Marko Kraljević - Zašto?

vujadin:
Нема на чему. Данас сам прочитао историју Отоманског Царства од Енгелса, неког Немца који је преводио многе детаље од турских историчара и латинских, па и од Орбина, он наводи све битке које су вођене у оно времем али датуми се не слажу за ни једну осим Косовског Боја. Битку на Марици описује онако како је већ неко овде описао да је савезничка војска била пијана и поспана кад су је Турци напали и да су се дали у бекство преко Марице, али он наводи да се то десило 1363 године, после пише и о коњици српског краља која је стигла у помоћ Бајазиту. Исти писац описује са превода турске хронологије битку на Никопољу у коју набраја око 60000 савезничке војске највише Француза Немаца и Мађара, као и ону на Ровинама где су хришћани победили а Марко погинуо према турским изворима, а Бајазит се повукао да опсаду прави око Цариграда. Само тај детаљ о Марку и ништа друго, а где је Марко био до ровина ништа. А заборави и један други детаљ, исто пише да је Лазар давао мурату 1000 коњаника и 10000 дуката годишње као вазал. Могу рећи да сам џабе изгубио дан.

Вујадин

Vujadine, ništa nije baš toliko glupo da nema ni malo pameti. Eto, za taj podatak o bici kod Nikopolja i ja znam.

Ударају кремен крешу жарко
И јављају да устаде Марко
Уста Марко из гробнице ладне
И припаса ћорду крви гладне
Узјахао помамна Шарина

И прелази врхове планина
У сну снио да му људи кажу
Да се браћа његова не слажу
Зато хита топузом да мири
Стаде Марко кроз гору да вири

Кад угледа чуда не виђена
Како лети једна звер голема
Собом вуче стотину вагона
И у њима по стотину људи
Хучи земља мртве да пробуди

Кад се Марко из сна пробудио
Сам је себи Марко беседио
Лези Марко никад се не буди
Нема Срба сад су други људи
Опет заспа да се не пробуди.

Vujadine, gde si našao ovu pesmu? Prvi put je vidim..i ne razumem je.
Jedino kao potvrdu mojih shvatanja da se narod poistovetio sa Markom."Собом вуче стотину вагона"- kad god mu je bilo teško narod se sećao svog Marka.Šta mislite iz kog je perioda ova pesma?

Bi2:
Vujadine, gde si našao ovu pesmu? Prvi put je vidim..i ne razumem je.
Jedino kao potvrdu mojih shvatanja da se narod poistovetio sa Markom."Собом вуче стотину вагона"- kad god mu je bilo teško narod se sećao svog Marka.Šta mislite iz kog je perioda ova pesma?

Najranije iz 16. veka. Mera vagon ili vagan je mera za zito i prvi put se pominjne 1534. godine. Ima ih raznih velicina zavisno od podrucja na kom se koristio. ( Na primer: banatsko-becki, varazdinski, zagrebacki, pestanski itd.)

Misliš da se na taj vagon - vagon žita ovo odnosi?

"Кад угледа чуда не виђена
И у њима по стотину људи
Хучи земља мртве да пробуди"

Bi2:
"Кад угледа чуда не виђена
И у њима по стотину људи
Хучи земља мртве да пробуди"

Može li neko na osnovu ove strofe da kaže u kom periodu je nastala ove pesma?
Ova zver golema, koja leti, i sa sobom vuče vagone ljudi, mene podseća na - voz.

I mene podseca na voz.

Ako se uzme u obzir da je prvu lokomotivu konstruisao Ričard Trevitik 1803. godine, onda nikako pre toga. A tu je jos i podatak da je prvi voz u Srbiji na prvoj izgradjenoj pruzi na relaciji Beograd-Nis prosao 4. septembra 1884. godine. Valjda su u tom periodu ljudi bili impresionirani vozovima, pa mi mislim da je u tom nekom periodu i nastala pesma - dakle druga polovina 19. veka.

Не могу се сетити али мислим да је једна политичка партија, Пашићеви Радикали, објавила у њиховим новинама негде у првој половини 20 века али се аутора не сећам, а то је било поводом укидања Србије и проглашења Југославије. " Нема Срба сад су други људи "

Вујадин

Znači, nikako pre 4. septembra 1884.godine. ok.

"Кад се Марко из сна пробудио
Сам је себи Марко беседио
Лези Марко никад се не буди
Нема Срба сад су други љиди
Опет заспа да се не пробуди."

"а то је било поводом укидања Србије и проглашења Југославије.
Pije vodu,zar ne?

Пало ми је на памет једно чудно решење како да нађемо доказе о Марку. Кад сам био у Хиландару видео сам много лобања, па ако је Марко сахрањен у Хиландару онда би се требала наћи његова тамо, јер у оно време се није знало да се може установити према лобањи коме је припадала. То би могао учинити неко ко је свештено лице са потребним инструментима и научним помоћником. Шта мислите о томе?

Вујадин

vujadin:
Пало ми је на памет једно чудно решење како да нађемо доказе о Марку. Кад сам био у Хиландару видео сам много лобања, па ако је Марко сахрањен у Хиландару онда би се требала наћи његова тамо, јер у оно време се није знало да се може установити према лобањи коме је припадала. То би могао учинити неко ко је свештено лице са потребним инструментима и научним помоћником. Шта мислите о томе?

Вујадин

E moj Vujadine, kućo stara. Da nema nas dvoje ovaj naš Marko načisto bi propao... :lol:
Nije to čudno rešenje, pije vodu. Samo što treba stati država iza toga... ;) Znaš ono,DNK
analiza ostataka kostiju,i tako to, bože me oprosti. Knjige kažu da je kralj Marko tajno sahranjen u Hilandaru, bez ikakvih obeležja. Sve se može kad se hoće, ali treba hteti.. ;)
pozz

Ако је тачно да је сахрањен у Хиландару, онда му тело више није у земљи него у костурници, јер је то обичај монашки да после три године спроведене у земљи буде пренесене у костурницу, где се и данас налазе. Ја мислим да монаси нису однели цело тело него само главу, јер је и то обичај ипак би било корисно знати чије су све главе у костурници, а вероватно има и записник о томе.

Вујадин

vujadin:
Ако је тачно да је сахрањен у Хиландару, онда му тело више није у земљи него у костурници, јер је то обичај монашки да после три године спроведене у земљи буде пренесене у костурницу, где се и данас налазе. Ја мислим да монаси нису однели цело тело него само главу, јер је и то обичај ипак би било корисно знати чије су све главе у костурници, а вероватно има и записник о томе.

Вујадин
To je sve u znaku pitanja, moj Vujadine. Posle Markove pogibije, naišla su vunjava vremena i ko zna kojim su se sve problemima bavili Hilandarci tada.

Back