Marko Kraljević - Zašto?

Da, nešto tako. Čitala sam da je Despot došao u Budim da kupi konje. Posle kupovine, svratio čovek sa svojim prijateljima u kafanče na čast. Tu su mu predložili upravo to što si napisao. Nevoljno je prihvatio i devojci dao svoj prsten s ruke, rekavši da bi voleo, ako se rodi muško, da bude Janko.

Baš tako!
Do dva oca Sibinjanin Janka...

Bio opasan mali naš despot. Napravio Janka u trinaestoj:
Još za života Hunjadi je postao legenda. Bio je neznatnog porekla, a u odnosu na velikaše starog plemićkog porekla on je bio tek neznatni skorojević. Ipak, niko mu nije mogao osporiti veliku sposobnost i hrabrost, što će mu na kraju doneti veliki uspon, nezamisliv za skorojeviće onoga doba. Čak i njegovo rođenje je u predanju vezano za legendu. Tako postoji predanje da je Hunjadijev vanbračni otac, ni manje ni više, nego despot Stefan Lazarević. Naravno takva kombinacija nije moguća budući da je despot Stefan rođen oko 1374. godine dok je Hunjadi rođen 1387. godine. Time se zapravo pokušalo sa sakrivanjem Hunjadijevog neznatnog porekla i vezivanje za jednog takvog osobenog čoveka kao što je despot Stefan.

Ali, izgleda da je Janka pravio još jedan vladar:
Po jednom drugom predanju, Hunjadi je vanbračni sin ugarskog kralja Žigmunda, a Bonfini ovako opisuje tu priču. "Govore, kako je kralj Sigismund, boraveći u Erdelju, spavao s ćerkom nekog slobodnog Vlaha. Kada ju je posle tri meseca ponovo zaželeo i prizvao, nađe je trudnu. Sjajno ju je nagradio i kao znak obeležja dao joj je prsten s tim da ako se dete rodi da ga othrani, a potom pošalje njemu s prstenom. Devojku su potom s velikim mirazom udali za jednog Vlaha plemićkog porekla, dajući mu na znanje njen slučaj. Zbog velikog miraza, a li i zbog slave da se devojci desilo s tako uzvišenom osobom, on nije odbio ponudu devojke. Kad je došlo vreme, rodi se lepo zdravo muško dete koga mati nazove Janoš. Kad je jednom detence ležalo u majčinom krilu, doleti jedan gavran i ugrabi zlatan prsten dobiven kao obeležje. Majka se veoma rastuži, zamoli odmah muža da goni gavrana i da vrati prsten, jer inače će kradljiva ptica upropastiti lepe nade za budućnost njenog sina. Muž naposletku ustreli gavrana i tako vrati prsten. Janoš je postao lep dečak. Po nalogu svoje majke, otišao je Sigismundu i pokazao prsten. Kralj je prepoznao prsten i bogato obdario sina posedima i selima. Da je ova priča istinita, ko ne bi pomislio da bi mu prekomerno darežljivi car Sigismund, koji nije imao muškog potomstva, dao ne samo zemlje nego i kraljevstvo" (Bonfini).
Dr Željko Fajfrić, Sveta loza Brankovića
http://www.rastko.org.yu/kosovo/istorija/zfajfric-brankovici.html#_Toc486002736

Nego, odosmo od kralja Marka u pzdu mtrnu!!!??? ZASHTO???

Да би то било веродостојно треба установити да ли је Деспот то доживео пре него што је први пут пао са коња, јер Филозоф пише да од тада више није могао имати деце. Друго ако је Хуњади био на Марици 1363 или 1371 та комбинација онда не долази у обзир, осим ако је Хуњади Јанко био отац Хуњади Јанка јуниора.

Vujadine, ti ili popiješ nešto što ti pomuti vijuge, ili zajebavaš? Šta ti sad ovo znači?

... ако је Хуњади био на Марици 1363 или 1371 та комбинација онда не долази у обзир, осим ако је Хуњади Јанко био отац Хуњади Јанка јуниора.

Lepo sam ti dao link, evo ti još jednom:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A...%BD%D0%BA%D0%BE

Tamo, ispod naslova Poreklo, piše:
Janoš se rodio u plemićkoj porodici 1387. ili 1407. godine...

Kako je mogao da bude na Marici pre svog rođenja, ako si mislio na Maričku bitku?

I koji ti je sad ovaj Хуњади Јанкo јуниор?

Daj, bre, čoveče, pročitaj to što napišeš pre nego što klikneš dugme Pošaljite...

lj_950:
Vujadine, ti ili popiješ nešto što ti pomuti vijuge, ili zajebavaš? Šta ti sad ovo znači?

... ако је Хуњади био на Марици 1363 или 1371 та комбинација онда не долази у обзир, осим ако је Хуњади Јанко био отац Хуњади Јанка јуниора.

Lepo sam ti dao link, evo ti još jednom:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A...%BD%D0%BA%D0%BE

Tamo, ispod naslova Poreklo, piše:
Janoš se rodio u plemićkoj porodici 1387. ili 1407. godine...

Kako je mogao da bude na Marici pre svog rođenja, ako si mislio na Maričku bitku?

I koji ti je sad ovaj Хуњади Јанкo јуниор?

Daj, bre, čoveče, pročitaj to što napišeš pre nego što klikneš dugme Pošaljite...

У праву си, није намерно него сам заменио Угарског краља Луја којега је Папа Урбан Пети задужио да покрене Хришћане у крсташки поход и тако су сви изгинули на Марици, само се он спасио и у повратку у Угарску направио Хуњадија. и цркву Маризелл. Укуцај у Гоогл Lalaschahin.

Vujadine,

Ukucaj ti ime tog Turčina i kad ukucaš, prizovi nekako Teslu da ti pomogne da odeš s milim bogom u to vreme, i da se o svemu, brate, lepo raspitaš, pošto ne veruješ onome što je napisano.

Jer, *ebi ga, ovaj ugarski kralj Luj nije ugarski, već francuski kralj... ali više me ni jedna bitka na Marici ne zanima.

Ne interesuje me ni da li je Hunjadija i crkvu Marizell pravio kralj Luj, ili bilo ko drugi, pa neka bi to bili i pape Urbani (od prvog do poslednjeg)...

I, Vule, moraću da pozovem Vranu u pomoć!

lj_950:
Vujadine,

Ukucaj ti ime tog Turčina i kad ukucaš, prizovi nekako Teslu da ti pomogne da odeš s milim bogom u to vreme, i da se o svemu, brate, lepo raspitaš, pošto ne veruješ onome što je napisano.

Jer, *ebi ga, ovaj ugarski kralj Luj nije ugarski, već francuski kralj... ali više me ni jedna bitka na Marici ne zanima.

Ne interesuje me ni da li je Hunjadija i crkvu Marizell pravio kralj Luj, ili bilo ko drugi, pa neka bi to bili i pape Urbani (od prvog do poslednjeg)...

I, Vule, moraću da pozovem Vranu u pomoć!

:lol: :lol: :lol:...............................................................:lol:..............

lud 100%:
koliko znam,rokeri su s MORAVU...ja sam već otpjevo onu o marku,da je neponavljam...
piše tamo.a niko nespominje musu kesendžiju,kad mu marko raspori utrobu,a u njemu tri srca.prvo mu se biše umorilo,a drugo se malo razigralo,a u trećem ljuta guja spava...(fenomen) :lol: ;)

Dobro, reko si šta imaš, malo si doduše promašio temu, ovde se ne raspravlja o troglavim aždajama, ali ajde sad, nema veze......:roll:

AKHENATON:
Dobro, reko si šta imaš, malo si doduše promašio temu, ovde se ne raspravlja o troglavim aždajama, ali ajde sad, nema veze......:roll:

nema veze što se ne raspravlja,i troglave aždajice su dio narodne predaje,ma ja se samo malo zahebavam,nemoj se ti nervirat.i di god da tako upadnem svi kažu da sam promašio temu.zašto? :confused:

lud 100%:
nema veze što se ne raspravlja,i troglave aždajice su dio narodne predaje,ma ja se samo malo zahebavam,nemoj se ti nervirat.i di god da tako upadnem svi kažu da sam promašio temu.zašto? :confused:

Ajd pre nego što kažeš koju a ti pročitaj o čemu se ovde raspravlja, zato i mašiš teme što ne čitaš...O istorijskom liku Marka Kraljevića, a ne o onom što cedi suvu drenovinu.....el sad jasno?....A za zajeвavanje imaš podforum Humor.....

AKHENATON:
Ajd pre nego što kažeš koju a ti pročitaj o čemu se ovde raspravlja, zato i mašiš teme što ne čitaš...O istorijskom liku Marka Kraljevića, a ne o onom što cedi suvu drenovinu.....el sad jasno?....A za zajeвavanje imaš podforum Humor.....

ama pročitam ja inače,al ko će čitat trideset i nešto strana...onda bi mi već sa dvadesetom stranom dopizdilo i šta onda? :lol:
ma neću te više zahebavat,šta se nerviraš...već sam našo temu o šiptarima :)

Back