JA KOJI JESAM
Poznat
- Poruka
- 7.799
Dragi ljudi nemojte mi zameriti sto cu Vas pitati (vi koji znate naravno), sta meni konkretno treba da bih slikao uljanim bojama? Ako neko hoce da mi kaze neka kaze treba ti to i to, kupis to i to, pomesas s tim, konkretno bez okolisanja...cackao po forumu i svasta nesto ima al nista konkretno...hocu vec duze vreme da krenem uljanim bojama da radim, al gde god da krenem opet se vratim na pocetku...hvala unapred...
Kao što su ti i sanja i dekao već rekli, za početak potrebno ti je da kupiš boje, četke, paletu-e, platno, laneno ulje, gam terpentin, damar i terpentin za pranje četki. Nisam upoznat sa situacijom u Srbiji i s prodavnicama koje snabdijevaju umjetnički materijal te stoga, ne mogu da te uputim na neko konkretno mjesto. Očigledno, 'Marić' još uvijek postoji, postojao je i dok sam ja studirao na akademiji...te o tome moraš da se raspitaš. Ovdje, u Australiji, postoje različiti kvaliteti 'običnog' terpentina za pranje...ja recimo koristim pročišćeni terpentin koji uopšte nema miris tako da mi ne stvara glavobolju (što ne znači da ne ulazi u moja pluća...). Takođe, ja koristim kontejnere za pranje četki, koji imaju rešetku-izbušene rupe na površini koja stoji na određenoj dubini u terpentinu tako da se četka na tom dijelu kontejnera može očisti a boja koju čistiš sa četke može da padne na dno posude dok terpentin ostaje na površini. To je veoma važno pri pranju četki jer ostavlja četku kao i terpentin 'čiste'. Naravno, poslije pranja četke u terpentinu, potrebno je osušiti je krpom (obrisati preostali terpentin). Ako uporebljavaš medium, onda preporučujem da poslije brisanja terpentina ipak umočiš četku u medijum, ponovo je obrišeš, pa tek onda načiniš nijansu nanosa, ponovo sa mediumom, jer tada nećeš imati neželjeno razređivanje već razrijeđenog ulja u medijumu

Paletu...možeš da kupiš a mošeš i da napraviš. u svakom slučaju, paleta bi trebala da bude od šperploče, veličina palete da zadovoljava broj različitih nijansi koje postavljaš na paletu + prostor na kojem ćeš da ih miješaš. Bilo da kupiš paletu ili da je napraviš za sebe, prije prve upotrebe predlažem da mediumom koji koristiš (ulje+terpentin+damar) 'impregniraš' paletu, kako bi boja koju na paletu postaviš mogla da se održi 'vlažnom' što duže vremena, da drvo ne bi upilo ulje iz pigmenta i načinilo boju 'suvom'. Taj dio ćeš da shvatiš zašto rekoh kad počeneš da slikaš...Poslije svake seanse slikanja paletu obrisati krpom i preostalim mediumom...tako da uvijek ostane perfektno pripremljena za sledeću seansu...
Četke...po mogućnosti od prirodne dlake...
Štafelaj...možeš a i ne moraš da imaš. Neki umjetnici slikaju na podu...sve zavisi od tvojih potreba.
Pigmenti...Izbor pigmenata...je nešto posebno. Prije nego li počneš da kupuješ pigmente (boje), prostudiraj tonove koji se tiču tebe...jer u prodavnicama postoji toliki izbor pigmenata da nećeš znati odakle da počeneš. Ne kupuj već pripremljeni izbor pigmenata jer ćeš shvatiti da ćeš baciti novac na pigmente koje možda nikada nećeš koristiti.
Dakle, Osnovni pigmenti koje će ti trebati prije nego li tačno znaš koje dodatne ćeš još trebati jesu:
BIJELI....(titanijum, cink, olovo)
CRNI......(Mars, Ivory...)
ŽUTI.......(limun-crome, cadmijum...)
CRVENI..(vermilion, cadmium, margenta, quincianine, brazilijski alizarin...itd.)
PLAVI......(cibalt, ultramarine, phtalo...)
BRAUN...(pečena-nepečena siena, pečena-nepečena Umbra)
OKERI.........................................ako trebaš, moraš da biraš po svom osjećanju.
Dakle, ovi pigmenti su nekakva osnova iz koje možeš da dobiješ skoro svaku nijansu...neke nijanse ćeš morati da kupuješ onako kako samo u datom pigmnentu dolaze...to već postaje stvar ličnog odnosa sa bojom.
Nadam će da će, i tebi kao i bilo kome ko počinje, pomoći da ovaj prvi korak prijeđete s uvjerenjem u sebi da činite 'pravi' izbor...mada znam da će se vaš izbor pročistiti tokom prakse...