Mojsijeve godine

...кога је Господ познавао лицем у лице....

To "licem k licu" se odnosi na stih iz 33.glave druge Mojsijeve.

11 I Gospod govoraše s Mojsijem licem k licu kao što govori čovek s prijateljem svojim. Potom se vraćaše Mojsije u logor, a sluga njegov Isus sin Navin, momak, ne izlažaše iz šatora.

Dakle nema ni govora o vaznesenju već se misli na javljanje Boga Mojsiju.Uostalom,pročitaj 33.glavu pa će ti biti jasno.

Poslednja izmena:
To "licem k licu" se odnosi na stih iz 33.glave druge Mojsijeve.

11 I Gospod govoraše s Mojsijem licem k licu kao što govori čovek s prijateljem svojim. Potom se vraćaše Mojsije u logor, a sluga njegov Isus sin Navin, momak, ne izlažaše iz šatora.

Mosjije se Mjesecom lice u lice bio na brdu Sinaj Ili u prevodu brdo boga SIN-a koji je bog Mjeseca i po kojem je SINAJ dobio ime.

A leđa kojima je okrenut bog jer nitko njegovu stranu nemože vidjeti da ostane živ je tamna strana Mjeseca koja se ne može da vidi s zemlje.
Valjda je poznato da Mjesec samo jednom stranom je uvjek okrenut ...

Evo zasto... zasto sto je biblija pisana od strane popismenih pastira sa bliskog istoka nekoliko generacija... Jednako je validna i dobra za izucavanje istorije kao i gospodar prstenova, naravno s' tim sto je nit price u gospodaru sacuvana od pocetka do kraja i sto ima sigurno mnogo vece moralne pouke :D

Evo zasto... zasto sto je biblija pisana od strane popismenih pastira sa bliskog istoka nekoliko generacija... Jednako je validna i dobra za izucavanje istorije kao i gospodar prstenova, naravno s' tim sto je nit price u gospodaru sacuvana od pocetka do kraja i sto ima sigurno mnogo vece moralne pouke :D
Ocigledno da sebe smatras velikim pametnjakovicem, cim sebi dajes za pravo da komentarises ono u sta i nisi upucen. Ako kojim slucajem ovu besmislica koju si izvalio, smatras dostojnom, voleo bih da oboris Ivana Panina, i njegovu knjigu koju mozes pogledati ovde:http://www.cps.org.rs/Knjige/mat-biblija.pdf ..tu ses naci poziv svim pametnjakovicima da obore ono sto je on izneo...mozes se pridruziti i ostalim ''mozgovima'' koji su bar pokusali, ili ipak pridruziti vecini koja je samo okrenula glavu napravivsi se ludim, i nastavivsi po starom...ja mislim da ce biti ovo drugo.

Ocigledno da sebe smatras velikim pametnjakovicem, cim sebi dajes za pravo da komentarises ono u sta i nisi upucen. Ako kojim slucajem ovu besmislica koju si izvalio, smatras dostojnom, voleo bih da oboris Ivana Panina, i njegovu knjigu koju mozes pogledati ovde:http://www.cps.org.rs/Knjige/mat-biblija.pdf ..tu ses naci poziv svim pametnjakovicima da obore ono sto je on izneo...mozes se pridruziti i ostalim ''mozgovima'' koji su bar pokusali, ili ipak pridruziti vecini koja je samo okrenula glavu napravivsi se ludim, i nastavivsi po starom...ja mislim da ce biti ovo drugo.
Ima li odgovora i na pitanje koje je pokrenulo ovu temu?
Ipak, radi se o brojevima.

Daj Servante ponašaš se kao muslimani kada tragaju za naučnim istinama u Kuranu.Smešno.:)
A čak i da je sve to istina,na koji način to dokazuje da je Biblija Božija reč?

Rece covek i ostavi link do Miroljuba :D
Toliko o tome ;)

Pa sve knjige koje on ostavlja su u vezi sa MP-om.Još koristi njegove izraze,a i priča im je potpuno ista.

Vidi se... Covek je jaaako obrazovan. Msm ne znam ko je onda obrazovaniji, Miroljub ili doticni?! :D

Elem, sto se ticepisca navedene knjige "Ivan Nikolayevitsh Panin was born in Russia on 12 December 1855. Having participated in plots against the Czar at an early age, he was exiled and emigrated first to Germany and then to the United States. Professing to be "self taught", in 1878 he entered Harvard University. After 4 years, he graduated with a Bachelor of Arts degree. During the first year of his university studies he took a few mathematics courses but didn't excel" Prvo, zavrsio je drustvenu nauku, i uzeo je nekoliko KURSEVA iz matematike..

A inace, pre nekoliko godina su studenti matematike na oxfordu primenili metode Ivana Pinina na Gospodara Prstenova, Harija Potera, Mobi Dika cak i poreklo vrsta i dosli do slicnih nalaza kao i ovaj ruski emigrant sa biblijom :D

A kada se kaže da su Jevreji u četvrtom kolenu ušli u obećanu zemlju na šta se tačno misli?
Bog se obratio Avramu i rekao mu da ce u cetvrtom kolenu zauzeti tadasnji Hanan, to jest obecanu zemlju, sadasnji Izrael.
„Знај да ће твоји потомци сигурно бити странци у туђој земљи, и мораће да служе другима, а они ће их тлачити четристо година. А ја ћу судити народу коме ће они служити, а затим ће изаћи с великим благом. А ти ћеш у миру отићи к својим пра очевима, и бићеш сахрањен у дубокој старости. А они ће се у четвртом нараштају вратити овамо, јер преступи Амореја још нису превршили меру.” (1. МОЈСИЈЕВА 15;13-16)

Bog se obratio Avramu i rekao mu da ce u cetvrtom kolenu zauzeti tadasnji Hanan, to jest obecanu zemlju, sadasnji Izrael.
„Знај да ће твоји потомци сигурно бити странци у туђој земљи, и мораће да служе другима, а они ће их тлачити четристо година. А ја ћу судити народу коме ће они служити, а затим ће изаћи с великим благом. А ти ћеш у миру отићи к својим пра очевима, и бићеш сахрањен у дубокој старости. А они ће се у четвртом нараштају вратити овамо, јер преступи Амореја још нису превршили меру.” (1. МОЈСИЈЕВА 15;13-16)
Pa da.
Što će reći da je u onim citatima korišćen izraz "sin" za sina (direktnog, a ne bilo kojeg potomka).

Tebi ocigledno i nije stalo do istine, vec pokusavas da trazis dlaku tamo gde je nema.
Šta je istina?
Da li je istina da je Mojsije živeo 120 godina, ili je živeo najmanje 200 godina?
Da li je istina da su se Jevreji vratili u obećanu zemlju u četvrtom kolenu ili ko zna koliko je kolena prošlo za 430 godina?

Ili ne treba baš najozbiljnije shvatati sve što tamo piše, jer tu i nije suština?

Šta je istina?
Da li je istina da je Mojsije živeo 120 godina, ili je živeo najmanje 200 godina?
Da li je istina da su se Jevreji vratili u obećanu zemlju u četvrtom kolenu ili ko zna koliko je kolena prošlo za 430 godina?

Ili ne treba baš najozbiljnije shvatati sve što tamo piše, jer tu i nije suština?
Ako trazis neke detalje, upoznaj se bar sa hebrejskim jezikom...ja smatram da detalj za koji si se ti uhvatio nije toliko bitan...ali sam ti i skrenuo paznju da se u hebrejskom jeziku rec 'sin' moze tumaciti i kao unuk, pra-unuk i td. Tako da npr. stihovi:
''Катови синови су Амрам, Исар, Хеврон и Озило. Кат је живео сто тридесет и три године. Мераријеви синови су Малије и Мусије.''
Dakle, ne mora da znaci da su im to pravi sinovi, moze se tumaciti i kao unuci.

Ako trazis neke detalje, upoznaj se bar sa hebrejskim jezikom...ja smatram da detalj za koji si se ti uhvatio nije toliko bitan...ali sam ti i skrenuo paznju da se u hebrejskom jeziku rec 'sin' moze tumaciti i kao unuk, pra-unuk i td. Tako da npr. stihovi:
''Катови синови су Амрам, Исар, Хеврон и Озило. Кат је живео сто тридесет и три године. Мераријеви синови су Малије и Мусије.''
Dakle, ne mora da znaci da su im to pravi sinovi, moze se tumaciti i kao unuci.
Mislim da nisi pažljivo čitao o čemu se radi.

Dakle, jedino logično objašnjenje za nesklad Mojsijevih godina je u tome da su neki njegovi preci jednostavno izostavljeni iz priče, pa da ono "sin" ne znači u pravom smislu reči "sin", već "potomak", što će reći da između Kata i Mojsija ima ko zna koliko kolena.

Međutim, u citatu koji si i ti ovde dao jasno se kaže da će se Jevreji u obećanu zemlju vratiti u četvrtom kolenu, što se po Bibliji desilo samo ako je reč "sin" zaista "sin".
Jer je prvo koleno Kat, drugo Amram, treće Mojsije, a četvrto Mojsijevo potomstvo, jer po Bibliji Mojsiju za kaznu nije dato da dođe u obećanu zemlju.

Znači, ni ovo objašnjenje ne drži vodu, odnosno nije logično.

Mislim da nisi pažljivo čitao o čemu se radi.

Dakle, jedino logično objašnjenje za nesklad Mojsijevih godina je u tome da su neki njegovi preci jednostavno izostavljeni iz priče, pa da ono "sin" ne znači u pravom smislu reči "sin", već "potomak", što će reći da između Kata i Mojsija ima ko zna koliko kolena.

Međutim, u citatu koji si i ti ovde dao jasno se kaže da će se Jevreji u obećanu zemlju vratiti u četvrtom kolenu, što se po Bibliji desilo samo ako je reč "sin" zaista "sin".
Jer je prvo koleno Kat, drugo Amram, treće Mojsije, a četvrto Mojsijevo potomstvo, jer po Bibliji Mojsiju za kaznu nije dato da dođe u obećanu zemlju.

Znači, ni ovo objašnjenje ne drži vodu, odnosno nije logično.
Ocigledno da sam i ja pogresio jer sam upotrebio izraz 'koleno'...sto stoji u nasim prevodima....U prevodu koji sam citirao se kaze 'narastaj', a takodje u engleskom international version, se spominje 'generacija' ''In the fourth generation your descendants will come back here, for the sin of the Amorites has not yet reached its full measure.” http://www.biblegateway.com/passage/?search=Genesis+15&version=NIV
Tako da to dobija drugaciji oblik znacenja.

Back