Stanje u kulturi u Srbiji (2025.)

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.261
Kultura u Srbiji ne umire. Ona se kruni. Tiho. Na ivici entuzijazma.

Institucije koje bi trebalo da čuvaju svetlo - muzeji, pozorišta, biblioteke, domovi kulture,
rade sa budžetima koji jedva pokrivaju osnovne troškove. Programi se organizuju da bi
se ispunile forme, a zgrade se raspadaju dok se čeka na sredstva koja nikad ne stignu.
Ljudi koji tamo rade nisu samo zaposleni - oni su oni koji ostaju i kad više nema razloga
da ostanu. Ali sistem ih ne vidi. Sistem ih koristi kao ukras.

Pedja Cvetičanin iz CESK-a je rekao ono što svi znamo, ali retko izgovaramo: kulturni
populizam je postao pravilo. Kultura se koristi kao simbol, ali se ne ulaže u ono što taj
simbol nosi. Lokalna kultura se potiskuje, dok se globalni trendovi prepisuju bez
razumevanja. Sve se svodi na događaj - nešto što se desi, uslika, objavi i zaboravi.

Nema strategije. Nema plana. Ima samo pokušaja da se nešto “odradi”.
A kultura ne trpi odrađivanje. Ona traži prisustvo.
Traži ljude koji dolaze da učestvuju, a ne da budu viđeni.

Ne pišem ovo da bih zvučala pametno. Pišem jer mi je dosta da se kultura koristi kao
ukras za političke govore i protokole. Bila sam na događajima gde je sve bilo organizovano,
ali niko nije slušao. Niko nije bio prisutan dušom. Kultura ne traži aplauz. Traži ljude koji su
tu - stvarno tu.

Kultura u Srbiji opstaje. Ne zahvaljujući sistemu, nego uprkos njemu.
I to je jedina istina koju ne možete da stavite u PowerPoint.

Screenshot_46.png

🌺 🌺 🌺

Više puta se čuje žalopojka kako Srbija polako ali sigurno okreće leđa tradicionalnim, vrednostima. Ako ništa drugo ovo pokazuje da im se vraća. Po selima u našoj "zemlji seljaka na brdovitom Balkanu" nije bilo ni muzeja, ni pozorišta, ni biblioteka i definitivno ne domova kulture. Tako da, kako se uzme. Moglo bi da se kaže da ipak ima nešto pozitivno.

Filozofi su još davno uvideli da jsu proizvodnja i privreda baza, a kultura nadgradnja

Ne može kultura da cveta kad nema novca i kada se raspada država, kada ima velikih problema u energetici, svi znamo šta se dešava, kakva je situacija u društvu

Šta je bilo sa sajmom knjiga? Ima li tema o izdavačkim kućama koje bojkotuju ovogodišnji sajam jer je rešio da bude Ćaci

To nije nikakva slučajnost, to je plan. Državi koja pretenduje da postane rudarska kolonija, kulturu ne treba "obnavljati", nego potisnuti. Kultura budi kritičko mišljenje, postavlja pitanja, otvara oči. A autokratskim režimima ne trebaju ljudi koji misle, trebaju poslušni, apatični, zabavljeni trivijalnostima. Isto važi i za obrazovanje. U naprednoj Srbiji je to višak, nuspojava koju treba eliminisati. Tako da se na tome radi i radiće se sve brže, jače i bolje.

To možda ona kod kuće, kad pesnik sedi i piše, introspektivna... Ali mislim da ovde govori o pozorištima, javnim događajima, to ne može bez novca.
Ako vec govori o pozoristima i javnim dogadjajima ne moze da postavi naslov Stanje u kulturi u Srbiji jer ona ne pise o kulturi nego o kulturnim institucijama. Kultura jednog naroda ne zivi u budzetima, planovima, powerpoint prezentacijama nego u jeziku, navikama, muzici, svakodnevnom ponasanju ljudi...
Raspad domova kulture nije isto sto i raspad same kulture jer kultura nije dogadjaj ona je ono sto ostaje kad svi odu kuci...

Naravno da ne moze bez novca ali ja mislim da novac u ovom slucaju koji se desava sa
narodnim pozoristem i glumcima, nije problem...
Problem je nasilan prodor politike tamo gde joj nije mesto...

Poslednja izmena:

Back