Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Ako ne smeš koristiti trigonometriju pokušaj direktno da sračunaš h.

Izdvoj trougao koji čine stranica romba, visina h i delić druge stranice romba... (nadam se da razumeš na šta mislim, ne nalazim baš najbolje reči, a mrzi me da crtam). Jedan ugao je 90, drugi 45, pa je toliki preostali trougao je dakle jednakorak. Katete tog pravouglog jedankokrakog trougla su dužine h, hipotenuza je a, pa je a^2 =2h^2, tj. h=a/sqrt(2)

Površina romba je a*h=a^2 /sqrt(2)

Izdvoj trougao koji čine stranica romba, visina h i delić druge stranice romba... (nadam se da razumeš na šta mislim, ne nalazim baš najbolje reči, a mrzi me da crtam). Jedan ugao je 90, drugi 45, pa je toliki preostali trougao je dakle jednakorak. Katete tog pravouglog jedankokrakog trougla su dužine h, hipotenuza je a, pa je a^2 =2h^2, tj. h=a/sqrt(2)

Razumela sam, hvala! :)

Ovako sam i ja uradila, ali je u zbirki resenje h=5 sqrt(2) cm, a P =50sqrt(2) cm^2

Здраво. Извињавам се на смарању, јуче сам питао за овакав задатак, али сам прилично нејасно објаснио.

Зато сам сад написао задатак баш онако како гласи у оригиналу. То је ово:
zadatak.JPG

W и Wo су наравно омега и омега нула...

Ево како изгледа један такав задатак у доста лакшем облику:
zadatak2.JPG

Дакле ту су дужина и ширина правоугаоника и треба да се добије површина као и грешка површине.
Површина се добије, наравно, а*b а грешка се добија логаритмовањем. Што се тиче овог задатка, то ми је јасно.

Али не знам како бих у оном тежем логаритмовао. Највећи проблем ми је онај део под кореном.

Надам се да ћете ме разумети. Поздрав.

Број ненегативних цјелобројних рјешења једначине облика
x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB]+...+x[SUB]k[/SUB]=n, гдје су n и k природни бројеви и важи n>=k,
је (n+k-1)!/(n!(k-1)!), тј. 'n+k-1 над n'.

Питaњe глaси: кoликo тa jeднaчинa имa рjeшeњa, aкo сe свe пeрмутaциje jeднoг скупa {x[SUB]1[/SUB], x[SUB]2[/SUB], ..., x[SUB]k[/SUB]}, сматрају за једно рјешење?
Другим ријечима, на колико начина се може природан број n изразити као збир k ненегативних цијелих бројева, при чему редослијед сабирака није важан?

Здраво. Извињавам се на смарању, јуче сам питао за овакав задатак, али сам прилично нејасно објаснио.

Зато сам сад написао задатак баш онако како гласи у оригиналу. То је ово:
Pogledajte prilog 258763
W и Wo су наравно омега и омега нула...

Ево како изгледа један такав задатак у доста лакшем облику:
Pogledajte prilog 258764
Дакле ту су дужина и ширина правоугаоника и треба да се добије површина као и грешка површине.
Површина се добије, наравно, а*b а грешка се добија логаритмовањем. Што се тиче овог задатка, то ми је јасно.

Али не знам како бих у оном тежем логаритмовао. Највећи проблем ми је онај део под кореном.

Надам се да ћете ме разумети. Поздрав.

Uradiću ti ovo večeras ili sutra. Nije to mnogo teško...

Ili ako ćeš me odmah razumeti:

A ćeš izračunati tako što ćeš jednostavno uvrstiti sve vrednosti bez odstupanja. ΔA je malo teže za nalaženje, meni prvo pada na pamet preko totalnog diferencijala. Nađeš dA kao:

dA(x1,x2,.....xn) = ∂Α/∂χ1 dx1 + ..... + ∂Α/∂χn dxn

Onda uvrstiš umesto dx1,....dxn tvoja odstupanja tako da u prvom slučaju totalni diferencijal ima minmalnu vrednost, a u drugom da ima maksimalnu.

Naravno umesto oznaka x1...xn treba da idu oznake konkretnih veličina koje imaš u formuli.... Nadam se da je jasnije malo.

Број ненегативних цјелобројних рјешења једначине облика
x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB]+...+x[SUB]k[/SUB]=n, гдје су n и k природни бројеви и важи n>=k,
је (n+k-1)!/(n!(k-1)!), тј. 'n+k-1 над n'.

Питaњe глaси: кoликo тa jeднaчинa имa рjeшeњa, aкo сe свe пeрмутaциje jeднoг скупa {x[SUB]1[/SUB], x[SUB]2[/SUB], ..., x[SUB]k[/SUB]}, сматрају за једно рјешење?
Другим ријечима, на колико начина се може природан број n изразити као збир k ненегативних цијелих бројева, при чему редослијед сабирака није важан?

Pomogao bih i tebi ali ne znam kako da uradim tako nešto.... Naći će se već neko ko zna.

Знаш како, ако ти није проблем, много би ми значило да имам вечерас већ. Ако не, немој због овога да одлажеш нешто своје. Хвала ти много!

Сад ћу прегледати ово што си писао.

Хвала још једном.

Ne bre!

Imaš h=a/ sqrt(2)

Znači ono, podeljeno sa sqrt(2)!

I to je kao razlomak. U imeniocu sqrt(2), u brojiocu 10, I onda pomnožiš sa sqrt(2) i jedno i drugo, gore dobiješ 10 sqrt(2) dole 2, što daje 5 sqrt(2).

(Ah, sa koliko strasti objašnjavam zadatke :lol:)

Aaa, hvalaaa :) Izviniii, sve vreme sam mislila da je h=a√2,,, ok, a sad kako si dobio da je je h=a/√2?

Aaa, hvalaaa :) Izviniii, sve vreme sam mislila da je h=a√2,,, ok, a sad kako si dobio da je je h=a/√2?

Napisao sam ti već.

Zdravo!
Jedan zadatak sam vezbala kuci..medjutim ne znam da ga resim...
Moze li da mi neko resi jer svi zadaci idu na foru toga?
ako je moguce da odgovor bude do sutra u 12..

1+sqrt() 3x = 2x PS: Ova dva x (na 3 i na 2) nisu obican x vec x gore kao sto se stavlja neki broj kad se korenuje.
Molim vas za brz odgovor POZZ

Ne razumem jednačinu... Ajde probaj to malo lepše da napišeš i uključi napredni editor u podešavanjima profila pošto forum podržava superskript i subskript:

3[sup]2[/sup]

i

3[sub]2[/sub]

Zdravo!
Jedan zadatak sam vezbala kuci..medjutim ne znam da ga resim...
Moze li da mi neko resi jer svi zadaci idu na foru toga?
ako je moguce da odgovor bude do sutra u 12..

1+sqrt() 3x = 2x PS: Ova dva x (na 3 i na 2) nisu obican x vec x gore kao sto se stavlja neki broj kad se korenuje.
Molim vas za brz odgovor POZZ

Ne razumem jednačinu... Ajde probaj to malo lepše da napišeš i uključi napredni editor u podešavanjima profila pošto forum podržava superskript i subskript:

3[SUP]2[/SUP]

i

3[SUB]2[/SUB]

A može i koren:

[rt=3]2[/rt]

Back