E pa ovako - nisam dete iz mesovitog braka (srecnog). Imam par drugarica koje su iz mesovitih brakova uglavnom Srba-Hrvata, neki su srecni, drugi ne - pravila nema.
Udata sam za coveka druge nacije ali iste vere i iako zivim u srecnom braku, barijera je dosta - jezickih, kulturnih (naravno, u nasu korist - niko kao Srbi!?!). No to je vec neka druga tema i nije predmet ovde.
Sto se Muslimana tice nemam nista protiv njih, neka zive isto kao sto i mi zivimo. No duboko verujem da oni imaju sasvim drugaciju filozofiju zivota od nase, razlike su naravno uslovljene razlicitom religijom, a ono sto mi najvise smeta je neki fanatizam koji mislim da mi ne posedujemo. Mi imamo malo onog "Srbi su najbolji, najpametniji, bozanski narod" (Karlovac-Karlobag_vinkovci_Virovitica - svi Srbi u jednoj drzavi) i tako to, ali to nije uslovljeno pravoslavljem, vec jednostavno nasom preuvelicanom slikom o samim sebi. Mislim da bih se pre usudila da se udam za Kineza nego za muslimana. Ne znam zasto, cak me nekako i plasi taj njihov fanatizam.
Da je ovaj "fanatizam" postojao ikad kod Balkanskih muslimana, danasnje granice , tako i demografske slike drzava bi sigurno izgledale drukcije, tako da se jedino mozes plasiti muslimanskog fanatizma iz pravih muslimanskih zemlaja iz Azije i Afrike.
Dacu ti jedan skorasnji primer. Jedna od mojih najboljih drugarica ovde, Grkinja/Kipranka udata deset godina za Sirijca, dve cerke. Prelepa ljubav (koja mi cak u ovim godinama izgleda smesna - drzimo se za ruke, kuco-maco po ceo dan, ona ne moze da spava i place po celu noc ako je on na putu i tako to). Cak zmo je poprilicno * zbog njene skoro tinejdzerske zaslepljenosti posle 10 godina braka, ali lepo da takve ljubavi postoje, mislih. Lepa kuca, automobili, dobri poslovi, lep drustveni zivot, i sve su sami stekli bez neke pomoci sa strane. Ne neko bogatstvo, ali sasvim normalan zivot. Decu krstise u pravoslavnim crkvama, cak se i on prekrstio u pravoslavlje jer je ona vrlo posvecena crkvi i to joj je dosta znacilo, a on se nije bunio. I odose tako za novogodisnje praznike u Siriju (u kojoj su bili milion puta pre toga u poseti njegovima), i kako krocise izvan aerodroma on joj je saopstio da je odlucio da iz Sirije vise odlaziti nece, da ce nastaviti svoj zivot tu, stavio ih sve tri na stop-listu da ne mogu da izadju iz zemlje. I neverica, i preklinji, i kukaj, i moli, i razgovaraj logicno - neumoljiv. objasnjenje - po muslimanskim zakonima muz odlucuje o sudbini i prebivalistu (i svemu ostalom) porodice, a uloga zene je da slusa supruga i aminuje njegovim odlukama (citaj zapovedima). uzged budi receno, oboje su fakultetski obrazovani, urbani ljudi, da ne bude zabune. Onda je promenila taktiku, svadjala se, pretila, preklinjala njegove za pomoc, odgovor je uvek isti - da mora da slusa muza. Deca u depresiji, hoce kuci. Posle cetiri meseca je uspela uz pomoc brata koji je tajno dosao u Siriju i svog gazde koji je sve poplacao i organizovao, da pobegne ilegalno sa dvoje male dece, promenivsi tri ribarska/svercerska camca, uz putovanje od 48 sati da stigne kuci (poredjenja radi brodom se do Sirije stize za 6-8 sati). Da su ih uhvatili, brata bi ubili na licu mesta a nju zatvorili dozivotno zato sto kidnapuje sirijske drzavljane.Tu su vec dva meseca, i jos nisu dosli sebi. A ljubav je bila nevidjena. A da, usput je saznala da je on to sve planirao u prethodnih sest meseci (znaci nije bilo nesto impulsivno), a sve vreme se najnormalnije ponasao kao da je sve u najboljen redu..
Prica se desila ove godine, a ako prosaras malo po internetu videces na hiljade slicnih. Iako ste vi oboje iz Srbije (znaci neka paralela je nemoguca), ovo ti sve pricam iz razloga da shvatis da je njihov nacin razmisljanja, zivotna filozofija, napisani zakoni koji vladaju, nesto sasvim suprotno nasim. Pa ti razmisli i odluci.
I by the way, racizam itekako postoji u Americi. Jedino mozda u Kanadi ne, ili sigurno ne u velikoj meri. Zato ne verujte mnogo serijama, divno je mastati uz njih i prebaciti se u neke druge price na momenat. Ali se treba vratiti cvrsto nogama na zemlju i znati kuda se gazi.