Mleko - istine i zablude

Da li konzumirate kravlje mleko?

• Svakodnevno, mleko i sve mlecne proizvode

• Samo kiselo mlecne proizvode i sireve

• Sam mleko

• Jednom nedeljno

• Jednm mesecno

• Veoma retko

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Cak i moje kuce pije mleko..voli mlad sir i pavlaku....tako da..to sto drugi ne vole mleko i mlecne proizvode ne znaci da ih treba komentarisati..na mleku smo odgajani...

Slusaj khucko....:D. a jel? A treba komentarisati kucice i macice sto piju mleko...:?:D

P.s. postavljacice kako nisi svoj izbor stavila u anketu...ccc...svasta..popravi anketu kako bih i ja mogla da glasujem...na demokratskom smo forumu.....

Uostalom ja nisam odgajana na mleku, vec na kavijaru.....:lol::lol::p

Slusaj khucko....:D. a jel? A treba komentarisati kucice i macice sto piju mleko...:?:D

P.s. postavljacice kako nisi svoj izbor stavila u anketu...ccc...svasta..popravi anketu kako bih i ja mogla da glasujem...na demokratskom smo forumu.....

Uostalom ja nisam odgajana na mleku, vec na kavijaru.....:lol::lol::p

Moj post je slucajem isao ispod tvog..nikakve veze nema sa tobom..a sto se tice kavijara..iskreno ..ne volim ga i uvek mi predstavlja problem kada me posluze sa njim a moram da odbijem..nekako me svi cudno gledaju..kao nama oni koji ne piju mleko:-D

Moj post je slucajem isao ispod tvog..nikakve veze nema sa tobom..a sto se tice kavijara..iskreno ..ne volim ga i uvek mi predstavlja problem kada me posluze sa njim a moram da odbijem..nekako me svi cudno gledaju..kao nama oni koji ne piju mleko:-D

Ama znam da nema veze sa mnom...nek kucici i macici piju mleko....ja cu jogurt uz burek sa mesom...ili veelikom pljeskavicom sa ajvarom ,lukom...

Ma tek kad dodjem u Srbiju...tamo ima original....:lol::evil:

da i ja iznesem svoj stav ;)

mleko sluzi samo u svrhu da se majka odhrani svoje mladunce. opet napominjem SVOJE. lav ne sisa slonicu, koza ne sisa kuju, samo u retkim slucajevima se dogodi da pod prismotrom coveka vuk usvoji stene, kija mace i slicno. toga u prirodi skoro nema ili je veeeeoma retko.

covek je jedina zivotinja koja i nakon faze odrastanja nastavlja da konzumira koristi mleko, i to ne svoje bioloske majke (sto bi mi negde i bilo mozda logicno), vec KRAVE
AKO je kravlje mleko toliko prebogato kalcijumom, kao sto je neko gore vec naveo pre mene, kako to da ga krava ima iako pase travu i ne pije mleko? izvor vaznih supstanci je u zelenom bilju i zitaricama. da je neko bio na selu znao bi da se krave podsticu na davanje mleka tako sto se "nagradjuju" grumenom soli, koji ih samo podstice da piju vise vode. dakle, to mleko je slabijeg kvaliteta, losije koncentracije.
AKO mleko ima toliko kalcijuma zasto lav ili pas npr. nakon sto slome nogu ne odu instinktivno do neke krave ili kuje, lavice ili slonice, koja doji svoje mladunce, da je zamole da ih malo podoji, kako bi podigli nivo kalcijuma i kosti im brze zarasle? jer je to jedna od milion zabluda koje propagira mlecna industrija.
volela bih da svi vi "ljubitelji mleka" umesto sto ga sipate iz sarenog tetrapaka u neku staklenu casu, na prirodan nacin dodjete do njega, tj. odete do najblizeg sela, udjete u stalu, cucnete ispod krave ili koze, i posisate malo direktno iz vimena, ili svom detetu ponudite da isto uradi, jer deca su blize instinktu i prirodnija i 99% dece ce instinktivno odbiti da to uradi. ako je prirodno da covek pije kravlje mleko onda vam nisu potrebni posrednici kao sto je masinerija nazvana mlecna industrija (koja bi zaista bankrotirala kada bi istina o mleku bila prihvacena), nije vam potrebna ni casa, ni sareni tetrapak.
istina je da volimo ukusne stvari, medju kojima i cokoladu i kolace i...... ali kao sto ne moze da naskodi mala kolicina tih proizvoda, ne moze ni casa mleka ili jogurta jednom nedeljno, sve preko toga je zlocin prema telu.
navescu i da mozete na internetu potraziti studije koje dokazuju da kalcijum iz kravljeg mleka nije adekvatan za coveciji organizam, pa nije slucajno da majkama u porodilistu strogo napominju da se kravlje mleko ne uvodi u ishranu odojceta jer je ustanovljeno da prouzrokuje probleme sa varenjem, i ima vezu sa cestim upalama usiju kod beba koje se hrane kravljim mlekom.
kada je rec o mesu, situacija je donekle ista - ko god od vas smatra da je prirodni mesozder neka napravi jednostavan ogled. umesto sto cete uci u mesaru i meso platiti, prosetajte parkom i kada primetite nekog socnog goluba bacite se na njega, prekoljite ga tu nalicu mesta, napijte se njegove tople krvi, prozderite zeludac i sve iznutrice, a zatim oglockajte ostalo - jer dragi moji, tako cine mesozderi. oni ne ulaze u mesaru, ne kupuju virsle i pastete, ne prze i ne pohuju meso, ne obradjuju ga termicki dok se ne raspadne - ne, oni su prirodno naoruzani da se hrane mesom, zivim, krvavim mesom.
pokusajte da psa ili drugog mesozdera sprecite u lovu. covek nije lovac, nije po definiciji zuba, ni po fiziologiji (duzina creva ne odgovara onoj kod mesozdera). no ne vjerujte - proverite.
ko je sposoban da ulovi i prozdere goluba, macku ili misa, sta god de... ima prolaz u mesozdere i opravdavam da treba da zaobidje mahunarke, voce i povrce... svu zdravu hranu koja je inace prirodna za coveka.

izvor www.zivotinjsko-carstvo.com
Ponekad je macice neophodno prehranjivati, bilo da su ostali bez majke, bilo da mama-macka nema dovoljno mleka.
Ovde je isecak iz jedne tabele sa sastojcima mleka kod razlicitih zivotinskih vrsta, te se iz nje moze videti zbog cega je macice neophodno hraniti zamenom za macje mleko, a ne kravljim mlekom ili mlekom za bebe.
Naravno, u hitnim slucajevima, kad je opstanak macica u pitanju, pokusacemo sa bolo kojim mlekom, ali ovo treba da bude samo dok ne nabavimo odgovarajucu hranu.

.................. mast% .. belancevine% .. laktoza% .. pepeo% .. ukupna suva materija%

covek .......... 4.5 ............. 1.1 .............. 6.8 ............. 0.2 ................ 2.6

macka ....... 10.9 ........... 11.1 ............. 3.4 .............. --- ............... 25.4

krava ....... 3.5-5.5 ....... 3.1-3.9 ...... 4.7-5.1 ...... 0.7-0.8 ........ 12.2-15.0

ovca ........... 5.3 .............. 5.5 .............. 4.6 ............ 0.9 ............... 16.3

pas ............. 8.3 .............. 9.5 .............. 3.7 ............ 1.2 ............... 20.7

Mačke i mleko
Vaša mačka verovatno voli mleko. Pitanje je međutim, da li je ono stvarno toliko dobro za nju? Iako preovlađuje mišljenje da ta dva pojma prirodno idu jedan sa drugim, nepobitno je utvrđeno da je većina mačaka nesposobna da pravilno svari šećere kojih ima u mleku. To što u reklamama na TV-u i u filmovima i dalje viđate mačke kako piju mleko samo govori o inerciji po kojoj ljudi postupaju. Osim toga samo mleko ima izuzetno malu hranljivu vrednost za organizam mačke pa će tako npr. mačka koju hranite samo mlekom uginuti od loše ishrane.
Ako se pitate kako da utvrdite da li Vaša mačka može da uspešno svari mleko pratite njeno ponašanje i stolicu posle davanja mleka sledećih nekoliko dana. Najčešće se događa da mačka posle mleka ima dijareju ili da jede travu što uglavnom znači da je muči stomak. Dosta lakše se vari jogurt pa možete probati sa ovom zamenom čisto da bi mačka i dalje pila belu tečnost koja liči na mleko. Takođe možete davati mački vodu u koju ste sipali malo mleka onoliko koliko je dovoljno da pobeli i da dobije blagi miris mleka...

I što se tiče odojčadi...
Kravlje mleko se po svom sastavu znatno razlikuje od majčinog. Sadržaj belančevina je u njemu (3.4g %) oko četiri puta veći nego u majčinom mleku (0.9g%). Veći deo belančevina kravljeg mleka čini kazein, a manji proteini surutke (80:20) dok se u majčinom nalazi više proteina surutke nego kazeina (60:40). U kravljem mleku se nalazi beta laktglobulin koga nema u humanom. Taurina ima znatno manje u kravljem nego u majčinom mleku. Količina masti je približno ista u obe vrste mleka. Međutim, lipidi majčinog mleka sadrže veću količinu poli-nezasićenih masnih kiselina (linolna, alfa linolenska, arahidonska i dokosaheksaenolna) nego kravlje. Arahidonska i dokosaheksaenolna su od posebnog značaja za razvoj mozga. Laktoza je glavni ugljeni hidrat mleka. Ima je više u majčinom (oko 7g%) nego u kravljem mleku (oko 4.9g%).
Štetne posledice ishrane odojčadi kravljim mlekom

U prvim mesecima života odojčeta još je nedovoljno razvijena zaštitna funkcija crevne barijere. Ograničen je i kapacitet bubrega da koncentriše mokraću i da efikasno eliminiše produkte metabolizma belančevina i viška unetih minerala. Zbog toga u odojčadi, posebno mlađe od 6 meseci, koja se hrane kravljim mlekom mogu nastati različite štetne posledice: alergija, oštećenje sluznice creva, krvavljenje u creva, povećanje koncentracije pojedinih aminokiselina u plazmi, poremećaj acidobazne i vodenoelektrolitne ravnoteže.

Ovčje i kozje mleko mogu izazvati iste štetne posledice. Pored toga treba imati u vidu da kozje mleko ima veoma malo folne kiseline neophodne za stvaranje eritrocita.

Alergija na proteine kravljeg mleka je češća u odojčadi, posebno u prvih 6 meseci života, nego u starije dece i odraslih. Češća je u dece iz porodica sa alergijskim bolestima. Učestalost se procenjuje na 0.2 do 7.5%. Kliničko ispoljavanje alergije (preosetljivost) je veoma različito i zavisi od genske predispozicije, količine alergena ( strani proteini) koju dete unosi u organizam i njegovog uzrasta.

Najčešći su gastrointestinalni poremećaji. Usled oštećenja sluznice tankog creva nastaje»alergijska enteropatija». Javlja se akutni ili hronični proliv zatim povraćanje. Dete slabije napreduje. Zbog bola u trbuhu ono je razdražljivo i plače.

Ređe je oštećenje sluznice krajnjeg dela debelog creva, «alergijski proktokolitis». Karakteriše se hroničnim prolivom, nalazom krvi u stolici i veće količine sluzi.

Gubitak krvi u lumen gastroinestinalnog sistema se javlja uglavnom u odojčadi mlađe od 6 meseci koja piju 1 litar ili više kravljeg mleka dnevno. Krvavljenje je obično malo po količini, nekad je obilnije i krv je vidljiva u stolici.

Anemija nastaje zbog malog sadržaja gvožđa u mleku, njegove male apsorpcije i gubitka krvi u creva. Ona se ne može efikasno lečiti sve dok se ne ukloni uzrok, ne isključi kravlje mleko iz jelovnika odojčeta.

Promene na koži su i obliku urtikarije (koprivnjača) ili ekcema. Retko se javlja i otok usana. Te promene su najčešće udružene sa gastrointestinalnim poremećajima.

Ređe su poremećaji organa za disanje: obilno curenje iz nosa, kijanje, kašalj, promuklost i otežano disanje. Te smetnje su najčešće udružene sa drugim poremećajima.

Veliki unos belančevina mlekom koji premašuje kapacitet anabolizma (ugrađivanje u nove ćelije) može dovesti do povećanja koncentracije u krvi potencijalno štetnih produkata njihovog metabolizma ureje, amonijaka i pojedinih aminokiselina (metionin, fenilalanin). Klinički značaj tih poremećaja nije sasvim jasan ali postoji bojazan da mogu nepovoljno da utiču na razvoj i funkcije mozga. Usled ograničenog eksretornog (izlučivnje) kapaciteta bubrega i male mogućnosti da neutrališe kisele metabolite nastaje poremećaj acidobazne ravnoteže, metabolička acidoza. Veliki sadržaj minerala, natrijuma idr u kravljem mleku u mlađeg odojčeta može dovesti do poremećaja vodenoelektrolitnih poremećaja i najzad do hiperosmolarne dehidracije.

krinka@Je l' te mama tukla sto kao dete nisi hteo da pijes mleko pa ti se ogadilo.
Vecu nebulozu ne procitah.
Zamisli lava koji prilazi kravi da trazi malo mleka ili cak slonu...
Sklop organizma kod coveka i kod prezivara nije isti; krava ima dva zeludca da bi mogla da izvuce maksimum hranljivih materija iz tako siromasne hrane kojom se hrani.
Ljudi kada su poceli da termicki obradjuju hranu zivotni vek im se produzio, dok je jeo kao zivotinja prosecno je ziveo oko 25 godina.
Ljudi su svastojedi a to se ogleda u sklopu zuba (imamo kidace, sekutice. i kutnjake koji mrve hranu). Nije bitno kome je namenjena hrana vec sta se u njoj nalazi. Mleko nije jedina namirnica koja sadrzi kalcijum ali svakako ga ima mnogo vise nego li u drugim vrstama istih. Da bi ishrana bila optimalna za zdravlje organizma, mora da bude uravnotezena i raznovrsna. Ne sme biti preterivanja u necemu a ne sme biti ni izostavljanja.

i jos nesto za vas koji ste raspolozeni da citate...
Kako uopste danas nastaju goveda? Veterinar prode sa jednim velikim spricom, oplodi recimo oko 600 krava. Tele koje se rodi odmah se odvaja od majke da ga krava ne bi polizala. Ako krava polize svoje tele, celi njen mlecni sistem se menja u pravcu dojenja teleta. Medutim, to se ne dogada ako radnici odmah odnesu tele. Materinski instinkt se onda ne pokrece, a endokrini sistem tako radi da proizvodi veliku kolicinu mleka. Ne vise 10 litara, nego 40 litara.

Tele dobija kao zamenu za majcino mleko, takozvano "mleko" koje se pravi od mrtvih zivotinja. To se zove
"zivotinjsko mleko", ali nemojte da vas taj izraz zavara kao "stocno" brasno. Naravno, tele onda ne raste 2 godine, nego raste 6 meseci i onda bude zaklano. U ovom procesu nema nista prirodno, sve je covek poremetio radi svojih ciljeva.

Mleko

Problem je sto uzrocnik BSE moze da se otkrije kod krava starijih od 32 meseca, dok mlade ne mogu da se testiraju do sada poznatim metodima.

Majka i dalje daje 30-40 litara mleka i mi to mleko pijemo. U mleku se nalaze krvne plocice, a u krvnim plocicama se nalazi puno priona, potencijalnih uzrocnika BSE i drugih prionskih bolesti. Medutim, niko o tome
ovde ne govori. Svi kazu da je mleko zdravo. Mleko sada izgleda cisto, jer se danasnjim testovima ne moze dokazati prisustvo priona. Ali ne zaboravite da osoba koja ce mozda tek za 10 godina dobiti prionsku bolest, Alchajmerovu ili Krojcfeld-Jakovljevu bolest, vec je sad ima.

Hormoni rasta su se ranije davali deci koja zaostaju u rastu. To je trenutno popravljalo stvar, ali je kasnije dolazilo do komplikacija. Dolazilo je do nesrazmernog sazrevanja kostiju, dolazilo je do tumora mozga, na hipofizi su se pojavljivali adenomi, pa su ova deca cesto umirali od toga. Zato je to izbaceno. Deci se ne daju hormoni rasta, ali se zato daju govedima! Ta goveda naravno zavrse u stomacima ljudi.

Cudno je to da se vrlo malo ljudi zanima za stanje zivotinja pred klanje. Zaprepascujuce je koliko zivotinje znaju sta ce im se desiti kad idu na klanje. Jedan covek koji je stanovao preko puta klanice pricao mi je, da
otprilike negde na sredini mosta pocinje takva strasna rika goveda, da to niko nije mogao da objasni. I ljudi koji rade u klanici na ubijaju zivotinja kazu da zivotinja zna da ce je on ubiti. U stanju takvog stresa, zivotinja luci hormone agresivnosti, endorfine i toksine iz vlastitih celija. Ljudi sve to naravno jedu...

nije lose da procitate citav tekst - jeste nesto duzi, no mozda nesto naucite http://www.wsum.nl/EchoBalkana/Medi_Edukacija/smrt_ iz_ tanjira.htm

Back