oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.965
Hmm da... Psihičke funkcije (intelekt, volja, pamćenje ..) se javljaju istovremeno sa telom. Iako ne možemo nikako dokazati kauzalnu vezu između tela i duha, al to je drugo pitanje.
Osim jedino ako ozbiljno shvatimo ona svedočanstva o "sećanju na prošle živote" ...
Или још ако се толико дрзнете да барем доведете у сумњу материјалистичке догме о свету и животу.
Питање о свету пре нечијег рођења, јесте трансцедентно, јер пре рођења није било простора и времена. Они настају са рођењем, са буђењем нечије свести. Изван тога, изван нечије представе, нема објективног света , пре и после немају значења.
Шопенхауер је то објаснио овим речима:
Пре Канта, може се рећи да смо били у времену; сада је време у нама. У првом случају, време је стварно и као и све што лежи у времену, ми бивамо уништени у њему. У другом случају, време је идеално; лежи у нама. Тиме пре свега, питање будућности после смрти губи своје важење. Јер ако ја нисам, онда није ни време. Само је варљива заблуда она која показује време које након моје смрти наставља без мене. Све три поделе времена, прошлост, садашњост и будућност јесу мој продукт, припадају мени, а не ја неком од њих у односу на други.
Парерга и паралипомена 1
Немамо сећања на време пре рођења, из простог разлога што "тада" није било времена. Нити ће га бити после смрти. Простор и опросторено време јесу продук нечије свести.
Шта је изван тога, шта је особа била пре буђења исте, питање је трансцендентне ствари по себи.