ja bih htela da ohrabrim sve vrednice koje ne mogu da se odvaze da naprave krivu tortu,..
napravila sam ih nekoliko do sada,i velike i male,mladelacke od 17 i 21 kg i male od 7 kg.
zadrzala bih se upravo kod ovih manjih!!! njih skoro da mozete uraditi probe radi !!!
a pocelo je tako sto su jedni mladenci trebali malenu tortu a svidela im se upravo kriva a mladozenja obozava plazma tortu

koju niko nece da mu napravi i tako dogovor padne...
unapred se izvinjavam i zao mi je sto nisam slikala postupak ali sve ste vec sigurno gledale na you tube postupak izrade pa vam ovo nece biti tesko zamisliti.
donju sam pravila od reforme i pekla kore u rasponu od fi 20 do fi 25 komada 6.
filujem 5 od najvece do najmanje i ostavim da se dobro stegne.jos malo obradim stranice nozem koji drzim pod odredjenim uglom,okrenem naopacke,tj.da gornja bude najveca,zasecem gornju do pola i prebacim nas dr.polovinu,premazem tanko filom i zalepim 6.najvecu koru.ostavim da se stegne pa izdubim sredinu za gornju tortu a od onih mrvica,dobro usitnjenih sa malo fila,pokrpam sve neravnine po stranicama torte,napravim bukvalno koricu oko torte...
sa srednju i gornju tortu koristim plazma tortu,1,5 meru,znaci od 900 gr.keksa,po Minjinom receptu.srednju pravim i plasticnoj ciniji cije je dno fi 11,a gornu u onoj litarskoj merici koja ima kod svakog plasticara.kad ih napunim,gledam da odmah oblikuje skosenje otprilike pod uglom kao sto je ispao na reform torti.kad ih izvadim iz kalupa,maloskosim rubove jer ispadnu preostri i popravin tamo gde je folija ucinila svoje,na srednjoj izdubim mesto za gornju i to je to.
kad pravite udubljenje za sledecu tortu,morate uzeti u obzir da prekrivate fondanom i donju i gornju i da ostavite malo vise lokera da vam posle prekrivanja nebi bilo tesno.
ovo je spas sa plazma tortom jer ipak mozete,bar za svoju dusu odraditi ovakvu tortu a da bude neke pristojne kilaze.kad se sve pravi sa korama i filama,ne mogu da se odrade tako uske tortice a da budete sigurni da ce to i opstati.
zamislite samo,ako je ta donja od fi 20do 25 srednja u nekoj dr.varijanti ,onda bi donja trbala biti fi 25 do 30 i tu se kilaza vec udvostrucuje i dobijate tortu od 15 kg.
ona moja mladelacka sa 4 etaze ispala je sa dekoracijom 21 kg.
nadam se da sam vam uspela preneti ono sto mi je bila namera...SRECNO