tuge, od crnog do belog.
Kad se taj aparat umiri i izbalansira onda možemo osetiti delovanje drugog aparata, koji "hvata signale" i percepira višu realnost, višu svest i više energije. Najveći broj ljudi je neiživljen, pa ih privlači ta krajnost svekolikog uživanja. Oni koji idu tim putem bez srca, lišeni su mentalne emotivne i psihičke uzbuđenosti, pa su istovremeno i zadovoljni i nezadovoljni. I ako ipak nastavljaju dalje, neminovno ulaze u perverzije.
Oni koji se opasulje, vraćaju se nazad u pročišćenje, to nazad može ići do osnovnoškolskog osećaja, kad je poljubac izazivao eksploziju uzbuđenja. Zasićenje može da izazove potrebu i da se napusti ceo taj ringišpil. To je sa spiritualne tačke jedino važno, umiriti aparat da bi se lakše napustio, da bi se pokrenuo drugi aparat.
S ovim aparatom koji imamo skoro je nemoguće percepirati drugu realnost, naravno uvek se može osetiti, najviše kod onih koji imaju izbalansiran aparat živeći mirno i karakterno i kod onih kojima je zasićenje toliko da bi odbacili sve.
Sanjasini u Indiji kao sastavni deo obuke dobijaju činiju za hranu i jedan kao čaršav da se ogrnu i godinu dana treba da provedu kao lutajući prosjaci. Nikakva pomoć nikakav bankovni račun, to što si dobio je to što možeš da imaš. Znači spavaju na podu kiši zemlji psi pišaju po njima dobiju hranu za preživljavanje, verovatno prolaze kroz razne neugodnosti gazi mu se ego ponos ime cela slika o sebi itd. Zašto? da bi se aparat potpuno skenjao. I šta dobija? Tj prvenstveno, šta gubi?
Gubi sve, duhoovni put, msm ovaj veliki je put gubljenja. Gubiš apsolutno sve što imaš i što si imao. I čast i ime i tripove i misli i osećaje. A ceo zapad je satkan na temelju da moraš biti pobednik.
Ali ono što najviše gubiš i što je najteže dozvoliti da izgubiš je upravo Ugoda.
Pročitao sam pitanje na temi o Jerotiću, Jennifer je pitala što Jerotić ipak momku nije ukazao čast i seo s njim.
Ne bi da pišem isti tekst na 2 teme pa ću ovde, ionako ovde već mnogo gubim vremena :)
Pitanje je dobro i mislim da otkriva suštinu naše čovečje prirode.
Zašto je potrebno nekome pružiti čast, čast je sastavni deo ega,
ali iznad svega čast je ugoda.
Ugoda je nešto bez čega jednostavno ne možemo.
Taj sanjasin na kraju obuke nema ništa, nema više ni oca ni majku ni ženu ni decu ni stvari a opet ceo svet je njegov.
On je izgubio sve ali je dobio duh, tj pokretanje drugog aparata. Jak čist izoštren. Naravno, ne znači da svaki prosjak zadobija duh, ovo je ipak deo celokupne obuke takve vrste.
Takva osoba postaje kao kakav nemilosrdni ratnik, za najmanju grešku seče glave, u fig smislu naravno, i to prvenstveno prema svojim svetovnim slabostima i vezanostima. Duh je oštar, odbacio je sa sebe sve svetovno i kao takav je nemilosrdan prema nečijoj potrebi za ugodom i skroz mekan prema slabima i potrebitima.
I naravno boravi u duhu, duh ga prožima ali to nije tema.
Namerno sam izvukao ovu da kažem duhovnu krajnost, veliki duhovni put da bi rekao nešto treće, mi svi patimo za ugodom svake vrste i ne možemo da se odvojimo od toga često ni za tren.
I zato u suštini nemam ništa protiv Dragoljuba i nikog drugog jer lišiti se ugode nije mala stvar i niko od nas nije nešto mnogo uradio po tom pitanju da bi mogli da druge gledamo s visine.
Ali. Ako pričamo o duhovnosti onda treba daznamo šta je šta a šta nije šta, barem otprilike. Tj da se ponovim, ovim aparatom kojim raspolažemo, intelektualno-samosažaljivo-nagonski-za ego vezani ne možemo dosegnuti Javor planinu
I naravno, izvinjavam se na dugom pisanju

Back