Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

1.Pod kojim uglom se iz tačke P (-6,3) vidi kružnica x na kvadrat+y na kvadrat-6y=0
b.Pod kojim uglom se iz tacke P (8,4) vidi kruznica x na kvadrat +(y-4)na kvadrat=16
2.Napisati jednačinu one tangente elipse x na kvadrar+3yna kvadrat=28 koja sa pravom x-5y-20=0 gradi ugao od 45 stepeni.
3.Odredite jednačinu elipse koja dodiruje pravu x-4y-10=0 u tacki M(2,y)
4.Odredite ugao pod kojim se vidi elipsa 3x na kvadrat+y na kvadrat=48 i tacke P (8,0)
5.Napisati jednacinu elipse bnakvadratxna kvadrat+ana kvadrat yna kvadrat=a nakvadrat bna kvadrat ako su poznate 2 njene tangente 
a.x+y-8=0 i x+3y+16=0 
b.4x+5y-25=0 i 9x+20y-75=0 
6.Iz tacaka A(2,7) konstrusane su tangente x na kvadrat kroz 100 + y na kvadrat kroz 25 =1.Oderedite jednacinu tih tangenti i povrsinu trougla ogranicenog tangentama i dodirnom tetivom.

1.U presečnim tačkama prave x-7y+29=0 i kružnice x na kvadrat+ y na kvadrat + 8x-9=0 konstruisane su tangente na kružnici.Odreditte:
a.površinu trougla čija su 2 temena pomenute presečne tačke a treća presek tangenta
b.ugao između tangenta
c.jednačinu kruznice opisane oko tako dobijenog trougla.
2.U tackama preseka pravih 3x+y-5=0 i kružnice x na kvadarat-yna kvadrat -2x+6y+5=0 konstruisane du tangente na kružnici.Odredite:
a.površinu trougla čija su 2 temena pomenute presecne tačke a treća presek tangente
b.ugao između tangente
C.jednačinu kružnice opisane oko tako dobijenog trougla
3.Iz tačke A(-5,7) van kružnice konstruisane su tangente na kružnici x na kvadrat+y na kvadrat+8x-9=0.Odredite:
a.površinu trougla date tačke i dodirne tačke pomenutih tangenta
b.jednacinu kruznice oko tako dobijenog trougla
c.ugao pod kojim kruznica sece datu kruznicu.
4.Iz tacke A(4,-2) van kruznice konstruisane su tangente na kruznici d na kvadrat+y na kvadrat-2x+6y+5=0.Odredite:
a.povrsinu trougla cija su temena data tacka i dodirne tacke pomenutih tangenta
b.jednacinu kruznice opisane oko trougla.

1.U presečnim tačkama prave x-7y+29=0 i kružnice x na kvadrat+ y na kvadrat + 8x-9=0 konstruisane su tangente na kružnici.Odreditte:
a.površinu trougla čija su 2 temena pomenute presečne tačke a treća presek tangenta
b.ugao između tangenta
c.jednačinu kruznice opisane oko tako dobijenog trougla.
2.U tackama preseka pravih 3x+y-5=0 i kružnice x na kvadarat-yna kvadrat -2x+6y+5=0 konstruisane du tangente na kružnici.Odredite:
a.površinu trougla čija su 2 temena pomenute presecne tačke a treća presek tangente
b.ugao između tangente
C.jednačinu kružnice opisane oko tako dobijenog trougla
3.Iz tačke A(-5,7) van kružnice konstruisane su tangente na kružnici x na kvadrat+y na kvadrat+8x-9=0.Odredite:
a.površinu trougla date tačke i dodirne tačke pomenutih tangenta
b.jednacinu kruznice oko tako dobijenog trougla
c.ugao pod kojim kruznica sece datu kruznicu.
4.Iz tacke A(4,-2) van kruznice konstruisane su tangente na kruznici d na kvadrat+y na kvadrat-2x+6y+5=0.Odredite:
a.povrsinu trougla cija su temena data tacka i dodirne tacke pomenutih tangenta
b.jednacinu kruznice opisane oko trougla.

Svi ovi zadaci su veoma slični, i ne verujem da će iko da sedne i da ti ih rešava redom. Drugim rečima, domaće zadatke treba da radiš sam, slabo će ko investirati vreme da ih radi za tebe.

Da si pitao "kako se rešava ovaj tip zadatka?", pre bi neko odgovorio. A i ti bi nešto naučio, kad primeniš opšti metod rešenja na sve ove zadatke.

P.S. Nema potrebe da pišeš "x na kvadrat + y na kvadrat". Na internetu se ustalilo pisanje stepenovanja korišćenjem znaka "^", pa onda imaš, na primer: 2x^3 + x^2 + 12 = y^4

broj dobrih i losih komisija je n nad 3 =x+y gde je x broj dobrih komisija a y broj losih . Sad neka svaki politicar ispise listu svih dobrih komisija (po njemu dobre komisije, ce se desiti nekada da je on napisao recimo muju i hasu kao neprijatelje , dok su mujo i haso prijatelji) te svaka dobra komisija se ponavlja 3 puta, jer ju je napisao svaki politicar ,dok svaka losa samo jednom . I onda imas n*(k nad 2) +n *(n-k nad 2)= 3x +y . i sad resis sistem . Simpa zadatak ,mucio sam se gotovo pola sata sa njim

Pozz dobri ljudi, Imam jedan problem oko ekonomske matematike. naime radimo sa "Uvecanom vrednoscu glavnice", "Kapitalisanjem - ista suma u istim vremenskim intervalima" i "Racun rente". Za izracunavanje ovoga koristimo vrednosti iz ekonomskih tablica. Ja zelim da ih uradim bez tablica. Sa uvecanom vrednoscu glavnice je lako, (Po obrascu Knm = Ko + r^n) sa malo boljim digitronom sve se moze sa lakocom naci ukljucijuci i broj godina(ili meseci, dana...) kao i kada trebamo da izracunamo kamatnu stopu ako su nam poznati ostali podaci. Dakle problem je u "Kapitalisanju" tu je vrednost iz tablice jednak (r^ - 1)/(r-1)*r) i u slucaju da moram da izracunam broj ulaganja, vrlo je lako izraziti n preko logaritama ali to je pretesko za izracunavanje kamate tj, kamatnog cinilaca r, Dakle pitanje glasi da li mogu nekako da izracunam r iz obrazca S = U * III(ekonomska) bez koriscenja linearne interpolacije??? Hvala unapred <3

Нисам прегледао све досадашње поруке и надам се да није било нешто слично овоме.

Желим да нацртам геометријску слику са тачним пропорцијама, али не умем да решим питање одређених дужина и углова. Искористићу један цртеж са Википедије.

Tetiva-DH.gif

Ако је позната дужина тетиве DH, као и растојање између тетиве и кружнице AB, на који начин израчунати дужину полупречника круга OB (OD, OH), односно растојање OA? Капирам да треба користити Питагорину теорему и тригонометрију, али давно сам ишао у школу. Ако знамо тангенс угла, колики је онда тај угао у степенима? Такође, потребна су ми решења у виду целих бројева, што можда додатно компликује ствари, на пример неки квадратни корен који није цео број не ради посао, као ни вредност изражена у π.

Нисам прегледао све досадашње поруке и надам се да није било нешто слично овоме.

Желим да нацртам геометријску слику са тачним пропорцијама, али не умем да решим питање одређених дужина и углова. Искористићу један цртеж са Википедије.

Tetiva-DH.gif

Ако је позната дужина тетиве DH, као и растојање између тетиве и кружнице AB, на који начин израчунати дужину полупречника круга OB (OD, OH), односно растојање OA? Капирам да треба користити Питагорину теорему и тригонометрију, али давно сам ишао у школу. Ако знамо тангенс угла, колики је онда тај угао у степенима? Такође, потребна су ми решења у виду целих бројева, што можда додатно компликује ствари, на пример неки квадратни корен који није цео број не ради посао, као ни вредност изражена у π.

imas da ti je oa =od *cos(ugla) dok ti je da sin tog ugla puta od . I to ti je to

imas da ti je oa =od *cos(ugla) dok ti je da sin tog ugla puta od . I to ti je to
Али и углови, и OD, и OA, су непознати, и тражи се решење за њих. Познате су само дужине DH и AB. Верујем ипак да би ове две вредности, које одређују положај тачака D, B, и H, у исто време требало да одређују и кружни лук, односно кружницу, и да се помоћу њих може пронаћи решење за полупречник круга.

ДаклеМ, овако, обележимо дужину OD са x, дужину DA, коју имамо (DA=DH/2) обележимо са b, и дужину AB, коју такође имамо, обележимо са a.

Уочавамо из троугла OAD: b/x=sinФ

Пошто је OD=OB, онда уочавамо да је (x-a)/x=cosФ

Квадрирамо обе добијене једнакости:

b^2/x^2=sin^2Ф и (x^2-2ax+a^2)/x^2=cos^2Ф

И онда их саберемо, знајући да је sin^2Ф+cos^2Ф=1, добијамо

b^2/x^2+(x^2-2ax+a^2)/x^2=1

(b^2+x^2-2ax+a^2)/x^2=1

b^2+x^2-2ax+a^2=x^2

b^2+a^2=2ax

x=(a^2+b^2)/2a

ДаклеМ, овако, обележимо дужину OD са x, дужину DA, коју имамо (DA=DH/2) обележимо са b, и дужину AB, коју такође имамо, обележимо са a.

Уочавамо из троугла OAD: b/x=sinФ

Пошто је OD=OB, онда уочавамо да је (x-a)/x=cosФ

Квадрирамо обе добијене једнакости:

b^2/x^2=sin^2Ф и (x^2-2ax+a^2)/x^2=cos^2Ф

И онда их саберемо, знајући да је sin^2Ф+cos^2Ф=1, добијамо

b^2/x^2+(x^2-2ax+a^2)/x^2=1

(b^2+x^2-2ax+a^2)/x^2=1

b^2+x^2-2ax+a^2=x^2

b^2+a^2=2ax

x=(a^2+b^2)/2a
Вааау! :D Хвала пуно! Никада икада се не бих сетио како се квадрира разлика два броја у загради, или да збир квадрата синуса и косинуса угла износи 1, мада се сећам као у магли да смо то некада давно радили у школи. :cool: Ето колико је школа бескорисна, и шта ми вреди што сам нешто знао дак сам ишао у школу.

U jednom odeljenju od 27 ucenika svako je morao da se odluci za ucenje gradjanskog vaspitanja ili veronauke. Ako se 14 učenika opredelilo za građansko v aspitanje i 17 za veronauku, koliko se učenika opredelilo za oba predmeta.

Molim za pomoć

Ау бре човече, па 14+17=31, 31-27=4, дакле 4 ученика су одлучила и једно и друго, 10 учи само грађанско, а 13 само веронауку.

- - - - - - - - - -

U pošti se nalazi 115 osoba. Njih 24 ne šalje ni pisma ni razglednice Razglednice su poslale 63 osobe, a pisma 44 osobe. Koliko je osoba poslalo i pismo i razglednicu, a koliko samo jedno od to dvoje.

Molim za objašnjenje ovog zadatka. Ništa ne kapiram

Исти принцип, 115-24=91, дакле 91 шаљу нешто. 63+44=107, 107-91=16, 16 шаљу и писма и разгледнице, 47 шаље само разгледнице, а 28 само писма, провера, 28+47+16=91.

Ау бре човече, па 14+17=31, 31-27=4, дакле 4 ученика су одлучила и једно и друго, 10 учи само грађанско, а 13 само веронауку.
Ово прво је било трик питање, зато што су морали да се одлуче за једно или друго, тако да нико заправо није могао да одабере оба.

Poz ljudi. Imam pitanje u vezi sa kombinatorikom tj. sa kombinacijama. Treba mi pomoc oko toga na koji nacin bi ovo trebalo da se uradi. Zadatke koje sam radio do sada su bili ovakvog tipa:
https://postimg.org/image/ko9zqvu8x

Sada, za kontrolni imam zadatak koji ce biti ovakvog tipa:
https://postimg.org/image/gqhuqns0z

Stvar je u tome da ne znam postupak kojim bih resio taj zadatak. Mogu da radim kada mi je za k i n isto, a kada mi je razlicito (u ovom slucaju k i m) ne znam kako. Svaka pomoc je dobrodosla.

Poslednja izmena:
Poz ljudi. Imam pitanje u vezi sa kombinatorikom tj. sa kombinacijama. Treba mi pomoc oko toga na koji nacin bi ovo trebalo da se uradi. Zadatke koje sam radio do sada su bili ovakvog tipa:
https://postimg.org/image/ko9zqvu8x

Sada, za kontrolni imam zadatak koji ce biti ovakvog tipa:
https://postimg.org/image/gqhuqns0z

Stvar je u tome da ne znam postupak kojim bih resio taj zadatak. Mogu da radim kada mi je za k i n isto, a kada mi je razlicito (u ovom slucaju k i m) ne znam kako. Svaka pomoc je dobrodosla.

Ово ти се своди на једначину на крају, развијеш израз и то је то, не знам шта те буни.

Кога занима, збирка решених задатака из математике, са пријемних испита, са детљано датим поступком и начином решавања задатака, тамо где је потребно и цртежима, збирка има 431 задатак на 303 стране, подељена у 6 области

1. бројни изрази
2. комбинаторика
3. геометрија
4. аналитичка геометрија
5. једначине
6. неједначине

Ево и узорка, кога занима нека се јави

http://docdro.id/tX1dY2c

13+6*sqrt(6 ) je u svakom slucaju vece od 25 jer otprilike je koren iz 6 jednak 2,45 i onda kad to pomnozs sa 6 dobijes otprilike 14 . I zbir 13+14 je 27 sto je vece od kvadrata petice. I dobijes da je a kompleksan broj. A to nisam ucio u kod uciteljice te kompleksne tako da ne znam kako se to radi

Jao, tek sad sam video da sam ovde lose napiso zadatak, ovako treba:

Ako je a = sqrt (5 - sqrt ( 13 + 6sqrt3))) i b = sqrt (5 + sqrt ( 13 + 6sqrt3))), izracunati a*b i b-a.

Back