kvikveg
Domaćin
- Poruka
- 3.282
suzo covek si svakako i ta deca bitno je da budu ljudi i da znaju poreklo roditelja ukoliko ih to zanima al u sustini bice ono kakvim ih roditelji vaspitaju ukoliko se uopste trude da ih vaspitaju oni a ne drustvo
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
suzo covek si svakako i ta deca bitno je da budu ljudi i da znaju poreklo roditelja ukoliko ih to zanima al u sustini bice ono kakvim ih roditelji vaspitaju ukoliko se uopste trude da ih vaspitaju oni a ne drustvo
Ovo ti je skroz bezveze.
Nije vera jedini uslov, naravno da je vazno da je pre svega dobar covek.
Ima losih ljudi i idiota u svakoj veri i naciji i isto tako i dobrih.
To je isto kao da sam ja rekla, volim crne muskarce, a ti mi kazes, crn ce mozda da te bije, bolje gledaj plave. Smesno.
A sta ako se uda za crnca iz Gane i on bude idiot prema njoj?
Glupa je rasprava.
Samo kazem da je za mene licno, pitanje vere nepremostiva razlika kad se radi o zajednickom zivotu i o vaspitanju dece, a mislim da dve osobe treba da se slazu po pitanju vaspitanja kad grade zajednicku porodicu.
Isto ne bih mogla da zivim i radjam decu sa nekim ko slusa narodnjake, poludela bih, garantovano.
Nisam se ja udala za mog muza samo zato sto je Srbin, nego pre svega zato sto ga volim, sto je dobar, pazljiv, obrazovan, sto se slazemo u bitnim zivotnim stavovima.
Fjaka drago mi je da neko razmislja i na takav nacin. U principu svi vole svoje, ali od sudbine se pobjeci ne moze, a ja ne vidim ni smetnju ako su dvoje normalni i ne iskompleksirani ljudi.
Torrente Bgd ja jos uvijek cekam odgovor na to kako se nesto sasjeca u korijenu, bas bih da znam.
Tvoj post je bio iskljuciv ...bar san ga tako dozivila i zato san ti dala takav i primjer, kako rece ti bezvezan, a ne zato sto sam mislila da si se za muza udala samo zato sto je tvoje vjere
Inace ovo boldano mi bode oci i tila bi te upitati sto ako jedno tvoje dite sutra stvori obitelj sa partnerom iste vjere, a drugo sa partnerom koje nije njegove/njene vjere, da li ces praviti razliku izmedju unucica kad dodju na svjet i jedne voliti vise, a druge manje jer ne slave Bozic isti datum kad i ti ili ga opce ne slave?
Tvoj post je bio iskljuciv ...bar san ga tako dozivila i zato san ti dala takav i primjer, kako rece ti bezvezan, a ne zato sto sam mislila da si se za muza udala samo zato sto je tvoje vjere
Inace ovo boldano mi bode oci i tila bi te upitati sto ako jedno tvoje dite sutra stvori obitelj sa partnerom iste vjere, a drugo sa partnerom koje nije njegove/njene vjere, da li ces praviti razliku izmedju unucica kad dodju na svjet i jedne voliti vise, a druge manje jer ne slave Bozic isti datum kad i ti ili ga opce ne slave?
Zasto se udala za muza samo zbog vere???
Jednostavno kada trazis partnera imas neke zahteve koje taj treba da ispunjava...da ti se dopada fizicki,kao osoba,vera ili nacionalnost,neko trazi bogatog, neko ovakvog neko onakvog.
Ona je nasla nekog ko joj se dopada po svim tackama koje ona zahteva i to je to.
Takodje ako ona ima taj nacin razmisljanja pa ona ce valjda isto tako i decu da vaspita tako da tesko da ce joj se deca udati/zeniti za hrvata,muslima..itd.
A verovatno mislim da ne bi imala problem da joj se deca vencaju za nekog recimo italijana,slovaka,spanca,francuza.....
Мој комшија је био Хрват, и као млад заљубио се у Српкињу из улице. Његови родитељи су били ујке, мрзели су Србе. Он није обраћао пажњу на нацију, гледао је само на љубав. Родитељска одлука је утицала на њега, и никада се њом није њом оженио. После се од туге пропио, умро од алкохола.
Штета, фин човек био, бољи од многих Срба из улице. Родитељи су сина отерали у гроб због шовинизма. Туга једне судбине.
Е видиш, исту ту судбину је имала и рођена сестра моје баке.
Он био Хрват, она Српкиња.
Његови бранили, међутим он није слушао родитеље, али му је мајка у ноћи прославе веридбе уфуљала у кревет неку Хрватицу која је по њој била добра прилика.
Док се он пробудио, брука пукла, шатро је обешчастио и морао да је ожени.
Оженио је, пропио се, никад је није дотакао, децу нису имали.
Умро је у 42. години и кад су му скинули кошуљу у џепу је била бакина слика.
А бака се исто очајно удала, за лика који ју је пола живота млатио, док није смогла храбрости да се разведе.
Ма, ето шта политика направи.![]()
Alo... dečko koji sada ima 17 ili 20 godina nije klao nikoga, kako to ne možete da shvatite.... strašno.
Tako mene može neko da obeleži, jer su arkanove psihopate klale po hrvatskoj i bosni... kakve ja veze imam sa tim?
Jasno je da svi imamo različite stavove, ali mi je smešan onaj komentar Torrente... "Da si u Mađarskoj, imao bi komentare od Mađara".
Pa ne bi imao, zapravo. Jer Mađar neće cimati čoveka koji ima Mađarsko ime i prezime, jer mu je mama Srpkinja. Razumeš? To samo mi u ovoj zemlji imamo tako isčašene stavove... i komšije nam iz bivše SFRJ, sem Slovenaca i Makedonaca.
Mnogo smo optereceni s`prosloscu. Trebamo to biti ali sa drugim stavom.
Vecina evropskog naroda ima netrpeljivost,mrznju prema susedima (naravno, ne tako krvolocnu kao mi). Mi smo na jednom prostoru koji nam zivot cini ne laksim, ali zivot mora da se vodi dalje, mora se uciti na proslosti, mora se vidik prosiriti. Ne zelim reci da treba zaboraviti i idemo dalje, ali moramo traziti gde je greska u razmisljanju, sta mozemo uraditi da komunikacija bude manje emotivna ali da donese neke promene.
Brak sa osobom drugog mentaliteta, nacionaliteta ili religioznog porekla, ne smemo kamenovati. Neprosvecenost veceg dela balkanskog sveta (nazalost) dovodi uvek i ponovo do najprimitivnijeg izrazavanja svoje nemoci da pokaze da je "nesto i neko". Pojedinci se ponose svojim neznanjem i svojom kratkovidoscu.
U ime jednog te istog Boga je nasa planeta najvise svojih stanovnika izgubila. Zloupotreba religije se vuce tragom covecanstva. Kada se jednom shvati da je jedino bitno da sam "covek", beo, crn, crvem, mesanac...da nas je bog stvorio (ako u to verujemo) da postujemo jedno druge, da ne delimo na: jevreje, hriscane,muslimane...puno toga ce se promeniti.
Nije samo ljubav vazna za jednu vezu. U tom i tom pitanju kakvi su nasi pogledi, kako se susrecemo sa problemima, sta nas zblizava a sta udaljava jedno od drugog...!!!
Problem identiteta na Balkanu je prica za sebe. Mislim da nijedno drugo podneblje nije tako "optereceno" kao nase.
Mi (mislim na sve balkanske narode bivse SFRJ) imamo problem da nazovemo jedan zajednicki jezik jednim imenom a ima nas samo 20 miliona rasturenih u vise drzava. Stvaramo problem identiteta ako je jedan roditelj katolik, drugi pravoslavac. U jednoj Nemackoj imate katolike i protestante, dogmatska razlika je daleko veca ali problem ne postoji.
Mi smo puno stvari pobrkali i ponekad imam osecaj da sve radimo namerno. Zar je moguce da neke stvari gledamo naocarima za pomracenje a njega imamo svakih ko zna koliko godina. Stvoricemo jos novih "nazovi" drzava samo da bi neka tvrdoglavost,neprosvecenost ili neznam kako bih nazvao bila isterana...
Problemi, posebno egzistencijalni, se ne resavaju sa nabijanjem glave u pesak, sa izgovorima...mi zivimo u jednom globalnom svetu, hteli mi ili ne i moramo tako i videti. Ne, ja nisam nikada bio pristalica globalizacije, niti cu biti, ali promene nema, nametnuta je i tako je...moramo gledati samo nasu zajednicku prednost. Imamo vec primer kako se to radi u okolini. Celi zivot je diplomatija, od rodjenja do smrti, sto bolje savladjujemo bice nam bolje!!!
Pa ovim si sve rekao. Sto sam sebi uskaces u usta.
A ne obelezavam nikoga vec jednostavno miran zivot izmedju Hrvata i Srba ne moze da postoji i nikada ga nece biti. To su vecni neprijatelji. Cak i za vreme SFRJ kada je propagirano bratsvo i jedinstvo to nije postojalo. Jeste kod Srba posto su se oni najvise na to primali ali kod Hrvata nije.
.
Jесте, али није у питању нека ''крв'' или неке друге шовинистичке будалаштине. Реално, препрека је културно наслеђе и васпитавање у духу одређених вредности. Не можеш бити истовремено и хришћанин и муслиман, и Србин и Хрват, или Мађар и Кинез...небитно...
Не можеш обући деци чадор и фереџу и водити их у цркву на литургију...
Многа деца из мешовотих бракова заиста имају проблема са културним идентитетом... Онда се они труде да буду нешто треће. У Војводини, рецимо, прогласе се ''Војвођанима'' по националности само зато да не би увредили ниједну страну ни умањили значај иједне стране.
Некада се то преносило по оцу...данас по јачој страни.
Имам друга који је ожењен Мађарицом. Он је изричити атеиста, противник вере, традиције, одриче се свог националног идентитета...јер мора то да буде да не би повредио жену и да јој не би наметао своје...
С друге стране, његова деца кажу:''За НАШ (католички) Божић ишли смо тамо и тамо....''![]()
Једноставно, немогуће је бити само човек, тиква без корена... Сваки човек има потребу да негде припада, неког друштвеној заједници.![]()
Jесте, али није у питању нека ''крв'' или неке друге шовинистичке будалаштине. Реално, препрека је културно наслеђе и васпитавање у духу одређених вредности. Не можеш бити истовремено и хришћанин и муслиман, и Србин и Хрват, или Мађар и Кинез...небитно...
Не можеш обући деци чадор и фереџу и водити их у цркву на литургију...
Многа деца из мешовотих бракова заиста имају проблема са културним идентитетом... Онда се они труде да буду нешто треће. У Војводини, рецимо, прогласе се ''Војвођанима'' по националности само зато да не би увредили ниједну страну ни умањили значај иједне стране.
Некада се то преносило по оцу...данас по јачој страни.
Имам друга који је ожењен Мађарицом. Он је изричити атеиста, противник вере, традиције, одриче се свог националног идентитета...јер мора то да буде да не би повредио жену и да јој не би наметао своје...
С друге стране, његова деца кажу:''За НАШ (католички) Божић ишли смо тамо и тамо....''![]()
Једноставно, немогуће је бити само човек, тиква без корена... Сваки човек има потребу да негде припада, неког друштвеној заједници.![]()
Супер. Али шта си онда ти по националности јер националност ''Војвођанин'' не постоји..Јеси ли верник или атеиста?
Ако је тата био атеиста зашто нисте и ви поштовали његов атеизам него сте ипак славили мамине верске празнике?И ти, као деца мог пријатеља, кажеш ''за НАШ Божић''....
..а отац ти атеиста
, који онда ''ВАШ'' Божић кад је то само мамин празник? Хоћеш да кажеш да код вас није превагнула јача страна?
Деца се не опредељују ето тако, сама од себе, деца се ВАСПИТАВАЈУ У ОДРЕЂЕНОМ ДУХУ! А како ти васпитаваш своју децу, као атеисте, православце, католике??? Шта им пишеш када се тражи националност? Једино ''неопредељен''....![]()
E, pa nije to isto.
Imam tecu Hrvata, mnogo dobar covek, vise mi se on nasao u zivotu od tetke.
Ali, njihova deca su katolici, bez obzira sto im je majka Srpkinja.
Ja ne bih volela da moja deca ne budu pravoslavne vere, imam pravo da mi to bude vazno, necu uopste da dolazim u situaciju da moram da raspravljam o tome.
Jedna druga tetka mi se udala za muslimama, sasvim OK, njen izbor, normalno je prihvacen u porodici, ali i njihova cerka se vaspitava da bude muslimanka.
Ako je njima njihova vera vazna, zasto meni ne bi bila moja!?
e meni sve dolazi u obzir osim da vaspitavam decu ko muslimane. to nema sanse. zasto? jer jednostavno necuE, pa nije to isto.
Imam tecu Hrvata, mnogo dobar covek, vise mi se on nasao u zivotu od tetke.
Ali, njihova deca su katolici, bez obzira sto im je majka Srpkinja.
Ja ne bih volela da moja deca ne budu pravoslavne vere, imam pravo da mi to bude vazno, necu uopste da dolazim u situaciju da moram da raspravljam o tome.
Jedna druga tetka mi se udala za muslimama, sasvim OK, njen izbor, normalno je prihvacen u porodici, ali i njihova cerka se vaspitava da bude muslimanka.
Ako je njima njihova vera vazna, zasto meni ne bi bila moja!?
Mogla bih da budem i sa hrvatom, muslimanom, meni je to skroz nebitno.