Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
probaj negdje naci elektricnu graverku s dijamantskim vrhom
ako radis suvu iglu
bice ti puno lakse + mozes stosta varirati...
s druge strane, Rembrant je imo samo iglu i nista mu falilo nije : )))

Hvala na prijedlogu, bar može biti dobar nekome sa foruma :), ja, kao što vidiš, biram alate po svom senzibilitetu. Ne kažem da nikada neću koristiti ovo ili ono ali to samo kada se stvori potreba za takvim izrazom. Tehnika je jedno, važna je, ali prvenstveno mora da služi izrazu koji želimo da postignemo. Ja sam slikar, crtač, a grafika je samo produžena ruka toga...Grafičari, kojima slikarstvo nije specijalnost, imaju sasvim drugačiji pristup...to je u redu...a i prepoznaje se u samom načinu rada. Pogledamo li neke od naših slikara koji su takođe radili i grafike, Veličković, Dado recimo, možemo vidjeti upravo to što rekoh; njihove grafike nisu nikakvi eksperimenti sa grafičkim tehnikama već crtež prenesen istim duhom na ploču...dakle, grafička tehnika je jednostavno podređena već postojećem izrazu crteža.

Poslednja izmena:
Hvala na prijedlogu, bar može biti dobar nekome sa foruma :), ja, kao što vidiš, biram alate po svom senzibilitetu. Ne kažem da nikada neću koristiti ovo ili ono ali to samo kada se stvori potreba za takvim izrazom. Tehnika je jedno, važna je, ali prvenstveno mora da služi izrazu koji želimo da postignemo. Ja sam slikar, crtač, a grafika je samo produžena ruka toga...Grafičari, kojima slikarstvo nije specijalnost, imaju sasvim drugačiji pristup...to je u redu...a i prepoznaje se u samom načinu rada. Pogledamo li neke od naših slikara koji su takođe radili i grafike, Veličković, Dado recimo, možemo vidjeti upravo to što rekoh; njihove grafike nisu nikakvi eksperimenti sa grafičkim tehnikama već crtež prenesen istim duhom na ploču...dakle, grafička tehnika je jednostavno podređena već postojećem izrazu crteža.

hm... mislim da to opce nije tako; ni za slikare, ni za graficare
tj mozda i krene tako, al se u kontaktu s materijalom (ukoliko ga uopce ima - jer mnogi slikari samo
izrade predlozak; a stampar uradi sve ostalo...) mnoge nove stvari prosto...dese...
dok sam radila bakropise imala sam navadu da manje ploche radim direktno
bez skice i pustim da me crtez vodi (inace cesto tako radim...to je neki moj bug...: P )
vece ploche sam planirala, donekle, ali se vrlo cesto dogadjalo
da ubacim jos neki prolaz ili sklonim citavu partiju i odradim je ponovo...

da budem iskrena, raditi monotipije sa cinkove/bakarne ploche nije nikakav eksperiment
i najveci je problem (zanatski, tehnicki, estetski...) iskontrolisati nanos boje i ogranichiti ga
da rezultat umjesto - spontan, egzotichan i svjez
prosto ne ispadne prljav i nedorechen...

grafika ima svoja "pravila"tj graficki list treba zadovoljit odredjene standarde
no, pravila i jesu tu da se rushe, da im se granice pomjeraju...

monotipija, koliko god zabavna i zavodljiva bila, realno ne zadire duboko
u bogatstvo grafickih tehnika i materijala
da bi u grafici postigao ono sto vjerojatno postizes u slikarstvu; da se osjecas kao svoj na svome...
da formiras vlastiti izraz (ne i manir)
moras je dobro upoznati
sve dok to ne uradish alat/tehnika ce upravljati tobom, a ne ti njim...

sto se igle tice; obicne ili elektricne
ona je samo alat, kao sto su npr olovka i kist samo alat
dala sam ti sugestiju samo zato sto znam da je bakar
tezi za rad od cinka; cink je meksi...
ako radis vece komade i minucioznije crteze prosto je tehnicki lakse
iako realno nema veze s tvojim crtezom, niti ce ti izmjeniti
rukopis...niti ces otkriti bog zna sta...

Pogledajte i David Hockney-a...vidjet' ćete isto...svaki od njih koristi grafiku kao 'produženu ruku' onog što već kao slikari-crtači jesu. A kako dugačije i može biti??? :)

pa drukcije i ne moze biti; alat, medij...bilo to slikarstvo, grafika ili vajarstvo i jeste
samo produzena ruka onoga sto jesi...:lol:

e, sad graficar je po defaultu crtac, on bez toga ni mrdnuti ne moze...
ni jucer, ni danas, ni sutra...

da pitas npr mog profesora kiparstva/vajarstva sta je ono sto
cini dobrog kipara/vajara
reko bi ti crtez.., bez crteza nema mrdanja...medjutim, on je u manjini
njegove kolege itekako...mrdaju bez crteza...
da pitas nekoliko slikara, narocito danas,
oni stariji bi mozda i pominjali crtez, mladji...rijetko...

tako da je nekakvim cudnim sticajem okolnosti crtez, danas
ustao neizbjezan upravo u graficarskom domenu
dok slikari i vajari sve radje crtez preskacu, vec na akademiji, kasnije
da ne pominjem, i bacaju se direktno u ambis slobode...
sto nije ni ispravno, ni pogresno, prosto je tako kako je :lol:

e, trazila sam skenove grafika jucer
i nisam nasla - mijenjala sam hardove skoro : (
ima doduse na blogu nesto digitalno i par crteza
al nisu graficki listovi : (((

inace, ja nisam "profi"
bar ne na nacin na koji sam se nekad nadala da cu biti
s druge strane, zadovoljna sam i cinjenicom
da sam ostala u domenu likovnosti, pa makar i digitalne, komercijalne... : (((

Poslednja izmena:
.. mrljobrljanje .. brzopotezno ..
(.. još ću da poradim na njoj .. al evo ovo urađeno u cugu ..)

dscn5197k.jpg

Atelje i pomoćna sredstva za slikanje:

Zidni štafelaji i svjetlo

TheStudioeaselsandlight-1.jpg

Pokretni kabineti-radne površine

Pokretnikabinetiradnepovrine-1.jpg

Pokretne stepenice (sa trećom stepenicom koja se koristi po potrebi, može a i ne mora) i paleta na točkovima sa 'stainless steel' površinom.

Pokretnestepeniceipokretnastanlesssteelp-1.jpg

Palete i drugo

Paleteidrugo-1.jpg

PS
Sve što koristim i što sam vam pokazao...dizajnirao sam i napravio sam po svojim potrebama...u mnogome olakšava posao slikanja.

@Ja koji jesam
Zavidim ti na ateljeu!! Vidim da je dobro osvetljen pa ako ti nije teško zamolio bih te da daš neki savet u vezi toga. Ja trenutno pravim atelje (ni približno ovako veliki) i voleo bih da ga osvetlim što je moguće bolje pa je svako iskustvo dobro došlo. Cilj mi je da napravim svetlo približno dnevnom. Soba je na južnoj strani i dobro je osvetljena prirodnim svetlom, ali ja bih da radim i noću :) .

Osvjetljenje je, kako znaš, veoma važno. Ako nemaš perfektno dnevno svjetlo onda vještačko osvjetljenje mora da se osmisli i kombinuje tako da ima najbliže karakteristike dnevnog. Topli i hladni tonovi u slici će da se reflektuju onako kakvu kombinaciju osvjetljenja načiniš. Ja recimo koristim neonsku svjetlost (ovdje je zovu 'dnevna bijela') + tangston spot light + tangston galerijska četvrtasta svjetla sa krilcima kojima možeš da usmjeravaš svjetlo prema slici. Sva ova svjetla zajedno moraju da načine smjesu koja će u sebi da sadrži karakter sličan dnevnom. Da bi bio siguran u tu kombinaciju moraš da isprobaš. Naslikaj par poteza četkom određenog koloriteta žutih, plavih, crvenih i onda to iznesi napolje i pregledaj koliko je istinito onome što si mislio da si slikao unutra. Pogledaj, takođe, na vještačkom svjetlu one slike za koje znaš da su na dnevnom svjetlu balansirane...pa ih ponovo iznesi napolje i pogledaj kako izgledaju u dnevnoj svjetlosti.

Ugao pod kojim zraci padaju na površinu platna mora da bude takav da se zraci ne refktuju u oči...jer nećeš moći vidjeti šta radiš. Ugao mora da bude takav da ti ne smeta dok radiš a takođe i dok se izmičeš da posmatraš šta si radio. Razmak od izvora svjetla do radne površine trtebao bi biti otprilike 1.8 metara, ukoliko ti je visina izvora svjetala 3 metra od poda. Intenzitet svjetla zavisit' će od snage svjetiljki. Evo primjer:

TheStudiolightdirektions-1.jpg

Kada raspoređuješ osvjetljenje po slici (u zavisnosti od veličine platna) onda predlažem da postaviš platno tamo gdje ćeš na njemu da slikaš a onda sa strane platna (pod veoma oštrim uglom) da vidiš da li postoje 'tamne rupe' gdje svjetlost nedovoljno obasjava površinu ili pak imaš previše svjetla što stvara previše osvjetljenja, progorijevanje...to je važno jer samo sa strane možeš da vidiš kakvo je stvarno stanje na površini platna...kada je svjetlost na površini ujednačena, kao na mom grafičkom prikazu, spreman si da počneš da slikaš :).

Osvjetljenjeplatna-1.jpg

Poslednja izmena:
Pravi savet zlata vredi! Još samo jedna molba (izvini ako preterujem ali kad je o osvetljenju ateljea prosto nemoguće naći bilo šta), ako bi mogao da uslikaš ove tvoje svetiljke na plafonu sa upaljenim i sa ugašenim svetlima da vidim o kakvim svetiljkama je reč pošto sam i ja nameravao da ponešto i ručno "dopravim" ako bude bilo potrebe. Inače za svetlo sam se već uverio koliki uticaj ima na sliku. Dešavalo mi se da slikam danju i onda odem negde i vratim se uveče pa kad pogledam sliku kosa mi se digne na glavi! Dok još nisam imao iskustva u toj igri dešavalo mi se da onda uzmem da prepravljam sliku da bi onda isto dizanje kose doživeo ujutru kad se probudim i opet je pogledam na dnevnoj svetlosti. Kasnije sam kupio bele sijalice i pokušao opet da radim noću ali jednostavno to nije to, svetlo ne pada ravnomerno po platnu (to si odlično objasnio u gornjem postu). Sad sam rešio da to svetlo uradim kako valja pa zato možda malo previše pitam.

Evo i fotografije svjetala:

Galerijsko... Na ovoj fotografiji možeš vidjeti razliku u toploti svjetiljki. Tangston svjetlo daje topao ton dok neon (dnevno) iza njega, daje hladan ton. Zato ih treba miješati da bi se dobio balans dnevnog svjetla.

Gallerylight-1.jpg

Galerijsko 2...

Gallerylight2-1.jpg

Spot light...

spotlightround-1.jpg

Neonsko +

Alllightscombo-1.jpg

Naravno da pomaže. Ja sam već imao tako nešto u planu, takav sličan portal, samo što sam ja računao samo na neonsko osvetljenje, a ova ideja sa dodatkom jednog izvora tople svetlosti je fenomenalna!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back