Masoni, Templari, Rotarijanci

Pod jedan da bih se registrovao prosao sam proceduru kao da se registrujem za masonsku lozu a ne forum al nema veze sad sam tu i tema je vrlo interesantna.
Za pocetak jedno pitanje:
Zasto se ljudi koji se deklarisu kao masoni trude da za masoneriju uvek vezu poznate licnosti iako u vecini slucajeva to ni te licnosti nisu radile za zivota. Da li je u pitanju podupiranje svog alter ega ili neka druga trivijalna potreba. P tako imamo da su svi koji su iole imali nekog uticaja u nauci politici itd. sada se nalaze madju masonima, bar na papiru i uglavnom podshumno .
Da li je zaista mreza tako razvijena i sveprisutna ili je to smo pomodarstvo koje se siri u zadnjih par godina prilicno efikasno.

bokultis:
Pod jedan da bih se registrovao prosao sam proceduru kao da se registrujem za masonsku lozu a ne forum al nema veze sad sam tu i tema je vrlo interesantna.
Za pocetak jedno pitanje:
Zasto se ljudi koji se deklarisu kao masoni trude da za masoneriju uvek vezu poznate licnosti iako u vecini slucajeva to ni te licnosti nisu radile za zivota. Da li je u pitanju podupiranje svog alter ega ili neka druga trivijalna potreba. P tako imamo da su svi koji su iole imali nekog uticaja u nauci politici itd. sada se nalaze madju masonima, bar na papiru i uglavnom podshumno .
Da li je zaista mreza tako razvijena i sveprisutna ili je to smo pomodarstvo koje se siri u zadnjih par godina prilicno efikasno.

Mislim da gresis da se neko trudi kako bi za SZ vezao poznate ljude, medjutim za mnoge ,u ovom slucaju nase ljude srpskog porekla, postoje clanske karte, ili dokumenti koji masoni zovu na poseban nacin, koji mogu potvrditi njihovu propadnost bratstvu.
Bratstvu nije potrebna ta vrsta reklame, medjutim i te kako se vodi racuna o gajenju tradicije, te u pocast mnogih srpskih masona, koji su pocivsi, odredjene loze nose imena takvih velicina kakav je recimo i ovde navedeni Mihajlo Pupin. Koji je bio zaista jedan veliki naucnik i veliki patriota.
Postoji vise nacina da saznas, naravno ako te to interesuje i ako ti je bitno, da li je neko od, kako ti kazes, vidjenijih i poznatijih srba bio mason.
Postoji jedno osnovno pravilo u masona, da niko ne moze istupati u necije ime i time reci da je neko mason bez odobrenja tog brata, dakle mozes reci u svoje ime da pripadas SZ ili uz odobrenje nekog brata te otkriti da je i taj mason. Medjutim nakon smrti masona, moze se javno izreci njegova pripadnost.
Ne, nije pomodarstvo, masonerija u Srbiji ima duboke korene i tradiciju, na zalost u komunistickom periodu, dakle nakon 1940god, postojao je prekid i velika rupa u srpskoj masoneriji sto je dovelo sigurno do velikih nedaca po nas same.
Postoje tendencije da se takvo stanje promeni i da se SZ ojaca, vrati na stare slave kakve je nekada bila u nasoj zemlji.
Moras shvatiti da SZ okuplja obrazovane ljude na dobrom glasu... Ono sto je takodje bitno jeste i to da je veoma veliki broj pripadao SZ ali recimo sira javnost nije cula niti uopste zna ko su ti ljudi. Evo recimo kada bi ti ja naveo ime velikog patriote i veoma harizmaticnog i energicnog masona po imenu Damjan Brankovic, siguran sam da pojma nemas ko je taj covek bio?
Ispricacu ko je u pitanju u sledecem postu.

Sto se Pupina tice ako zelite ispricacu i o njegovom masonskom zivotu i cinidbama kojima je zaduzio svoj narod.

Pozdrav

Dajte da napravimo sto je moguce prigodniju (za formu foruma) rekapitulaciju Masonerije. Prelistao sam postove na brzinu i tu su u opticaju mnogi pojmovi koji su laiku (u svetovnom smislu) potpuno nepoznati. Raspravlja se o raznim sukobima u i oko Masonerije a sami uzroci problema vuku veoma duboke korene kroz istoriju a i mnogo dublje kroz sfere covekovog interesovanja i misljenja (primer je ona HULA koju je spomenuo Bubili), citav niz simbola koliko god oni bili tajni ili ne su simboli a kao takvi imaju svoje tumacenjene i vezu sa covekom bilo da je on mason ili ne, ima tu mnogo toga o cemu moze da se prica, al da skratim ovo moje konfuzno izlaganje za pocetak :)
Dakle sta mislite o razvoju Masonerije i Rotarijanstva. Slozicete se sa cinjenicom da su temeljne ideje i motivi danas u oba pravca sve vise gurnuti sa strane i koliko god se trudili da dokazemo razliku izmedju masonstva i rotarijanstva ono danas sve vise lici jedno na drugo. Mozda se forma razlikuje ali su sutine, one opste prihvacene, medju clanovima potpuno iste, a to je sve veca masovnost na ustrb elitizma i sve veca trka za prizemnim interesima (parama pre svega) a ne nekavom ezoterijom ili nedaj boze duhovnom napredovanju.

Shnjavi:):
Pozdrav svima.
Zaista zanimljva tema :) . Mnogo se da nauciti iz ove diskusije.

Usput imam i jedno pitanje...

Gde mogu pronaci nesto vise o zivotu i radu Djordja Vajferta?

O Djordju Vajfertu mozes naci u knjizi Zorana Nenezica "Masoni u Jugoslaviji". Ako se ne varam doneo je Masoneriju na ove prostore ,ako ne zvanicno, onda nezvanicno. Bio je prvi guverner Narodne banke kod nas i vlasnik fabrike "Industrija jecmenog soka - Djordje Vajfert". Moj pokojni komsija je radio u njegovoj fabrici (komsija je ziveo 95 punih godina i umro je pre desetak), i pricao mi je da je Vajfert bio jako darezljiv covek i pravi tihi gospodin. Znao je najvrednijim radnicima da pokloni novac od kog su mogli cak i kucu sebi da sagrade. Mislim da danas vise na svetu nigde ne postoje takvi Masoni. Za administrativne detalje konsultuj knjigu.

Nekom, koji rece da je loza nazvana po naucniku poznatom ,pa jeste ali je taj naucnik bio istaknuti mason koji je Velimirovica Nikolaja uputio u masoneriju i kojeg su i primili u svoje bratstvo u Americi
Loze se uvek nazivaju po sopstvenoj braci , a ne ko skole zato sto je poznati naucnik.
+
IHSV

templlar:
Nekom, koji rece da je loza nazvana po naucniku poznatom ,pa jeste ali je taj naucnik bio istaknuti mason koji je Velimirovica Nikolaja uputio u masoneriju i kojeg su i primili u svoje bratstvo u Americi
Loze se uvek nazivaju po sopstvenoj braci , a ne ko skole zato sto je poznati naucnik.
+
IHSV

Da, potpuno tacno, uputio ga je septembra meseca te davne 1915god. kada je boravio u Americi. Inace Mihajlo Pupin je bio zaista patriota i veliki naucnik, a jos veci covek...

Pozdrav

Moj brat je postao mason u maju ovde godine.
A pre toga je bio par godina clan rotari kluba.
Detalje o njemu vam ne mogu reci, jasno vam je zasto.Siroj javnosti nije poznat. Obrazovan je, inteligentan i uspesan poslovan covek. Ali naravno, nema, kao sto drugi misle avione-kamione. :smile:
A ja ponosna sestrica. :lol:

Back