Moja prva torta

Nikad nisam radila sa fondanom a zelela bi,znam da moze da se kupi gotov ali ja bi radije da probam sama da ga napravim jer uskoro ce rodjendan moje druge devojcice pa bi volela da to bude samo mojih ruku delo jer sam i prvoj devojcici pravila sama i mada mi je to bila prva torta koju sam pravila i ukrasavala za neku priliku zaista sam ponosna na cinjenicu da je to mojih ruku delo. pa bih stvarno bila zahvalna ako neka od vas divnih zena ovde da mi napise recept.Hvala unapred

Ovde imaš recepte kakve i ne znaš da postoje, evo ti adresa: http://forum.krstarica.com/threads/278816&highlight=arhiva

Ako te mrzi da sve čitaš, idi na ovu adresu pa listaj dalje, tamo imaš sve u slici i reči:
http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6736&pictureid=83253

Nadam se da sam pomogla. :bye:

ja bih htela da ohrabrim sve vrednice koje ne mogu da se odvaze da naprave krivu tortu,..
napravila sam ih nekoliko do sada,i velike i male,mladelacke od 17 i 21 kg i male od 7 kg.
zadrzala bih se upravo kod ovih manjih!!! njih skoro da mozete uraditi probe radi !!!
a pocelo je tako sto su jedni mladenci trebali malenu tortu a svidela im se upravo kriva a mladozenja obozava plazma tortu:roll: koju niko nece da mu napravi i tako dogovor padne...
unapred se izvinjavam i zao mi je sto nisam slikala postupak ali sve ste vec sigurno gledale na you tube postupak izrade pa vam ovo nece biti tesko zamisliti.
donju sam pravila od reforme i pekla kore u rasponu od fi 20 do fi 25 komada 6.
filujem 5 od najvece do najmanje i ostavim da se dobro stegne.jos malo obradim stranice nozem koji drzim pod odredjenim uglom,okrenem naopacke,tj.da gornja bude najveca,zasecem gornju do pola i prebacim nas dr.polovinu,premazem tanko filom i zalepim 6.najvecu koru.ostavim da se stegne pa izdubim sredinu za gornju tortu a od onih mrvica,dobro usitnjenih sa malo fila,pokrpam sve neravnine po stranicama torte,napravim bukvalno koricu oko torte...
sa srednju i gornju tortu koristim plazma tortu,1,5 meru,znaci od 900 gr.keksa,po Minjinom receptu.srednju pravim i plasticnoj ciniji cije je dno fi 11,a gornu u onoj litarskoj merici koja ima kod svakog plasticara.kad ih napunim,gledam da odmah oblikuje skosenje otprilike pod uglom kao sto je ispao na reform torti.kad ih izvadim iz kalupa,maloskosim rubove jer ispadnu preostri i popravin tamo gde je folija ucinila svoje,na srednjoj izdubim mesto za gornju i to je to.
kad pravite udubljenje za sledecu tortu,morate uzeti u obzir da prekrivate fondanom i donju i gornju i da ostavite malo vise lokera da vam posle prekrivanja nebi bilo tesno.
ovo je spas sa plazma tortom jer ipak mozete,bar za svoju dusu odraditi ovakvu tortu a da bude neke pristojne kilaze.kad se sve pravi sa korama i filama,ne mogu da se odrade tako uske tortice a da budete sigurni da ce to i opstati.
zamislite samo,ako je ta donja od fi 20do 25 srednja u nekoj dr.varijanti ,onda bi donja trbala biti fi 25 do 30 i tu se kilaza vec udvostrucuje i dobijate tortu od 15 kg.
ona moja mladelacka sa 4 etaze ispala je sa dekoracijom 21 kg.
nadam se da sam vam uspela preneti ono sto mi je bila namera...SRECNO:super:

Hvala puno, nisam predstavu imala da se peku kore razlicitih velicina, ako sam dobro ukapirala. Mislila sam ono ispeces za reformu i kad se stegne iseces je kako ti odgovara, da gore bude sira, dole uza i td. Mislila sam da se i izmedju torti stavljaju tacne i skriveni stubici radi sigurnosti, jer ih ja koristim za torte na sprat. Tvoje krive torte su fantasticne i moram isprobati, samo mi reci kad oblazes drugu tortu, da li posebno pa je spustas na donju ili je stavis pa je nekako oblozis. Ma masu stvari mi nije jasno ali kad krenem u avanturu pitacu! Hvala jos jednom!

ma mogu se peci i kore istih dimenzija ali kad su u pitanju vece torte,recimo na 4 etaze i po 20 kg.onda bi stvarno imala puno otpadaka.zamisli recimo tortu od 3 etaze i da je sva ista,npr.reforma.i zamisli da slozis donju od fi 25 -fi 30, srednju od fi 20-fi 25 i gornju od fi 15-fi 2o.
kad bi to slozila obrnutim redosledom,dobila bi obrnuti stozer,ako sam se dobro izrazila,od najmanjiih fi 15 do najvece fi 30,a kad bi sve to zajedno okrenula,pravi stozer;)
iz tog razloga pecem kore razlicitih vel. jer zamisli da valjak precnika 30 moras obrezati sve do precnika 15.dobro,ja sam to sad malo iskarikirala,ali bukvalno gledano,tako ispada.
nadam se da sam bila jasna:rtfm:

Pitanje za snezu a i za druge koji su pravili torte na 3 sprata - kako ih transportujete? Da li ih nosite iz delova pa sklapate na licu mesta ili skroz gotovu nosite? Ako je ovo drugo kako? U krilu, gepeku??? Glavno sam ja napravila tortu a sto ne znam kako cu da je prenesem nema veze:zcepanje:

Ja, iako nisam kompententna da pričam, jer sam transportovala svega dve torte na sprat, a samo jednu pravila, da kažem.

Obe su bile na trospratnom stalku koji se rasklapa, pa smo prvi put nosili rasklopljeno (15 -ak kilometara), u gepeku, sa srušenim sedištima, jer smo pored te tri, nosili još dve. ta trospratna je bila ukrašena šlagom, pa sam ponela kesu sa šlagom u restoran, i tamo na licu mesta zamazala deo oko stuba, kada sam sve namontirala.

Ova druga, koju sam samo ukrašavala fondanom, išla je 4 km daleko, sklopljena, i stajala je takođe u gepeku, i pored nje je sedela moja zaova ( da se oduži što joj peglam veš :mrgreen: ), i čuvala je. U restoran smo je uneli moja ljubav i ja zajedničkim snagama.

E sada, 26. septembra se udaje Draganova sestra od ujaka, jedno divno stvorenje koje je zaslužilo da joj napravim mladenačku tortu, i ja sam smislila ( jer ona nema posebnih želja) da ne bude na stalku, nego torta na tortu. Ta torta bi trebalo da putuje 25 km, i kako ću je odneti, a da joj ništa ne bude, sam bog zna.

tako da čekam da vidim šta će reći one iskusne, kojima su te spratne torte k'o "dobar dan"...

Hvala :)
Ja sam do sada pravila 2 dvospratne torte, jedna je bila za kucnu upotrebu druga vozena u igraonicu koja je kilometar i po od stana :zcepanje:
Ova sutrasnja je kriva, znaci moram je tamo spajati. Koji ce to pis biti: torte, materijal za ukrasavanje i beba od 3 meseca, u fazonu sve svoje sa sobom nosim :zcepanje:

ja sve torte koje su iz jednog komada,tj.torta na torti,sklopim kod kuce pa tako i krive. neznam kako dtuge,ali ja bas dosta vremena izgubim na konacnu dekoraciju i mislim da to nebih mogla odraditi negdje u restoranu...jer prave se biseri,masne,prska se sedefom....
ako ste tortu staticki dobro odradile,njoj se ne treba nista desiti,naravno pod uslovom da imate pazljivog sofera...vozim je u gepeku,od karavana,i dovoljno je da neko sa zadnjeg sedista pogledava,za svaki slucaj.
ako su torte cvrste,imaju skrivene tacne i stapice,onda bi je samo neko naglo kocenje moglo pomeriti s mesta....to su moja iskustva;) koja ne moraju biti pravilo :think:

snezo meni muz ne da da idem sa njim zbog tog pogledavanja jer stalno tripujem bez obzira sto se nisu desavali gafovi,ja radim isto sve kuci mada imam dosta stalaka koji se montiraju na licu mesta tako da je transport tih torti bezbedniji a ove sto idu jedna na drugu nikad nisu napravile nikakav problem.

ja takodje ako je torta jedna na drugu zavrsim potpuno i vozi se u gepeku,sad smo za vikend vozili u Batajnicu ,sto je od mene bas daleko i nije mrdnula,vise me je bilo strah za kovceg koji je bio otvoren vise nego sto treba,ali hvala bogu sve je stiglo kako treba.

Cure stvarno ste zlatne sa vašim savjetima!
Nikako nisam mogla zamisliti spajanje torte u restoranu upravo zbog krajnje dekoracije,
prikrivanja prelaza između torti i sl.

Ja sam do sada imala cijelu jednu na tri kata i tako smo je vozili na svadbu(na kojoj smo ujedno i bili gosti).Na svadbi je bio ketering pa je spajanje bilo nemoguće na licu mjesta.
Taj dan je bio najtopliji u godini i koliko smo god rashladili auto,bilo je pakleno vruće!!!
Torta je došla u komadu ;) ali obzirom na vrućinu i daleki transport malo se "spustila" tj malo se fondat naborao.To prepisujem vrućini.

Eto to je moje iskustvo.

Drage dame, bilo je krajnje vreme da se oprobamo i u fondan masi. Zahvaljujuci vasim korisnim savetima i uputstvima, uspele smo da napravimo prve figurice i ukrasimo Lenkinu tortu. Lela, Lenka i ja bile smo odusevljene. Hvala jos jednom!!

Prilozi

• IMG_3151.JPG
    IMG_3151.JPG
    145,7 KB · Pregleda: 33
  • IMG_3149.jpg
    IMG_3149.jpg
    39,7 KB · Pregleda: 37
  • IMG_3155.jpg
    IMG_3155.jpg
    32,3 KB · Pregleda: 48

Back