Mozak se menja kada koristite veštačku inteligenciju

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uz sve te alate i tvoju visprenost, kako ćeš na primer VI da prodaš desetodnevni aranžman u Egiptu ili Španiji ?
Lagandža, AI ne voli vrućinu, pa mu ponudiš lad....

Zezam se, jer ako znaš da koristiš veštaka onda mu daš podatke da ti napravi optimalnu ponudu za dimenzionisan profil putnika....čak i to prvo tražiš da ti on odredi....

Stručnjaci upozoravaju da ljudski mozak prolazi kroz značajne promene zbog veštačke inteligencije
Sa rastom primene veštačke inteligencije u svakodnevnom životu, sve je očiglednije kako ova tehnologija utiče na sposobnost ljudi da samostalno razmišljaju.
Veštačka inteligencija je sve prisutnija u svim oblastima svakodnevnih aktivnosti, a mnogi ljudi deo svojih zadataka prepuštaju uređajima - oslanjaju se na pametne telefone, na alate za pisanje zasnovane na veštačkoj inteligenciji i na digitalne asistente za rešavanje problema

Posledice korišćenja veštačke inteligencije
Interview Solutions Hub navodi da česta upotreba ovih alata može smanjiti sposobnost samostalnog razmišljanja, pa je važno razviti navike korišćenja tehnologije na način koji pomaže, a ne ugrožava, kontrolu nad sopstvenim umom.

Ograničenja ljudskog mozga
Uprkos svojoj složenosti, ljudski mozak obrađuje informacije brzinom od samo deset bita u sekundi, što je presporo za ogromnu količinu podataka sa kojima se svakodnevno susrećemo.U današnjem svetu, oslanjanje isključivo na vaš mozak je uporedivo sa bodibildingom bez steroida - pohvalno, ali neefikasno.

Korišćenje alata umesto razmišljanja
Ljudi su oduvek koristili razne alate kako bi olakšali razmišljanje i bolje pamtili informacije – od pećinskih crteža do pisanih zapisa.
Danas, za razliku od svojih predaka, mnogi ljudi delegiraju delove svojih mentalnih zadataka uređajima koji preuzimaju veliki deo njihovog svakodnevnog razmišljanja i pamćenja.
Ovo ima logike ,,,

Ti si od onih ljudi sto vole da je njihova rec poslednja ok :lol:.
Ionako me mrzi dalje, samo ovo. Jesi li kosio travu rucno, kosom za kosenje trave? Kad se vec dotices srpa, mozda i cekica :lol: ? Retko ko se vratio na kosenje trave rucno otkad imamo kosilice.
Ljudi su zaboravili kako se to radi.
To je istina.
Motoricka vestina koja se zaboravlja. Kongitivne se zaboravljaju mnogo brze.
Zašto bi to radili uopšte ako postoji jednostavnije rešenje?

Ranije su ljudi morali da budu fizički aktivni mnogo više nego sad ali danas im niko ne brani da treniraju i kreću se. Tako može i ljudski mozak da se trenira.

Naš je problem kako ćemo neke stvari iskoristiti ili ne, ali uvek je bolje imati izbor. I bolje je raditi nešto zato što želiš a ne zato što moraš.

Uzgred neko je spomenuo digitron, nama je na matematici u školi bio zabranjen :mrgreen:

Ranije su ljudi morali da budu fizički aktivni mnogo više nego sad ali danas im niko ne brani da treniraju i kreću se. Tako može i ljudski mozak da se trenira.

Naš je problem kako ćemo neke stvari iskoristiti ili ne, ali uvek je bolje imati izbor. I bolje je raditi nešto zato što želiš a ne zato što moraš.

Uzgred neko je spomenuo digitron, nama je na matematici u školi bio zabranjen :mrgreen:
Navela sam samo jedan primer, buducnost ce pokazati blagodeti napretka. :mrgreen:
Samu sebe oponiras.
Zasto bi to neko radio, pitas..nisam rekla da treba, vec da se vestina zaboravlja.
Sa digitronom si stavila pecat na stav :lol: :mrgreen:

Navela sam samo jedan primer, buducnost ce pokazati blagodeti napretka. :mrgreen:
Samu sebe oponiras.
Zasto bi to neko radio, pitas..nisam rekla da treba, vec da se vestina zaboravlja.
Ne znam šta je tu kontradiktorno. Naravno da se veštine zaboravljaju ako se ne praktikuju ali koja je poenta te veštine, na to sam mislila. Ako je nešto bitno uvek postoje načini da se to na drugi način uvežbava. Ako nije, šta će nam uopšte.

Sa digitronom ti sad mašiš poentu, on nije neophodan za časove matematike (čija poenta i jeste da koristiš vijuge a ne da trčiš za rezultatom) ali za neke druge stvari je esencijalan. Zašto bi neko trošio vreme na beskonačne proračune "peške" ako može za 10 sekundi da dobije rezultat? To nije konstruktivno, izbaciti ga iz nastave tamo gde nije neophodan jeste.

Tako je.
Mentalni trening je cudo.
Ja sam odrastao bez interneta i pomagala tipa kalkulatori.
A ne pricam samo o matematici...
treniran sam da MISLIM a ne da trazim prechicu kao resenje.
Danas se nista nije promenilo
i dalje MISLIM umesto da cekam da mi neko odgovori
a ru podrazumevam ljude a ne program neke mashine.

Samu sebe oponiras.

Mnoge vestine su zaboravljene kroz istoriju, jer vise nema potrebe za njima.
To je prirodan proces.
Zamenjene su drugim vestinama.
Sve u skladu sa vremenom.
Pre 200 godina, voskarski zanat je bio siroko rasprostranjen, a elektricari nisu ni postojali :)
Ne vidim nista lose u tome.

Stručnjaci upozoravaju da ljudski mozak prolazi kroz značajne promene zbog veštačke inteligencije
Sa rastom primene veštačke inteligencije u svakodnevnom životu, sve je očiglednije kako ova tehnologija utiče na sposobnost ljudi da samostalno razmišljaju.
Veštačka inteligencija je sve prisutnija u svim oblastima svakodnevnih aktivnosti, a mnogi ljudi deo svojih zadataka prepuštaju uređajima - oslanjaju se na pametne telefone, na alate za pisanje zasnovane na veštačkoj inteligenciji i na digitalne asistente za rešavanje problema

Mislim da sve zavisi od toga za šta i kako upotrebljavamo VI.

Pošto je tehnologija napredna, logično mi je da će VI raditi neke poslove umesto nas.

Ali, neće moći da rade sve..bar se nadam..

Ne znam da li će naše generacije osetiti tu promenu u mozgu, ili će se to desiti kroz 30-40-50 i više godina.

bas to sam rekao nedavno jednom istaknutom clanu ovog foruma, ali ne vredi... ne slusa, i dalje nastavlja po starom... :mrgreen:

Pogledajte prilog 1779006

Zbog civilizacije od pre 20k godina do danas smo izgubili mozga za velicinu teniske loptice. Zasada nam to ne smeta. Ne treba mnogo pameti da se zivi u civilizaciji - lov na batak je odes u radnju i razmisljas da li ces ovo ili ono pakovanje?

Sa AI cemo da odbacimo jos jednu lopticu, i niko nece mnogo da haje zbog toga.

Priroda ne voli veliki mozak - veliki mozak trosi mnogo energije, AI trosi mnogo energije, tako da cemo da outsource nasu mozgovnu potrosnju na AI, a on nek se snalazi odakle ce da vuce struju. Zabole nas.

Za to vreme mi cemo da nastavimo da izmisljamo neopevane budalastine i da se bavimo njima i raspravljamo koja je veca budalastina od koje... Jedna od neopevanih budalastina je i AI.

1756856551039.png

Mnoge vestine su zaboravljene kroz istoriju, jer vise nema potrebe za njima.
To je prirodan proces.
Zamenjene su drugim vestinama.
Sve u skladu sa vremenom.
Pre 200 godina, voskarski zanat je bio siroko rasprostranjen, a elektricari nisu ni postojali :)
Ne vidim nista lose u tome.
Ne vidim ni ja nista lose u tome ukoliko se ide u korist coveku. A ovde je tema nesto drugo.

Ne znam šta je tu kontradiktorno. Naravno da se veštine zaboravljaju ako se ne praktikuju ali koja je poenta te veštine, na to sam mislila. Ako je nešto bitno uvek postoje načini da se to na drugi način uvežbava. Ako nije, šta će nam uopšte.

Sa digitronom ti sad mašiš poentu, on nije neophodan za časove matematike (čija poenta i jeste da koristiš vijuge a ne da trčiš za rezultatom) ali za neke druge stvari je esencijalan. Zašto bi neko trošio vreme na beskonačne proračune "peške" ako može za 10 sekundi da dobije rezultat? To nije konstruktivno, izbaciti ga iz nastave tamo gde nije neophodan jeste.
Nisi me razumela (mozda ja tebe?), mislim da je nesporazum u pitanju.
Pisala sam upravo o ocuvanju i vezbanju mozdanih vijuga, a ne protiv toga.
Tema i jeste o tome, kako bi vestacka int. uticala u buducnosti na ljude.
Ovde imamo branitelje te tehnologije koji su u bransi, imamo ljude koji ne razmisljajuci koriste istu za sve i svasta, imamo neke koje smisleno i prakticno to rade, imamo i neke kojima nije za sada uopste potrebna.

Buducnost ce pokazati sta je istina o svemu.

Ne vidim ni ja nista lose u tome ukoliko se ide u korist coveku. A ovde je tema nesto drugo.

Ovde je tema o menjanju mozga, odnosno nacina razmisljanja, a ne menjanju u negativnom smislu.

Svaka promena ima i dobro i lose.
Ali promene ovog tipa, bar kako je istorija pokazala, uvek vode u napredak.

Evo jos jednog primera: moja sestra je molekularni biolog, radi u jednom institutu, sprovode neka istrazivanja, i kaze da im je AI skratio proces u nekim istrazivanjima sa reda nekoliko godina na nekoliko meseci.
A to mnoogoo znaci, nismo ni svesni koliko pozitivnu implikaciju to moze da ima, s obzirom da na tom institutu razvijaju (izmedju ostalog) i vakcinu protiv kancera :)

Ovde je tema o menjanju mozga, odnosno nacina razmisljanja, a ne menjanju u negativnom smislu.

Evo jos jednog primera: moja sestra je molekularni biolog, radi u jednom institutu, sprovode neka istrazivanja, i kaze da im je AI skratio proces u nekim istrazivanjima sa reda nekoliko godina na nekoliko meseci.
A to mnoogoo znaci, nismo ni svesni koliko pozitivnu implikaciju to moze da ima, s obzirom da na tom institutu razvijaju (izmedju ostalog) i vakcinu protiv kancera :)

Opet ponavljam - slazem se.
Poenta je teme da li menja mozak, a odgovor je da, menja.

Nisi me razumela (mozda ja tebe?), mislim da je nesporazum u pitanju.
Pisala sam upravo o ocuvanju i vezbanju mozdanih vijuga, a ne protiv toga.
Tema i jeste o tome, kako bi vestacka int. uticala u buducnosti na ljude.
Ovde imamo branitelje te tehnologije koji su u bransi, imamo ljude koji ne razmisljajuci koriste istu za sve i svasta, imamo neke koje smisleno i prakticno to rade, imamo i neke kojima nije za sada uopste potrebna.

Buducnost ce pokazati sta je istina o svemu.
Tehnologija ne podrazumeva nužno zakržljavanje ljudi ali to je do čoveka a ne do tehnologije.

Treba raditi na očuvanju svojih kapaciteta a ne na kritikovanju tehnologije. Nije ona odgovorna ni za šta nego linija manjeg otpora. A to nije isto što i biti racionalan i ekonomičan.

Tehnologija ne podrazumeva nužno zakržljavanje ljudi ali to je do čoveka a ne do tehnologije.

Treba raditi na očuvanju svojih kapaciteta a ne na kritikovanju tehnologije. Nije ona odgovorna ni za šta nego linija manjeg otpora. A to nije isto što i biti racionalan i ekonomičan.
Gde sam to napisala?
Kao neko ko jeste iz tehnicke struke i celog se zivota time bavio znam o cemu pisem.

Tvojoj sestri i njenom timu iskreno želim mnogo uspeha u radu i istraživanju. A što se tiče veštačke inteligencije - neka se razvija, ne mislim da će da naškodi čovečanstvu kao što neki predviđaju.

Citajuci medicinske tekstove i istraživanja demencija je u sve vecem porastu i što je najgore "napada" i u maldjem dobu ljude
Ako se mozak ne drži stalno u aktivnosti, razmišlja, vežba i slicno i oslanja na AI .. totalno ce da se pretvori u beskorisnu sivu masu
koja ce da obavlja samo osnovne funkcije

ja stvarno ne znam za sta sve ljudi koriste AI, ali u odredjenim segmenitma AI zahteva poprilican mentalni napor da se ubedi da uradi potrebno, ili da se proveri sta je zapravo uradila.

A pocinjem da primecujem da je bias generalnog shvatanja da AI ulenjuje mozak...?!? (ajd da kazem da moze savrseno da se ulenji mozak i bez koriscenja AI)

Back