Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Pomoć molim vas...

1) Treba pomešati 3 vrste bronze. Jedna sadrži 30% bakra, druga 50% bakra a treća 65% bakra.

U kojoj razmeri treba pomešati te tri vrste da se dobije legura koja sadrži 45% bakra?

2) Treba napraviti zlatni pehar mase 300g, od zlata finoće 750 jedinica, a raspolažemo dovoljnim količinama zlata finoće 800, 700 i 600 jedinica. Kako?

postavis jednacinu i ima 0.3 .x + 0.5 . y + 0.65 z = ( x+y+z ) * .45

Recimo da je matrica B=
a p x
b q y
c r z
(mora da bude 3*3 jer je samo tada moguć proizvod). Pri množenju dobićemo po tri jednačine za svaki red. Ovde ću odraditi samo za prvi jer isti princip važi i za ostala dva:
1a+2b+3c=0
2a+3b+4c=0
3a+4b+5c=0
Iz svega toga ćeš izvući zaključak da je b+2c=0, odnosno b=-2c, i da je a=c. Što će reći da je rešenje bilo koja matrica koja u svakoj koloni ima isti prvi i poslednji član koji je duplo manji od srednjeg člana sa negativnim predznakom. Npr
1 1 1
-2 -2 -2
1 1 1
ili
2 3 5
-4 -6 -10
2 3 5

Rešenje je moguće proširiti, jer matrica B ne mora biti dimenzija 3x3. Pošto ništa nije rečeno za proizvod B⋅A, već samo za A⋅B, a takođe ništa nije rečeno ni za format nul-matrice koja se dobija njihovim množenjem, matrica B samo mora imati 3 vrste, dok broj kolona može biti proizvoljan. Pri tome, u svakoj koloni mora biti zadovoljeno a[SUB]1n[/SUB]=a[SUB]3n[/SUB] i a[SUB]2n[/SUB]=-2a[SUB]3n[/SUB].

A kako rijesiti i dal je moguce rijesiti ovaj sisem
a -b +c=1
2a-nb-nc=0
-2a+nb =0
dok je n realan broj?
Ја изгубих тач са школским матишем (урачунат и факсовски), па ме читај с резервом. Више пишем из разоноде.

Ако сабереш (2) и (3), добићеш nc = 0. Одатле можеш прво да претпоставиш да је c = 0, што даје:

c = 0
b = 2 / (n-2)
a = 1 + 2/(n-2)

Онда, можеш да претпоставиш да је n = 0, што даје:

n = 0
a = 0
c - b = 1

Онда видиш да се и то своди на прво. Тј. n = 0 је могућност али не инваријанта, док је c = 0 фиксно.

Ja pomocu determinanti i Kramerovog pravila dobijam sledecu trojku (1, 2/n, 2/n) za (a,b,c). Dodatno treba ispitati slucaj n=0. Tada sistem ima beskonacno mnogo resenja (0, t, t+1).

Чек, значи за одређено n != 0 добијаш једниствено решење (1): (1, 2/n, 2/n)?

Добро, хајде да пробамо горње (од мене пристигло) решење:

(2): c = 0; b = 2 / (n-2); a = 1 + 2/(n-2)

за n = 3.

Добија се: (3) c = 0; b = 2; a = 3

Решење (3) није описано са (1). Хајде да убацимо бројеве:

a - b + c = 1
2a - nb - nc = 0
-2a + nb = 0

=>

3 - 2 = 1
2*3 - 3*2 =0
-2*3 + 3*2 =0

Па... штима, није да не штима. Рекао бих да (1) не покрива сва решења, ако нека покрива. Хајде да пробамо. за n = 1 се добије (1, 2, 2):

a - b + c = 1
2a - nb - nc = 0
-2a + nb = 0

=>

1 - 2 + 2 = 1
2 - 2 - 2 = 0
-2 + 2 = 0

Друга ј-на не штима.

Pardon, ja sam iz nekog razloga modifikovao drugu od jednacina (uzevsi da je uz b nula, a ne -n) i zapravo resavao pogresan sistem.

Uglavnom, uz ovakav sistem se dobija Da=n^2, Db=2n, Dc=0, Ds=n(n-2). Otuda su resenja po Kramerovom pravilu za n=/=0,2 a=n/(n-2), b=2/(n-2), c=0.

Ovo se poklapa s tvojim resenjima.

Sto se tice slucaja kada je n=0 vazi ono sto sam prethodno napisao.

Za n=2 je sistem protivrecan.

Poslednja izmena:
Izracunati lim broja (1+3koren iz x)/(1+5koren iz x) kada x tezi -1. Hvala

Pretpostavljam da 3koren iz x ne znači 3√x (jer bismo tada, kad x→-1, imali negativnu veličinu pod kvadratnim korenom, što nije realan broj), već da znači ∛x? Isto i za 5koren iz x.

Iskoristi identitete da je a[SUP]3[/SUP]+b[SUP]3[/SUP]=(a+b)(a[SUP]2[/SUP]-ab+b[SUP]2[/SUP]), odakle sledi da je a+b=(a[SUP]3[/SUP]+b[SUP]3[/SUP])/(a[SUP]2[/SUP]-ab+b[SUP]2[/SUP]), kao i da je a[SUP]5[/SUP]+b[SUP]5[/SUP]=(a+b)(a[SUP]4[/SUP]-a[SUP]3[/SUP]b+a[SUP]2[/SUP]b[SUP]2[/SUP]-ab[SUP]3[/SUP]+b[SUP]4[/SUP]), odakle sledi a+b=(a[SUP]5[/SUP]+b[SUP]5[/SUP])/(a[SUP]4[/SUP]-a[SUP]3[/SUP]b+a[SUP]2[/SUP]b[SUP]2[/SUP]-ab[SUP]3[/SUP]+b[SUP]4[/SUP]).

Na brojilac primeni a+b=(a[SUP]3[/SUP]+b[SUP]3[/SUP])/(a[SUP]2[/SUP]-ab+b[SUP]2[/SUP]), gde je a=1, b=∛x, a na imenilac primeni a+b=(a[SUP]5[/SUP]+b[SUP]5[/SUP])/(a[SUP]4[/SUP]-a[SUP]3[/SUP]b+a[SUP]2[/SUP]b[SUP]2[/SUP]-ab[SUP]3[/SUP]+b[SUP]4[/SUP]), gde je a=1, b=[SUP]5[/SUP]√x.

I u brojiocu i u imeniocu ćeš dobiti faktor (1+x), pa njega možeš da skratiš, a izrazi koji preostanu ne teže nuli kada x→-1, pa njih možeš sračunati i podeliti bez ikakvih problema. Brojilac će biti jednak 5, a imenilac 3, tako da rešenje ovog limesa iznosi 5/3.

i mislio sam na odredjivanje priblizne vrijednosti.. Ne znam tacan zadatak, ovo sam lupio, ne nalazim nijedan primjer, znam da sam imao slicno nesto ali da sam izgubio..
evo ovako na primjer y=ln(x-2), y=-x^2+6x i y=0. evo ako zelis kopiraj http://graphsketch.com/ da se lakse orjentises. Sad naci povrsinu ogranicenu sa ove tri krive preko integrala. sad mi treba presjek ln i kvadratne jer ovu povrsinu moram da podijelim na dva dijela.. Od x=3 (gdje ln sijece x osu) do tacke presjeka ln i kvadratne, i od tacke presjeka ln i kvadratne funkcije do x=6, gdje kvadratna funkcija sijece x osu

Poslednja izmena:
treba mi pomoc za rjesavanje onih povrsinskih integrala...-----> kada dobijem logaritamsku funkciju i kvadratnu, na primjer, y=ln(x-2) i y=-x^2+6x, kako da nadjem tacku presjeka?
Tj kako da rijesim jednacinu ln(x-2)=-x^2+6x
Је ли ово потпроблем другог проблема?

Ако јесте, можемо ли да видимо и оригинални проблем?

Јеси ли пробала да нацрташ?

Нацртај угао. Обележи га са 60°. Нацртај неку тачку која се налази подједнако далеко од обе ивице. Обележи растојања од ивица са по 20 cm и израчунај колико је растојање тачке од темена угла.

Treba mi hitna pomoc oko zadatka. Dat je diedar ciji je ugao 60°. U unutrasnjosti diedra je tacka A koja je od obe strane diedra udaljena 20 cm. Koliko je tacka udaljena od ivice diedra? Odgovor treba da bude 40 cm. :)

d(A,B)=d(A,C)=20 i d(A,D)=?
<BCD=60, <ABD=90, <ACD=90 => <BAC=120 i ABCD je deltoid, ABC i BCD su jednakokraki trouglovi
za trougao ABC: neka je A1 podnozje visine iz temena A. tada je: <ABC=<ACB=30, <BAA1=60, <BA1A=90 i BA1=CA1=BC/2 => AA1=ABsin30=10 i BC=2*ABcos30=20sqrt(3)
trougao BCD je jednakostranican (jer su mu svi uglovi 60) i BC=2*ABcos30=20sqrt(3) =>DA1 je njegova visina i DA1=BCsqrt(3)/2=30
d(A,D)=d(A,A1)+d(A1,D)=10+30=40

Back