Mesoviti brak

• Začetnik teme Začetnik teme Jelena_bgd
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jedne teme koja je pala na sami kraj liste, a mene zivo interesuje kakvi su stavovi ljudi danas i da li ima nekih pozitivnih pomaka od 2004-te.

Moje misljenje je, da ako je ljubav jaka i ljudi normalni nema razloga bjezati od "mjesovitog" braka. Mjesovitog sam stavila pod navodnike iz razloga sto se ovaj izraz koristi jos samo na prostorima bivse juge. U Australiji ne postoji mjes. brak, po njihovim zakonima to je brak izmedju muskarca i zene, pa sad vidite.:D

uh, zanimljiva tema.... nisam nikada o tome razmisljala, ali sad kad imam svoje dete, a zivim u okruzenju gde se svako sa svakim mesa, hvata me panika.... e sad da se ogradim, ne mrzim nikoga, ali nisam ni neko ko postuje tudje... postovati tudje za mene znaci, postovati i tudju veru i obicaje.... nisam od tih, jer tudji praznici mi apsolutno ne znace nista.... recimo, imam prijatelje svih vera i nacionalnosti i cestitam im redovno uskrs, bozic ili bajram... kao i oni meni moje... ja licno nikada ne bih mogla da budem sa nekim druge vere... opet kazem, ne zato sto mrzim, nego zato sto ne bih mogla da se prilagodim necemu. ne bih mogla odjednom da slavim neki drugi uskrs i bozic, i tako cu vaspitavati svoju decu.... da postuju i neguju pravoslavlje...

Има нешто што се зове "карма" и што сваки човек носи рођењем, неваља кад се карме мешају, све то испадне на крају лоше

Mislim da je to lupetanje, prvoklasni i najobičniji šofinizam. Bez uvrede.
Ja sam dete mešanog braka, ali 10 kolena unazad i mamini i tatini žive u Vojvodini i starosedeoci su, bez obzira što nisu iste nacionalnosti. Okruženje mi je takvo da se prvenstveno družim sa Srbima, ali pored njih imam i strava prijatelje koji su Mađari, Slovaci i Rumuni. Igrom slučaja i ja sada imam mešoviti brak, jer sam "mešanac" a žena mi je Srpkinja. Ne vidim tu nikakav problem, ako ljudi imaju zdrave stavove i normalne psihe.
Jedine zle komentare koje sam ikad doživeo devedeseih godina, bili su sa srpske strane.... dok se ovi ostali nikad nisu bavili zaludnim radnjama. Kakav apsurd - rođeni Zrenjaninac, sva familija mi je u Vojvodini generacijama i imam srpsko ime i prezime. Šta reći?

Ja sam dete mešanog braka, ali 10 kolena unazad i mamini i tatini žive u Vojvodini i starosedeoci su, bez obzira što nisu iste nacionalnosti. Okruženje mi je takvo da se prvenstveno družim sa Srbima, ali pored njih imam i strava prijatelje koji su Mađari, Slovaci i Rumuni. Igrom slučaja i ja sada imam mešoviti brak, jer sam "mešanac" a žena mi je Srpkinja. Ne vidim tu nikakav problem, ako ljudi imaju zdrave stavove i normalne psihe.
Jedine zle komentare koje sam ikad doživeo devedeseih godina, bili su sa srpske strane.... dok se ovi ostali nikad nisu bavili zaludnim radnjama. Kakav apsurd - rođeni Zrenjaninac, sva familija mi je u Vojvodini generacijama i imam srpsko ime i prezime. Šta reći?

Pa da zivis u Madjarskoj imao bi zlurade komentare od Madjara ...tako to ide.

Poslednja izmena:

Pozdravljam ovako razmisljanje.:super:

Evo jedne teme koja je pala na sami kraj liste, a mene zivo interesuje kakvi su stavovi ljudi danas i da li ima nekih pozitivnih pomaka od 2004-te.

Moje misljenje je, da ako je ljubav jaka i ljudi normalni nema razloga bjezati od "mjesovitog" braka. Mjesovitog sam stavila pod navodnike iz razloga sto se ovaj izraz koristi jos samo na prostorima bivse juge. U Australiji ne postoji mjes. brak, po njihovim zakonima to je brak izmedju muskarca i zene, pa sad vidite.:D

Ja se slazem sa ovim i podrzavam mesovite brakove. Ne vidim problem u tome, nikad nisam delila ljude po nacionalnosti, boji koze i sl.
Mogla bih da budem i sa hrvatom, muslimanom, meni je to skroz nebitno.

Ja se slazem sa ovim i podrzavam mesovite brakove. Ne vidim problem u tome, nikad nisam delila ljude po nacionalnosti, boji koze i sl.
Mogla bih da budem i sa hrvatom, muslimanom, meni je to skroz nebitno.

Uh, ja ne bih.
Meni je bitno da mi deca budu pravoslavne vere i da znaju da su Srbi.
Ne delim prijatelje po nacionalnosti i veri, bitno je da je neko dobar covek da bih se druzila sa njim, ali porodica,...porodica je vec nesto drugo.
Aj' sad, rafalna paljba po meni...cekam! :lol:

Uh, ja ne bih.
Meni je bitno da mi deca budu pravoslavne vere i da znaju da su Srbi.
Ne delim prijatelje po nacionalnosti i veri, bitno je da je neko dobar covek da bih se druzila sa njim, ali porodica,...porodica je vec nesto drugo.
Aj' sad, rafalna paljba po meni...cekam! :lol:

Ne bre, nema rafalne paljbe jer verujem da vecina deli tvoje misljenje. :D Naravno, misljenja su razlicita, zato forum postoji, da ih razmenjujemo ;)
Ja iskreno nemam problem sa tim, da li je neko pravoslavac ili musliman ili sta vec, meni je svejedno. Bitno je da je covek.

čovek sam... belac... slobodan strelac... uvek samo svoj...
svi narodi sa Balkana su toliko slični i bliski da nije ni čudo da se često svađaju i mrze.
naravno da ćemo biti u dobrim odnosima sa Japancima ili Kenijcima kad nismo ni imali ništa zajedničko oko čega bi se svađali.
koje su to nepremostive razlike između npr pravoslavaca i katolika?
koje su to ljudske vrednosti koje ih razdvajaju?
ili je to ipak samo strah od nepoznatog ili od reakcije okoline?

Pa i meni je svejedno, osim ako su u pitanju moj muz i moja deca. :)

Nema rafalne paljbe, prije ce rafalnu paljbu dobiti pristalice mjesanih brakova. Iskrano, kada sam citala ovu temu, malo sam se frapirala:ceka: koliko su ljudi zatrovani bili, pa eto samo, prije 6 godina.

Danas je vise tvojih istomisljenika, bez obzira na nacionalnost, jednostavno ljudi su skepticni po pitanju druge nacionalnosti i puni predrasuda.

vd:
čovek sam... belac... slobodan strelac... uvek samo svoj...
svi narodi sa Balkana su toliko slični i bliski da nije ni čudo da se često svađaju i mrze.
naravno da ćemo biti u dobrim odnosima sa Japancima ili Kenijcima kad nismo ni imali ništa zajedničko oko čega bi se svađali.
koje su to nepremostive razlike između npr pravoslavaca i katolika?
koje su to ljudske vrednosti koje ih razdvajaju?
ili je to ipak samo strah od nepoznatog ili od reakcije okoline?

nije problem pravoslavac - katolik u smislu Srbin-Francuz...Srbin-Italijan.....

Vec je problem Srbih-Hrvat. Recimo ja u mojoj familiji Hrvata nikada prihvatio ne bi dok nema problema kada je neko italijanske,francuske,poljske...itd nacionalnosti.

nije problem pravoslavac - katolik u smislu Srbin-Francuz...Srbin-Italijan.....

Vec je problem Srbih-Hrvat. Recimo ja u mojoj familiji Hrvata nikada prihvatio ne bi dok nema problema kada je neko italijanske,francuske,poljske...itd nacionalnosti.

Sto si opasan. :lol:
Moj je muz iz mesovitog brata srbin - francuskinja.
Ja ne bih imala problem kad bi moje cerke za muza izabrale Francuza. A posto ovde zivimo - to i nije tesko.
Ali isto tako ne bih imala problem kada bi izabrale hrvata ili muslimana. Eto, mozda sam tako vaspitana.

Nema tu nikad ne reci nikad. To se zna.

Pocetkom 90-ih recimo sestra jedna moja od strica isla tad u srednju skolu i nasla nekog muslimana da se zabavlja sa njim. Stric kad je saznao odmah to sasekao u korenu. Kakav bre musliman.

A kako se to saseca u korenu, bas me interesuje.

Mozda je moguce kod tinejdžera uticati, ali kada se radi o zrelom i samostalnom covjeku, ako je odlucio, nema ispravljanja krive Drine.

Ja ne bih imala problem kad bi moje cerke za muza izabrale Francuza. A posto ovde zivimo - to i nije tesko.
Ali isto tako ne bih imala problem kada bi izabrale hrvata ili muslimana. Eto, mozda sam tako vaspitana.

Tijana to i jeste, bar ja tako mislim, nesto sto covjek nosi iz kuce. Moji me nikad nisu ucili da mrzim, a i zivot me naucio dosta toga. Prije svega da ljude djelim na dobre i lose, a ne po imenu.

Pa ja rekoh da nemam problem ni sa jednom nacijom osim sa ovima koje su klali Srbe a mislim na hrvate,siptare i poturice.
Najbolje da mi treba neki ustasha u familiji. Treba tu da pazim sta cu da pricam da se doticni ne bi uvredio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back