Mleko - istine i zablude

Da li konzumirate kravlje mleko?

• Svakodnevno, mleko i sve mlecne proizvode

• Samo kiselo mlecne proizvode i sireve

• Sam mleko

• Jednom nedeljno

• Jednm mesecno

• Veoma retko

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mleko nije jedina namirnica koja sadrzi kalcijum ali svakako ga ima mnogo vise nego li u drugim vrstama istih.
jos jedna zabluda, mleko je nisko na lestvici namirnica po koncetraciji kalcijuma. Onima koji brinu da bi izbacivanjem mleka iz ishrane mogli biti lišeni kalcijuma, treba reći da na primer susam 887 mg, dok mleko u 100 g sadrži svega 112 mg kalcijuma. Kalcijum je mineral prisutan u biljnom svetu. Najvise ga ima u orasima, orasastim plodovima, zitaricama, mahunarkama. Ishrana na bazi voca, zitarica, zelenog i suvog povrca obezbedjuje neophodnu kolicinu kalcijuma nasem organizmu, sa velikom prednoscu u odnosu na mesnu ishranu.

Razmotreno je 37 studija koje su se bavile istraživanjem uticaja unošenja kalcijuma na jacinu kostiju kod dece starije od 7 godina u Physicians Committee for Responsible Medicine u Vašingtonu kod kojih cak 27 ne podržava povecani unos mleka kako bi se povecao unos kalcijuma.
Deca koja su pila više mleka nisu razvila jace kosti, prema zakljuccima iz ovog izveštaja za preporuku su fizicke vežbe i umereno unošenje hrane bogate kalcijumom.
Drugi nacin da se nadohnadi ista kolicina kalcijuma koja se nalazi u jednoj šolji kravljeg mleka je caša svežeg soka od pomorandze ili šolja kuvanog kelja ili veza zeleni, šolja zobenih pahuljica ili dve trcine šolje tofu sira ili jedna šolja brokula.

Dodacu i ostale namirnice biljnog porekla bogate kalcijumom:

namirnica količina u mg/100g
susam 783
soja u zrnu 260
badem 252
lešnik 225
spanać 126
orasi 87
ovsene pahuljice 70
brašno od celog zrna pšenice 40
mleko od soje 21
belo brašno 15
pirinač 10
kačkavalj 810
beli sir 300
kravlje mleko 120
jogurt 120
sveži sir 95
kajmak 80
jaja 57
majčino mleko 3
bakalar 24
losos 14
piletina 12
jagnjetina 12
govedina 4
svinjetina 3

http://www.topforma.co.yu/minerali/kalcijum.html

dodacu i namirnice kojih nema u tabeli
sipak 297 i mandarina 120

kada je rec o mesu, situacija je donekle ista - ko god od vas smatra da je prirodni mesozder neka napravi jednostavan ogled. umesto sto cete uci u mesaru i meso platiti, prosetajte parkom i kada primetite nekog socnog goluba bacite se na njega, prekoljite ga tu nalicu mesta, napijte se njegove tople krvi, prozderite zeludac i sve iznutrice, a zatim oglockajte ostalo - jer dragi moji, tako cine mesozderi. oni ne ulaze u mesaru, ne kupuju virsle i pastete, ne prze i ne pohuju meso, ne obradjuju ga termicki dok se ne raspadne - ne, oni su prirodno naoruzani da se hrane mesom, zivim, krvavim mesom.

Вау, свиџа ми се твоје размишљање и паралеле.
Али, шта да радимо ми који кад видимо сочну траву у парку немамо потребу да се бацимо и да је попасемо ту на лицу места?
Мислим, то је очигледан доказ да људи по својој пророди нису ни биљоједи, зар не?
Шта би препоручила да једемо ако избацимо биљке и животиње?

krinka....bila si jako vredna
ali moram da ti kazem da ima mnogo netacnih podataka
nemam zivce sve da procitam u detalje
ali ono sto si postirala podelicu sa tri
za pocetak reci cu ti da sam veterinar, da mi je specijalnost reprodukcija zivotinja i da stvarno nemam zivce da citam tvoje postove koji su kao jeftina zuta stampa za mene! (onaj deo sa odbijanjem teleta i endokrinim sistemom...znaci NO COMENT!)
tvoja ideja je dobra (mislim na topik i postavljena pitanja), makrobioticari bi se verovatno slozili sa svakom tvojom recenicom, ali ja moram da ti kazem
nije to bas sve tako!

cinjenica je da konzumiranje mleka posle perioda kada se mladunce odbija od sise nije prirodno, ali ni konzumiranje alkohola nije prirodno ili potrebno pa kazemo da je u vinu mudrost!
mleko kao izvor kalcijuma stoji....ali hocete da kazete da veganci koji piju samo sojino mleko i ne koznumiraju nista od namirnica animalnog porekla ne mogu nikada da postignu osifikaciju polomljene kosti?

bojim se da je ovde isplivalo mnogo nepoznavanja osnovnih stvari!
malo mi je zao sto sam se ukljucila u diskusiju
necu vise, obecavam!

Svako jutro jogurt... mleko u kafi... sir povremeno...

Negde sam pročitala da Bugari u odnosu na druge imaju duži životni vek. Kažu, to je zbog njihove ishrane koja podrazumeva velike količine jogurta...

OK mi je da bebe treba da se hrane isključivo majčinim mlekom (ako ga ona ima, nravno) ali da odrasli ne treba da piju mleko i konzumiraju mlečne proizvode jer nijedna životinja to ne čini mi je smešno... Ko zna, možda bi i druge životinje konzumirale baš kravlje mleko da znaju da je izmuzu :lol:

ALi ... u vreme drstičnog povećanja cena mleka i mlečnih proizvoda ova tema fino paše :wink:

Вау, свиџа ми се твоје размишљање и паралеле.
Али, шта да радимо ми који кад видимо сочну траву у парку немамо потребу да се бацимо и да је попасемо ту на лицу места?
Мислим, то је очигледан доказ да људи по својој пророди нису ни биљоједи, зар не?
Шта би препоручила да једемо ако избацимо биљке и животиње?
:D:D:D:D:D

krinka... bila si jako vredna
za pocetak reci cu ti da sam veterinar, da mi je specijalnost reprodukcija zivotinja i da stvarno nemam zivce da citam tvoje postove koji su kao jeftina zuta stampa za mene! (onaj deo sa odbijanjem teleta i endokrinim sistemom...znaci NO COMENT!)
tvoja ideja je dobra (mislim na topik i postavljena pitanja), makrobioticari bi se verovatno slozili sa svakom tvojom recenicom, ali ja moram da ti kazem
nije to bas sve tako!
nesto postova je moje - to je onaj prvi post do izvora zivotinjskog carstva. ostalo je sa neta, navedeni su izvori. ovo je jedna od tema za citanje - vidim da se neko malo zesce primio, spominje svog dedu koji je izrastao onoliki... burne reakcije, nepotrebno potpuno.

cinjenica je da konzumiranje mleka posle perioda kada se mladunce odbija od sise nije prirodno, ali ni konzumiranje alkohola nije prirodno ili potrebno pa kazemo da je u vinu mudrost!
ooo, i ja jedem cokoladu, umereno, ne mislim da prestanem :-D

mleko kao izvor kalcijuma stoji....ali hocete da kazete da veganci koji piju samo sojino mleko i ne koznumiraju nista od namirnica animalnog porekla ne mogu nikada da postignu osifikaciju polomljene kosti?
dakle, moze se i bez hvaljenog kravljeg mleka

Па, може се и без леба, и без меса, и без јаја, и без поврћа...

Тако један учио магарца да не једе, па таман кад га научио - магарац црко!

pa i biljke se tretiraju i to kako...svo povrce koje navodis ako se gaji za prodaju na veliko je puno pesticida, hemijskih djubriva, raznih otrova, gaji se ponesto i u vestackim uslovima i cilj je da mu se skrati prirodni vegetativni ciklus. i od toga se dobija rak i razne druge bolesti, slabi organizam, sve sto hoces
nema nacina da jedes zdravu hranu osim ako ne zivis na nekoj cuki pa imas svoj povrtnjak, vocnjak...sve drugo je stvar izbora, ko koji otrov vise voli

Ja mleko i jogurt obozavam i svakodnevno koristim u ishrani.
Pokusavala moja mama nesto sa tim teorijama kao nije zdravo, i nijedna druga vrsta to ne radi,...tra-la-la...Ma ne vredi to kod mene. Ja sasvim dobro varim i mleko i mlecne proizvode.
P.S.: sto se tice onoga da nijedna druga vrsta ne pije mleko druge vrste, gledala sam na TV-u kako neke zmije piju mleko koza ili ovaca i pri tom ih ne ujedu za vime, iako su otrovnice. to je primer koji mi se vrzma po glavi, valjda ima jos neki....

Da bi ishrana bila optimalna za zdravlje organizma, mora da bude uravnotezena i raznovrsna. Ne sme biti preterivanja u necemu a ne sme biti ni izostavljanja.

Slazem se sa tim...ali ja recimo ne mogu da pijem mleko nikako...ne ide mi...znam da je zdravo i trebala bi da pijem...ali ne ide...
U vrticu mi je vaspitacica "nabila" na nos solju sa mlekom i naterala me da pijem...sad dali je to razlog ili nesto drugo ne znam...pokusavala sam par puta..jok bre smuci mi se...

Back