MERCEDES

• Začetnik teme Začetnik teme Senta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedini Mercedes koji zadovoljava sve moje kriterijume ...

67600cpe553up.jpg

600coup0013rt.jpg

600coupe15rl.jpg

600coupe21lu.jpg

0827le.jpg

600coupenallinger0012ua.jpg

Sad sam malo kopao po dokumentaciji...

Postoje 2 prototipa (1965) + jedan Nallinger kupe (1965) + jedan KHM kupe (1967). E sad, onaj crveni na prvoj maloj slici bi trebao biti KHM, kao i oni na cetvrtoj i petoj, a poslednji je valjda Nallinger, sto znaci da su ostali ustvari oni prototipovi...
U svakom slucaju, promakli su mi, hvala Kverta!

Procitao sam sve teme na ovom forumu i primetio sam puno slicnih koje se bave ovom tematikom.. Kako ima puno onih koji su bolje upoznati u karakteristike ova dva automobila, zamolio bih ih da napisu nesto o njihovim osobinama, vrlinama i manama, performansama itd.. mislio bih da bi bilo merodavno da se uporede oni od posle 1989 god, kada je 124 bitno izmenjen.. Voleo bih i da cujem i one koji su bili vlasnici ovih vozila i njihova iskustva sa njima.. unapred hvala

Imao sam desetak godina w124 200D 1989 . Mnogo je presao a malo servisiran, na kraju mu je prosle god propalo vozacevo sediste kroz pod :lol:.Od tada se ne vozi(na prodaju je)
Stvarno dobar auto, ali 200D je ipak slabo za njega. 250D je mozda idealno.

Koliko sam ja cuo, 250 turbo dizel je sa svojih 125ks najbolja varijanta za W124 sto se odnosa performansi i potrosnje tice. Inace, pobra ima 250D i ide sasvim solidno, nista posebno, ali nije ni mrcina.

Koliko sam ja cuo, 250 turbo dizel je sa svojih 125ks najbolja varijanta za W124 sto se odnosa performansi i potrosnje tice. Inace, pobra ima 250D i ide sasvim solidno, nista posebno, ali nije ni mrcina.

taj motor je jedan od najboljih koji je ugradjen u w124. Chak je i bolji od w124 300D. Ne kazem da je brzi od njega, ali svakako izdrzljiviji, bez obzira sto 300D ima 5 cilindara.

Na kratko sam, pre xx god. isprobao - provozikao ( po 50- tak km.svaki ) neke varijante W124 od 200-300
moji utisci :
200 E/D /4cyl/ - gusenje , uzasno sporo .
230 E /4cyl/ - izdrzljivo spor
250 D /5cyl/ - izdrzljivo spor
250 TD /5cyl/ - najbolji utisak kao dizel (nisam probao 300 TD)
260 E /6cyl/ - dobar
300 E /6cyl/ - najbolji utisak kao benzinac (nisam probao jace verzije 124)

i nadovezao bih se na pricu o automaticima :

200 d/e nema razlike da li je automatik ili ne - sporo pa sporo ...
300 e je dovoljno brz i kao automatik

Ovim izmedju itekako znaci manuelni menjac jer je upravo on taj koji "izvlaci" ...

@Kverta: Ja sam vozio samo 250 D, i presao sam sigurno oko 300km, sto po gradu, sto na otvorenom. Sta znam, to da li je spora zavisi uglavnom od toga sta si vozio pre toga, kao i kakvi su ti standardi. Ja sam u nju seo iz Golfa II 1.6D i (logicno) nisam imao zamerki na performanse. Takodje, Benz me nikada nije asocirao na neko jurcanje, pa nisam ni bio ambiciozan sto se pedale gasa tice. Po gradu ionako ne divljam, a na otvorenom, kad uhvati zalet, joj najvise prijaju brzine izmedju 100 i 120 km/h. Drugar cija je Meca kaze da je fabrika deklarisala potrosnju od 7.5 litara na sto pri 120 km/h.

Gledas znacku na haubi, drzis ogromni volan u rukama i osecas kako se ljulja kao ladja... Jednostavno, auto za uzivanje! ;)

c111b.jpg

c111_2.jpg

Ovaj je nekad davno pominjan ovde. Mercedes C111 Wankel. Kao mali sam imao igračku i kod njega sam prvi put od ćaleta čuo za wankel motor.
C111 je bio ekstremno brz i jak, ali imao je mnogo problema sa ler gasom. Mislim da nije zaživeo nekuveću proizvodnju. Ili čak nije uopšte, nisam siguran.

@Kverta: Ja sam vozio samo 250 D, i presao sam sigurno oko 300km, sto po gradu, sto na otvorenom. Sta znam, to da li je spora zavisi uglavnom od toga sta si vozio pre toga, kao i kakvi su ti standardi. Ja sam u nju seo iz Golfa II 1.6D i (logicno) nisam imao zamerki na performanse. Takodje, Benz me nikada nije asocirao na neko jurcanje, pa nisam ni bio ambiciozan sto se pedale gasa tice. Po gradu ionako ne divljam, a na otvorenom, kad uhvati zalet, joj najvise prijaju brzine izmedju 100 i 120 km/h. Drugar cija je Meca kaze da je fabrika deklarisala potrosnju od 7.5 litara na sto pri 120 km/h.

Gledas znacku na haubi, drzis ogromni volan u rukama i osecas kako se ljulja kao ladja... Jednostavno, auto za uzivanje! ;)

Ma ne znam šta odgovoriti na ovo, ali ja sam žestoko protiv mercedesa u svakom pogledu, ne kažem ima poneki koji lepo izgleda ali ja ga ne bih uzeo ni da mi ga neko džabe poklanja. Pre bih uzeo bubu iz 1950 nego bilo koji mercedes.

c111b.jpg

c111_2.jpg

Ovaj je nekad davno pominjan ovde. Mercedes C111 Wankel. Kao mali sam imao igračku i kod njega sam prvi put od ćaleta čuo za wankel motor.
C111 je bio ekstremno brz i jak, ali imao je mnogo problema sa ler gasom. Mislim da nije zaživeo nekuveću proizvodnju. Ili čak nije uopšte, nisam siguran.

Ovo boldovano dosta govori o njemu i njegovom kvalitetu.

Ajmo ponovo: :D

jomini:
Materijali pre svega, a ni Nemci nisu baš kao braća Japanci. Ne može svako...

Gde su Japanci bili '69 u autoindustriji?

Crash and Burn:
Ovo boldovano dosta govori o njemu i njegovom kvalitetu.

Kao sto sam vec rekao, C111 je bio eksperimentalni model, nikada nije ni planirano da udje u proizvodnju, a napravljeno je, po podacima koje imam, 13 komada, od kojih je jedan unisten na Hokenhajmu, a 7 je u Mercedesovom muzeju u Stutgartu. Druga stvar, sa Wankelom je isao oko 290 km/h, a sa turbodizelom 320 km/h! Uzmi u obzir da je ovo postignuto pre 30 i kusur godina

@ Superbird :

U to vreme , a to je bilo daaaaaavno , silom (poslovnih) prilika sam izvozao skoro sve sto je tada bilo interesantno a nalazilo se u ondasnjoj zemlji (na srecu tudje , a nazalost na kratkim relacijama ).
Od Mercedesa procentualno najvise W124 i W126 ...
Licno nisam ljubitelj Mercedesa .
Ne dopada mi se nista posle W126 niti mi se dopadaju W123 i minika ..

Druga su prica oldtajmeri do 108/9 ukljucujuci i onaj gornji W100 coupe

Da sam taxista vozio bih Mercedese , ali privatno nikad ...

To je moje misljenje o MB - pa sad, ko se neslaze - neka izvini...

Hm... Da li to znaci da Japanci konstantno forsiraju svoje masine preko normalnih limita, jer razvijaju daleko vecu snagu po litri zapremine od recimo americkih konkurentata, pa su stoga srazmerno (citaj:drasticno) nekvalitetniji? Nikad nije moglo i jare i pare, ali ja licno sumnjam da bi Mercedes, narocito tih godina, dozvolio sebi da napravi nekvalitetan automobil... ;)

Japanci razvijaju neznatno veću snagu po litri, ali poređenje sa američkom filozofijom auta je neprimereno. Jednostavno druga krajnost.
A Mercedes ne bi sebi tada dopustio tako nešto, jednostavno su probali wankel i nije se moglo. Onda je bilo daj bar da preformansama ostavimo traga u autoindustriji, čak i ako vek motora bude par desetina sati. Karikiram, ali samo da naglasim poentu.
Mada su se i u toj priči poslužili američkim forama... Koliko je komora/cilindara imao wankel u C111? ;)

Back