Marko Kraljević - Zašto?

Bi2:
Šta napisa ovaj ?
..napisah da je sve sto je herojsko i sve sto se ucilo po srpskim skolama u stvari "juznjacko".....zato i toliko placete i tvrdite da je duklja "srbija" ....cak i srpskim sponzorusama je kraljevic marko bio omiljeni lik 8) 8) 8) ....od sada ce vam to biti "atila bic boziji".......ili ko vec???? :roll: :roll: :roll: :roll:
..neverovatno da se toliko stranica svede na par reci..................

AKHENATON:
Jedina poznata rodbinska veza izmedju njih dve je prilično tanka, skoro nikakva, a ide preko Nemanjića.

Vukan, najstariji sin Stefana Nemanje, imao je tri sina. Najmlađi Dimitrije je imao sina Vratislava, Vratislav sina Vratka, a Vratko sina župana Nikolu i ćerku Milicu.

A za ćesara Vojihnu, Jefimijinog oca se kaže u izvorima bio bratučed cara Dušana, a to je brat od ujaka ili strica...Kako to pojma nemam....

E sad se nameće pitanje postoji li neka bliža veza pošto su stalno isticale činjenicu da su bile rodjake......???
Najbolje će nam ove rodbinske veze objasniti naš Vule...:wink:.

Bratanac cara Dušana? Po ujaku bi bilo sa strane carice Jelene, što ne verujem. Ćesar Vojihna nije bio Bugarin. Opet, po stricu bi bilo po Milutinovoj braći, a to je opet daleka rodbinska linija.
Htela sam reći da se ni o majci kneginje Milice ništa ne zna kao ni o majci kralja Marka.
A, kralj Vukašin je bio izvikan kao nemoralan čovek, "ogrezao u zločin"...Hm...šta bi to moglo biti za ono vreme?

Bi2:
Najbolje će nam ove rodbinske veze objasniti naš Vule...:wink:.

Bratanac cara Dušana? Po ujaku bi bilo sa strane carice Jelene, što ne verujem. Ćesar Vojihna nije bio Bugarin. Opet, po stricu bi bilo po Milutinovoj braći, a to je opet daleka rodbinska linija.
Htela sam reći da se ni o majci kneginje Milice ništa ne zna kao ni o majci kralja Marka.
A, kralj Vukašin je bio izvikan kao nemoralan čovek, "ogrezao u zločin"...Hm...šta bi to moglo biti za ono vreme?

Zanimljivo pitanje...:wink:....Šta god da je, mora da postoji neka bliža rodbinska veza izmedju Jefimije i Milice....Samo kakva?...to treba povezati...:wink:

Отац Краљевића Марка се звао Вукашин и рођен је почетком 14 века а за Вукашинова се оца не зна, неки спомињу неког Мрњу, а Јелена је имала кћер која се звала Мрњача, или слично и удала се за неког Деспота који се звао Ђорђе и који је умро у заробљенштву у Угарској. У немачким изворима има да је Мрња живео на двору код Јелене, после Стеванове смрти. Јелена је владала делом земље коју је наследио Вукашин. Урош Трећи, Дечански, му даје неку титули коју и Душан потврђује а Урош Пети га проглашава краљем и поставља га себи за ковладара. Има записа да је Вукашин убио Уроша 1366 године 2 Децембра, али није наследио царство због тога што се Урошев стриц прогласио царем наследником 1366 године. Колико у свему овоме има истине, ја не знам, али истражујем, јер неке ствари изгледају логичне.

Добро си запазила, ако је Вукашн погинуо 1363, али интересантно је, и логично, да је Јелина са Урошем Првим имала кћерку која се звала Мрња или Мрњача а негде и Брња, што је мање вероватно јер су се Дворци звали Брњаци. Према томе то би била веза Мрњачевића и Немањића и Бранковића и Лазаревића, јер би тако сви били пореклом НЕМАЊИЋИ. То објашњава и Вукашинов грб и његово полагање права на српски престо. Зашто о томе Данило није ништа рекао, вероватно због тога што је Вукашин Мрњино ванбрачно дете и што је она већ била мртва кад је данило састављао житије о Јелени, то све поново покреће и порекло Јеленино. Мрњачевићи нису пали са неба а били су на двору код Јелине и у грбу имају лик једне жене.

NIje to što pričaš možda baš potpuno neosnovano...
Pored Dragutina i Milutina, Uroš i Jelena su imali još troje dece...ali ja sam nalazio da se jedno zvalo Brnja ili Brnča (za pol nisam siguran), zatim sin Stefan (?) i još jedna nepoznata ćerka.....O njima se baš ništa ne zna...Ni koliko su živeli, ni s kim su se ženili,ako jesu...

AKHENATON:
NIje to što pričaš možda baš potpuno neosnovano...
Pored Dragutina i Milutina, Uroš i Jelena su imali još troje dece...ali ja sam nalazio da se jedno zvalo Brnja ili Brnča (za pol nisam siguran), zatim sin Stefan (?) i još jedna nepoznata ćerka.....O njima se baš ništa ne zna...Ni koliko su živeli, ni s kim su se ženili,ako jesu...

Pazi, Pirke, (sad ja tebe učim...:lol:..) uglavnom se svuda navode Dragutim i Milutin, mada sam i ja nailazila na još neku umrlu decu, naravno bezimenu. Možda i tu ima neke istine, jer zaista Mrnjavčevići nisu pali s neba.
Al, evo ti dokaz da Mrnjavčevići, odnosno Vukašin, nije imao nikakvo Nemanjićko poreklo: da li bi Milica mogla da "ukloni" kralja Marka u tom slučaju?

Bi2:
Pazi, Pirke, (sad ja tebe učim...:lol:..) uglavnom se svuda navode Dragutim i Milutin, mada sam i ja nailazila na još neku umrlu decu, naravno bezimenu. Možda i tu ima neke istine, jer zaista Mrnjavčevići nisu pali s neba.
Al, evo ti dokaz da Mrnjavčevići, odnosno Vukašin, nije imao nikakvo Nemanjićko poreklo: da li bi Milica mogla da "ukloni" kralja Marka u tom slučaju?

Uči me, nemam ništa protiv....:wink:

Pa u suštini vrlo teško...skoro pa nemoguće.....al vujadin je naglasio vanbračno dete...a znamo šta to znači....prava skoro nikakva...Kad se na to doda Milica, koja je bila sremna na sve, nije isključeno....ali opet šanse su minimalne...

Bi2:
' Aj mi prepričaj šta je to Vule kontao? Čije bi to vanbračno dete bilo u pitanju? Nije valjda mislio njegove Jelene?

Da su Uroš I i Jelena Anžujska imali dete koje se zvalo Brnja (Brnča), a vujadin kaže da se negde pominje i kao Mrnja...On smatra da je žensko dete u pitanju, ali ja nigde nisam našao siguran podatak da je žensko u pitanju, a i ime mi više na muško vuče...E sad on smatra da je to dete možda imalo vanbračnog sina, pa da odatle vode poreklo Mrnjavčevići...

Back