Moja prva torta

E, to ne znam, nikada ništa nissam kuvala u mikro, samo podgrevam hranu, malo zagrejem fondan, skuvam mleko, a oko kuvanja filova i ostalih stvari u njoj...nisam se usudila...To još ne znam, a mislim da neću ni znati.

Stefanelli hvala puno na detaljnom objašnjenju.Shvatila sam da fruktotu prekratko kuham,ne pustim je da zakipi.

A sada bih trebala savjet,čitam sve ove vaše savjete za kuhanje u mikrovalnoj,i probala ja ;),o da...probala;)
Kuhala sam dacinu kremu za čokoladnu tortu.Kuhala ma max temp.850w i mješala je svake minute(cijela jaja i šećer) i nakon cca 3 minute bjelanjak se doslovno ispekao.Nastale su grudice.Uspjela sam spasiti stvar jer sam kremu u nastajanju procjedila.
Sada me zanima gdje sam pogriješila?

Ja sam baš danas pravila tu istu tortu,i fil kuvala u mikrotalasnoj. (Ja više ni ne umem drugačije da skuvam fil,osim u mikro!:sad2:)

Ali i pored najbolje volje ne znam da kažem gde si pogrešila.Ja sam mikserom umutila jaja i šećer,pa stavila u mikro na 2 min. (Kod mene nema podešavanja temperature.Staviš,zatvoriš vrata,naviješ minute i pritisneš START,tako da ne znam jačinu temp )Već posle ta 2 min to se malo zgusnulo,pa sam uključila još 2x na po 1 min,a između svakog minuta promešala mikserom,i skuvalo se bogovski.

Mikrotalasna je zakon,samo kada se uđe u štos.

Stefanelli, draga...Ne daju da ti dam bonicu za ovo (ali neću zaboraviti).
Ovo slikovito objašnjenje ti je za fabriku bonica a ne za jedno.
Mnogo ti hvala što deliš sa nama svoje znanje.
:worth::worth::hvala::hvala:
:zag:

Napravljeno... :)

Nije nešto, ali je OK za prvi put...
24_girlblush.gif

ja imam par pitanja u vezi fondana...skoro sam pravila onu spratnu tortu po Jacinom receptu fondan,sve je bilo super,ali me interesuje u vezi boje....moj je bio bele boje,ali u poredjenju sa tortom iz poslasticarnice ne bas ta bela boja i bio je tvrdji u odnosu na onaj iz poslasticarnice(govorim o krajnjem izgledu pred serviranje).da li oni boje fondan belom bojom i da li premazuju necim da bude onako mekan?

Pretpostavljam da si pravila fondan sa maragarinom!? Trebalo bi sa biljnom masti,koju je tesko kod nas uvek naci.Margarin fondanu daje tu zuckastu nijansu...Sa druge strane,da bi fondan bio beo,pravi se sa zelatinom,trebalo bi ga umutiti da sa dobrim,jakim mikserom,jer se na taj nacin dobije taj beli efekat.E sad posto su nasi mikseri slabi,tesko ga je izbeliti.Mada sam probala praviti i mikserom(ovim nasim slabijim ) ali i bez miksera i ima razlike.

Kako bi dobila bjeliji fondat probaj umjesiti malo bijele boje u njega.Negdje sam pročitala(više ne znam gdje) da ako se želi dobiti totalno bijeli fondat potrebno mu je dodati bijele boje.

Ja sam probala i na veliku kolicinu je potrebno strahovito puno boje,a nisam primetila neku veliku razliku!

Neko mi je rekao... ili sam negde čula... nisam probala, da je taj "jako beli" fondan koji se kupuje malo kiselkast. Zaključak je da se u njega stavlja verovatno limuntus koji izvlači boju. Pa, ako vam ne smeta taju ukus - probajte.

OK, za belu boju fondana, ali zašto je tvrdji?
Pravila sam više puta fondan po Jecinom, Minjinom, Stefanelinom.... ili već čijem receptu sa margarinom i bio je super, odmah i posle nekoliko dana, iako sam ga čak i bojila. Kad sam napravila sa biljnom masnoćom bio je dobar odmah ali posle nekoliko dana tvrd ko djavo. Jedva sam ga razmekšala (bez mikrotalasne) a kasnije su se ukrasi sušeći se na torti pucali.
E, sad gde je fora???? (da ne kažem greška)

Ja ga stalno pravim sa margarinom.Sto se beline tice ,poslednji put sam probala i uvidela razliku.Jedan sam umutila obicnim mikserom ,koliko se moglo(ne previse jer je slab),a drugi u velikom stubnom mikseru ,koji nije profesionalni ali je odradio posao.Ovaj drugi je mnogo belji.
Sto se cvrstoce tice,ako ga neces odmah koristiti nemoj dodavati puno secera.Bolje ga ostavi ,pa mu dodaj ako bude trebalo kada budes radila sa njim.Ja inace uvek ostavljam delice fondana u raznim bojama i kada mi zatreba za figurice ,ugrejem u mikrotalasnoj i koristim.Nekad ga dodam u svez fondan i radim s njim bilo sta.Jako je vazno da fondan bude upakovan u kesu pa u neku kutiju sa poklopcem koja dobro dihtuje ,ili dve kese...I nema potrebe drzati ga u frizideru,bez obzira na temperaturu jer u njemu nema nista kvarljivo.
Ponekad i glicerin zna ispariti,pa mozda ne bi bilo lose da na ruke utrljas malo glicerina i onda premesis fondan koji je stajao.
Nadam se da ovo nekako pomaze.

Ja ga stalno pravim sa margarinom.Sto se beline tice ,poslednji put sam probala i uvidela razliku.Jedan sam umutila obicnim mikserom ,koliko se moglo(ne previse jer je slab),a drugi u velikom stubnom mikseru ,koji nije profesionalni ali je odradio posao.Ovaj drugi je mnogo belji.
Sto se cvrstoce tice,ako ga neces odmah koristiti nemoj dodavati puno secera.Bolje ga ostavi ,pa mu dodaj ako bude trebalo kada budes radila sa njim.Ja inace uvek ostavljam delice fondana u raznim bojama i kada mi zatreba za figurice ,ugrejem u mikrotalasnoj i koristim.Nekad ga dodam u svez fondan i radim s njim bilo sta.Jako je vazno da fondan bude upakovan u kesu pa u neku kutiju sa poklopcem koja dobro dihtuje ,ili dve kese...I nema potrebe drzati ga u frizideru,bez obzira na temperaturu jer u njemu nema nista kvarljivo.
Ponekad i glicerin zna ispariti,pa mozda ne bi bilo lose da na ruke utrljas malo glicerina i onda premesis fondan koji je stajao.
Nadam se da ovo nekako pomaze.

Dobar savet uvek pomaže. Hvala. Ovih dana moram da pravim tortu (kod mene su prilike za to redje) pa ću probati (ako ne bude suviše vruće).

Drage zene,ja sam napravila svoju prvu tortu sa fondanom,sledeci najvise vasa uputsva,zahvalujem Vam!Radila sam ga po Minjinom receptu,odozgo sam koristila gotovu sliku.Ima puuuno nesavrsenosti,greske i mane,ali posto je prva meni je jako draga..Najvise sam se namucila da prenesem fondan na tortu:)
A najkorisniji mi je bio savjet da ruke namazem margarinom prilikom mesenja jer mi se fondan malo mrvio,jer sam ga napravila 2-3 dana ranije..
Evo i slicicu:
Vtorrodenden002-1.jpg

bravo za prvenac, svaka cast...:D
sto se pronsenja fondana tice, sve je stvar navike.uvek kad ga razvaljam, podvucem obe sake ispod fondana i prebacim na tortu, zagladim glacalicom. i ne cepa se.doduse ja koristim kupovni fondan, ne pravim sama.mozda je onaj iz kucne radinosti manje elstican, ne bih znala :) u svakom slucaju @majanest probaj tako kako ti je Vanja rekla, verujem da ce ti biti lakse da preneses :D

Back