Pozdrav!
Moze pomoc oko ovog zadatka
1+sinx+cosx+sin2x+cos2x=0
Hvala unapred
Hvala unapred

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pozdrav!
Hvala unapred![]()
Ајде ти лепо крени па да видимо где запиње.
E jel moze neko na brzaka d ami pomogne.........ovako x+1 kroz x+koren iz X2+x + x-1 kroz x-koren iz X2-x i to kao za x= - 2 kroz koren iz 3 ajte molim vas zadatak je za ocenu POMAGAJTE
Rezultat ne mogu dobiti 0 tj. i ne mogu doci do tog sredjenog rezultata. Nesto puno iskomplikujem.
Može li neko da mi pomogne da rešim bar neke od ovih zadataka? Pokušavam, pokušavam ceo dan, ali ne ide.
1. Odrediti odnos zapremina pravilnog tetraedra i oktaedra ako su njihove površine jednake.
Sve što ja ovde dobijam je V[SUB]1[/SUB] / V[SUB]2[/SUB] = a[SUB]1[/SUB][SUP]3[/SUP] / 4 a[SUB]2[/SUB][SUP]3[/SUP]. A a[SUB]1[/SUB] = a[SUB]2[/SUB] * (sqrt(6 + sqrt 3)) / sqrt 3.
Rešenje je 1: sqrt 2.
Па, сад, ако не морају да буду исти...
2011 = 44² + 3 * 5²
Да ли назиреш решење?
Поделиш квадрат на четири једнака дела. Изабереш један од та четири дела и поделиш га на таблу 44x44. Остале три поделиш на 5x5. Ето ти 2011 квадрата.![]()
Pozdrav
U zadatku se trazi da odedim granicnu vrijednost funkcije, (x tezi ka nuli), a on glasi ovako: limx^2/(√(1+sinx)- √cosx)... E sad, prvo sam to racionalisala, a onda malo ''sredila'', da bih dobila (x^2 (√(1+xsinx)+ √(cosx)))/(2〖sin〗^2 x/2+ xsinx)
I dalje ne mogu ni da maknem, ne znam na koji nacin da npr. ispod crte ispred zagrade izvucem x^2 i na taj nacin pokusam pojednostaviti zadatak... ima li neko ideju?![]()
Naravno. Kada rešavaš limese uvek prvo proveriš da li direktno uvrštavanje daje određen oblik. To ovde nije slučaj (neodređenost 0/0), pa se mora modifikovati izraz.
lim x[SUP]2[/SUP]/(√(1+sinx)- √cosx) =
prvo racionalizujemo imenilac:
lim x[SUP]2[/SUP](√(1+sinx) + √cosx)/(1+sinx - cosx) =
Oblik je i dalje neodređen.
sada treba imati vidu
da je
lim (sinx)/x = 1
lim (1-cosx)x = 0
poelimo imenilac i brojilac sa x i grupišemo članove u imeniocu:
lim x(√(1+sinx) + √cosx)/((sinx)/x + (1 - cosx)/x) =
Sada direktno možemo dobiti da ovo sve teži u:
lim x(√(1+sinx) + √cosx)/((sinx)/x + (1 - cosx)/x) = 0*2 / (1+0) = 0/1 = 0
Kako da rastavim na činioce a[SUP]3[/SUP]+9a[SUP]2[/SUP]+26a+24?
Nekako mi izgleda lako, ali nikako ne mogu lepo da rastavim. Rešenje znam, i uspeo sam da uradim preko rešenja tj. da pomnožim rešenje i da vidim šta se dobije te da tako rastavim i uradio sam to, međutim verujem da postoji neki lepši način.
Unapred hvala.
Rešenje je (a+2)(a+3)(a+4)
pa to se radi šablonski Hornerovom šemom. Samo je pitanje smeš li da je koristiš...
Proučićemo mi tu Hornerovu šemu
A drugog načina osim nje nema?
a[SUP]3[/SUP]+9a[SUP]2[/SUP]+26a+24 =
a[SUP]3[/SUP]+ 3*3a[SUP]2[/SUP]+3*9a-a+27-3 =
napravimo kub binoma
(a[SUP]3[/SUP]+ 3*3a[SUP]2[/SUP]+3*9a+27) - a -3 =
pa dobijemo
(a + 3)[SUP]3[/SUP] - (a+3) =
izdvojimo a+3 ispred zagrade
(a+3)((a+3)[SUP]2[/SUP]-1) =
rastavimo zagradu na razliku kvadrata
(a+3) (a+3-1)(a+3+1)
Aha. A evo sad sam pogledao Hornerovu šemu, u suštini je prosto, samo mi nije jasno kako rastaviti pomoću nje.
Pa prosto. Samo ti treba spisak mogućih realnih činilaca. Onda redom testiraš jedan po jedan. A on se dobija na osnovu najstarijeg i slobodng člana.
Kako se tačno dobija? Mislim da sam logikom zaključio kako, ali moram biti siguran. Takođe, izvini što te zamaram, gladan sam znanja.