Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

ja imam jedan problem...
prevodim neki tekst o turbinama i tamo je izlozhena jednachina nekog protoka vazduha...
postoji simbol koji ne znam shta znachi, a taj simbol je Ö.
nashao sam da on ponekad oznachava kvadratni koren,
ali ako tako postavim stvari ne dobijam ispravno reshenje...
postavicu ovde tu jednachinu, pa ako neko reshi, nek mi se javi na pp.
hvala unapred, vrlo ste ljubazni...:)

Air Temperature (Air Temp) - 60°F
Barometric Pressure (Baro) – 14.7 psi
Engine air consumption (Actual Flow) = 50 lb/min
Corrected Flow= Actual Flow Ö([Air Temp+460]/545)
Baro/13.95
Corrected Flow= 50*Ö([60+460]/545) = 46.3 lb/min

dakle: 50*koren iz (520/545) = 46.3 lb/min
50* koren iz 0.95412844 = 46.3
50*0.9767949837949479 = 46.3
48.83 = 46.3 ?

da li mi neko moze pomoci s ovim zadatkom? Odrediti polinom treceg stepena y=-x^3+bx^2+cx+d ako je jedna nula x=-3, u tacki x=-2 tangenta je normalna na pravu y=x I apscisa prevoja iznosi x=-2/3. ( tangenta ispada y=-x-4, b=-2 i 3c-d=9 ali ne mogu da nadjem c i d?)

Drugi izvod: zamenis nulu umesto y'' i stavis x=-2/3 i dobijes b.
U prvom izvodu stavis y' = -1 (prvi izvod predstavlja koeficijent pravca tangente, kako je ona normalna na pravu y = x, ciji je koeficijent pravca 1, a uslov normalnost pravih je k1 = -1/k2), x = -2 i b od malopre i dobijes c.
U sam polinom zamenis y = 0, x = -3, b i c i dobijes d.

Drugi izvod: zamenis nulu umesto y'' i stavis x=-2/3 i dobijes b.
U prvom izvodu stavis y' = -1 (prvi izvod predstavlja koeficijent pravca tangente, kako je ona normalna na pravu y = x, ciji je koeficijent pravca 1, a uslov normalnost pravih je k1 = -1/k2), x = -2 i b od malopre i dobijes c.
U sam polinom zamenis y = 0, x = -3, b i c i dobijes d.

hvala

Mozel neko pomoc:

Pravilna četverostrana piramida presječena je sa ravni koja polovi diedar pri osnovi i dijeli naspramnu bočnu stranu piramide na dijelove koji se odnose kao 96:25 (posmatrano od osnove). Osnovna ivica piramide je 3. Izracunati visinu H piramide.
Nece niko da ti racuna jer pises latinicom i jos ijekavicu . Evo ja na primer pomazem samo Rusima

Poslednja izmena:
mozel pomoc oko logaritamske jednačine:

(logX)^2-2log(10X)=6

Pomoc mi je potrebna samo kako da 10x pretvorim u samo x tako da mogu ostatak lako rijesit...unaprijed zahvaljujem...ili ako imate neki drugi nacin...

mislim da moze da se iskoristi pravilo log(ab)=loga+logb, prema tome log10x=log10+logx=1+logx, (logx)^2-2(1+logx)=6 zatim se uvede smena logx=t I resi kao kvadratna jednacina

mozel pomoc oko logaritamske jednačine:

(logX)^2-2log(10X)=6

Pomoc mi je potrebna samo kako da 10x pretvorim u samo x tako da mogu ostatak lako rijesit...unaprijed zahvaljujem...ili ako imate neki drugi nacin...

Kod logaritama ti je preporuka da na početku svakog zadatka napišeš osnovne logaritamske jednačine. U ovom slučaju je logaritam proizvoda jednak zbiru logaritama...

ово су неки које нисам знао, били на етф.. решите неки или дајте упуство

prvi zadatak pomnozis prvi imenilac sa istim izrazom samo minus umesto plusa . znaci imenilac i brojilac . I dobijes 2 kao imenilac . I u drugom isto dobijes 2 . Onda saberes i dobije neki jednostavan izraz . i 2 puta kvadriranjem resis
drugi zadatak ne mogu iz glave . ok pomnozis unakrsno . i onda posmatras imaginarni deo 1-2x *sin l =1+sin 3l *y
skratis keca i dobijes -2x *sin l =sin 3l *y i odavde mozes da dobije x kroz y . i jos imas sin 3l = 3 sin l - 4 sin³ l i onda skratis jos obe strane sa sin l . i jos iskoristis
75bdc7aec4c5b6586c9228c58afe115d-1.png

i
5317467b2af800cfd6eccd9921463393-1.png

i to ti je ideja
3 zadatak povrsina svake od tih strana je a *b sa 2 ili b*c /2 i c*a /2 . a zapremina je jedna trecina od a*b*c . pomnozis povrsine svih strana piramida i dobijes koliko ja vrednost a na kv * b na kv * c na kv sa 8 . tj proizvod ovih vrednosti . korenujes tu vrednost pomnozenu sa osam i dobio si abc . to jos podelis sa 3
4 zadatak me mrzi da crtam a ne mogu iz glave

Poslednja izmena:
Treba mi pomoc ljudi

Vlada i njegovih 9 drugara prenosili su stolice is hale.Za ta posao bilo im je potrebno 4 sata.Poceli su da rade u podne.Posle 2 sata prikljucia su im se jos 2 drugara.Do kraja posla radili su zajedno.U koliko sati su zavrsili posao.

To je bio zadatak.

Ako moze postupak?

znaci imas deset ljudi . ukupno im treba 40 sati . jer svako radi 4 sata . posle 2 sata uradjeno je 2 *10 =20 casova posla od 40 . dosla su jos dva coveka i sad je 12 ljudi . i oni treba da urade 20 casova . znaci 20 sa 12 i to su ti neki sat i 40 min

Pitanjce;
Ako imamo nekakav stub ( ili drvo , bandera) na primer visine 10 metara i nase oko posmatraca se nalazi na udaljenosti od 10 metara od stuba i na visin od 5 metara ( na sredini) , na kojoj ce udaljenosti u istoj ravni isto toliko visok stub izgledati vizuelno duplo manji.
Da ne guglam postoje lako dostupne formule tipa visina objekta , udaljenost posmatrača od prvog objekta , osa pogleda i srazmera visine perspektive istog tog objekta na nekoj udaljenosti.
Moze i na pp .

znaci imas deset ljudi . ukupno im treba 40 sati . jer svako radi 4 sata . posle 2 sata uradjeno je 2 *10 =20 casova posla od 40 . dosla su jos dva coveka i sad je 12 ljudi . i oni treba da urade 20 casova . znaci 20 sa 12 i to su ti neki sat i 40 min

Da li bi ste i meni mogli da pomognete oko rešavanja ovog zadatka

bez-naslova-1.png

Izvinite za Spam

Pozdrav drugari, treba mi mala pomoc oko resenja jednog zadatka. Dat je skup A={1,2}, treba ispisati sve binarne relacije pomocu elemenata ovog skupa i u resenju stoji da ih ima 16. Binarni clanovi koji se mogu napisati od ovog skupa su (1,1),(1,2),(2,1),(2,2) i binarne relacije su bilo koji podskup od ovih clanova sto daje da imamo 4 binarne relacije sa 1 clanom,6 relacija sa 2 clana,4 relacije sa 3 clana i 1 relacija sa svim clanovima i to je 15 relacija. Jedino sto mi pada da je 16. relacija prazan skup,al ne znam da li to moze da se uzima. Molim vas ako gresim negde u postupku da me ispravite i pomognete da resim ovo kako valja :)

Back