Mozak se menja kada koristite veštačku inteligenciju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.420
Stručnjaci upozoravaju da ljudski mozak prolazi kroz značajne promene zbog veštačke inteligencije
Sa rastom primene veštačke inteligencije u svakodnevnom životu, sve je očiglednije kako ova tehnologija utiče na sposobnost ljudi da samostalno razmišljaju.
Veštačka inteligencija je sve prisutnija u svim oblastima svakodnevnih aktivnosti, a mnogi ljudi deo svojih zadataka prepuštaju uređajima - oslanjaju se na pametne telefone, na alate za pisanje zasnovane na veštačkoj inteligenciji i na digitalne asistente za rešavanje problema

Posledice korišćenja veštačke inteligencije
Interview Solutions Hub navodi da česta upotreba ovih alata može smanjiti sposobnost samostalnog razmišljanja, pa je važno razviti navike korišćenja tehnologije na način koji pomaže, a ne ugrožava, kontrolu nad sopstvenim umom.

Ograničenja ljudskog mozga
Uprkos svojoj složenosti, ljudski mozak obrađuje informacije brzinom od samo deset bita u sekundi, što je presporo za ogromnu količinu podataka sa kojima se svakodnevno susrećemo.U današnjem svetu, oslanjanje isključivo na vaš mozak je uporedivo sa bodibildingom bez steroida - pohvalno, ali neefikasno.

Korišćenje alata umesto razmišljanja
Ljudi su oduvek koristili razne alate kako bi olakšali razmišljanje i bolje pamtili informacije – od pećinskih crteža do pisanih zapisa.
Danas, za razliku od svojih predaka, mnogi ljudi delegiraju delove svojih mentalnih zadataka uređajima koji preuzimaju veliki deo njihovog svakodnevnog razmišljanja i pamćenja.

Ogromna baza znanja o veštačkoj inteligenciji

Generativni modeli veštačke inteligencije, kao što su ChatGPT i Copilot, obučeni su na pet puta većoj količini teksta nego što je postojalo u svim knjigama koje su postojale pre 500 godina.Iako ovi alati povećavaju efikasnost, istraživanja pokazuju da prekomerno prepuštanje mentalnim zadacima može izazvati atrofiju mozga i pad mentalnih sposobnosti.

Strah od suvišnosti
Ljudi se instinktivno plaše da prekomerno oslanjanje na veštačku inteligenciju čini ljudski mozak suvišnim.
Ova spoznaja može podstaći želju za povratkom mentalne nezavisnosti – rešavanjem matematičkih problema, čitanjem knjiga ili čak potpunim odbacivanjem digitalnih alata u pokušaju da se ostane intelektualno aktivan.

Rizici u budućnosti

Iako veštačka inteligencija može biti efikasan alat za donosioce odluka, postoji rizik da će postati previše zavisni od nje i izgubiti poverenje u sopstvene sposobnosti donošenja odluka.

„Gde je granica između osećaja kontrole i manipulacije? Kada koristite uređaj, da li osećate da ga kontrolišete ili on kontroliše vas?“, pita istraživač praktične filozofije Pii Telakivi.

Profesor Sasu Tarkoma dodaje da ćemo postati bolji u davanju instrukcija veštačkoj inteligenciji, ali da možemo izgubiti nešto drugo u tom procesu. Takođe smatra da je ovo važna tema za istraživanje.

„Ako prestanem da razmišljam samostalno, da li to znači da ću prestati da postojim? To znači da će se i čovečanstvo promeniti“, kaže Telakivi.
Samostalno razmišljanje takođe daje smisao životu. Ne bi trebalo da se odreknemo radosti razumevanja, bez obzira na to šta budućnost nosi, piše Univerzitet u Helsinkiju.link

Zanimljiv tekst koji upozorava
Ljudi ce na kraju da prestanu logicki da razmisljaju i umrtvice svoj mozak
Povecace se zavisnost, strahovi, neodlucnosti ..sve u svemu bice posla za psihologe u buducnosti
bas to sam rekao nedavno jednom istaknutom clanu ovog foruma, ali ne vredi... ne slusa, i dalje nastavlja po starom... :mrgreen:

Screenshot 2025-09-02 115644.png

Ne moze se znati u kom smeru sve ide, jer se ne zna da li ce LLM evoluirati u GAI.

Za sada, mi imamo LLM koji radi dobro samo ako zaista zadajemo dobar prompt (upit), a za dobar upit je i dalje potrebno da onaj ko kreira upit dobro poznaje materiju.
Primera za to imam kroz posao svakodnevno. Svakog dana radim code review i uvek vidim kada je koriscen LLM sa se generise neko resenje, ali i vidim da li je korisceno kako treba ili ne.

Ako LLM evoluira u GAI, onda imamo problem iz naslova, u protivnom ne vidim problem.

Ne moze se znati u kom smeru sve ide, jer se ne zna da li ce LLM evoluirati u GAI.

Za sada, mi imamo LLM koji radi dobro samo ako zaista zadajemo dobar prompt (upit), a za dobar upit je i dalje potrebno da onaj ko kreira upit dobro poznaje materiju.
Primera za to imam kroz posao svakodnevno. Svakog dana radim code review i uvek vidim kada je koriscen LLM sa se generise neko resenje, ali i vidim da li je korisceno kako treba ili ne.

Ako LLM evoluira u GAI, onda imamo problem iz naslova, u protivnom ne vidim problem.
Vec smo u problemu od onog trena kad smo racunaljku zamenili kalkulatorom, itd..
Idemo samo progresivnije u istom smeru.

Zašto?
Ja baš sada, zahvaljujući LLM alatima, mnogo vise se fokusiram na arhitekturu softwera nego na konkretnu implementaciju.
I osecam se mnoogoo kreativnije i ispunjenije sto se tice posla.
Koliko sam razumela, to je tvoja primarna profesija. Moguce i vrlo verovatno da umes sa tim “gradivom” pametno.
Sta ce ona vecina ljudstva koje nije iz te uze struke?

Mozak koji se ne koristi odumire, kao i svaki organ, kao sve sto postoji.
Auto koji ne vozis, stoji, propada od nekoriscenja.

Tako da zakljucili smo.

Koliko sam razumela, to je tvoja primarna profesija. Moguce i vrlo verovatno da umes sa tim “gradivom” pametno.
Sta ce ona vecina ljudstva koje nije iz te uze struke?

Mozak koji se ne koristi odumire, kao i svaki organ, kao sve sto postoji.
Auto koji ne vozis, stoji, propada od nekoriscenja.

Tako da zakljucili smo.

Nije LLM namenjen da pomogne softver inzenjerima, to je univerzalni digitalni asistent, koji barata ogromnom kolicinom informacija i poseduje odredjenu logiku za izvodjenje zaključaka.

Kao takav, on ti samo pomaže, u svakoj struci, da proveriš neke podatke, da razradiš kroz priču sa njim neke ideje koje imaš za problem koji rešavaš, da proveriš lakše određena potencijalna ograničenja (tehnička, legalna, kakva god...)....

I, kao što rekoh, pomaže ti da svoj fokus prebaciš na arhitekturu problema koji rešavaš u okviru svoje struke (ili u okviru nečega što te interesuje).

To samo povećava kvalitet izlaznog proizvoda (odnosno rešenja problema), jer jako lako možeš da pokriješ mnogo veći domen na koji i problem ali i rešenje, imaju uticaj.

Ne da se mozak ne koristi, nego se još aktivnije i kreativnije koristi.

Nije LLM namenjen da pomogne softver inzenjerima, to je univerzalni digitalni asistent, koji barata ogromnom kolicinom informacija i poseduje odredjenu logiku za izvodjenje zaključaka.

Kao takav, on ti samo pomaže, u svakoj struci, da proveriš neke podatke, da razradiš kroz priču sa njim neke ideje koje imaš za problem koji rešavaš, da proveriš lakše određena potencijalna ograničenja (tehnička, legalna, kakva god...)....

I, kao što rekoh, pomaže ti da svoj fokus prebaciš na arhitekturu problema koji rešavaš u okviru svoje struke (ili u okviru nečega što te interesuje).

To samo povećava kvalitet izlaznog proizvoda (odnosno rešenja problema), jer jako lako možeš da pokriješ mnogo veći domen na koji i problem ali i rešenje, imaju uticaj.

Ne da se mozak ne koristi, nego se još aktivnije i kreativnije koristi.
Problem oko nacina koriscenja AI je drugo pitanje (neki ga koriste i za resavanje ljubavnih jada :lol:).
Nisam mislila na taj aspekt.

Tebi olaksava jer mu zadas da radi nesto sto bi tebi oduzelo vreme, a ti to vreme kreativnije iskoristis.
To je odlicno.
Ali razmisli, te “lakse” uslovno receno, zadatke, koje ti AI radi, ti vise uopste neces raditi.
S vremenom ce to napredovati, pa ces poceti i malo kompleksnije stvari da joj-mu prepustas.
Doci cemo do toga da necemo znati tablicu mnozenja, zaboravicemo se u tom krugu.

Problem je kompleksniji.

OpenAI već ima na lageru unapređenu verziju takozvani reasoning model sa kojim su osvojili zlatnu medalju na ovogodišnjoj matematičkoj olimpijadi rešivši 5 od 6 zadataka u zadatom vremenu....rekli su da neće još par meseci da ga puste u promet dok ga dobro ne ispitaju...ako to nije AGI ne znam šta jeste?

Problem oko nacina koriscenja AI je drugo pitanje (neki ga koriste i za resavanje ljubavnih jada :lol:).
Nisam mislila na taj aspekt.

Tebi olaksava jer mu zadas da radi nesto sto bi tebi oduzelo vreme, a ti to vreme kreativnije iskoristis.
To je odlicno.
Ali razmisli, te “lakse” uslovno receno, zadatke, koje ti AI radi, ti vise uopste neces raditi.
S vremenom ce to napredovati, pa ces prestati i malo kompleksnije stvari da joj-mu prepustas.
Doci cemo do toga da necemo znati tablicu mnozenja, zaboravicemo se u tom krugu.

Problem je kompleksniji.

Da li je seljak zaboravio da obradjuje zemlju, ako više ne ore volovima nego traktorom?
Ako više ne žanje srpom i ne vrše konjima, nego sve radi kombajnom?
Da li je lošiji poljoprivrednik ako ni nema srp u svojoj kući?

Napredak u kreiranju proizvoda i usluga je neminovan, promena u tom procesu i ucesnicima je takodje neminovna.

Zaboraviti tablicu mnozenja mozemo samo ako je izbacimo iz sistema obrazovanja - sto se nece desiti tako lako. Inace je van skole slabo koristimo.

LLM moze samo da promeni strukturu poslova i zanata i moze dovesti do gubitka poslova.

Ali gubitak posla nije nesto od cega ti zakrzlja mozak, naprotiv - to je izazovna situacija koja od tebe trazi napor, posebno mentalni, tako da bih rekao da je to izuzetno motivaciona i stimulaciona situacija :D
Naterace te da naucis nesto novo, gde AI ne moze da te zameni, a nema bolje gimnastike za mozak od ucenja novih stvari :)

Bukvalno ne vidim scenario u kojem ce mozak da zakrzlja zbog uticaja LLM-a.

OpenAI već ima na lageru unapređenu verziju takozvani reasoning model sa kojim su osvojili zlatnu medalju na ovogodišnjoj matematičkoj olimpijadi rešivši 5 od 6 zadataka u zadatom vremenu....rekli su da neće još par meseci da ga puste u promet dok ga dobro ne ispitaju...ako to nije AGI ne znam šta jeste?

Nije to ni blizu AGI-a :)
AGI je generička i sposobna da samu sebe menja i uči - razvija se. Da pravi novu, bolju verziju sebe.

Razlika izmedju LLM-a i AGI-a je veća nego razlika izmedju amebe i homo sapiensa. :D

Da li je seljak zaboravio da obradjuje zemlju, ako više ne ore volovima nego traktorom?
Ako više ne žanje srpom i ne vrše konjima, nego sve radi kombajnom?
Da li je lošiji poljoprivrednik ako ni nema srp u svojoj kući?

Napredak u kreiranju proizvoda i usluga je neminovan, promena u tom procesu i ucesnicima je takodje neminovna.

Zaboraviti tablicu mnozenja mozemo samo ako je izbacimo iz sistema obrazovanja - sto se nece desiti tako lako. Inace je van skole slabo koristimo.

LLM moze samo da promeni strukturu poslova i zanata i moze dovesti do gubitka poslova.

Ali gubitak posla nije nesto od cega ti zakrzlja mozak, naprotiv - to je izazovna situacija koja od tebe trazi napor, posebno mentalni, tako da bih rekao da je to izuzetno motivaciona i stimulaciona situacija :D
Naterace te da naucis nesto novo, gde AI ne moze da te zameni, a nema bolje gimnastike za mozak od ucenja novih stvari :)

Bukvalno ne vidim scenario u kojem ce mozak da zakrzlja zbog uticaja LLM-a.
Ti si od onih ljudi sto vole da je njihova rec poslednja ok :lol:.
Ionako me mrzi dalje, samo ovo. Jesi li kosio travu rucno, kosom za kosenje trave? Kad se vec dotices srpa, mozda i cekica :lol: ? Retko ko se vratio na kosenje trave rucno otkad imamo kosilice.
Ljudi su zaboravili kako se to radi.
To je istina.
Motoricka vestina koja se zaboravlja. Kongitivne se zaboravljaju mnogo brze.

Ti si od onih ljudi sto vole da je njihova rec poslednja ok :lol:.
Ma jok, ja obozavam da ne budem u pravu, dozivim mali orgazam kad mi neko dobrim argumentima promeni stav o necemu :)
Ionako me mrzi dalje, samo ovo. Jesi li kosio travu rucno, kosom za kosenje trave? Kad se vec dotices srpa, mozda i cekica :lol: ? Retko ko se vratio na kosenje trave rucno otkad imamo kosilice.
Ljudi su zaboravili kako se to radi.
To je istina.
Motoricka vestina koja se zaboravlja. Kongitivne se zaboravljaju mnogo brze.

Kosio sam ručno, i dan danas krajeve pokosim ručno gde kosilica ne moze da dohvati :D

Jedno zaboravis, drugo naučiš.

Ja ne tvrdim da nesto nece da se zaboravi, ali ne vidim nista lose u tome.

Za zadavanje dobrog upita LLM-u, ti i dalje moras da napregnes vijuge, i to na vrlo kreativan i apstraktan način, kakav je svojstven homo sapiensu više nego bilo kojoj drugoj zivotinjskoj vrsti.
Gledajuci tako, ja bas ocekujem da se nasi umovi, zahvaljujuci LLM-u, razviju u smeru koji je odlican za samo covecanstvo.

Tema je o tome da se mozak menja koriscenjem AI.
Saglasni smo oboje da se menja.
Ali ja sam misljenja da se menja na bolje, odnosno da je mnogo vise pozitivnih nego negativnih stvari u toj promeni.

Може и овако да се постави:
До пре годину-две, када тражите нешто преко Google добијете 100/1000 линкова са различитим одговором. Погледате првих 5/10/20, РАЗМИСЛИТЕ и одаберете решење које вам највише одговара (мислите да је најтачније).
Коришћењем AI брбљивица добијете само један одговор и НЕ РАЗМИШЉАТЕ него прихватате као истину.

Додатан проблем је да онај ко контролише алгоритам тих AI брбљивица може да штелује одговоре, тј. да врши суптилну цензуру...

Back