Mesta za izlaske u Valjevu

..oni je koriste i to preobilno... u svemu i svacemu..

..prvi put kad sam cula izraz "kontas" bila sam u Zenici i bila sam veoma mala..i nikad je nisam cula na ovim prostorima sve dok nisu dosli ljudi iz Bosne, tek onda se prosirila ovde na ovim prostorima...

Rekoh vec, ali mi se izbrisao komentar (pala baza) ... necu vise da ista prepustam Hrvatima! Žlica jeste njihova rec, ali simpa, kontati, sused itd su hrvatske koliko su i srpske! Dosta smo vise nase reci davali drugima!

Ako neko hoće da zna, TISUĆA je srpska (i slovenska) reč koju je zamenila grcka rec hiljada! Rec tisuca se pominje i u Dusanovom zakoniku a sada tu rec svi pripisuju hrvatskom jeziku. Sramota!

Povest je takodje srpska rec a povijest koriste hrvati!

Mislim, dosta vise sa predavanjem naseg jezika! Cuvajmo ga i negujmo!

Uzgred, da li znate stare srpske nazive za mesece? Studeni, Grudjen, Listopad, Srpanj itd ... I to smo im dali i te nazive automatski proglasili za hrvatske. Nasa sramota!

Dragi wilk,sve sto si nabrojao stoji,ali simpa nije rec,nego sleng iliti skracenica od simpaticno(to je nasa rec),sleng simpa koriste hrvati od kako ja znam,uglavnom tadasnja omladina(kao "brate" kad bi hrvati poceli da govore).Pozdrav i za ovo me ne ubedjuj,rodjen sam tamo i znam :!:

Kazi ti meni gde prestaje srpski a pocinje hrvatski i obrnuto? Lingvisti, to je jedan jezik tako da niko nema ekskluzivnu tapiju na neke reci. Uostalom, sleng se razvija iz reci koje su u upotrebi, tako da je simpa hvatsko koliko je i srpsko.

Sta znaci ako su simpa poceli prvo hrvati da koriste? Da li to znaci da mi kao narod koji govori svojim jezikom iz reci "simpaticno" ne mozemo da razvijemo sleng? Mozemo i taj sleng ce biti u 99% podudaran sa hrvatskim zato sto je to, ponavljam, jedan jezik.

Vracamo se na temu o Vanili. To sto mladjahni Darko nije razumeo sta znaci simpa ne treba da ometa raspravu. Objasnio sam mu.

Wilkołak:
Kazi ti meni gde prestaje srpski a pocinje hrvatski i obrnuto? Lingvisti, to je jedan jezik tako da niko nema ekskluzivnu tapiju na neke reci. Uostalom, sleng se razvija iz reci koje su u upotrebi, tako da je simpa hvatsko koliko je i srpsko.

Sta znaci ako su simpa poceli prvo hrvati da koriste? Da li to znaci da mi kao narod koji govori svojim jezikom iz reci "simpaticno" ne mozemo da razvijemo sleng? Mozemo i taj sleng ce biti u 99% podudaran sa hrvatskim zato sto je to, ponavljam, jedan jezik.

Vracamo se na temu o Vanili. To sto mladjahni Darko nije razumeo sta znaci simpa ne treba da ometa raspravu. Objasnio sam mu.
Podsecas me na politicara,iskreno,malo me nervira to tvoje objasnjavanje u 10 recenica gde za to uopste nema potrebe.Zasto hrvat ne kaze:smaras,brate,ludilo,vozi me...itd.vec ce reci frend,simpa,furka,djir...itd. ako se od njih pokupi nesto,kaze se od koga je,ne prisvaja se tek tako.
Bez ljutnje,ali je tako,klasican ne hrvatski vec purgerski sleng :!:

Casual Crew:
Podsecas me na politicara,iskreno,malo me nervira to tvoje objasnjavanje u 10 recenica gde za to uopste nema potrebe.Zasto hrvat ne kaze:smaras,brate,ludilo,vozi me...itd.vec ce reci frend,simpa,furka,djir...itd. ako se od njih pokupi nesto,kaze se od koga je,ne prisvaja se tek tako.

Politicara se gadim, svih vrsta. Ja sam pokusao da ti sa lingvistickog stanovista objasnim zasto je simpa srpsko koliko je i hrvatsko. To je jedan jezik hteli mi to da priznamo i hteli oni to da priznaju ili ne! Bosanski i crnogorski jezik ne postoje! Postoji samo jedan juzno-slovenski jezik kojim govori oko 20 miliona ljudi i on se na svim normalnim katedrama za izucavanje jezika zove srpsko-hrvatski! Na stranim fakultetima se ipak mogu izucavati srpski i hrvatski ali su oba jezika na istom odseku i istoj katedri, samo postoji usmerenje za srpski ili hrvatski!

E sada, purgerski sleng se razlikuje od dalmatinskog, slavonskog, lickog i krajiskog! Kako bi po tvom misljenju zvucao sleng od "simpatican/simpaticna"? Hajde smisli srpskiju varijantu od simpa! Hrvat ne kaze smaras zato sto mi ne kjazemo djir! Neke reci imaju drugaciji koren i iz drugog smisla se razvijaju! Uzgred ni zurka nije srpska rec, ali hajde ....
Da mi je znanje francuskog jezika jace smeo bih da se sa tobom opkladim sa su djir i zur(ka) od iste reci, samo je razlika u izvodjenju! Nazalost, sa francuskim sam los... Koren od zur-a i djir-a je ISTI, francuska rec (koliko se ja secam)!

Hrvati ne kazu ni kasika ali kazu zlica ali to nije dovoljno da ta dva jezika budu udaljeni kao ceski i slovacki, kao srpski i makedonski ili kao poljski i ruski! Uostalom, Srbi i Hrvati nikada nisu ziveli u istoh drzavi (izuzimam SHS i Jugoslaviju) i zvanicno imaju odvojene istorije, nasledje i veru a opet govore jednim jezikom!

@wilk

Opet ti u klin ja u plocu :!:

Razgranici knjizevnost,dijalekt i ulicnu pricu :!:
Simpa je purgerska ulicna rec i kraj price,kao sto je brateee beogradska,bajoo lajkovacka itd.Nemas potrebe nista da mi objasnjavas,a ponajmanje odakle sta potice,kakvi su koreni i slicno.I sam sam govorio zlica,lotre,pomakni se...a to spada u knjizevni jezik,simpa ne spada,kao ni brate.Sad umesto simpa kazem extra ili do jaja je "konobarica"(vasa tema),mada me doticna uopste ne interesuje kao ni ostale konobarice grada.Toliko!!!

Back