Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nesalomiviatworldsend.png

..lep rad !

Evo jednog pejzaža rađenog sa nesrećno nekvalitetne fotografije. Inače prvi pejzaž u flamanskoj tehnici, prepun propusta koje sigurno neću napraviti na pejzažima koji slede. Šta se može, čovek se uči i na greškama.

Nije teško ako imaš ruku za to. Mogu da ti napišem teorijski postupak rada ali bolje je kada se to vidi. Pošto nismo u mogućnosti da se vidimo, možda uradim uskoro nešto ali ću fotografisati korake od bloka do gotove skulpture da vidiš kako to ide. ( a to uskoro može da bude i do 3 meseca, strpi se, naučićeš )

moze, ja cu pratiti, al predlazem da to koncipiras kao skolicu :) jako me zanima skulptura, ali ne mogu obecati da cu napraviti nesto vrijedno hvale, vremena mi fali za sve sto bi htjela isprobati :dash:

Naravno da ne uspevaš, ni ja ih nisam video dok nije bilo kasno. Glavni propust koji sam napravio je da sam prekasno počeo sa građenjem teksture. Slikao sam isto kao da slikam mrtvu prirodu ili portret, ostavio sam previše posla za poslednji sloj pa je ispalo da trebam da prebojim skoro celu sliku što bi se svelo na slikanje alla prima preko skoro gotove slike. Sve sam to zabrljao u stvari u mrtvom sloju koji uopšte nisam tonirao već sam ga ostavio skroz crno-beli. Naravno, mogao sam sve to da ispravim naknadno, da sam ostavio prostora za još par slojeva. Ali, sliku sam radio namenski, kao poklon za svadbu jednom prijatelju tako da više nije bilo vremena (ili bih nosio još mokru sliku kao poklon). Na svu sreću, ni on nije video (i još uvek ne vidi) te propuste :) .

.. koliko ja vidim .. slici ništa ne fali ..

.. to što ti pričaš .. to je kao kad bi zaposlio odličnog prevodioca ..
.. i taj ti .. recimo .. prevede neki tekst bez greške ..

.. a ti kažeš .. ali .. nije on dobar prevodilac .. jer nije učio jezik u školi .. ko što je red ..
.. nego je samouk ..

.. ja te pitam šta nije dobro u rezultatu .. a ne šta si zabrljao u postupku ..

Evo jednog pejzaža rađenog sa nesrećno nekvalitetne fotografije. Inače prvi pejzaž u flamanskoj tehnici, prepun propusta koje sigurno neću napraviti na pejzažima koji slede. Šta se može, čovek se uči i na greškama.

http://www.dodaj.rs/?n/oI/4MS0dPIb/stari-ribnjak.jpg

oprosti na primedbi, no:

kvalitet fotografije nema veze sa ishodom našeg rada
možeš uraditi u bilo kojem koloritu, ispraviti sve anomalije(tehničke-postavke)
izbaciti sve što čini višak-smeta slici da bude po tebi celina i naravno,
dodati nešto što će radu dati final, znači sve je dozvoljeno)

ako ti je "uzor" Brojgel, meni je on definitivno turoban, ceo taj "flamanski način" je pun teskobe FALI MI SVETLOST (moj lični stav)
evo vidi
tumblr_m08ls8bXXA1qghk7bo1_500-1.jpg

ili Rubens
Peter-Paul-Rubens-1.jpg

ali njegovi portreti jesu čist realizam..mada su, opet većinom ,svi nekako sa mistično-tamnim okruženjem

naravno da su ovi primeri samo komentar mojeg likovnog ukusa i da nemam pravo da kritikujem umetnike i
njihov rad ni u snu jer su velikani, bez presedana.

oprosti na primedbi, no:

kvalitet fotografije nema veze sa ishodom našeg rada
možeš uraditi u bilo kojem koloritu, ispraviti sve anomalije(tehničke-postavke)
izbaciti sve što čini višak-smeta slici da bude po tebi celina i naravno,
dodati nešto što će radu dati final, znači sve je dozvoljeno)

Fotografija ume itekako da utiče na kvalitet, naročito ako je u pitanju fotografija slike kao što je bio kod mene slučaj pri izradi ovog pejzaža. To je u stvari "Zarastao ribnjak" - Vasilija Polenova, ali u to vreme ja to nisam znao već sam naleteo na očajnu fotografiju te inače prelepe slike. Mada, i kvalitet fotografije kao predloška za sliku takođe može da utiče na krajnji ishod. I ta fotografija je samo alat u izradi slike. Kad ja pravim predloške fotoaparatom, uvek napravim nekoliko fotografija istog motiva, pa onda kasnije biram onu najuspeliju. A što se tiče dozvoljenog, naravno da je dozvoljeno ulepšavanje i šminkanje slike, inače bi se slikarstvo svelo na puku reprodukciju fotografije a to je već zadatak fotorealista.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back