Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dragi ljudi nemojte mi zameriti sto cu Vas pitati (vi koji znate naravno), sta meni konkretno treba da bih slikao uljanim bojama? Ako neko hoce da mi kaze neka kaze treba ti to i to, kupis to i to, pomesas s tim, konkretno bez okolisanja...cackao po forumu i svasta nesto ima al nista konkretno...hocu vec duze vreme da krenem uljanim bojama da radim, al gde god da krenem opet se vratim na pocetku...hvala unapred...

Kao što su ti i sanja i dekao već rekli, za početak potrebno ti je da kupiš boje, četke, paletu-e, platno, laneno ulje, gam terpentin, damar i terpentin za pranje četki. Nisam upoznat sa situacijom u Srbiji i s prodavnicama koje snabdijevaju umjetnički materijal te stoga, ne mogu da te uputim na neko konkretno mjesto. Očigledno, 'Marić' još uvijek postoji, postojao je i dok sam ja studirao na akademiji...te o tome moraš da se raspitaš. Ovdje, u Australiji, postoje različiti kvaliteti 'običnog' terpentina za pranje...ja recimo koristim pročišćeni terpentin koji uopšte nema miris tako da mi ne stvara glavobolju (što ne znači da ne ulazi u moja pluća...). Takođe, ja koristim kontejnere za pranje četki, koji imaju rešetku-izbušene rupe na površini koja stoji na određenoj dubini u terpentinu tako da se četka na tom dijelu kontejnera može očisti a boja koju čistiš sa četke može da padne na dno posude dok terpentin ostaje na površini. To je veoma važno pri pranju četki jer ostavlja četku kao i terpentin 'čiste'. Naravno, poslije pranja četke u terpentinu, potrebno je osušiti je krpom (obrisati preostali terpentin). Ako uporebljavaš medium, onda preporučujem da poslije brisanja terpentina ipak umočiš četku u medijum, ponovo je obrišeš, pa tek onda načiniš nijansu nanosa, ponovo sa mediumom, jer tada nećeš imati neželjeno razređivanje već razrijeđenog ulja u medijumu :). Takođe, potrebno je par različitih špahtly, da bi na paleti mogao da pomiješaš nijansu koju želiš u određenoj količini (ukoliko se radi recimo o slikanju većih površina). Kvalitetnija boja koju kupuješ će da ti pomogne da dobiješ bolje rezultate pri istom uloženom radu. Dakle, iz istog razloga, lošiji kvalitet boje i platna (preparacije) može da načini čak i da te odvrati od daljeg eksperimentisanja. No, ako si početnik moraš da odlučiš sam za sebe gdje namjeravaš da budeš u kojem smijeru ideš; da li ćeš slikarstvo da tretiraš kao hobi ili...

Paletu...možeš da kupiš a mošeš i da napraviš. u svakom slučaju, paleta bi trebala da bude od šperploče, veličina palete da zadovoljava broj različitih nijansi koje postavljaš na paletu + prostor na kojem ćeš da ih miješaš. Bilo da kupiš paletu ili da je napraviš za sebe, prije prve upotrebe predlažem da mediumom koji koristiš (ulje+terpentin+damar) 'impregniraš' paletu, kako bi boja koju na paletu postaviš mogla da se održi 'vlažnom' što duže vremena, da drvo ne bi upilo ulje iz pigmenta i načinilo boju 'suvom'. Taj dio ćeš da shvatiš zašto rekoh kad počeneš da slikaš...Poslije svake seanse slikanja paletu obrisati krpom i preostalim mediumom...tako da uvijek ostane perfektno pripremljena za sledeću seansu...

Četke...po mogućnosti od prirodne dlake...

Štafelaj...možeš a i ne moraš da imaš. Neki umjetnici slikaju na podu...sve zavisi od tvojih potreba.

Pigmenti...Izbor pigmenata...je nešto posebno. Prije nego li počneš da kupuješ pigmente (boje), prostudiraj tonove koji se tiču tebe...jer u prodavnicama postoji toliki izbor pigmenata da nećeš znati odakle da počeneš. Ne kupuj već pripremljeni izbor pigmenata jer ćeš shvatiti da ćeš baciti novac na pigmente koje možda nikada nećeš koristiti.

Dakle, Osnovni pigmenti koje će ti trebati prije nego li tačno znaš koje dodatne ćeš još trebati jesu:

BIJELI....(titanijum, cink, olovo)
CRNI......(Mars, Ivory...)

ŽUTI.......(limun-crome, cadmijum...)

CRVENI..(vermilion, cadmium, margenta, quincianine, brazilijski alizarin...itd.)
PLAVI......(cibalt, ultramarine, phtalo...)

BRAUN...(pečena-nepečena siena, pečena-nepečena Umbra)

OKERI.........................................ako trebaš, moraš da biraš po svom osjećanju.

Dakle, ovi pigmenti su nekakva osnova iz koje možeš da dobiješ skoro svaku nijansu...neke nijanse ćeš morati da kupuješ onako kako samo u datom pigmnentu dolaze...to već postaje stvar ličnog odnosa sa bojom.

Nadam će da će, i tebi kao i bilo kome ko počinje, pomoći da ovaj prvi korak prijeđete s uvjerenjem u sebi da činite 'pravi' izbor...mada znam da će se vaš izbor pročistiti tokom prakse...

Kad smo kod nabavke materijala, evo male pomoći i od mene.
Za amatere i početnike beogradske prodavnice umetničkog
materijala su prilično skupe, a kineske prodaju materijal
lošeg kvaliteta.
Ova prodavnica nije iz Beograda, ali kurirskom službom šalje
robu širom Srbije. Naručuje se internetom, plaća pouzećem.
Cene su veoma prihvatljive (čak i sa poštarinom koju plaća kupac),
a izbor materijala je sasvim dovoljan i za početnike i za amatere,
a i za one koji ozbiljno nameravaju da se bave slikanjem.
Naručena roba stiže za dan - dva.

Kad smo kod nabavke materijala, evo male pomoći i od mene.
Za amatere i početnike beogradske prodavnice umetničkog
materijala su prilično skupe, a kineske prodaju materijal
lošeg kvaliteta.
Ova prodavnica nije iz Beograda, ali kurirskom službom šalje
robu širom Srbije. Naručuje se internetom, plaća pouzećem.
Cene su veoma prihvatljive (čak i sa poštarinom koju plaća kupac),
a izbor materijala je sasvim dovoljan i za početnike i za amatere,
a i za one koji ozbiljno nameravaju da se bave slikanjem.
Naručena roba stiže za dan - dva.

La-Ram super su.Ja sam bas dosta materijala tamo narucio. :D
Onace to je ispostava ARSA.
http://www.ars.rs/slikarstvo/uljano/boje-artisan.php
Ovde su sve prodavnice koje spadaju pod ARS
http://www.ars.rs/kontakt/
Inace u Arsu bas direktno(Sombor) mozete da kupite materijal kojeg su oni zastupnici.
U drugim prodavnicama kao Oxa N.S,La-Ram Krusevac...ima i materijala kojima je i Statovac zastupnik i sl.
Ja sam narucivao iz La-rama,Arsa direktno i kupovao sam u Oxi.
Oxa je malo losja za online kupovinu!Imali su sajt ali ga vise nemaju.:(

"Strauss", ulje na platnu, otprilike 1500x 1000 mm

Strauss-2-1.jpg

detalj
Straussdetalj-1.jpg

Poslednja izmena:
"Kiss me Rodin" - awakening, ulje na platnu, 1800 x 1500 mm

KissmeRodin-1.jpg

Bravo, JA KOJI JESAM! Ova slika stalno "zove" na ponovno gledanje.
Dopada mi se filozofsko - humanistički pristup temi. Buđenje života
udahnutog kamenu, kroz ženu inicijatora i simbol rodnosti i plodnosti.
A sve to nagovešteno u detalju "ocvale" ruke i "pljusku" svetlosti.
Stvarno, sjajno!

Bravo, JA KOJI JESAM! Ova slika stalno "zove" na ponovno gledanje.
Dopada mi se filozofsko - humanistički pristup temi. Buđenje života
udahnutog kamenu, kroz ženu inicijatora i simbol rodnosti i plodnosti.
A sve to nagovešteno u detalju "ocvale" ruke i "pljusku" svetlosti.
Stvarno, sjajno!

Da, Shade, pravo u centar. Pokušao sam da ukažem na istinsko oslobađanje od 'materijalnog' koje je moguće jedino prosvjetljenjem duha. Upravo zato sam iskoristio Rodenov 'Poljubac' kao podložak kako bih preko njega ukazao na 'evoluciju' Svjesnosti duha u projekciji sebe.

Evo još malo "BLIŽE"...detalj od 'Mehaničara' :)

TheMechanic-detailcose-1.jpg

Evo naprimjer, ova glava mehaničara, ukazuje na dezintegraciju 'materijalnog tijela mehaničara' koji se se svojim duhom, centriranim u razumu, potpuno vezao za motor koji je već prevaziđen. Poistovjećenje sa takvim 'motorom' zatvara i sve moguće 'mehaničareve' puteve ka promjeni, adaptaciji, prihavatnju novog, a s tim i njegov život postaje bez smisla. To razmišljanje i shvatanje života je bila vodilja stvaranju ovakve slike ali iza toga stoji nagon pokrenut željom za igrom s bojom na površini platna, željom da kroz mrlje i pokrete četke kroz boju utisnem život u njih koji će od tada da ima potpuno pravo na sopstvenu autonomiju. Tako, sada dok pišem i pokazujem vam ove slike, i ja ih gledam i doživljavam kao entitete koji sami po sebi jesu.

Voleo bih da vidim ovo što slika On koji jeste uživo, u prirodnoj veličini.

I ja bih volio da vam to pokažem. Prirodna veličina dodaje utisku jer su slike većinom velikih formata što dodaje utisku prava na sopstveni život. Pri tome se 'matrijal' i način njegovog korištenja doživljava sasvim drugačije. Ipak, nadam se da i ovo što vam pokazujem kroz fotografije daje nekakav uvid u to...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back