Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Dva zadataka:
1) Odrediti lim (sinax/sinbx) kada x tezi 0
2) Odretditi lim (1+(k/x))^mx kada x tezi beskonacnosti.

1) Pomnoži razlomak sa [(ax)/(bx)]⋅[(bx)/(ax)], grupiši sin(ax) i 1/(ax) (njihov proizvod teži 1), isto tako grupiši i sin(bx) i 1/(bx)...
Dobićeš rešenje a/b.

2) Smena x/k=t ⇒ x=kt...
Dobićeš rešenje e^(km).

Није да не може ништа да се наштимује ако би се знао одговор...

Da li granicni uglovi (0, PI/2, -PI/2) IMAJU PERIOD KAPI?
Ознака (0, π/2, -π/2) формално може да се схвати као тачка, што нема смисла. Можда су π/2 и -π/2 нуле, што опет није од помоћи. Хајде да укључимо машту... :p

"Гранични углови" могу бити границе периода. Чим се помиње период, наметнуто је да је ф-ја периодична. Дакле, за три границе периода (0, π/2, -π/2) период је k∙π, уколико је k из 1/2 ∙ Z. Тј. из {-1/2, 0, 1/2, 2/2, 3/2, 4/2, 5/2, ... }. Уколико је k из Z, није.

Ко зна шта је задатак у `твари...

Poslednja izmena:
Помињеш појам као да знаш неку [другу] дефиницију која се уклапа у задатак. Ако знаш, изволи...
Ако имаш другу интерпретацију задатка, изволи.

Samo kazem da prvi put cujem za granicne uglove. Da je jednina, pa da mi zvuci. Tako nekako. (umoran sam pa mi glava ne f-onise)

Можда је лапсус професора, можда је лоше записано, можда `тварно постоји.

Ту ј-ну не могу да решим. Али могу да претпоставим да се мисли на почетке/крајеве периода јер тако текст задатка добија одређен смисао.

sin x = 2 sin(x/2) cos (x/2)

1+cos x = 2 cos[SUP]2[/SUP] (x/2)

Deobom ove jednakosti dobija se: sin x / (1+ cos x) = sin(x/2) / cos(x/2)

Leva strana jednaka je i sin(x/2)po uslovu zadatka.

Otuda je: sin(x/2) / cos(x/2) = sin(x/2)

sin (x/2) - sin (x/2)*cos(x/2) = 0
sin (x/2) * (1 - cos(x/2)) = 0

Otuda je ili cos(x/2)=1 ili sin(x/2)=0. Ova dva slučaja se u stvari svode na isti. Ostaje ti da rešiš neku od ovih uprošćenih jednačina i izdvojiš rešenja iz odgovarajućeg intervala.

sin x = 2 sin(x/2) cos (x/2)

1+cos x = 2 cos[SUP]2[/SUP] (x/2)

Deobom ove jednakosti dobija se: sin x / (1+ cos x) = sin(x/2) / cos(x/2)

Leva strana jednaka je i sin(x/2)po uslovu zadatka.

Otuda je: sin(x/2) / cos(x/2) = sin(x/2)

sin (x/2) - sin (x/2)*cos(x/2) = 0
sin (x/2) * (1 - cos(x/2)) = 0

Otuda je ili cos(x/2)=1 ili sin(x/2)=0. Ova dva slučaja se u stvari svode na isti. Ostaje ti da rešiš neku od ovih uprošćenih jednačina i izdvojiš rešenja iz odgovarajućeg intervala.

Ali koja su to resenja? U resenju zadatka pise samo da ima 3 razlicita resenja.

Pozdrav,imam jedno pitanje u vezi zadatka: Oko kruga je opisan jednakokraki trapez cija srednja linija ima duzinu 5. Izracunati krak i obin trapeza.
Zadatak je smesan za uraditi kada imam formulu a+b=2c ali me zanima kako je izvedena ta formula tj. odakle,stoji mi tako sama u resenju zadatka pa mi nije jasno.

Pošto se u taj trapez može upisati kružnica sledi da je taj trapez tangenti četvorougao.

Kod tangentnog četvorougla je jednak zbir naspramnih stana.

Dakle: a + b = c + c = 2c

Pri tom su a i b osnovice, a c krakovi jednakokrakog trapeza.

Back