@zoja
Primećen član
- Poruka
- 590
Jесте, али није у питању нека ''крв'' или неке друге шовинистичке будалаштине. Реално, препрека је културно наслеђе и васпитавање у духу одређених вредности. Не можеш бити истовремено и хришћанин и муслиман, и Србин и Хрват, или Мађар и Кинез...небитно...
Не можеш обући деци чадор и фереџу и водити их у цркву на литургију...
Многа деца из мешовотих бракова заиста имају проблема са културним идентитетом... Онда се они труде да буду нешто треће. У Војводини, рецимо, прогласе се ''Војвођанима'' по националности само зато да не би увредили ниједну страну ни умањили значај иједне стране.
Некада се то преносило по оцу...данас по јачој страни.
Имам друга који је ожењен Мађарицом. Он је изричити атеиста, противник вере, традиције, одриче се свог националног идентитета...јер мора то да буде да не би повредио жену и да јој не би наметао своје...
С друге стране, његова деца кажу:''За НАШ (католички) Божић ишли смо тамо и тамо....''![]()
Једноставно, немогуће је бити само човек, тиква без корена... Сваки човек има потребу да негде припада, неког друштвеној заједници.![]()
Izazivam sudbinu iliti moderatora

Čitah ovu temu od prve do poslednje strane, pročitah svašta, ali se bojim da stav koji ja imam neće naići na odobravanje i da ćeš i ovo zatvoriti "mojom" zaslugom.
Ko nije u mešovitom braku teško da i može da bude objektivan. Oni pak koji su u takvom braku ispadaju subjektivni.
Mogu samo iz svog ugla da govorim a i hoću, pa makar sutra ujutro da mi ne bude dozvoljen pristup ovom forumu, tj. da budem banovana.
Ja sam Srpkinja, muž mi je Mađar. Decu smo vaspitavali da budu ljudi i da sami odluče da li će biti ovo ili ono. Čitala sam mnogo, mnogo knjiga o religijama svih vrsta. Isus se krstio sa 29.g. pa sam u dogovoru sa mužem odlučila da decu ne krstimo no da sami odluče kad i u kojoj veri će se krstiti i da li uopšte hoće da se krste.
Stariji sin se krstio u pravoslavnoj crkvi (devojka sa kojom živi već nekoliko godina je Mađarica iz Mađarske), mlađi sin se krstio u katoličkoj crkvi, devojka mu je Srpkinja, isto kao i stariji je u veoma lepoj i stabilnoj vezi već nekoliko godina.
Možda ne poznajem istoriju baš najbolje, možda ne poznajem ni religije najbolje, ali znam ono što je u mojoj porodici. Moji momci su oslobođeni bilo kakvih verskih uticaja u tom smislu da "mrze" ili "vole" bilo koga po verskoj osnovi. Vole ljude kao ljude i odbacuju neljude. Slave i pravoslavne i katoličke praznike, kako mi reče stariji sin: pa, nekad su svi hrišćani slavili iste praznike, pa su jedni prešli na nove datume, a neki ostali kod starih datuma, tako mu nekako dođe. Što bi moja pokojna mati rekla: popovi su prvi političari, podelili su narod na vere kojekakve vrste da bi lakše vladali.
Moje mišljenje, srećna porodica mi je u svakom pogledu, verom nismo opterećeni, momci su mi zdravi i pravi i divni kao ljudi. A ti helen, aj me banuj, garant se ne slažeš samnom, baška što na prvim stranicama pročitah kojekakve baljezgarije i huškanje protiv svih koji nisu Srbi, to izgleda nije važno, važno je samo biti Srbin i samo Srbin, svi ostali neka idu u majčinu.
Nazdravlje vam bilo.