Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Pitanje uopšte nije glupo, naprotiv. A savet imam – sva rešenja koja si dobio predstavi grafički, što će reći, na jednoj trigonometrijskoj kružnici ucrtaj rešenja koja si dobio na jedan način, a na drugoj trigonometrijskoj kružnici rešenja koja si dobio na drugi način. I, ako se ta dva crteža poklapaju – znači da si dobio ista rešenja u oba slučaja. ;)

Hm, da, mora se crtati. Hvala. ;)

Potrebna pomoc za sledeci zadatak, u pitanju je matricna jednacina:

AX[SUP]-1[/SUP]=B(X+E)[SUP]-1[/SUP] kako dobiti koliko je X=?

S obzirom da je (A * B ) [SUP]-1[/SUP] = B[SUP]-1[/SUP] * A[SUP]-1[/SUP],

(AX[SUP]-1[/SUP])[SUP]-1[/SUP]=(B(X+E)[SUP]-1[/SUP])[SUP]-1
[/SUP]X A[SUP]-1[/SUP]= (X+E) B[SUP]-1[/SUP]
X A[SUP]-1[/SUP]-X B[SUP]-1[/SUP] = E B[SUP]-1[/SUP] = B[SUP]-1 [/SUP](E je jedinična matrica)
X (A[SUP]-1[/SUP]- B[SUP]-1[/SUP]) = B[SUP]-1
[/SUP]X = B[SUP]-1[/SUP](A[SUP]-1[/SUP]- B[SUP]-1[/SUP])[SUP]-1[/SUP]

Pomoć molim vas...

1) Treba pomešati 3 vrste bronze. Jedna sadrži 30% bakra, druga 50% bakra a treća 65% bakra.

U kojoj razmeri treba pomešati te tri vrste da se dobije legura koja sadrži 45% bakra?

2) Treba napraviti zlatni pehar mase 300g, od zlata finoće 750 jedinica, a raspolažemo dovoljnim količinama zlata finoće 800, 700 i 600 jedinica. Kako?

Pozdrav ljudi imam jedan problem sa zadatkom iz matematike koji vec duze vreme pokusavam da resim i nikako da uspem.Pa bih molio ako neko zna da mi pomogne da resim ovaj zadatak.Ja sam dosta uradio sam ali posto nekako ne mogu da ubacim sliku sa ojim pokusajem resenja ja cu vam poslati postavku zadatka pa ako neko moze da ga resi ili bar da da neke smernice znam da zadatak nije dugacak ali se ja uvek spetljam i na keju i ne znam da li pravlno radim.Evo postavke
Zbir prva tri clana geometrijskog niza je 21, zbir njihovih kvadrata je 189 naci niz Unapred se zahvaljujem :)

Pozdrav ljudi imam jedan problem sa zadatkom iz matematike koji vec duze vreme pokusavam da resim i nikako da uspem.Pa bih molio ako neko zna da mi pomogne da resim ovaj zadatak.Ja sam dosta uradio sam ali posto nekako ne mogu da ubacim sliku sa ojim pokusajem resenja ja cu vam poslati postavku zadatka pa ako neko moze da ga resi ili bar da da neke smernice znam da zadatak nije dugacak ali se ja uvek spetljam i na keju i ne znam da li pravlno radim.Evo postavke
Zbir prva tri clana geometrijskog niza je 21, zbir njihovih kvadrata je 189 naci niz Unapred se zahvaljujem :)

a[SUB]2[/SUB]=a[SUB]1[/SUB]q , a[SUB]3[/SUB]=a[SUB]1[/SUB]q[SUP]2[/SUP]=a[SUB]2[/SUB]q
a[SUB]1[/SUB]+a[SUB]2[/SUB]+a[SUB]3[/SUB] = a[SUB]1[/SUB](1+q+q[SUP]2[/SUP]) = 21
a[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+a[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]+a[SUB]3[/SUB][SUP]2[/SUP] = 189
a[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+a[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]+a[SUB]3[/SUB][SUP]2[/SUP]=(a[SUB]1[/SUB]+a[SUB]2[/SUB]+a[SUB]3[/SUB])[SUP]2[/SUP] - 2(a[SUB]1[/SUB]a[SUB]2[/SUB]+a[SUB]1[/SUB]a[SUB]3[/SUB]+a[SUB]2[/SUB]a[SUB]3[/SUB]) = 21[SUP]2[/SUP] - 2a[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]q(1+q+q[SUP]2[/SUP])
=> 189 = 441 - 2*21*a[SUB]1[/SUB]q => a[SUB]1[/SUB]q = 6 => a[SUB]2[/SUB]=6
a[SUB]1[/SUB]+a[SUB]2[/SUB]+a[SUB]3[/SUB] = 21 => a[SUB]2[/SUB]/q + a[SUB]2[/SUB] + a[SUB]2[/SUB]q = 21 => 2q[SUP]2[/SUP] - 5q + 2 = 0 => q=2 v q=1/2 => a[SUB]1[/SUB]=3 v a[SUB]1[/SUB]=12
1) 3, 6, 12, 24,... 2) 12, 6, 3, 3/2, ...

zadatak 5x+y+4z-13t=3
-x+3y+2z+5t=2
2x+2y+3z-4t=-1
to je:16y+14z+12t=13
8y+7z+6t=3
-x+3y+2z+5t=2
ovde 8y+7z+6t=3 pomnozim sa -2,ovde je sve 0,u resenju kazu da nema resenja-zasto? kad mogu da kazem da je z=m i t=n, m,n pripadaju R i onda nastavim pa bude y=3-7z-6t/8
hvala unapred na pomoci

nije sve 0. kad pomnozis, dobijas da je 16y+14z+12t=13 i -(16y+14z+12t)=-6 pa kad ih saberes dobijas da je 0=7 sto nije tacno. zbog toga nema resenja

@UltimaN, iskren da budem, nisam baš razumeo ovo tvoje rešenje, a mislim da ga neće razumeti ni MusaPusa. :) Ali evo i mog načina:

OM=OA+AM (1)
OB=OM+MB (2)

Iz (2) sledi
OM=OB-MB (3)

Saberemo (1) i (3):
OM+OM=OA+AM+OB-MB
2OM=OA+OB+(AM-MB)

Kako je AM=MB, odatle je AM-MB=0, pa se jednakost svodi na
2OM=OA+OB

Podelimo obe strane sa 2:
OM=(1/2)(OA+OB)
što je i trebalo dokazati.