Mesoviti brak

• Začetnik teme Začetnik teme Jelena_bgd
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U potpunosti podrzavam mesovite veze.Covek je covek,ta ratove nisu stvarali ljudi,nego MONSTRUMI!!!Urazumite se ljudi,dok god budete nacionalisticki nastrojeni,NISTA OD EVROPE.Ja nisam u takvoj vezi,ali kad bi mi se svideo albanac,musliman,hrvat ili bilo koji drugi decko,ne bih gledala na to da li se krsti lopatom ili sa tri prsta.Toliko :P

Ne znam koliko je ova tema aktuelna i da li ce Jelena ovo procitati,ali nisam mogla da izdrzim da ne odgovorim.Ja sam Srpkinja iz Novog Pazara i samim tim sam mnogo vise upoznata sa problematikom mesovitih brakova nego vi ostali koji u principu ne znate kako te stvari funkcionisu.Svako ima pravo na svoje misljenje,ne zelim nikog da prozivam i da mu solim pamet sta i kako treba,ali ne mogu da se slozim sa onima koji kazu da je ljubav najbitnija u celoj prici.I sama znam da za nju jednostavno ne postoje granice i da srce ne pravi razliku,i ja volim vec 7 godina jednog muslimana koji je bio san mojih snova,a sa kojim nikad nisam bila,ni meni nije smetala njegova vera niti bilo sta drugo,ali ovde pricamo o braku sa njima :!:
Samo onaj ko ne zna kakvi su muslimani iz Novog Pazara i Sandzaka uopste moze da kaze da je to sasvim ok i da ne postoji problem,da je ljubav jaca od svega...Jelena,poslusaj me-nema problema jedino ako ti zelis i hoces da promenis veru,da se odreknes Isusa Hrista i prihvatis islam,da postis kad je Ramazan,da slavis Bajrame umesto Bozica i Uskrsa,da ti deca budu muslimani...Jedino u tom slucaju tvoj brak sa njim moze da uspe,znam jer imam milion takvih primera oko sebe i znam sa kojim se problemima suocavaju mnoge devojke koje ne znajuci sta ih ceka dodju u Pazar i pokaju se,ali posle uglavnom biva kasno...Mozda je taj tvoj decko skroz ok,mozda njemu te stvari zaista nisu bitne sada,ali veruj mi da kod njih to kad-tad proradi,da ce kad-tad pozeleti da su mu deca pravi muslimani,slace ih u dzamije da klanjaju,obrezivace ih...Da ne govorim uopste o tome da te njegovi nikad nece prihvatiti,da te nikad nece zavoleti,da ce im i tvoja deca biti stranci i da ih nece osecati kao svoje samo zato sto nisu pravi muslimani...Ni okolina na to nece da gleda blagonaklono,drugovi i rodbina ce da mu prebacuju,da ga zezaju,govorice mu da nije musliman i on ce to da slusa godinama,trpece,ali ce doci i dan kad ce jednostavno u njemu da pukne i proradi ono iskonsko...Znam ljude koji su bili u braku 26 godina i koji su se posle toga razveli upravo zbog toga sto ona nije muslimanka,znam zenu koja je primila islam nakon 23 godine braka jer je to bio jedini uslov da ostane u toj kuci.ZAMISLI!!!!!!!!!!Posle toliko godina!!!I njen muz nije bio takav na pocetku,ni njemu nije bilo bitno sto mu deca imaju medjunarodna imena i sto nigde ne pripadaju,a da mozes samo da vidis kakva je sada situacija u toj kuci...Kao da se rec SRPSKI cula nije,a ne nesto drugo...
Zato pamet u glavu,i ti Jelena i sve devojke koje se zaludjuju ovakvim stavrima.Znam da je tesko(znam kako je meni bilo)ali ja se svoje vere ne bih odrekla ni za sta na ovom svetu,taman da mi zivot od toga zavisi.Ako si odlucila da se udas-zelim ti srecu i neka ti Bog pomogne!sve najbolje!!!

Jugosloven:
Pa za nas djecu mjesovitih brakova izgleda da ovdje nema mjesta.

Iako su se svo moji osjecali Jugoslovenima skoro ko i Srbi i tako se ponasali u ratu,ali prvo kao ljudi, postavlja se pitanje sta su ustvari dobili?Nista kao ni svi ostali.U ratu je bilo OK jer su svi ratovali za Jugu,ali posto su mi mamini Hrvati,sada osjecam da nisu pozeljni iako su bili svi za Jugoslaviju.Zna se kako se gleda na katolicku crkvu.I njima samima je puko **** zbog glupih Hrvata i sada nisu vise Hrvati,djed i baba su samo katolici a mamu zabole sta je mislim da bi rekla Marsovac da je pitaju sta je.Ja trebam da budem mjesavina pravoslavne i katolicke kulture a izgleda da te kulture ovdje umiju samo da se razdvajaju a ne i spajaju.
Zato sam poceo da razmisljam da odem negdje u PM sa ovog balkana i pored sveg srpskog patriotizma na kome sam odrastao.Ajde ljudi dajte mi neki predlog gdje se normalno zivi a ne gje jedni druge jebu u zdrav mozak zbog neceg sto je neciji prapraprapracukkundjed radio necijem cukuncukuncukuncukucukundjedu prije 500 godina.
danas je u svetu sve aktuelnije vracanje korenima.

ana12345:
gigule:
draga ana12345, ja vidis nemam kompeks identiteta iako sam iz mesovitog braka...i uopste ne znam odakle ti to? mozda ti imas taj problem?...ja sam srpkinja, poznajem obicaje, srpsku istoriju ali poznajem isto to i jos jednog naroda kojim sam povazana preko majke, je'l to problem? ja mislim da ne. stavise, poznajuci jos jedan jezik u toku zlocina na Kosovu pre mesec dana sam se ukljucila na jedan od foruma i ljudima tamo objasnila o cemu se tu radi...
...a svoje roditelje postujem i zbog toga sto su me vaspitali da ljude cenim prema tome kakvi su a ne po tome sta su i koje vere...
...mozda je za Jelenu bolje da ne zivi u Srbiji...

Pa za nju je mozda najbolje da zivi na Marsu da bi izbegla realnost koja joj predstoji ako se ne predomisli.
Covek moze da ima samo jednu veru u zivotu.Nije bitno koju jer svaka vera je dobra ako se ispravno sledi.Ako verujes i sledis jednu onda je nemoguce da isto to radis i sa drugom.A ako si u obe polovicno-onda si nigde iskreno.Ali osobe poput tebe koje ne znaju ni samo znacenje te reci,nisu kompetentne da to komentarisu.
Gde da ode da zivi videce da problem sa muslimanima pstoji i tamo

natascha25:
U potpunosti podrzavam mesovite veze.Covek je covek,ta ratove nisu stvarali ljudi,nego MONSTRUMI!!!Urazumite se ljudi,dok god budete nacionalisticki nastrojeni,NISTA OD EVROPE.Ja nisam u takvoj vezi,ali kad bi mi se svideo albanac,musliman,hrvat ili bilo koji drugi decko,ne bih gledala na to da li se krsti lopatom ili sa tri prsta.Toliko :P
preporucujem ti da se nekako informises sta se desava u evropi (preko satelitskog programa, itd).Videces da nije kao u bajci.
muslimani osvajaju zapadnu evropu

devojko razmisli dobro,zazalices kad tad jer vremenom svakog vuce svoje poreklo,svoja vera.
nemozes zamisliti koji bol nanosis svojim roditeljima,shvatices to kada i sama budes majka.

Anonymous:
natascha25:
preporucujem ti da se nekako informises sta se desava u evropi (preko satelitskog programa, itd).Videces da nije kao u bajci.
muslimani osvajaju zapadnu evropu

potpuno se slazem sa tobom.jako mi je zao,ali mislim da za 10-15-najvise 20 g. ce biti jako veliki rat izmedju muslimana i hriscana u Evropi.evo ovde kod mene ne mogu domaci da podnesu muslimane.

Re20 je dokaz da se moze izneti svoj stav (a protiv braka sa muslimanom) a da to ipak ne bude vredanje...mislim da je tako bolje nego pljuvanje nekog drugog samo zato sto ne misli isto...

nisu svi ljudi isti.. ne mozes da generalizujes... kao sto ti moras da prevazidjes mnogo predrasuda i losih stavova zbog njega, to isto vazi i za njega... ali ako veza vredi i ako se volite... ma najbolje je otici iz otrovane sredine i graditi nesto tamo gde nikog ne zanima odakle si i sa kim si... takve veze ne uspevaju ako si okruzena bliznjima... svi hoce da se mesaju a tebi to ne treba

Cesto sam u Evropi i odlicno znam sta se desavava.Generalno postoji problem nacionalizma,ali mislim da taj problem stvaraju primitivci.Covek je sirok onoliko koliko vera i nacija prihvata.

gigule:
glis,zsto se jedis?
ti znas ko si, imas prijatelje, porodicu...mi smo na ovom svetu razliciti, razlicito mislimo,izgledamo,...imamo razlicte prioritete... eto, cak su neki prljave mesane krvi, neki su ciste i zato su bolji od nekih od ovih drugih (sic!)...bla, bla, bla...

Evo mene.Cini se kao da sam pojedinima nedostajala.Vidim da se tema poprilicno razradila dok sam bila na putu (po Evropi).
Drago mi je da se osim onih bez korena javljaju i oni koji znaju sta to korenje znaci.Ovde i u Evropi bez razlike.
Javljam se iskljucivo zbog Jeleme zbog koje je ova tema i zapoceta.Vi ostali koji pokusavate da lecite svoje komplekse "neciste krvi" uzdrzite se od komentara.Draga Jelena,dobro je da si na vreme pocela da razmisljas i sebi postavljas neka pitanja.To je vec pola odgovora na pitanje koje te muci.Nadam se da ces iz svega ovoga napisanog izvuci neku pouku.
Ljubav je najlepse osecanje...Ali na zalost tesko ju je odrzati na duze staze.U situaciji poput tvoje bice jos teze.Sada ti i ne padaju napamet pitanja koja bi ti se s'vremenom nametnula ukoliko odlucis da zivot provedes sa tim tvojim momkom.Primetila si da su ti pisali oni koji imaju iskustva sa takvim vezama (mislim na licna,ne na potomke takvih veza).Zato pre nego sto posrnes,razmisli jos 3 puta.Mozda ces se jednog dana setiti ovog dobronamernog saveta.Bilo bi lepo da onda otpocnemo novu temu na osnovu stare.Ako nista a onda za nauk i savet ovim nadolazecim generacijama.

ana12345:
gigule:
glis,zsto se jedis?
ti znas ko si, imas prijatelje, porodicu...mi smo na ovom svetu razliciti, razlicito mislimo,izgledamo,...imamo razlicte prioritete... eto, cak su neki prljave mesane krvi, neki su ciste i zato su bolji od nekih od ovih drugih (sic!)...bla, bla, bla...

Evo mene.Cini se kao da sam pojedinima nedostajala.Vidim da se tema poprilicno razradila dok sam bila na putu (po Evropi).
Drago mi je da se osim onih bez korena javljaju i oni koji znaju sta to korenje znaci.Ovde i u Evropi bez razlike.
Javljam se iskljucivo zbog Jeleme zbog koje je ova tema i zapoceta.Vi ostali koji pokusavate da lecite svoje komplekse "neciste krvi" uzdrzite se od komentara.Draga Jelena,dobro je da si na vreme pocela da razmisljas i sebi postavljas neka pitanja.To je vec pola odgovora na pitanje koje te muci.Nadam se da ces iz svega ovoga napisanog izvuci neku pouku.
Ljubav je najlepse osecanje...Ali na zalost tesko ju je odrzati na duze staze.U situaciji poput tvoje bice jos teze.Sada ti i ne padaju napamet pitanja koja bi ti se s'vremenom nametnula ukoliko odlucis da zivot provedes sa tim tvojim momkom.Primetila si da su ti pisali oni koji imaju iskustva sa takvim vezama (mislim na licna,ne na potomke takvih veza).Zato pre nego sto posrnes,razmisli jos 3 puta.Mozda ces se jednog dana setiti ovog dobronamernog saveta.Bilo bi lepo da onda otpocnemo novu temu na osnovu stare.Ako nista a onda za nauk i savet ovim nadolazecim generacijama.
Jelena, jedno moras znati koreni su ipak podzemni deo biljke. Ma koliko bili vazni oni su u mraku.

u takvim vezama - brakovima, najvise pate deca. Jer ona su ta koja nisu prihvacena ni sa jedne strane. Jer svako od roditelja ima svoju stranu, a deca ni jednu (od navodne dve).

Anonymous:
u takvim vezama - brakovima, najvise pate deca. Jer ona su ta koja nisu prihvacena ni sa jedne strane. Jer svako od roditelja ima svoju stranu, a deca ni jednu (od navodne dve).

svashta de vi ljudi zivite :shock:
mnogo je cool kada je meshano ako ljudi nisu naravno suvishe vezani za svoje obicaje religije itd i nece da se odreknu toga a 'tolerancija' ne postoji...ako ne postoji onda OK..inache je cool zamisli imash rodjake po celoj exyu!!

Ovo sam vec spominjala na jednom mestu, sorry ponavljam se...u seriji Sex i grad Sarlota se udaje za Jevrejina, pre toga je promenila veru, odrekla se Bozica itd. zbog coveka koga voli, ali to nije sve, na kraju serije, koliko sam cula,ovaj bracni par ce usvojiti devojcicu iz Kine...hm...sta vi na ovo? U svemu ovom, njene prijateljice ovo prihvataju...nema pridika i predavanja na temu izdajico, odrces se vere i nacije i sl....a sta vi na ovo?

Sex i grad je serija kojoj je vjerovatno producent ili reziser jevrejin. Mozete li da mi navedete ime i jednog filma u kome se Jevreji negativci, ili cak filma gdje njih nema.
U Australiji je rasizam zakonom zabranjen, ali ga ima svugdje iako ima "mali milion" rasa i vjera.
Konkretno posto vozim motor znam za bajkersku grupu koja koristi kukasti krst kao znak pripadnosti.
Pogotovo niko ne voli muslimane bez obzira odakle su.

pa da tmo su ljudi raslojani kako su stizali u AUstraliju...taj trip..zamisli dolazish na nepoznat teren i onda se okrece svoj svome..josh su to bili krimosi..mislim preci!! valjda
na NZ je valjda druga pricha..to je mladja drzava i manje stanovnika :I
ma da sharlota nije tela da rodi da se ne ugoji, ha? ;)

radenko1:
multikultura je dobra stvar,a srbija ako je pametna dopustice multikulturu za normalan zivot.
Ja zivim u Bosni,tako mala zemlja a tako podijeljena.Slabo se komunicira izmedju,zivi se ko u srednjem vijeku,skoro svaki grad svoja feudalna drzava.U Mostaru Bosnjaci i Hrvati ne idu jedan drugima ni u kafice.
a sve su krive predrasude,ljudi zive u srahu i neimastini...

Pa o tome se i radi: sve je to lepo i divno i krasno, ali ONA nece sa NJIM ziveti u Svedskoj nego u Srbiji ili tu negde. Da li je svesna te na primer mostarske price i da li je spremna da uprkos svemu ipak proba?

Pa ako ne uspe, onda sta?

ma sve je to tuzno...ja sam radila pre nekoliko godina sa jednom Mostarkom, Srpkinjom koja je imala najbolju drugaricu Hrvaticu...Ostale su u kontaktu...Ona mi je pricala kako se tamo zivi...

Ja spominjem seriju Sex i grad samo kao primer,covek ostaje to sto jeste bez obzira da li je promenio veru ili ne...mozda gresim...

Jagodice, ma ne, Sarlota stvarno ne moze da ima dete...tuzno je to. Imam drugaricu koja je pokusavala da dobije bebu. Na kraju joj je partner rekao da mu je dosta svega... i raskinuli su.

Odgovaram ti vezano za tvoj problem, jer i ja sam imala slican problem u vrijeme zabavljanja sa svojim suprugom, a za tvoju informaciju nas dvoje smo se poceli zabavljati u jeku rata, dakle 1994. godine. On je pravoslavac, a ja sam muslimanka. Njegova majka je uvijek drzala do svih obicaja pa cak i krsne slave koja je slavila i tokom cijelog ovog prokletog rata. Dakle, sve se nastavlja po starom kod njega a i kod mene. Ja nisam nikad isla u dzamiju ali smo uvijek slavili Bajram pa i danas. Kad sam rekla ocu da cemo se nas dvoje vjencati mislila sam da ce mu nesto biti, ali kad je vidio da imam cvrst stav po tom pitanju onda je odlucio da prihvati, naravno trazila sam to od njega ili da prihvati ili da ne prihvati ali je to TAKO. Danas imamo divan brak, zivimo sasvim normalno, slavimo sve vjerske praznike a samo slabi ljudi mogu da komentarisu da treba biti sa svojim, jer niti jedna basta na svijetu nije zasijana samo ruzama nego i drugim cvijecem ako nista a ono bar travom. Samo ako imate dovoljno jaku ljubav prevazici cete sve nesuglasice i krenuti putem srece kojim trenutno zelite.
Moja podrska u svakom slucaju, samo ostanite dobri ljudi, to je ono sto nam svaka Knjiga propovijeda.

gigule:
Ovo sam vec spominjala na jednom mestu, sorry ponavljam se...u seriji Sex i grad Sarlota se udaje za Jevrejina, pre toga je promenila veru, odrekla se Bozica itd. zbog coveka koga voli, ali to nije sve, na kraju serije, koliko sam cula,ovaj bracni par ce usvojiti devojcicu iz Kine...hm...sta vi na ovo? U svemu ovom, njene prijateljice ovo prihvataju...nema pridika i predavanja na temu izdajico, odrces se vere i nacije i sl....a sta vi na ovo?

svakakve sam odgovore cula ali ovaku glupost nigdje.pa jel ova devojka zivi na Menhetnu i ne razmislja o veri,ili u Srbiji gde se to uvek gleda?? znas li ti da nije sve kao i u serijama!!!!moja mama Hrvatica pa sam imala problema sa svima a kamoli da mi je bila Muslimanka.sve je o.k. dok netko e bude ljubomoran a onda izjave tipa:"a Hrvatica sta ona zna ..."a da ne spominjem koliko mi je tata imao problema sa familijom zbog mame.razmisli 1000000 puta ali ta veza ce imati probleme a na tebi je da razmislis da li je vredno prolaziti kroz te probleme.

Hm...pricam gluposti. OK. Ali ako moze U Njujorku, zasto pa molicu fino ne moze ovde???
I ja imama mamu koja nije Srpkinja, Slovakinja je pa nikada nisam imala problema zbog toga...Mozda zato sto se druzim sa dobrim, normalnim ljudima??!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back