Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Katete su a i b
imaš da je a+b=14, odavde je b=14-a
Površina je ab/2=24
odatle je ab=48, a imamo da je b=14-a
a(14-a)-48=0
14a-a[SUP]2[/SUP]-48=0
Imaš kvadratnu
a[SUP]2[/SUP]-14a+48=0
Rešiš i dobiješ a, a b dobiješ iz b=14-a

Treba da objasnim zadatak detetu koje je sedmi razred te sam malo ogranicena matematickim mogucnostima, ne mogu da koristim kvadratnu jednacinu. preko kvadrata binoma (a+b)²=a²+2ab+b² i pitagorine teoreme c²=a²+b² nasla sam da je c=10, zatim preko povrsine visinu hc=4,8 ali tu sam zapela i ne znam kako bih to mogla dalje da iskoristim :confused:

Poslednja izmena:
Treba da objasnim zadatak detetu koje je sedmi razred te sam malo ogranicena matematickim mogucnostima, ne mogu da koristim kvadratnu jednacinu. preko kvadrata binoma (a+b)²=a²+2ab+b² i pitagorine teoreme c²=a²+b² nasla sam da je c=10, zatim preko povrsine visinu hc=4,8 ali tu sam zapela i ne znam kako bih to mogla dalje da iskoristim :confused:

Можете користити сличност троуглова (троугао ABC и два троугла чија је катета h[SUB]c[/SUB]).

Ne mora kvadratna, može a[SUP]2[/SUP]-14a+48 da se rastavi na:
a[SUP]2[/SUP]-14a+48 = a[SUP]2[/SUP]-6a - 8a +48 = a (a-6) - 8 (a-6) = (a-8)(a-6) =0.

Ja sam ga rešio bez deljenja sa 6 na x. Doduše, delio sam sa 6 samo.

Naravno da se zadatak može rešiti na više načina, ali taj mi se čini najpraktičnijim. Čim podeliš uvedeš smenu (2/3)^x i dobijaš kvadratnu.

Inače, i deljenje sa 4^x i 9^x daje mogućnost da se ovo reši na sličan način :).

i57x9e.png

Ako može večeras... :)

Hvala

i57x9e.png

Ako može večeras... :)

Hvala
[SUB][raz=(n+1)(2n-1)](n-1)(2n-1)[/raz][/SUB] [SUP]-[/SUP] [SUB][raz=(n-1)(3n+1)](n+1)(3n+1)[/raz][/SUB] [SUP]-[/SUP] [SUB][raz=4n](n-1)(n+1)[/raz][/SUB] [SUP]=[/SUP]
[SUB][raz=n+1]n-1[/raz][/SUB] [SUP]-[/SUP] [SUB][raz=n-1]n+1[/raz][/SUB] [SUP]-[/SUP] [SUB][raz=4n](n-1)(n+1)[/raz][/sub] [SUP]=[/SUP]
[SUB][raz=n^2+2n+1-n^2+2n-1-4n](n-1)(n+1)[/raz][/SUB] [SUP]= 0[/SUP]

Poslednja izmena:
Број рјешења једначине
sinxcos[SUP]3[/SUP]x-sin[SUP]3[/SUP]xcosx=1/8
у интервалу [0,2π] је?

Упростивши једначину – ако нисам погријешио – добијем sin4x=1/2 и ту станем пошто сам несигуран, како даље?

Poslednja izmena:
Број рјешења једначине
sinxcos[SUP]3[/SUP]x-sin[SUP]3[/SUP]xcosx=1/8
у интервалу [0,2π] је?

Упростивши једначину – ако нисам погријешио – добијем sin4x=1/2 и ту станем пошто сам несигуран, како даље?

Uvedi smenu, t=4x, pa ces imati sin t=1/2 na itervalu [0,Pi/2].

Može li mi neko pomoći oko ovog zadatka koji mi je obavezan za domaći ali nikako ne mogu da ga rešim:
Ako se u kocki nad tačkom B konstruišu polovine stranica (tako da je na stranci A1D1 tačka F, na D1C1 tačka D2, na CC1 tačka C2, na BC tačka B2, na AB tačka A2. na AA1 tačka E).
Treba dokazati da pravilan šestougao koji se dobija leži u jednoj ravni. Nastavnik mi je naznačio da idem preko paralelnih stranica koje obrazuju jednu ravan. Npr. treba dokazati da je FD2 // A2B2, za početak. Ako neko može da mi pomogne oko ovog zadatka, molila bih ga da ne koristi metode koje nisam učila jer sam osmi razred.

Одредити сва рјешења једначине:
x[SUP]4[/SUP]-x[SUP]3[/SUP]+2x[SUP]2[/SUP]-4x-8=0.
2x[sup]2[/sup]=4x[sup]2[/sup]-2x[sup]2[/sup]
x[SUP]4[/SUP]+4x[SUP]2[/SUP]-x[SUP]3[/SUP]-4x-2x[SUP]2[/SUP]-8=0
x[sup]2[/sup](x[sup]2[/sup]+4)-x(x[sup]2[/sup]+4)-2(x[sup]2[/sup]+4)=0
(x[sup]2[/sup]+4)(x[sup]2[/sup]-x-2)=0
(x[sup]2[/sup]+4)(x-2)(x+1)=0
x=-1
x=2

2x[sup]2[/sup]=4x[sup]2[/sup]-2x[sup]2[/sup]
x[SUP]4[/SUP]+4x[SUP]2[/SUP]-x[SUP]3[/SUP]-4x-2x[SUP]2[/SUP]-8=0
x[sup]2[/sup](x[sup]2[/sup]+4)-x(x[sup]2[/sup]+4)-2(x[sup]2[/sup]+4)=0
(x[sup]2[/sup]+4)(x[sup]2[/sup]-x-2)=0
(x[sup]2[/sup]+4)(x-2)(x+1)=0
x=-1
x=2

Хвала
Наслутио сам да треба неком `адитивном досјетком`, полином раставити на факторе, али се нисам досјетио којом.
x[SUB]3[/SUB]=2i
x[SUB]4[/SUB]=-2i

Može li mi neko pomoći oko ovog zadatka koji mi je obavezan za domaći ali nikako ne mogu da ga rešim:
Ako se u kocki nad tačkom B konstruišu polovine stranica (tako da je na stranci A1D1 tačka F, na D1C1 tačka D2, na CC1 tačka C2, na BC tačka B2, na AB tačka A2. na AA1 tačka E).
Treba dokazati da pravilan šestougao koji se dobija leži u jednoj ravni. Nastavnik mi je naznačio da idem preko paralelnih stranica koje obrazuju jednu ravan. Npr. treba dokazati da je FD2 // A2B2, za početak. Ako neko može da mi pomogne oko ovog zadatka, molila bih ga da ne koristi metode koje nisam učila jer sam osmi razred.

Ume li neko da ga reši?

Back