prije svega pozdrav svima
do prije nekog vremena sam i ja bio vlasnik jednog prelijepog mjesanca kojeg sam dobio,necete mi vjerovati al tako je,davne 92 godine u aprilu.zivim inace u sarajevu,pa sad skontajte sta smo sve dijelili on i moja porodica.bio je tada star nekih godinu dana,meni je dosao sa ranom na glavi duzine 5cm u kojoj se nalazio geler od granatekoji je tu stajao citav njegov zivot,uginuo je 10.12 2009g.znaci da je imao nekih 18 godina.trebao je da ima i jednu emisiju posvecenu njemu kao najstarijem psu u sarajevu,nije dozivio jos te dvije sedmice

(
ali nebitno to sad,hocu da vam kazem da je to najdivnije stvorenje koje sam ja ikad upoznao,pas koji mi je spasio zivot u ratnom sarajevu vise puta odvlaceci me od mjesta na kojem ce poslje neko poginuti
vidim da neko kaze da je najbolje prekratiti muke svom ljubimcu,ja se s tim ne slazem,a saznacete i zasto kad vam ispricam u kratkim crtama njegov zadnji mj zivota.
sve je pocelo nesnalazenjem u prostoru kad izadje vani,pa je prestao da ide vani ikako,nakon toga je nesto pojeo i pokvario zeludac,to je bilo zadnjih 7 dana.taj dan navecer nakon sto je primio infuziju i par injekcija nije davao nikakva poboljsanja,citava je zgrada dosla da se pozdravi s njim,i sjedimo stara ja i veterinar u sobi i gledamo sta ce mo.vetewrinar govori da nije najbolja prognoza i da se ovaj put nece izvucistara isto i kad je dosao red na mene koji sam to jedini odbijao moj stari drug je onako iz polukomatoznog stanja uspio da se podigne na noge i tuzno me pogleda,tad sam odlucio da mu dam 24 sata da sam ugine a ne da mu ja presudim.jutro poslje toga ja se budim i ocekujem da ga nadjem uginulog,ali sljedi iznenadjenje jer on nije bio na mjestu na kojem sam ga donio.pas je krenuo na bolje na opste zaprepastenje svih veterinara koji su dolazili.tih neki dana je bio trom umoran ali pokretan i pun maznje i ljubavi koju je trazio da bi 7 mi dan ja dosao kuci ujutru i nasao ga kako lezi i gleda me,po prvi put u zivotu me nije docekao na vratima.uspio je uz moju pomoc obici "pocasni krug "po kuci do mjesta na kojem je citav zivot spavao i na kojem je 5 sati poslje me pogledao zadnjim put polizao ruku malo potrcao lezeci i otisao ispod duge

(
poenta svega je sto tek sad znam da je on samo zelio da se oprosti od nas i da nam olaksa njegov odlazak i samim tim je uzeo sebi tih 7 dana odmora. pustite ih sve da se oproste od vas,poslusajte me
evo sad par slika
na ovoj slici je moj Pašonja lijevo i ovo mu je velika ljubav pred kraj tad je imao 12 god mislim
ovdje je imao nekih 15 godina
a ovo je 8 dana prije nego sto ce uginuti,tu noc je bio razigran i previse,sad mi je tek jasno sto,pogledajte samo taj umorni pogled star 18,a mozda i vise godina
buduci da je on bio neki mix kolija,mada su mi govorili da je on veoma rijedak primjerak nekog australijskog ovcara,ja sam se odlucio da njegov nasljednik bude mali Aron-skotski ovcar.I nimalo se nisam pokajao,lud je 100 na sat i trudi se naci svoje mjesto u zivotu
Aron
znam da sam bio preopsiran,ali sam morao ovu pricu ovdje da podjelim sa vama
ujedno se i izvinjavam na duzini posta
pozz svima
R.I.P.-Paša-Pašonja