Монархија или република

У случају реферндума Ваш поступак би био:

• Гласам за монархију

• Гласам за републику

• Не бих изашао на референдум

• Ако мој глас буде одлучивао гласам за монархију

• Ако мој глас буде одлучивао гласам за републику

• Зависи ко ће бити монарх

• Само уколико то буде била профана монархија

• За ребулику, јер сам против наглих промена у друштву

• За сада немам изграђен став

• Равнодушан сам по овом питању

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da nisu možda ljevičari i sve ostale polit. opcije republikanskog predznaka?
2nvghgz.gif

Izvini, pogresio sam. Nije tvoja logika radikalska nego shiptarska.

Кад понестану аргументи крене се са увредама и то након 15 часова размишљања.
Жао ми је што сам уопште суделовала на овој теми, јер су монархисти толико искључиви и
нетолерантни да не заслужују никакв одговор. Треба их оставити да причају сами са собом.

Кад понестану аргументи крене се са увредама и то након 15 часова размишљања.
Жао ми је што сам уопште суделовала на овој теми, јер су монархисти толико искључиви и
нетолерантни да не заслужују никакв одговор. Треба их оставити да причају сами са собом.

Када је Србија постала независна 2006. године она није морала да тражи да се прими у УН, ММФ и у све остале друге организације. Само је требала да промени име и ништа више.

Није ти ни сад касно да ми одговориш зашто Србија није правни наследник Југославије. Наведи аргументе?

Моје мишљење је овако.
Иако никад нисам био монархиста, монархија би решила један од важних проблема, али одмах ће вам бити јасно зашто неће бити успостављена.
Наиме, Тадић не би био председник. Нико не би, али проблем је у томе што демократа вероватно у скорије време не би био изабран на, у том случају, највишу изборну функцију- премијера.
Наиме, председнички избори се не би више одржавали, а краљ/или краљица би имали улогу коју има сада председник, али лишену неких управних функција, као што је командовање војском.

Дакле, деморката по математичкој рачуници би морао да победи на парламентарним изборима да би постао премијер. Са садашњих 35%. то не би успео, а Раадикали са ДСС и СПС би увек формирали владу бар у наредних 10 година.
Тако не би било ухљебљења за Тадића и сличне.
Десило би се да Коштуница или Николић буду премиејри који би се повремено смењивали са те функције, а у том случају и команда над војском би била у рукама премијера.
Демократе би стагнирале на својих 30% највише 35% и не би имале значајнију шансу да управљају земљом.

Дакле, монархија се неће успоставити, јер би се тиме Демократе лишиле значајног места председника Републике.

Добре стране монархије би биле:
1. Стабилност државе
2. Мање избора, практично имали би парламентарне и локалне, док би у Војводини и Косову били и покрајински.
Самим тим и мања шанса демократа да дођу на власт.

Лоше стране:
1. Карађорђевићи. Сада су у ствари експоненти енгелских интереса и јако мало везе имају са Србијом и Србима

Ja sam za republiku. Tradiciju monarhije smo davno izgubili, ne vidim kakvu bi nam to sad korist donelo. Samo bi imali veće troškove.

При човек државе не би био предмет политичких трговина.

Не би нико имао политичких разлога да га пљује.

Што се тиче пара - пошто заступам идеју монархије ја мислим да она мање кошта од републике:) а заиста бих волео да неко изађе са рачуницом колико шта кошта.

Ако би били монархија не би било избора! Све ове билборде по улицама и телевизијске спотове по телевизијама плаћамо ти, ја и сви остали на овом форуму и ван њега...

Ово су били неки моји профани разлози због чега сам ја за монархију.

Zato sam klasao za "Zavisi ko bi bio kralj" ;)
Кнеза Александра Павла Карађорђевића сам упознао када је посетио Сомбор септембра 2002. Био је у гостовао у гимназији са сином Душаном. Имам и аутограм од принца Душана с којим сам подуже причао (био још један друг са мном). ;)

Back